Pored dijaspore koja broji par stotina hiljada ljudi,tu su tzv budzetlije ili ti ga drustvene larve koje zbog kojih MMF trlja ruke svako par mjeseci.Kastanienallee wrote:Sta ti spada pod definiciju normalnog naroda?astala_vistala wrote:Ovde dijaspora i domace Budzetlije opasno nabijaju komplekse normalnom narodu
ko god uzme kredit od 30 godina s nasim kamatama zasluzuje duzi boravak na psihijatriji...leet wrote:Pa ako već računate da neko uzima kredite na cca 30 godina onda i jesu iste, i rata i kirija. Mi smo npr. davali milju mjesečno za ratu al' zato se i brzo oTplatilo.cyprus wrote:Kad bi rata i kirija iznosili istoveze s vezom wrote:umjesto kirije placas ratu kredita za stan![]()
Samo što kada sve sabereš i oduzmeš nemaš ništa svoje.madner wrote:Ima rentanje i neke pluseve. Ne moras ulagati, jer kada ti se vise ne svidja promjenis stan i to je to.
Mozes sebi velicinu stana prilagoditi.
Jedini minus je sto te okolina smatra fukarom, ali to je do sredine.
to i jest fol - sto je veca kamata, sve duzi kredit ispadne sve skuplji, a do te granice apsurda dolazimo na 20-25 godinaleet wrote:Pazi, apsolutno se slažem s tobom da su kamate previsoke i da je kod nas sve u qrcu ali npr. 30 godina plaćaš kiriju od 300 kermi nekim 'random' likovima i šta imaš od toga na kraju?
Ja nikada ne bih uzeo kredit veći od 15-20k, u biti ne vidim poentu uzimanja kredita ako već nemaš nešto ušteđeno sa strane što je opet veoma teško u današnje vrijeme.
Al' opet na kraju krajeva ne moraju svi živjeti u velikom gradu (nisam ksenofobičan nego jednostavno ne vidim poentu doseljavanja u grad ako nećeš imati ni za hljeba).
nema nekih pogodnosti, neko moze ubosti nizu kamatu, recimo 6.5... sad je 7 i kusur ko fol EKS na vecinu stambenih, ali nerijetko ima jos skrivenih troskova, pa sam ja lupio 8... opet je pitanje kakva ce biti kamata kroz 10 godina... a fiksnom kamatom dobro skuplji krediti...leet wrote:Dobar post fakat.![]()
![]()
Ma kako god okreneš najebali smo onako generalno, ne bih volio biti u koži nekoga ko nema ništa od starta. Ti krediti od 50k kermi su definitivno smrt kod nas, pogotovo ako je nemoguće izganjati neke pogodnosti a toga više nema ja mislim.
jest, ali ti treba guta para kao i da ga kesiras... cijene se mogu ubosti bolje, i to pofino... sjecam se kad sam prije nekoliko godina pricao s rodjom koji se bavio gradjevinom u to vrijeme, pa mi je objasnjavao kakve su sve pogodnosti nudili u cetiri oka, pogotovo svojoj raji s kesom na kamari... ljudi su hladno placali 15% manje od obicnih kupaca, neki i oko 20%... to je jebote jedan nov auto po stanu - ali valja imati kamaru i rizikovatiZeljo_do_groba wrote:Najbolje je uzeti stan dok se zgrada jos pravi, tj. da si ti investitoru "banka", iako je rizicno dobijes stan na kredit, istina na kraci vremenski period, al' bez kamata...
nisam dijaspora nisam budzetlija, nemam problema sa minusima, i ne stvaraju mi komplekse ove navedene dvije grupe...jel po tome ja ne spadam u normalan narod?astala_vistala wrote:Ovde dijaspora i domace Budzetlije opasno nabijaju komplekse normalnom narodu
leet wrote:kobila
tako je moja kolegica na kraju se zgrada nije ni započela a ljudi 3 godine u podstanarima pa im vratili pare nakon tužbe i kupili stan u drugoj zgradi u ISZeljo_do_groba wrote:Najbolje je uzeti stan dok se zgrada jos pravi, tj. da si ti investitoru "banka", iako je rizicno dobijes stan na kredit, istina na kraci vremenski period, al' bez kamata...
jbt tebi malo malo pa neko provali sifru na ovom klixuleet wrote:Pazi, apsolutno se slažem s tobom da su kamate previsoke i da je kod nas sve u qrcu ali npr. 30 godina plaćaš kiriju od 300 kermi nekim 'random' likovima i šta imaš od toga na kraju?
Ja nikada ne bih uzeo kredit veći od 15-20k, u biti ne vidim poentu uzimanja kredita ako već nemaš nešto ušteđeno sa strane što je opet veoma teško u današnje vrijeme.
Al' opet na kraju krajeva ne moraju svi živjeti u velikom gradu (nisam ksenofobičan nego jednostavno ne vidim poentu doseljavanja u grad ako nećeš imati ni za hljeba).