Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
milejovic1971 wrote: ↑31/12/2020 11:09
nije meni gustina problem nego sto kad pijes pola litra na dan onda nije isto radi gojenja piti 0,9 ili 3,2...hahaha...nema u Trebinju taj jogurt, nazalost
Meggle 0,9% 40kcal, a 3,2% 60kcal na 100 ml. Dakle 100 kcal na pola l jogurta je stvarno ogroman problem
Hajd dobro.
Ne znam kako ide to sa distribucijom u RS, ovo je Dukat/Lactalis grupacija.
milejovic1971 wrote: ↑31/12/2020 11:09
nije meni gustina problem nego sto kad pijes pola litra na dan onda nije isto radi gojenja piti 0,9 ili 3,2...hahaha...nema u Trebinju taj jogurt, nazalost
Upitas li se kad cime zamijene mlijecnu mast u tim "razmascenima"? Ko da gledam da su kakve saharoze ili slicno...
milejovic1971 wrote: ↑31/12/2020 11:09
nije meni gustina problem nego sto kad pijes pola litra na dan onda nije isto radi gojenja piti 0,9 ili 3,2...hahaha...nema u Trebinju taj jogurt, nazalost
Upitas li se kad cime zamijene mlijecnu mast u tim "razmascenima"? Ko da gledam da su kakve saharoze ili slicno...
kako mislis zamijene? svo mlijeko koje dodje sa farmi se "razmasti" a onda se masnoca dozira u tacnom %, pa ti je sa strane mlijeka sve jednako osim masnoce... a ti cini mi se brkas masnocu i secer jer si cuo za mlijeko bez laktoze
Ma jok, nego mi je neko objasnjavao nesto oko procesa, gdje nije to samo odmascivanje, kako mi laici to zamisljamo. Nego da bi se nesto zadrzalo (sta ja znam, gustina, ukus, trt, mrt), namjesto m.m. u procesu prerade se stavljaju druge stvari...
Ako je to tako, onda je bolje piti svako punomasno sa 3.2% nego senetati sta su ti u mlijeko stavili... Onako bar znas da je masnoca, a to je izgleda manji belaj od secera raznih...
Last edited by drndalo on 31/12/2020 15:31, edited 1 time in total.
ne postoje krave koje daju tacno 0.9% ili 3.2% a da bi osigurao konzistentnost % masnoce u centrifugama se izdvaja masnoca... vocni jogurt i obicni jogurt nisu isto, to sto se dodaje u vocni jogurt se ne dodaje u obicni jogurt... i u kucnoj radinosti se sa mlijeka skine kajmak (masnoca) pa se doda mljekarska kultura da bi se dobio jogurt
Sve ja to znam, ono sto ne znam je koliko bi npr. jogurt 0.9% morao biti rjedji od 3.2% samo na konto m.m.? A ne primjetim da je primjetno rjedji, za konzumaciju...
mozda drugacija jogurt kultura, duze/krace sazrijevanje, sazrijevanje na visoj/nizoj temperaturi, a mozda jednostavno homogenizacijom postizu trazenu gustinu...svaki proizvodjac ima svoj tehnoloski proces...
Problem je sto mlijeko vadjenjem masnice gubi na ukusu, da, ljudi smo, volimo masnocu i ukusna nam je. Da bi nadoknadili ukus najcesce dodaju secer tako da light nikada nije toliko light. Ne znam da li ste ikada gledali ali crna cokolada ima zapravo vise secera nego mlijecna. Secer je i dobar dok ne pocnu dodavati vjestacke sastojke.
Snake Eyes wrote: ↑31/12/2020 16:20
Problem je sto mlijeko vadjenjem masnice gubi na ukusu, da, ljudi smo, volimo masnocu i ukusna nam je. Da bi nadoknadili ukus najcesce dodaju secer tako da light nikada nije toliko light. Ne znam da li ste ikada gledali ali crna cokolada ima zapravo vise secera nego mlijecna. Secer je i dobar dok ne pocnu dodavati vjestacke sastojke.
Ih to je tek posebno sranje. Imam druga obozava Colu, ali je seceras veliki, pa je Zero kod njega opravdan... Kad vec ne baci to govno svakako. Ali kad se ovi sto kao paze na “liniju” pocnu gadjati frljokama Zero, jadna li im majka sta gutaju... Onako bar znas secer je...
Domaće blago, ZIM kad naletim i Megle jogurti su mi ok, kupujem obično 2,8 mm....ne pijem ga pretjerano, možda dvije flaše mjesečno tako da mi je ukusniji ovaj sa više mm....forsiram malenog da bar svako dva-tri dana popije šoljicu
Snake Eyes wrote: ↑31/12/2020 16:20
Problem je sto mlijeko vadjenjem masnice gubi na ukusu, da, ljudi smo, volimo masnocu i ukusna nam je. Da bi nadoknadili ukus najcesce dodaju secer tako da light nikada nije toliko light. Ne znam da li ste ikada gledali ali crna cokolada ima zapravo vise secera nego mlijecna. Secer je i dobar dok ne pocnu dodavati vjestacke sastojke.
Ljudi ne znaju da je masnoca svakako zdravija od secera.
Snake Eyes wrote: ↑31/12/2020 16:20
Problem je sto mlijeko vadjenjem masnice gubi na ukusu, da, ljudi smo, volimo masnocu i ukusna nam je. Da bi nadoknadili ukus najcesce dodaju secer tako da light nikada nije toliko light. Ne znam da li ste ikada gledali ali crna cokolada ima zapravo vise secera nego mlijecna. Secer je i dobar dok ne pocnu dodavati vjestacke sastojke.
Ih to je tek posebno sranje. Imam druga obozava Colu, ali je seceras veliki, pa je Zero kod njega opravdan... Kad vec ne baci to govno svakako. Ali kad se ovi sto kao paze na “liniju” pocnu gadjati frljokama Zero, jadna li im majka sta gutaju... Onako bar znas secer je...
ako nema secera ima „aspartam“ koji je gori od secera, onda ti je bolje piti colu normalnu nego „cola zero“
Najjače su mi one čokolade sa steviom bez šećera.
A ono trunka stevie i ostalo maltitol.
Maltitol "šećerni alkohol", zapravo nit šećer nit alkohol, diže šećer u krvi skoro pa ko onaj normala šećer.
Dok nađeš čokoladu sa eritritolom koji ne diže šećer napatiš se i naravno ona košta 7KM.
Vidim i Maza bez šećera, al ima govno maltitol.
Aspartam je los ali nije gori od secera, kristal secer je najgora stvar koju covjek moze unijeti u organizam ako ne racunamo neke otrove ili narkotike.
On kiseli organizam, a to je dovoljno lose.
Cola Zero je nezdrava kao svaka kokakola, ali definitivno nije bolje piti obicnu kolu. Puna je secera, kad su je prokuhavali, dobiju punu vecu casu crne secerne mase.
Sve sa mjerom i granicom ...dobro dječak kaže da je bijeli šećer štetan, baš kao i bijelo brašno i so....al' su nam u određenij mjeri potrebni.
Iskreno, bijeli kristal šećer najviše koristim da pošećerim kafu, to su dvije-tri šoljice dnevno i ne mogu da mu nađem zamjenu jer mi onda kafa nije taj šmek....a baš uživam u kafi i