Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3726 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 22/07/2011 22:34

mepac wrote:
statix wrote:Eto nove vrste nastaju iz nicega.
Cekaj, zar vjernici ne potenciraju da materijalno ne moze nastati iz nicega? :D
Haj mepac navedi samo jednu vrstu, za koju je dokazano da je nastala iz nicega, znas ono "pafff!!!!", i eto nove vrste. :lol:
ne oni kazu da jedino bog stvara iz nicega kao sto je i dokazano da covjek nista nije napravio iz nicega vec je stvarao iz vec stvorenoga a kako je nastalo to stvoreno pitaj se..?

evolucija zatupljuje samo i nista vise obicni okovi za ljudski mozak...bez i jednoga dokaza..al djaba imaju medije...
Izbjegao si moje pitanje.Navedi jedan naslov knjige koju si procitao,a govori o evoluciji....

To sto ti govoris trebas i dokazati,nadam se da imas cvrste dokaze.Nevjerovatne tvrdnje zahtjevaju nevjerovatne dokaze.

Naslov knjige ako moze ? :D


User avatar
quasar
Posts: 3643
Joined: 14/11/2009 21:02
Location: Samobanovan...

#3727 Re: Evolucija

Post by quasar » 22/07/2011 22:41

mepac wrote:
statix wrote:Eto nove vrste nastaju iz nicega.
Cekaj, zar vjernici ne potenciraju da materijalno ne moze nastati iz nicega? :D
Haj mepac navedi samo jednu vrstu, za koju je dokazano da je nastala iz nicega, znas ono "pafff!!!!", i eto nove vrste. :lol:
ne oni kazu da jedino bog stvara iz nicega kao sto je i dokazano da covjek nista nije napravio iz nicega vec je stvarao iz vec stvorenoga a kako je nastalo to stvoreno pitaj se..?

evolucija zatupljuje samo i nista vise obicni okovi za ljudski mozak...bez i jednoga dokaza..al djaba imaju medije...
Evolucija je samo izreklamirana ubleha bez ijednog dokaza?
Prava istina je vjerska dogma?
Najmocnija organizacija na svijetu je katolicka crkva. Cak ni oni ne mogu protiv propagande zlih naucnika. Srecom ima dovoljno pametnih da znaju pravu istinu, bez i da procitaju bilo sta vezano za pitanje.

Takodjer preporucujem spomenutu knjigu, ako nije pretesko stivo...
Ima i slika!

User avatar
GAU8
Posts: 5888
Joined: 05/01/2011 09:18

#3728 Re: Evolucija

Post by GAU8 » 22/07/2011 22:48

Wox wrote:
Collector604 wrote: Kao i ti sto pretpostavljas da postoji,a nemas ni dokaza niti argumenata,barem ne validnih.
Dokazi da Bog postoji (barem za mene) su planete, galaksije, svemir, i sve ostalo materijalno. Argument da Bog postiji je cinjenica da nista materijalno ne moze nastati samo od sebe. Dakle, sve sto vidimo oko sebe je moralo biti kreirano od strane necega sto samo nije ograniceno vremenom i prostorom. Ja to zovem Bog, ali ti kako hoces.

Jesam li siguran da Bog postoji? Ne.
A ja kazem da ima 5 bogova.

Dokazi da Bogovi postoje (barem za mene) su planete, galaksije, svemir, i sve ostalo materijalno. Argument da Bogovi postiji je cinjenica da nista materijalno ne moze nastati samo od sebe. Dakle, sve sto vidimo oko sebe je moralo biti kreirano od strane nekih identiteta koji nisu ograniceni vremenom i prostorom.

po cemu si ti upravu a ja ne??

User avatar
mepac
Posts: 302
Joined: 02/11/2010 12:12

#3729 Re: Evolucija

Post by mepac » 22/07/2011 22:51

Evolucija je samo izreklamirana ubleha bez ijednog dokaza?
Prava istina je vjerska dogma?
Najmocnija organizacija na svijetu je katolicka crkva. Cak ni oni ne mogu protiv propagande zlih naucnika. Srecom ima dovoljno pametnih da znaju pravu istinu, bez i da procitaju bilo sta vezano za pitanje.

Takodjer preporucujem spomenutu knjigu, ako nije pretesko stivo...
Ima i slika!
[/quote]

evo da ne bude sa vjerskoga evo ti sa naucnoga..


Molekularni Čorsokak Evolucije

Uprethodnom dijelu ove knjige pokazali smo kako fosilni zapisi poništavaju teoriju evolucije. Ustvari, nismo morali iznositi ništa od svega toga jer se teorija evolucije ruši mnogo prije nego što se i dođe do tvrdnji o "evoluciji vrsta" i fosilnim dokazima za nju. Ono što čini teoriju besmislenom od njenog samog početka je pitanje "kako se život na Zemlji pojavio, tj. započeo".

Kada se ovo pitanje postavi, teorija evolucije odgovara da je život započeo sa jednom ćelijom koja se formirala slučajno. Prema tom scenariju, prije četiri milijarde godina različite anorganske hemijske supstance reagirale su međusobno u prvobitnoj atmosferi Zemlje, u kojoj su efekti gromova i pritiska uzrokovali da te supstance formiraju prvu živu ćeliju.

Prvo što se mora reći je da je tvrdnja da se neorganske materije mogu udružiti i formirati život jedna neznanstvena tvrdnja, koja sve do danas nije provjerena nekim eksperimentom ili promatranjem. Svaka živa ćelija je formirana repliciranjem (kopiranjem) druge ćelije. Niko u svijetu, nikada, nije uspio formirati živu ćeliju stavljajući zajedno različite neorganske materije, čak ni u najnaprednijim laboratorijama.

Teorija evolucije tvrdi da su ćelije živih bića, koje ne mogu biti proizvedene čak ni kada se sve snage ljudskog intelekta, znanja i tehnologije upotrijebe, nastale slučajno u prvobitnim uvjetima na Zemlji. Na slijedećim stranicama ispitat ćemo zašto je ova tvrdnja suprotna najosnovnijim principima znanosti i razuma.Čudo u ćeliji i kraj teorije evolucije

Kompleksna građa žive ćelije nije bila poznata u Darwinovo doba, i pripisivati život slučajnostima i prirodnim uvjetima je, u to vrijeme, za evolucioniste bilo dovoljno ubjedljivo.

Tehnologija XX stoljeća je zavirila i zadubila se u najsitnije djeliće života i otkrila da je ćelija najkompliciraniji sistem sa kojim se čovječanstvo ikada susrelo. Danas, mi znamo da ćelija sadrži energetske stanice koje proizvode energiju koju onda ćelija upotrebljava, fabrike koje proizvode enzime i hormone neophodne za život, banku podataka gdje su zapisane sve neophodne informacije o svim proizvodima koji trebaju biti napravljeni u ćeliji, zatim složene transportne sisteme i cjevovode za prevoženje sirovina i proizvoda sa jednog mjesta na drugo, napredne laboratorije i rafinerije za pretvaranje vanjskih sirovina u upotrebljive tvari, i specijalizirane proteine ćelijske membrane za kontrolu ulaska materija u ćeliju i izlaska iz ćelije. Sve ovo sačinjava samo jedan mali dio ovog nevjerovatno složenog sistema.

W. H. Thorpe, jedan evolucionista - znanstvenik, priznaje da "najjednostavniji tip ćelije predstavlja ‘mehanizam’ nezamislivo složeniji od bilo koje mašine dosad zamišljene i konstruirane od strane čovjeka".91

Ona je toliko kompleksna da čak ni visoki nivo tehnologije koji je čovječanstvo postiglo ne može proizvesti jednu takvu ćeliju. Nikada nijedan pokušaj da se kreira umjetna ćelija nije postigao uspjeh. Ustvari, svi pokušaji da se to učini su napušteni.

Teorija evolucije tvrdi da je ovaj sistem, koji čovječanstvo sa svom svojom inteligencijom, znanjem i tehnologijom na raspolaganju ne može proizvesti, nastao "slučajno", pod utjecajem prvobitnih uvjeta na Zemlji. Da damo drugi primjer. Vjerovatnoća formiranja ćelije igrom slučaja je poput vjerovatnoće da se odštampa jedna knjiga prilikom eksplozije u štampariji.

Engleski matematičar i astronom Sir Fred Hoyle napravio je sličnu usporedbu u jednom od njegovih intervjua objavljenom 12.11.1981. godine u časopisu Nature. Iako i sam evolucionista, Hoyle je rekao da je vjerovatnoća da više forme života nastanu na ovaj način (slučajno), uporediva sa vjerovatnoćom da jedan tornado brišući kroz deponiju starog gvožđa konstruira avion "Boing 747" od materijala i starudija koje se tu nalaze.92 Ovo znači da nije moguće da ćelija nastane slučajno i zato je ona definitivno morala biti "stvorena".

Jedan od glavnih razloga zašto teorija evolucije ne može objasniti kako je nastala ćelija, jeste "nesvodljiva kompleksnost" ćelije. Živa ćelija održava se uz pomoć harmonične saradnje mnoštva njezinih organela ("ćelijski organi"). Ukoliko samo jedna od ovih organela ne funkcionira, ćelija ne može ostati u životu. ]elija nema vremena da čeka nesvjesne mehanizme kao što su prirodna selekcija ili mutacija da joj dozvole da se razvija. Tako da je prva ćelija na Zemlji morala biti kompletna-potpuna ćelija, koja je posjedovala sve, za život potrebne, organele i funkcije, a ovo definitivno znači da je ćelija morala biti stvorena.


Proteinski izazov slučajnostima

Toliko o ćeliji. Ali, evolucija nije uspjela objasniti čak ni postanak gradivnih blokova ćelije. U prirodnim uvjetima nije moguće formiranje čak i samo jednog proteina od hiljada složenih proteinskih molekula koje izgrađuju ćeliju.

Proteini su gigantske molekule koje se sastoje od manjih jedinica zvanih "aminokiseline", koje su razmještene u specifičnom nizu u određenim količinama i strukturama. Ove molekule predstavljaju gradivne blokove žive ćelije. Najjednostavnija je sastavljena od 50, ali postoje neke proteinske molekule koje su sastavljene od nekoliko hiljada aminokiselina. Ključna stvar u ovome je da: odsustvo, dodavanje ili zamjena samo jedne aminokiseline u strukturi proteinske molekule uzrokuje da taj protein postane beskorisna gomila molekula. Svaka aminokiselina mora biti na pravom mjestu i u pravilnom poretku. Teorija evolucije, koja tvrdi da se život pojavio pukim slučajem, nema izgleda pred ovim poretkom, budući da je on isuviše čudesan da bi se objasnio slučajnošću. (Štaviše, teorija nije u stanju niti objasniti tvrdnju o "slučajnom formiranju" aminokiselina, što će biti razmatrano kasnije.)

Činjenica da funkcionalna građa proteina nikako ne može nastati slučajno, može se uočiti jednostavnim računom vjerovatnoće koji može shvatiti bilo ko.

Jedna proteinska molekula prosječne veličine sastavljena je od 280 aminokiselina među kojima postoji 12 različitih vrsta. One mogu biti poredane na 10300 (10 na tristotu) različitih načina. (Ovo je astronomsko veliki broj koji se sastoji od jedinice - "1", iza koje slijedi 300 nula.) Od svih ovih mogućih kombinacija samo jedna od njih formira željenu proteinsku molekulu. Ostatak su aminokiselinski lanci koji su ili potpuno beskorisni ili potencijalno štetni za žive tvari.

Drugim riječima, vjerovatnoća formiranja samo jedne proteinske molekule je "1 naprema 10300". Mogućnost da se ovo desi praktično ne postoji. (U matematici su vjerovatnoće koje su manje od 1 naprema 1050 prihvaćene kao "nulta vjerovatnoća".)

Osim toga, jedna proteinska molekula od 280 aminokiselina je skromne veličine u odnosu na neke gigantske proteinske molekule koje se sastoje od hiljada aminokiselina. Kada primijenimo sličan račun vjerovatnoće na ove gigantske molekule, vidimo da čak ni riječ nemoguće nije više "adekvatna".

Kada krenemo jedan korak dalje u razvojnoj shemi života, uočavamo da jedan protein, sam po sebi, ne znači ništa. Jedna od najmanjih bakterija koja je ikad otkrivena, Mycoplasma Hominis H39, sadrži 600 "tipova" proteina. U ovom slučaju bismo trebali račun vjerovatnoće koji smo gore uradili za samo jedan protein uraditi sada za svaki od 600 različitih tipova proteina (što znači da je vjerovatnoća slučajnog nastanka ovakve bakterije još puno, puno manja). Rezultat iscrpljuje čak i koncept nemogućnosti.

Neko ko sada čita ove retke, a ko je do sada prihvatao teoriju evolucije kao znanstveno objašnjenje, može posumnjati da su ovi brojevi preuveličani i da ne odražavaju pravo činjenično stanje. To nije tako: ovo su nedvosmislene i konkretne činjenice. Nijedan evolucionist nema prigovor ovim brojkama. Oni prihvataju da je vjerovatnoća slučajnog formiranja jednog proteina "slaba kao i vjerovatnoća da majmun napiše historiju čovječantva na daktilo-mašini a da ne načini nijednu grešku".93 Međutim, umjesto prihvaćanja drugog objašnjenja, tj. stvaranja, oni nastavljaju sa branjenjem ove nemogućnosti.

Ista činjenica priznata je od strane mnogih evolucionista. Naprimjer, Harold F. Blum, čuveni evolucionista, izjavljuje da je "spontano formiranje polipeptida (u koje spadaju proteini) veličine najmanjeg poznatog proteina, izgleda, izvan svake vjerovatnoće".94

Evolucionisti tvrde da se molekularna evolucija odigrala tokom veoma dugog perioda vremena i da je taj dugi vremenski period nemoguće učinio mogućim. Ipak, bez obzira koliko dati vremenski period bio dug, nije moguće da aminokiseline formiraju proteine slučajno. William Stokes, jedan američki geolog, priznaje ovu činjenicu u svojoj knjizi Essentials of Earth History pišući da su šanse da se ovo desi toliko male da "protein na taj način ne bi nastao tokom milijardi godina na milijardama planeta, svakoj prekrivenoj slojem od koncentriranog vodenog rastvora potrebnih aminokiselina".95

"Šta dakle, sve ovo znači?" Perry Reeves, profesor hemije, odgovara na ovo pitanje:

"Kada neko ispituje široki spektar mogućih struktura koji bi mogao rezultirati iz jednostavne nasumice nastale kombinacije aminokiselina u isparavajućoj prvobitnoj smjesi - moru, zapanjujuće je vjerovati da je život mogao nastati na ovaj način. Vjerodostojnije je reći da je jedan Veliki Graditelj, sa jednim majstorskim planom, bio potreban za takav zadatak."96

Ako je slučajno formiranje čak i samo jednog od ovih proteina nemoguće, tada je milijardu puta više nemoguće da se milioni proteina igrom slučaja udruže na odgovarajući način da bi formirali kompletnu ljudsku ćeliju. Da stvar bude još nevjerovatnija, ćelija se ne sastoji samo od gomile proteina. Uz proteine, ćelija se sastoji od nukleinskih kiselina, karbonhidrata, masti, vitamina i mnogih drugih hemikalija kao što su npr. elektroliti, u specifičnom odnosu, harmoniji i dizajnu u pogledu i strukture i funkcije. Svaki od ovih sastojaka funkcionira kao gradivni blok ili ko-molekula u različitim organelama.

Robert Shapiro, profesor hemije na New York University i DNA ekspert, izračunao je vjerovatnoću slučajnog formiranja 2000 tipova proteina nađenih u jednoj jedinoj bakteriji (u ljudskoj ćeliji nalazi se 200.000 različitih tipova proteina). Broj koji je dobio bio je 1 naprema 1040.000.97 (Ovo je nevjerovatan broj koji se dobije stavljanjem 40.000 nula iza jedinice.)

Profesor primijenjene matematike i astronomije sa University College (Cardiff, Wales), Chandra Wickramasinghe, komentira:

"Vjerovatnoća spontanog formiranja života iz nežive tvari je jedan naprema broju sa 40.000 nula iza toga... to je dovoljno veliko da sahrani Darwina i cijelu teoriju evolucije. Život je morao biti smišljeni produkt jedne Inteligencije, obzirom da nije nastao slučajno ili iz neke primitivne smjese, koje nije bilo ni na ovoj, a ni na bilo kojoj drugoj planeti."98

Sir Fred Hoyle komentirao je ovako ove nevjerovatne brojke:

"Zaista, ovakva teorija (da je život produkt neke inteligencije) je toliko očigledna da se možemo samo čuditi zašto, zbog te očiglednosti, nije široko prihvaćena. Razlozi za ovo su prije psihološki nego znanstveni."99

Razlog zašto je Hoyle upotrijebio termin psihološki je samouvjetovanje evolucionista da ne prihvate tezu da bi život mogao biti stvoren. Ovi ljudi su postavili odbijanje Božijeg postojanja kao svoj glavni cilj. Jedino zbog ovog razloga oni nastavljaju braniti nerazumne scenarije za koje i oni sami priznaju da su nemogući.

User avatar
GAU8
Posts: 5888
Joined: 05/01/2011 09:18

#3730 Re: Evolucija

Post by GAU8 » 22/07/2011 22:52

mepac wrote:hajd kad hoces tako da igras reci mi sto svaka mutacija koja se desi na covjeku ubija ga? .
druze ovo nije tacno.
vidim da veze nemas. jesi li ikad cuo za sindrom srpastih celija?

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3731 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 22/07/2011 23:10

Mepac posto ignorises moje pitanje,ja cu pretpostaviti da nisi procitao ni jednu jedinu znanstvenu knjigu o evoluciji.

I ne pricaj vise gluposti,dojadili ste mi sa blesavim i infatilnim pitanjima i odgovorima....
mepac wrote:

Engleski matematičar i astronom Sir Fred Hoyle napravio je sličnu usporedbu u jednom od njegovih intervjua objavljenom 12.11.1981. godine u časopisu Nature. Iako i sam evolucionista, Hoyle je rekao da je vjerovatnoća da više forme života nastanu na ovaj način (slučajno), uporediva sa vjerovatnoćom da jedan tornado brišući kroz deponiju starog gvožđa konstruira avion "Boing 747" od materijala i starudija koje se tu nalaze.92 Ovo znači da nije moguće da ćelija nastane slučajno i zato je ona definitivno morala biti "stvorena".

The concept that life came about through sheer chance is as absurd & improbable as a tornado blowing through a junk yard, consequently assembling a Boeing 747!


Argumentum ad ignorantiam and argument from design. This is Fred Hoyle's classic Tornado argument, which is based on the assumption that evolution works by random chance, ignoring the non-random process of natural selection.

Response: The Tornado and the 747 argument also does not take into consideration that a Boeing 747 is a nonliving entity, with no will of its own or ability to think or act. Life came about through natural selection, and by living organisms. Organisms that could adapt, had the will to survive and reproduced. As evolution progresses, organisms have evolved into more complex beings with the ability to communicate, socialize, analyze data and interpret them. Basically life did not come about by chance, as the nonliving 747 has no will to assemble itself whereas a conscious being can think and act to suit survival purposes.

Response: If one is to believe in cause and effect, there is no such thing as "sheer chance", even if it gives a illusion of such. Although there are some unanswered questions regarding the early evolution of life, we can definitely say that life did not arise according to chance. Molecules have ways of attracting each other and forming complex structures because they behave that way naturally. Given enough time and enough success, life can theoretically arise through natural mechanisms.
Last edited by Collector604 on 22/07/2011 23:17, edited 1 time in total.

User avatar
mepac
Posts: 302
Joined: 02/11/2010 12:12

#3732 Re: Evolucija

Post by mepac » 22/07/2011 23:13

GAU8 wrote:
mepac wrote:hajd kad hoces tako da igras reci mi sto svaka mutacija koja se desi na covjeku ubija ga? .
druze ovo nije tacno.
vidim da veze nemas. jesi li ikad cuo za sindrom srpastih celija?

ti nemas ni jednoga konkretnoga dokaza za evoluciju znaci sve je u zraku i naucno je dokazano da je nemoguce za razliku od darwinovoga ˇ"nagadjanja" ljudi su prije isto vjerovali da muha nastaje iz mrtvoga tkiva :lol: :lol:

reci mi gdje ta
energija,dusa,inteligencija....

Jedan insekt, naprimjer, nije stvorio sam sebe. Ni Sunčev sistem nije sam sebe stvorio, ni bilje, ljudi, bakterije, ni eritrociti, ni leptiri...

User avatar
quasar
Posts: 3643
Joined: 14/11/2009 21:02
Location: Samobanovan...

#3733 Re: Evolucija

Post by quasar » 22/07/2011 23:18

@mepac

daj molim te naslov i autora djela iz kojeg si izvukao ovo.

Drugo, nastanak prve zive celije jeste zagonetka za nauku, knjiga koju sam pomenuo daje neke ideje - teze, koje danasnja nauka ima u vezi sa nastankom prvog lanca RNA. Za tvoju informaciju, odavno je napustena ideja da je zivot nastao na zemlji u nekoj bari, pod uticajem nekih idealnih uslova. Traze se druga objasnjenja, a dokazi za takve teze bi mogli da se nadju na kometama, Marsu, i drugim nebeskim tjelima. Zapravo, malo je poznata cinjenica da svemirom pluta veliki broj slozenih molekula, pa cak i molekula alkohola i drugih organskih spojeva. Kolizija sonde Deep Impact sa kometom Tempel 1 iz 2006. : http://solarsystem.nasa.gov/deepimpact/index.cfm otkrila je vrlo kompleksne organske molekule, sto pokazuje da savremene teorije nastanka zivota idu u dobrom pravcu.
Nauka je ziva materija i za razliku od vjere, mijenja se sa novim saznanjima. Nauka nema sve odgovore, tj. nema dokaze za sve teze, ali uporno ih trazi dok ne nadje zadovoljavajuci odgovor poduprt dokazima. Vremenom ce se sve rupe zakrpiti, ali ni tada vjernici nece odstupiti od svoje dogme, jer njima ne trebaju dokazi za vjeru.
Iskreno, opet kazem, i tebi i svima koji misle vaditi iz naftalina pitanja na koja je davno odgovoreno, da ne misle da sve znaju samo zato sto su gledali neku emisiju. Niti ja tvrdim da sve znam, cak mislim da nista ne znam, ali zato trazim da procitam...
Knjiga koju sam ovdje poceo "reklamirati" moze ti/vam dati odgovore savremene nauke na teska pitanja. Opisuje vrlo precizno i analizira strogo sve uvjete u datom periodu.

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3734 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 22/07/2011 23:19

mepac wrote:
GAU8 wrote:
mepac wrote:hajd kad hoces tako da igras reci mi sto svaka mutacija koja se desi na covjeku ubija ga? .
druze ovo nije tacno.
vidim da veze nemas. jesi li ikad cuo za sindrom srpastih celija?

ti nemas ni jednoga konkretnoga dokaza za evoluciju znaci sve je u zraku i naucno je dokazano da je nemoguce za razliku od darwinovoga ˇ"nagadjanja" ljudi su prije isto vjerovali da muha nastaje iz mrtvoga tkiva :lol: :lol:

reci mi gdje ta
energija,dusa,inteligencija....

Jedan insekt, naprimjer, nije stvorio sam sebe. Ni Sunčev sistem nije sam sebe stvorio, ni bilje, ljudi, bakterije, ni eritrociti, ni leptiri...
Mepac koliko imas godina,i koju si skolu zavrsio ako nije problem da mi kazes.....

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3735 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 22/07/2011 23:20

quasar wrote:@mepac

daj molim te naslov i autora djela iz kojeg si izvukao ovo.

Drugo, nastanak prve zive celije jeste zagonetka za nauku, knjiga koju sam pomenuo daje neke ideje - teze, koje danasnja nauka ima u vezi sa nastankom prvog lanca RNA. Za tvoju informaciju, odavno je napustena ideja da je zivot nastao na zemlji u nekoj bari, pod uticajem nekih idealnih uslova. Traze se druga objasnjenja, a dokazi za takve teze bi mogli da se nadju na kometama, Marsu, i drugim nebeskim tjelima. Zapravo, malo je poznata cinjenica da svemirom pluta veliki broj slozenih molekula, pa cak i molekula alkohola i drugih organskih spojeva. Kolizija sonde Deep Impact sa kometom Tempel 1 iz 2006. : http://solarsystem.nasa.gov/deepimpact/index.cfm otkrila je vrlo kompleksne organske molekule, sto pokazuje da savremene teorije nastanka zivota idu u dobrom pravcu.
Nauka je ziva materija i za razliku od vjere, mijenja se sa novim saznanjima. Nauka nema sve odgovore, tj. nema dokaze za sve teze, ali uporno ih trazi dok ne nadje zadovoljavajuci odgovor poduprt dokazima. Vremenom ce se sve rupe zakrpiti, ali ni tada vjernici nece odstupiti od svoje dogme, jer njima ne trebaju dokazi za vjeru.
Iskreno, opet kazem, i tebi i svima koji misle vaditi iz naftalina pitanja na koja je davno odgovoreno, da ne misle da sve znaju samo zato sto su gledali neku emisiju. Niti ja tvrdim da sve znam, cak mislim da nista ne znam, ali zato trazim da procitam...
Knjiga koju sam ovdje poceo "reklamirati" moze ti/vam dati odgovore savremene nauke na teska pitanja. Opisuje vrlo precizno i analizira strogo sve uvjete u datom periodu.
Donald Trump je rekao,ne znam sve,ali znam mnogo ;-) :thumbup:

User avatar
mepac
Posts: 302
Joined: 02/11/2010 12:12

#3736 Re: Evolucija

Post by mepac » 22/07/2011 23:24

evo jedam dio izvucen iz knjige..

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.phpe hajdemi samo recite jos kako se prehrambeni lanac uklapa u TE? :-D

User avatar
quasar
Posts: 3643
Joined: 14/11/2009 21:02
Location: Samobanovan...

#3737 Re: Evolucija

Post by quasar » 22/07/2011 23:26

mepac wrote:evo jedam dio izvucen iz knjige..

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.phpe hajdemi samo recite jos kako se prehrambeni lanac uklapa u TE? :-D
Sta fali prehrambenom lancu?
I ovo je neki blog, a autor je bezbeli neki vrlo postovani....?

Edit: nadjoh autora - studirao primjenjenu umjetnost i filozofiju....
Zaista autoritet za evoluciju.

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3738 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 22/07/2011 23:38

quasar wrote:
mepac wrote:evo jedam dio izvucen iz knjige..

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.phpe hajdemi samo recite jos kako se prehrambeni lanac uklapa u TE? :-D
Sta fali prehrambenom lancu?
I ovo je neki blog, a autor je bezbeli neki vrlo postovani....?

Edit: nadjoh autora - studirao primjenjenu umjetnost i filozofiju....
Zaista autoritet za evoluciju
.
:lol: :lol:

Kontam da i ja zavrsim muzicku skolu pa da analiziram arhitekturu i obaram teorije matematike 8-) :dance:

Mene fascinira kako to da svi obaraju evoluciju na blogovima,youtube-u i forumima a niko do sada znanstveno nije oborio teoriju evolucije,ne kontam ?

Ja da imam dokaze i argumentaciju ja bi iste minute se spremio i u Ameriku da opovrgnem neku teoriju....

jOFLA
Posts: 2322
Joined: 11/06/2005 03:04

#3739 Re: Evolucija

Post by jOFLA » 23/07/2011 00:33

quasar wrote:
mepac wrote:evo jedam dio izvucen iz knjige..

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.phpe hajdemi samo recite jos kako se prehrambeni lanac uklapa u TE? :-D
Sta fali prehrambenom lancu?
I ovo je neki blog, a autor je bezbeli neki vrlo postovani....?

Edit: nadjoh autora - studirao primjenjenu umjetnost i filozofiju....
Zaista autoritet za evoluciju.

Oktarove knjige; taj nastoji obarati onu Evoluciju iz devetnaestog vijeka. A i to nakaradno radi. Dalje od tog ne može.

User avatar
statix
Posts: 2961
Joined: 27/08/2009 09:04
Location: Sarajevo

#3740 Re: Evolucija

Post by statix » 23/07/2011 00:50

@mepac

daj molim te naslov i autora djela iz kojeg si izvukao ovo.
http://www.scribd.com/doc/5435950/Harun ... am-i-Nauka :-D

User avatar
statix
Posts: 2961
Joined: 27/08/2009 09:04
Location: Sarajevo

#3741 Re: Evolucija

Post by statix » 23/07/2011 00:53

mepac wrote:evo jedam dio izvucen iz knjige..

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/index.phpe hajdemi samo recite jos kako se prehrambeni lanac uklapa u TE? :-D
Ovdje je važno istaći da se, suprotno tvrdnjama evolucionista, nije odigrao evolucioni proces u kojemu bi neotporne bakterije mutirale i prešle u rod otpornih bakterija nakon što su bile izložene antibioticima i tako stekle novu genetsku informaciju. Ono što se odigravalo je bila eliminacija određene varijacije bakterija iz ukupne populacije otpornih i neotpornih bakterija koje su postojale od samoga početka. Ovo ne znači pojavu nove vrste bakterija: to nije "evolucija". Nasuprot tome, jedna ili više postojećih varijacija je iščezla, što je sasvim suprotan proces, budući da je genetska informacija izgubljena.

:D :D

User avatar
quasar
Posts: 3643
Joined: 14/11/2009 21:02
Location: Samobanovan...

#3742 Re: Evolucija

Post by quasar » 23/07/2011 01:06

I to je napisao taj umjetnik-filozof?
A da pogledate makar kod biologa...?

Evo o rezistenciji bakterija. Tacno se zna mehanizam sticanja rezistencije.
http://hrcak.srce.hr/file/30010

User avatar
quasar
Posts: 3643
Joined: 14/11/2009 21:02
Location: Samobanovan...

#3743 Re: Evolucija

Post by quasar » 23/07/2011 12:47

Jeste, dokazana je naucno, ali dzaba kad kod vas to ne pije vode. Vi necete da ucite, nego se drzite vjerskih dogmi.
Ne mogu ja sad tebi drzati kratki kurs da ti odgovorim na sva pitanja. Ako te zanima: sjedi i uci, a ako ne, ili ako neces, onda se drzi svoga kao pijan plota. Meni ni iz dzepa ni u dzep.

http://evolution.berkeley.edu/

User avatar
wex.alpha
Posts: 76
Joined: 14/11/2005 08:24

#3744 Re: Evolucija

Post by wex.alpha » 23/07/2011 13:10

quasar wrote:Jeste, dokazana je naucno, ali dzaba kad kod vas to ne pije vode. Vi necete da ucite, nego se drzite vjerskih dogmi.
Ne mogu ja sad tebi drzati kratki kurs da ti odgovorim na sva pitanja. Ako te zanima: sjedi i uci, a ako ne, ili ako neces, onda se drzi svoga kao pijan plota. Meni ni iz dzepa ni u dzep.

http://evolution.berkeley.edu/

Ne trudi se previse. Dogma sprijecava citanje naucnih radova...

:thumbup: za link :)

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3745 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 23/07/2011 13:32

Wox wrote:
Collector604 wrote:
Mene fascinira kako to da svi obaraju evoluciju na blogovima,youtube-u i forumima a niko do sada znanstveno nije oborio teoriju evolucije,ne kontam ?

Ja da imam dokaze i argumentaciju ja bi iste minute se spremio i u Ameriku da opovrgnem neku teoriju....
Je li teorija evolucije znanstveno dokazana van svake razumne sumnje?? Ako jeste, gdje su dokazi??
Hajde ti meni prvo reci iskreno,znas li ti definiciju teorije,i znas li naci na google-u barem 20 znanstvenih teorija?

Prvo da definisemo stvari,da nebi doslo do manipulacije rijecima i definicijama...

Ako ne znas sta je teorija onda nema smisla da ti odgovaram na pitanje....


Obrati se ovim ljudima,trazio si dokaze.Ja ti dajem lokaciju gdje ces naci dokaze...

University of Illinois at Urbana-Champaign
Department of Microbiology
601 S. Goodwin Ave.
Urbana, IL 61801Institute for Evolution and Biodiversity
Westfälische Wilhelms-Universität
Hüfferstrasse 1, D48149 Münster, Germany
Tel.: +49-(0)251-83-21027 (Secretary Ms. Kao / Mr. Schmauck)
Fax.: +49-(0)251-83-24668


Otidji tamo pa se edukuj i opovrgavaj teorije evolucije.

Usput pozivam i sve "doktore" sa ove teme,da se jave navedenim institucijama radi opovrgavanja teorije evolucije.Ko uspije svaka mu cast,ko ne uspije dobice nogu u guzicu sa instituta..

Nebojte se,znam da niko nece otici na ove lokacije jer duboko u sebi znate da nebi prosli ni recepciju u prizemlju,a kamoli dosli pred strucnjake na treci sprat 8-)

User avatar
Comrad
Posts: 4326
Joined: 17/04/2007 12:40
Location: C:\Program files

#3746 Re: Evolucija

Post by Comrad » 23/07/2011 13:45

U doba interneta i ovolikog pristupa podataka biti ovoliko zaslijepljen, nikako mi ne ide u glavu.

Pa i te vase vjere vas tjeraju da ucite, barem je u islamu tako! Fino vam pise ucite. Al nasi to bukvalno shvate pa bubaju samo vjersku literaturu dok im se mozak ne ispere...

User avatar
Collector604
Posts: 532
Joined: 18/05/2011 04:42
Location: Show ip interface brief

#3747 Re: Evolucija

Post by Collector604 » 23/07/2011 13:56

Comrad wrote:U doba interneta i ovolikog pristupa podataka biti ovoliko zaslijepljen, nikako mi ne ide u glavu.

Pa i te vase vjere vas tjeraju da ucite, barem je u islamu tako! Fino vam pise ucite. Al nasi to bukvalno shvate pa bubaju samo vjersku literaturu dok im se mozak ne ispere...
Vjerovanjem to jeste emocijama nastojimo kompenzovati nedostatak dokaza.

U svakom experimentu,u svakom sudskom postupku,u svakoj znanstvenoj analizi vjera pada kao kruska,jer boluje od nedostatka empirickih dokaza.

Jesi li na ovoj temi bilo gdje nasao validan argument protiv evolucije,mislim da nisi,uvijek su to logicke pogreske,dezinformacije,kognitive pristranosti..itd

Teorije se ne opovrgavaju na forumima,to rade budale koje ne zele da procitaju 5.000 stranica u godini dana....

Treba ponavljati,do dana danasnjeg nista nije oborilo evoluciju,mozda ce je sutra nesto oboriti,a mozda i nece,ali do dana danasnjeg evolucija nije oborena.

Ja ne mogu zamisliti da covjek bude ubijen,i na forumima se pocne raspravljati o forenzickim dokazima,koja kapljica krvi je pala pod kojim uglom,zasto se zrtva nalazi u lokvi krvi koja nije njena,zasto zrtva ima na suknji izrezan precizno simbol L.I onda se donose "teorije" jel ubijena ili je ziva ali se pretvara,jel ubica zensko ili musko...

Pa to bi bio kolaps opsti.....

Niko se ne nadje da pametuje forenzicaru da je kapljica krvi pala pod uglom od 90 stepeni,kada je forenzicar dokazao da je pala pod uglom od 10 stepeni.

Ali se nadje biologu da se gleda u dokaze....


Ajd bjezi odoh citati logicke pogreske :lol: :lol: :lol: :run: :run:
Last edited by Collector604 on 23/07/2011 14:05, edited 1 time in total.

User avatar
GAU8
Posts: 5888
Joined: 05/01/2011 09:18

#3748 Re: Evolucija

Post by GAU8 » 23/07/2011 13:57

Meni je moderator ove teme, naime @NIN krivac za ovo trollovanje.
Po meni je OK dopustiti da se kaze misljenje, kakvo god, ali ova tema je razvaljena raspravom o kreacionizmu sa raznoraznim trollovima.

Apelujem jos jednom na ciscenje i cenzurisanje. Ako treba otvoriti temu "kreacionizam" na pdf religija i neka oplete ko zeli. Ali ovdje tome nije mjesto.
Ili je mozda jedini cilj nabijanje klikova i postova :shock: :shock:

User avatar
mepac
Posts: 302
Joined: 02/11/2010 12:12

#3749 Re: Evolucija

Post by mepac » 23/07/2011 14:20

a gdje su ti prelazni fosili? mislim kako se nije raspalo prije nego se fosilizovalo inace tjelo se brzo raspadne...

User avatar
GAU8
Posts: 5888
Joined: 05/01/2011 09:18

#3750 Re: Evolucija

Post by GAU8 » 23/07/2011 14:23

mepac wrote:a gdje su ti prelazni fosili? mislim kako se nije raspalo prije nego se fosilizovalo inace tjelo se brzo raspadne...
Google i trazi...

Post Reply