pomoc porodici Eminagic

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
ani1410
Posts: 4
Joined: 27/03/2009 09:51

#1 pomoc porodici Eminagic

Post by ani1410 » 10/05/2009 00:32

Petoclana porodica Eminagic,na rubu egzistencije, zivi na neprohodnom podrucju Sarajeva gdje su na zemlji u drzavno vlasnistvu izgradili kucu. Nakon delozacije iz stana koji je otac dobio prije rata, bili su na ulici. Na tom zemljistuá su izgradili kucu bespravno i nelegalno. Vec osam godina kako zive tu nemaju vode niti kupatilo. Otac je ratni vojni invalid ranjen u stomak i nema dva prsta desne ruke.Imao je primanje na osnovu invaliditeta ( 30%) u iznosu od 41 KM, ali su mu nakon nedavne revizije i to ukinuli. Ima 17 godina radnog staza, i nema posao, radio je kod privatnika na "crno" nije imao penzijsko niti socijalno i tu je nedavno dobio otkaz, zbog, kako kaze, viska radne snage. Posljednju placu je ponio kuci i placu od kolege i bio je zrtva dzeparosa u tramvaju.

Majka je radno sposobna ali brine o nepokretnoj kcerci koja ima 17 godina ( u septembru puni 18 godina), kcerka je potpuno nepokretna, i zbog toga u kuci uvijek mora biti toplo, jer obzirom da se djevojcica ne krece, ne radi joj cirkulacija. Grijanje porodici Emionagic predstavlja jedan od najvecih problema, obzirom da je kuca bez fasade godisnje trose oko 10 metara drva i dvije tone cumura.Sve to moraju obezbijediti dok je ljeto jer kasnije, zbog neprohodnosti puta, niko ne zeli da im dovuce ogrjev.

Sin T. zavrsava osmi razred osnovne skole, i od velike je pomoci porodici.
Najmladji clan je M. koji ima 6 godina i u septembru treba krenuti u skolu.

Jedan od brojnih problema, koji je goruci za rjesavanje je prikljucak vode. Obzirom da komsije trenutno dovode vodu u to naselje, a porodica Eminagic nema da plati, to znaci da ce ukoliko ne plate zajedno s njima, nece nikad odvojeno moci dovesti sebi vodu, jer bi za to prije toga morali legalizovati kucu i rijesiti ostale papire, za sta treba mnogo novca, koji Eminagici nemaju.

Kaze otac kad ga pitaju sta mu treba ne zna sta bi najprije rekao jer im treba sve: voda, ogrjev, odjeca, obuca, hrana...Ali je opet istakao, a i mi smo sami zakljucili, da su voda i ogrijev, najveci problem i potrebno je najhitnije rjesavanje,

Ja sam uzela brojeve odjece neko ukoliko moze i zeli na taj nacin pomoci:
Majka: konfekcijski broj 38, obuca 40.
Otac: XXL, obuca 45.
Djevojcica A. : garderoba uzrast za djecu od 10 godina.
Djecak T. : broj obuce: 40; odjeca za uzrast 15-godisnjaka
Djecak M. : djeca uzrast od 6 godina, obuca 34/35

Ukoliko neko zeli pomoci na bilo koji nacin, nek se javi na e mail, a ja cu dati ostale potrebne podatke.
Ukoliko znate nekoga kome treba radnik, nocni cuvar, preporucite oca, narocito ako su u pitanju poslovi koji su laksi, jer je covjek boluje od diabetesa i povisene masnoce, pored toga sto je invalid.

Ukoliko mozete i zelite da donirate 2 KM, zapamtite da to za porodicu znaci kg brasna i ne oklijevajte. Ko bude zainteresovan da pomogne, bilo u novcu,odjeci hrani...u prilog saljem slike porodice,nalaza (ocevih i djevojcicinih) njihove kuce i opcenito uslova u kojima zive!


Licno sam saznala za ovu porodicu (jer je sin T. moj ucenik) i posjetila ih.
Koa sto vec rekoh ako je neko voljan uciniti dobro djelo i pomoci ovoj porodici nek se javi na moj mail ([email protected]) pa cu proslijediti slike uslova u kojima oni zive, nalaze bolesnog oca i kcerke kao i njihov ziro racun.


kolobok
Posts: 307
Joined: 30/12/2008 14:28

#2 Re: pomoc porodici Eminagic

Post by kolobok » 25/06/2009 22:15

Kakvo je sada stanje ove obitelji ?
Ima li novih informacija, je li bilo donacija? :( :?:

Post Reply