Page 1 of 1

Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 16:52
by Homo Sapiens
Pozdrav svim forumašima. Prijavljujem se na oglas za jednu firmu u inostranstvu. Apliciram preko njihove zvanične stranice, i tokom popunjavanja aplikacije naišao sam na polje "expected salary" gdje moram odabrati koliku platu očekujem, i tu imaju ponuđeni iznosi koje mogu odabrati. Mene sada zanima, da li se inače u praksi, tu misli na bruto ili neto platu, ili je to individualno od firme do firme ? Ja sam ih pokušao pitait lično, al' se ne javljaju na mobitel, nit odgovaraju na e-mail.
Pa ako neko zna, da li se tu inače misli na bruto ili neto platu, bio bih mu zahvalan na odgovoru.

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 16:59
by MyTao
Google is your friend.
1. Q: “What are Your Salary Expectations?”

A: #1 - “I was making $60,000 at my last job, plus bonuses. I would be expecting at least that and a 15 to 20 percent increase. (This is not a good answer)

A: #2 - “I’m sure whatever you offer will be a fair amount for a person with my qualifications. Salary is not the most important factor to me. I’m looking for opportunity.” (This is a somewhat weak answer)

A: #3 - “I really need more information about the job before we start to discuss salary. I’d like to postpone that discussion until later. Maybe you could tell me what is budgeted for the position, and how your commission structure works.” (This is the best answer)
Nikada ne odgovaraj na to pitanje, prije nego sto si dobio priliku da se pojavis na interview... pare su tema uvijek na kraju. Ako ti ponude posao i platu, onda mozes da trazis vise...

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 17:55
by insomnia78
Vani se, vecinom prica o bruto iznosima

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 18:00
by Krokodajl
Provjeri ti paša dobro to, ako se oni tebi ni na mobitel ni na mail ne javjalju pripazio bih ja dobro, a što reče Francuz uglavnom je to bruto iznos ali i kao što reče kolega iznad to je najbolje dati diplomatski odgovor, jer te ovako u startu mogu isključiti prije intervjua... a ti opet kako hoćeš, kako god sretno :thumbup:

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 18:14
by insomnia78
Ma ima tu jos do eventualnog razgovora, vidis da se prijavljuje preko zvanicne aplikacije
Nije on jedini tu

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 20:55
by Krokodajl
insomnia78 wrote:Ma ima tu jos do eventualnog razgovora, vidis da se prijavljuje preko zvanicne aplikacije
Nije on jedini tu
Ma znam, ali ako ti se niko ne javlja na broj mobitela koji je vjerovatno dat za informacije ? :D
Na mail manje više.

Al da ne idemo u off topic :D

Re: Bruto i neto

Posted: 19/04/2016 22:58
by Kruler
Homo Sapiens wrote:Pozdrav svim forumašima. Prijavljujem se na oglas za jednu firmu u inostranstvu. Apliciram preko njihove zvanične stranice, i tokom popunjavanja aplikacije naišao sam na polje "expected salary" gdje moram odabrati koliku platu očekujem, i tu imaju ponuđeni iznosi koje mogu odabrati. Mene sada zanima, da li se inače u praksi, tu misli na bruto ili neto platu, ili je to individualno od firme do firme ? Ja sam ih pokušao pitait lično, al' se ne javljaju na mobitel, nit odgovaraju na e-mail.
Pa ako neko zna, da li se tu inače misli na bruto ili neto platu, bio bih mu zahvalan na odgovoru.
Ako je firma u inostranstvu, u gotovo svim slučajevima misli se na bruto godišnju platu.

Re: Bruto i neto

Posted: 20/04/2016 16:19
by Homo Sapiens
Hvala svima na pomoći.

Provjerio sam danas sa firmom, misli se na bruto iznos.

Re: Bruto i neto

Posted: 20/04/2016 16:33
by karanana
i onda nakon toga vjerovatno treba provjeriti koliko se uzima od tog bruta pa da se ocjeni ima li matematike otici i moze li se sa netom ziviti.

Re: Bruto i neto

Posted: 20/04/2016 17:00
by MyTao
karanana wrote:i onda nakon toga vjerovatno treba provjeriti koliko se uzima od tog bruta pa da se ocjeni ima li matematike otici i moze li se sa netom ziviti.
Odgovor na tako nesto se treba znati unaprijed... postavljati takva pitanja jednom HR menageru prije nego sto ti je posao ponudjen je jako lose... Mada sve zavisi o kakvom se poslu radi...