Speech
http://www.youtube.com/watch?v=Wy2kIPLsUn0
NASA nema strategiju za kolonizaciju
#2 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
U kratkim crtama, zalaze se za obustavljanje aktivnosti po pitanju Marsa za sada.
Predlaze da se koristi Planet Hopping.
1. Predlaze koloniziranje mjeseca. stalnu bazu te vadjenje resursa sa mjeseca (gorivo i materijal).
2. Nakon toga Fobos, takodjer ekstrakcija goriva i materijala.
3. Tek onda Mars.
Ovim redosljedom, cemo mnogo brze (Mnoooogo jefrinije) otici na Mars, a i dalje.
Mnogo je lakse, jeftinije i brze imati stanice koje imaju resurse, nego sve to slati sa zemjle.
Meni je ideja skroz opravdana.
1. Predlaze koloniziranje mjeseca. stalnu bazu te vadjenje resursa sa mjeseca (gorivo i materijal).
3. Tek onda Mars.
Ovim redosljedom, cemo mnogo brze (Mnoooogo jefrinije) otici na Mars, a i dalje.
Mnogo je lakse, jeftinije i brze imati stanice koje imaju resurse, nego sve to slati sa zemjle.
#3 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
Ko to "mi" ?wex.alpha wrote:U kratkim crtama, zalaze se za obustavljanje aktivnosti po pitanju Marsa za sada.
3. Tek onda Mars.
#5 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
wex.alpha wrote:U kratkim crtama, zalaze se za obustavljanje aktivnosti po pitanju Marsa za sada.
3. Tek onda Mars.
Koje to "GORIVO" i "MATERIJAL" postoje na Mjesecu (Zemljinom) i Fobosu (Marsovom mjesecu) ?
Zove li se to "gorivo i mazivo" mozda PUPA HAVA ili slicno ?
Anti(zemaljska)materija mozda ?
Molim "objasnjenje" !!!!
#6 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
Postoji svakakvo gorivo na mjesecu,dizel benzin sta god hoces,gore je glavni energopetrolov naftni terminal!Koje to "GORIVO" i "MATERIJAL" postoje na Mjesecu (Zemljinom) i Fobosu (Marsovom mjesecu) ?
Zove li se to "gorivo i mazivo" mozda PUPA HAVA ili slicno ?
Anti(zemaljska)materija mozda ?
Molim "objasnjenje" !!!!
#8 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
Kisik je veoma aktivan hemijski element i najcesce se javlja u spojevima oksidima,.
Tih 40% kisika da bi se izdvojili iz oksida mora se upotrijebiti velika kolicina energija, koja se MORA dopremiti na Mjesec...
Mora se dopremati i energija za ljude, (hrana voda i mnogo sta drugo), posadu na Mjesecu i njihov zivot.
Dakle sta se dobija sa svim tim ?
Tih 40% kisika da bi se izdvojili iz oksida mora se upotrijebiti velika kolicina energija, koja se MORA dopremiti na Mjesec...
Mora se dopremati i energija za ljude, (hrana voda i mnogo sta drugo), posadu na Mjesecu i njihov zivot.
Dakle sta se dobija sa svim tim ?
#9 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
A zamisli jod da moras dopremati gorivo za rakete.
#10 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
Nemam ja nista protiv koloniziranja Mjeseca, Marsa itd.
Ali mislim da bi bilo jednostavnije i trenutno prece da dopremimo malo hrane u Afriku.
Pomrijese djeca!
Ali mislim da bi bilo jednostavnije i trenutno prece da dopremimo malo hrane u Afriku.
Pomrijese djeca!
- Henry Chinaski
#11 Re: NASA nema strategiju za kolonizaciju
Ili možda pokucati komšiji, pitati ga kako je i da li mu šta treba?dibidus wrote:Nemam ja nista protiv koloniziranja Mjeseca, Marsa itd.
Pomrijese djeca!