Polagala sam pravosudni - federalni nivo - prije 3-4 godine, tako da se od tada mnogo toga promijenilo, od komisije do zakona... Medjutim, meni je nevjerovatno mnogo pomoglo sto sam imala komentare ZKP-a, KZ-a i ZPP-a i to one sto je OSCE izdao, veliki plavi (

kako ovo zvuci nebulozno, isto "one male bijele tablete" hihihihi, ali zaista sad ne znam ko ih je pisao, ali znam da ih je OSCE izdavao, odnosno finansirao...?! whatever...). Elem, te komentare su kapom i sakom dijelili po sudovima,tako ako ko koga tamo ima - moze da kopira, zlata vrijede. Svaki sudija ih je dobio, samo nije svaki nagodan da ih posudi

. Nazalost nemam ih u elektronskoj formi, niti znam da u toj formi postoje.
Medjutim, u elektronskoj formi imate fenomenalne module koje izdaje Centar za edukaciju sudija i tuzilaca, meni su mnogo koristili i dan - danas mi koriste, a sve ih imate na stranici Centra
http://www.fbih.cest.gov.ba/index.php?o ... y&catid=26
Takodjer, nevjerovatno mnogo mi je znacilo sto sam 2 mjeseca svaki dan isla i slusala pravosudni, jer se pitanja uglavnom ponavljaju i jer tako najlakse upratis na sta se koji ispitivac bazira i koliko ide "u detalje"... Tada je Nikolic ispitivao krivicno, a znam da ga sada ne ispituje (valjda sad ispituje upravu?!), ali covjek je drama fin. Malik je uzas zivi, najvise voli zadati kao neki primjer iz praxe pa te gledati kako se koprcas i pokusavas da uhvatis bit (najdraza tema mu je krajnja nuzda i nuzna odbrana... uhh), a Ilic Venceslav (ne znam da li jos ispituje) otvori zakon i sve hoce da izbiflas (bukvalno je znao upitati kad imas nabrajanja u clanu po tackama - "sta pise pod "b"?" !!!), te on je naprosto lud za maloljetnicima (njih ostali nikad nisu ispitivali, niti ih ko nauci

).
Na gradjanskom mi je bila Kata, jedna staaaaraaaa zenica, tiho govori, jedva je cujes, ali ona tebe zato sve cuje

, uzasno je stroga i ona sama me ispitivala sat i po! Zamalo nisam umrla. Privredu je ispitivala Cupka Silva, stara, mala zenica i dobro zajebana (na najmanju naznaku neznanja pocne da te podjebaje), Dzemo Mutapcic me ispitivao ustavno, on je super, a upravu me pitao jedan stari sudija koji je nazalost umro
Inace, kada sam ja polagala komisija na drzavnom nivou se tek bila oformila, a ja ovo vec bila spremila, pa mi nije palo na pamet da polazem na drzavnom (kontajuci da je drama teze jer je obimnije!, a nisam niti imala vremena da jos ucim...). Medjutim, raja koja su poslije isla na drzavni su odusevljeni jer je komisija 10x popustljivija! Kazu da je tako i sada...
u svakom slucaju - sretno svima!