GDJE KUPITI AKUMULATOR
Moderators: _BataZiv_0809, anex
#651 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Meni evo crvena Topla traje duze od fabricke Varte koja je izdrzala jedva 3 godine i to na benzincu.
- drug_profi
#653 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Delphi 2 komada svaki oko 10 godina izdrzao, jedan u fiatu i jedan u alfi.
Bosch 6 godina
Varta, uzeta prije oko 3 godine, vec pokazuje znakove slabosti, nadam se da ce ovo zimu izdrzati.
(planiram skinut i ostaviti preko noci na punjacu neka je malo obnovi, posto su trenutno sve kratke relacije 10-20 minuta voznje)
Hugel 5 godina, jest da je na benzincu 1.3 koji nema nikakvih gotov potrosaca za sad fino radi (uzet za dizela, 74)
a prije toga hugel uzet, u roku 7 dana crko.
#654 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Cisto da javim da sam uzeo Hugel akumulator... 2 godine garancije su presudile... Da ne mislim bezveze... Nema nikakve razlike za sad mada su u plusu temperature ..S4mpion wrote: ↑11/11/2021 02:33Velika je razlika u startnoj struji 640 i 720.dgL_ wrote: ↑10/11/2021 23:01 Pozz raja,
1.9 TDI 77 kw trenutno u autu Exide premium 72 AH 720 A koji je kupljen i koristen od 12.2017. godine. Imam priliku da uzmem Hugel 72 AH 640 A koji je kupljen krajem 09.2021. g. I ima 2 godine garancije.
Ovaj sadasnji imam eben osjecaj da ce me izdati ovu zimu (neopravdan al eto).
Sta bi ste uradili?
Pozz
Kad se uzme akumulator sa slabijom startnom strujom, auto prilikom paljenja zna malo verglat'.
Ja sam imao Bosch akumulator 750A startna struja i u oktobru prošle godine ga zamijenim za VP Maximus 700A startna struja i prilikom paljenja zimi, auto zna zaverglat' otprilike jednu sekundu, dok je na 750A palio k'o mina u bilo koje doba. U suštini, novi akumulator obavlja posao jako dobro, samo što nije kao 750A, pa mi nedostaje onaj osjećaj kad motor "sastavi" na pola ključa.![]()
U tvom slučaju, ne bih uzimao taj akumulator koji ti se nudi, djeluje preslab.
Pozz
#655 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Hajde, neka je sa srećom, nadajmo se da će držat' na minusu.dgL_ wrote: ↑15/11/2021 22:27Cisto da javim da sam uzeo Hugel akumulator... 2 godine garancije su presudile... Da ne mislim bezveze... Nema nikakve razlike za sad mada su u plusu temperature ..S4mpion wrote: ↑11/11/2021 02:33
Velika je razlika u startnoj struji 640 i 720.
Kad se uzme akumulator sa slabijom startnom strujom, auto prilikom paljenja zna malo verglat'.
Ja sam imao Bosch akumulator 750A startna struja i u oktobru prošle godine ga zamijenim za VP Maximus 700A startna struja i prilikom paljenja zimi, auto zna zaverglat' otprilike jednu sekundu, dok je na 750A palio k'o mina u bilo koje doba. U suštini, novi akumulator obavlja posao jako dobro, samo što nije kao 750A, pa mi nedostaje onaj osjećaj kad motor "sastavi" na pola ključa.![]()
U tvom slučaju, ne bih uzimao taj akumulator koji ti se nudi, djeluje preslab.
Pozz
#656 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
mene je hugel pozitivno iznenadio, bio je star možda 2 godine, i skroz se isprazni (ne mojom greškom), ostavim kod električara na punjenje, kaže teško da će ti ovo moći raditi
haj jebi ga vratim, probam, mislim da je još 2 godine derao
a generalno mislim da mi ni jedan nije trajao ispod 4-5 godina
pa boš je gotovo 7 ako se ne varam pisao sam ovdje
mada ja nemam puno vožnje na kratke relacije, a i ne prelazim nešto puno km
haj jebi ga vratim, probam, mislim da je još 2 godine derao
a generalno mislim da mi ni jedan nije trajao ispod 4-5 godina
pa boš je gotovo 7 ako se ne varam pisao sam ovdje
mada ja nemam puno vožnje na kratke relacije, a i ne prelazim nešto puno km
#657 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
I ja imam isto iskustvo sa Hugelom, uzeo ga jer nije bilo nista drugo u tom trenutku... i godinama je radio, i slicna situacija se potrefi i sad sa drugim autom, i evo ga trecu godinu gura 

#658 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Varta 74ah izdrzala tacno 7 god na proslom autu. Kupljena u Vespromu sa garancijom 2 godine.
#659 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Kakvi su ovo akumulatori? Neka lijeva marka, al' daju 40 mjeseci garancije, čudno

A i jeftini su jbg...
#660 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Teško je ostvatiti garanciju na akumulator, obično ga uzmu na provjeru, pa ti ga kao napune i opet isto. Na kraju ti je jednostavnine kupiti novi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Lokomotivu
- Horoskop: 😇
#662 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
nije problem rus, ali je ovo generalno stara tehnologija, ako vidim čepovi su još tu
traži zatvoren akumulator, čak i topla ima zatvoren Kalcijev akumulator 75Ah za 140KM, meni je to bolja opcija nego ovaj rus
ili traži gel.. od bilo kojeg proizvođača
https://www.olx.ba/artikal/27670087/aku ... opla-75ah/

traži zatvoren akumulator, čak i topla ima zatvoren Kalcijev akumulator 75Ah za 140KM, meni je to bolja opcija nego ovaj rus
ili traži gel.. od bilo kojeg proizvođača
https://www.olx.ba/artikal/27670087/aku ... opla-75ah/
#663 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Pa i ova Topla ima čepove...ne vidim kakve to veze ima.
#665 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Aa to je ta caka, nigdje veze pa kupio sam ja sebi njaki pametni punjač einhell mensčini, ne trebaju mi ga oni dopunjavati

Ma onako pitam zbog garancije, nisam vidio niko da prodaje akumulator, a da daje toliku garanciju.. Ne treba mi sad za sad, pali ovaj još uvijek uredno bez kašljanja

#666 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Ima li svrhe nositi akum.na provjeru ili odmah kupiti novi?
Vidim da neki imaju ok iskustva s tim provjerenim i punjenim.
Frka kad puno prelazis, frka kad vozis kratke relacije
Vidim da neki imaju ok iskustva s tim provjerenim i punjenim.
Frka kad puno prelazis, frka kad vozis kratke relacije

- -Chesterfield-
#667 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Najbolje da svratiš do autoelektričara. On će provjeriti i punjenje. Obično kod autoelektričara ima u prodaji i novih akumulatora.
A ako je akumulator star, onda novi kupiti.
#668 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Mislis da ga odnesem?
Da, bit ce ipak tako.
Zadnjih par dana mi je bio sumnjivo paljenje. Nije vožen za vikend i eto.
Pokušat ću. Hvala.

Da, bit ce ipak tako.
Zadnjih par dana mi je bio sumnjivo paljenje. Nije vožen za vikend i eto.
Pokušat ću. Hvala.
- -Chesterfield-
#669 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Nisam mislio da ga odneseš. Mislio sam da ne vadiš akumulator iz vozila. Da odvezeš auto.
Ako neće upaliti, neka ti neko preklema da možeš do majstora.
#670 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
-Chesterfield- wrote: ↑30/11/2021 10:36Nisam mislio da ga odneseš. Mislio sam da ne vadiš akumulator iz vozila. Da odvezeš auto.
Ako neće upaliti, neka ti neko preklema da možeš do majstora.
Hvala ti

#672 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Bosch 11 godina evo rikno 

#673 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR
Jel uzimao ko akumulatore u zadnje vrijeme? Jesu li i oni otisli sa cijenama kao i sve?