Page 1 of 1

Desavanja na medijskom prostoru

Posted: 27/08/2011 01:03
by neupitan
Jedinstveno govorno podrucje i zakoni trzista su ucinili svoje - domaca TV produkcija je nemocna spram osvajackih sirenja srpskih i hrvatskih TV kuca.

Parole "kupujmo domace" se ne mogu primjeniti ni na pijaci, kamo li ispred TV-a.

Sve je pocelo sa kablovskim mrezama i rapidnim otvaranjem medijskog prostora koji, kao sto dobro znamo, se ne moze podijeliti. Ali ono sto prizeljkujemo na terenu - integraciju, u medijskom prostoru nam, tako ispada, dodje kao problem!
Uz sve to i ovu oblast opterecuje generalni problem post-ratne bosanske nedorecenosti i, da budem sasvim konkretan, dobro poznato bosnjacko lutanje u smislu kreiranja vlastitig imidza.
Kad to kazem mislim na one mnoge kontradiktorne medijske projekte koji su imali za cilj kombiniranje "modernog i tradicionalnog". Kad ovo kazem prisjecam se Arduane koja je imala zadacu da vodi moderan talk show (dakle, bez ustracavanja i od lascivnih tema) uz zadrzavanje imidza tradicionalne bosanske hanume!

To je vec proslost, mada je steta nepopravljiva. Izgubljeno je uzalud mnogo vremena i novca da bi se doslo do odgovora koji nam je besplatno nudila Al Jazeera - TV kuca koja zeli biti pandan CNN-u neizbjezno mora da lici na CNN!
Sa tim na umu je krenula, prije tacno godinu dana TV1. I onoliko koliko je pratim (a priznajem, sve manje) oni ne ponavljaju HAYAT-ovu gresku ali ipak zakon trzista cini svoje. Vec sad mi nije jasna njihova ekonomska racunica (osim ako nije kakvo pranje novca) ali ni uz najveci optimizam ne vidim kako i oni mogu opstati.
Ove ostale amatersko-dzematlijske TV kuce ne treba ni spominjati.

Veoma sam dakle pesimistican kada je u pitanju opstanak domacih TV kuca. Ni njihova najbolja produkcija nije dovoljna za njihov opstanak, a ovaj mahniti i, naoko, isplativi biznis sa turskim sapunicama ce im se obiti o glavu.

Ovakva konstatacija zapravo nije nikakvo otkrice niti joj treba neki komentar.
Ono sto mene brine jeste da bi ovo sto se desava na medijskom prostoru moglo biti preteca sveukupnih ekonomskih i politickih desavanja na ovom prostoru!

Re: Desavanja na medijskom prostoru

Posted: 17/09/2011 00:02
by PipiDugaDevetka
Mrsko mi bilo otvarati novi topic, pa, evo da nešto priupitam što me zanima, a mislim da bi se moglo svrstati pod ovu temu:

Image

This video is not available in your region!

Zašto se pojedine regije ovako tretiraju, pa ne mogu da vidim običnu sportsku vijest?