Može li uputa od dugogodišnjeg korisnika.
Ada

SA 071 wrote:Pa od aparata za grijanje na struju klima sa inverterom ti je najekonomičnija opcija. TA pec je najstarija i najneekonomicnija varijanta.
Klima od 3,5 kW daje gotovo istu toplotnu energiju kao TA pec 4, ali troši svega 1,1 kW, dok ta TA pec trosi 4 kW. Fol je u koeficijentima. Kod TA peci je on 1 (1 kW struje=1kW toplotne energije) a kod klima uredjaja je taj koeficijent oko 3, zavisno od kvaliteta i proizvodjaca klima uredjaja.
Dalje prednosti su sto klima za kratko vrijeme postigne toplotu i ravnomjerno ugrije prostoriju, za razliku od TA peci koja grije oko sebe. Nedostatak joj je visoka nabavna cijena.
Ako ces grijati stan tek iza 3-4 popodne, ni potrosnja struje ne bi trebala biti toliko velika. Npr. imas u stanu 2 klima uredjaja ili split sistem i klime su stalno upaljene od 4 popodne do 6 ujutro i neka je dnevna potrosnja 20-tak kW (mjesecno oko 600-700 kW). To te u parama izadje nekih 90-100 KM. Ima dana kada nema potrebe za klimom ili su one manje, palis je kada hoces, gasis isto tako, nema prljanja...
U Bosni, zimi, MORAS grijat 16 sati dnevno, ako sebi mislis dobro, bez obzira da li si ili nisi u stanu...skyspy wrote:Uglavnom bi boravio u stanu pola dana , ako bi racuni za struju bili ( samo za grijanje ) oko 100 maraka onda bi to bilo prihvatljivo . A to sa tim radijatorima na struju nisam bas upoznat sa tim mada sam cuo da ih neki koriste , ali to je cini mi se ipak nesto slabije jer moze da grije manji prostor ( oni mali pokretni radijatori ). Ako ima ko kakav link neka nabaci , da se malo informisemo.
Plin je bio rentabilan do rata... Sada je od plina skuplje jedino grijanje na djevicansko maslinovo ulje...zateznistub wrote:Najskuplji vid grijanja je grijanje na el. energiju, Konvertori a ne konverktori su vrlo los izbor zbog male grejne porvsine. sto se klime tice i ona ima manu jer je prvenstveno namjenjena za hlađenje, pogledaj user manual ako imas kakvu klimu. Znaci svaki uređaj koji sluzi za grijanje a radi na el. energiju u sebi ima grijac a svaki grijac je najveci potrosac el. energije. Kolegica koja radi samnom je imala el. kotao sa kojim je grijala citav stan, do rata je izdvajala citvu svoju platu a radila je u energoinvestu (dipl.ing.el). nakon rata je presla na plin sto ti od srca savjetujem jer je najrentabilniji.
Sta je pjesnik hotio rec...?valter.ba wrote:Ipak nisu ni konvertori a niti konverktori vec KONVEKTORI kako sam i napisaoInteresantno je ovo sto si napisao ali moramo uzeti u obzir da je tehnika od vremena Energoinvesta mnooogo napredovala i da se sistemi svakodnevno usavrsavaju a iskoristivost energije povecava.Hvala na sugestijama svakako. Ima li jos neko iskustava
?
Me energoinvest sam naveo cisto da steknes osjecaj kolika joj je plata bila a citava je isla na grijanje. Za ono majke mi htjedoh napisati konvektori ali prsti sami odletili pogresno. Tehnika, tacno je, ide naprijed ali grijac osta grijac vjeruj mi. Za ovu sto kaze da TA peci ne trose puno, itekako vuku struju ali je istina da i zadrzavaju toplotnu energiju. Jos samo ovo, bez mase nema grijanja, nema toplote pa koji god da je izvor iste. Ako si "pri šutu" sa lovom ipak instaliraj plinski bojler (naravno ako imas pristup plinu), Imas toplu vodu za kupanje, grijanje a boga mi i kuhanje ako imas plin/struja sporet. Tako da struju trosis malte ne na sijalicevalter.ba wrote:Ipak nisu ni konvertori a niti konverktori vec KONVEKTORI kako sam i napisaoInteresantno je ovo sto si napisao ali moramo uzeti u obzir da je tehnika od vremena Energoinvesta mnooogo napredovala i da se sistemi svakodnevno usavrsavaju a iskoristivost energije povecava.Hvala na sugestijama svakako. Ima li jos neko iskustava
?