Desavanja na medijskom prostoru

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Post Reply
User avatar
neupitan
Posts: 126
Joined: 19/06/2011 10:34

#1 Desavanja na medijskom prostoru

Post by neupitan » 27/08/2011 01:03

Jedinstveno govorno podrucje i zakoni trzista su ucinili svoje - domaca TV produkcija je nemocna spram osvajackih sirenja srpskih i hrvatskih TV kuca.

Parole "kupujmo domace" se ne mogu primjeniti ni na pijaci, kamo li ispred TV-a.

Sve je pocelo sa kablovskim mrezama i rapidnim otvaranjem medijskog prostora koji, kao sto dobro znamo, se ne moze podijeliti. Ali ono sto prizeljkujemo na terenu - integraciju, u medijskom prostoru nam, tako ispada, dodje kao problem!
Uz sve to i ovu oblast opterecuje generalni problem post-ratne bosanske nedorecenosti i, da budem sasvim konkretan, dobro poznato bosnjacko lutanje u smislu kreiranja vlastitig imidza.
Kad to kazem mislim na one mnoge kontradiktorne medijske projekte koji su imali za cilj kombiniranje "modernog i tradicionalnog". Kad ovo kazem prisjecam se Arduane koja je imala zadacu da vodi moderan talk show (dakle, bez ustracavanja i od lascivnih tema) uz zadrzavanje imidza tradicionalne bosanske hanume!

To je vec proslost, mada je steta nepopravljiva. Izgubljeno je uzalud mnogo vremena i novca da bi se doslo do odgovora koji nam je besplatno nudila Al Jazeera - TV kuca koja zeli biti pandan CNN-u neizbjezno mora da lici na CNN!
Sa tim na umu je krenula, prije tacno godinu dana TV1. I onoliko koliko je pratim (a priznajem, sve manje) oni ne ponavljaju HAYAT-ovu gresku ali ipak zakon trzista cini svoje. Vec sad mi nije jasna njihova ekonomska racunica (osim ako nije kakvo pranje novca) ali ni uz najveci optimizam ne vidim kako i oni mogu opstati.
Ove ostale amatersko-dzematlijske TV kuce ne treba ni spominjati.

Veoma sam dakle pesimistican kada je u pitanju opstanak domacih TV kuca. Ni njihova najbolja produkcija nije dovoljna za njihov opstanak, a ovaj mahniti i, naoko, isplativi biznis sa turskim sapunicama ce im se obiti o glavu.

Ovakva konstatacija zapravo nije nikakvo otkrice niti joj treba neki komentar.
Ono sto mene brine jeste da bi ovo sto se desava na medijskom prostoru moglo biti preteca sveukupnih ekonomskih i politickih desavanja na ovom prostoru!


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#2 Re: Desavanja na medijskom prostoru

Post by PipiDugaDevetka » 17/09/2011 00:02

Mrsko mi bilo otvarati novi topic, pa, evo da nešto priupitam što me zanima, a mislim da bi se moglo svrstati pod ovu temu:

Image

This video is not available in your region!

Zašto se pojedine regije ovako tretiraju, pa ne mogu da vidim običnu sportsku vijest?

Post Reply