Došao sam do zaključka da mi zapravo i ne kaskamo za svijetom toliko u onom tzv. matematičkom znanju, nego daleko više u onom Moralnom ( a i Moral je znanje, kako rekoše drevni filozofi)...
....to se najjasnije i najprije vidi u odabiru riječi koje koriste mnogi ljdui na odgovornijim pozicijama, npr. kada nastanvik hvali samo određene učenike pred svima, ili kada neko jedva dočeka da ukaže na nečiju neinformisanost, nezananje ili bilo koju drugu manjkavost, kada neko jedva čeka da drugog cinično ili ironično degradira/obezvrijedi itd itd....(ono naše čuveno "pametovanje", i "šukanje").....
Sve su ovo tipične odlike osnovnog Morlanog neznanja, iliti nedostatka one osnovne uviđavnsoti, iliti što bi u narodu rekli , nedostatka "kućnog odgoja" ( mada mi je ovaj izraz totalno neadekvatan)....
Nedostatak upravo te vrste znanja , kada se malo dublje prouči, zapravo velikim dijelom objašnjavai zašto smo tu gdje jersmo kao društvo u cjelini....
"Djela govore više od riječi. ali riječi prve govore o čovjeku"
s.
sokkia wrote:ova malena ima starijeg brata tako da je to uz njega naucila- i nije poenta u njenom znanju nego u uciteljicinom neznanjuMicaha wrote:E jebi ga sad... Ne znam sta ce ta mala ikako u skoli, treba je odma u srednju upisat. Mozda se je i meni to moglo desit, da me neko u guzvi upita da preracunavam iz minuta u sekunde reko bi mu okani me sesokkia wrote:meni je veci problem sam kvalitet i kompetenost tih ucitelja/ica koji bi trebali usađivati prva znanja tim prvacicima.
možda malo i za nepovjerovat ali slucaj od prije dva dana:
poredali se prvacici u red da uđu u ucionicu ,a tu su još uvijek prisutni i roditelji,dede strine ili ko je vec doveo djecu u školu.
njihova uciteljica (inace je joj je ovo debitantska generacija ucenika) izlazi kaže-djeco polako, imate još deset minuta do ulaska u školu.
-a koliko je to sekundi uciteljice? pita je jedna vrlo radoznala djevojcica.
-pa sad neznam tacno, treba to izracunat ali mislim negdje oko 2 400-![]()
![]()
![]()
-
- a ja mislila da je 600-postiđeno doda ova radoznalica