"Oslobodjenje" Muje Selimovica

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Abacija
Posts: 4493
Joined: 11/01/2008 05:06
Location: Haustor

#251 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Abacija » 25/03/2010 20:33

Ivo Banac, historičar: Budućnost BiH se testira na Kosovu

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=5710

Razgovarala: Jadranka Dizdar
19/03/10 08:45

Uzroci starih sukoba nisu eliminirani • Na Brdu kod Kranja neće se desiti ništa, ili će se desiti nešto, ali ne više od toga • Srbija doista živi u svom svijetu • Nikolić bi bio bolji partner od Tadića


• Profesore Banac, slažete li se s onom poznatom konstatacijom Winstona Churcilla da Balkan proizvodi više povijesti nego što je može potrošiti?

- Ne, ne slažem se s ničim što uvjetuje balkanski prostor, posebno kad takve sentence predlažu stvarni proizvođači one prošlosti koju smo mi onda morali trošiti. Jer, nismo mi u Kremlju sa Staljinom dogovarali procente utjecaja u ovoj regiji. To je radio Churchill.

• Jedan poznati strani diplomat izjavio je da mu je Balkan postao već dosadan. Je li Balkan sa svojim problemima zaista danas već svima dosadio ili je navodno još "bure baruta" kao što tvrde neki strani mediji?

- Njima dosadan, nama naš život. U ovoj regiji postoje solidni uvjeti za nove oružane sukobe. Razlog tomu je što se uzroci starih sukoba nisu eliminirali. Možda je to mediokritetima koji ovdje slove za diplomate užasno dosadno. Bit će im manje dosadno kad krene nova runda. Jedanput sam jednom šarmantnom idiotu iz stanovitog izuzetno važnog ministarstva vanjskih poslova rekao ovako: "Uredu, da ste 1991. napravili to i to, onda se 1992. ne bi dogodilo ovo i ovako. No, uredu, ali zašto onda poučeni događajima iz 1992. niste 1993. napravili to i to, što bi zacijelo spriječilo ovo i ovako..." Odgovorio je: "Mi ne rješavamo buduće, nego sadašnje probleme". Posve logično.

Doprinos Balkana

• Danas na Brdu kod Kranja treba se održati konferencija o potpori, kako se navodi, jugoistočnoj Europi, koju suorganiziraju Hrvatska i Slovenija a pod naslovom "Zajedno za Europsku uniju: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti". Kako ocjenjujete ovu inicijativu?

- Ne mogu ocjenjivati konferencije s takvim naslovima, koje mogu biti baš ništa ili možda tek nešto, ali sigurno ne više od toga. Svi znamo kako izgledaju ozbiljne konferencije, a kako paradne. Živimo u razdoblju brzih aviona i konferencija. To još ne znači da nešto znamo o europskoj budućnosti. Zato se bojim da još manje možemo znati o doprinosu Balkana, makar i zapadnog, bilo čemu, pa i tome.

• Uvjet za dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića je da Republika Kosovo na ovom skupu bude predstavljena kao protektorat Ujedinjenih naroda, odnosno Kosovo - UNMIK. Što mislite o ovakvom pristupu srpske strane?

- Srbija doista živi u svom svijetu. Bio bi to problem samo za Srbiju kad drugi ne bi sve činili da Srbiji ugode. Primjerice, osobno mogu vjerovati da je svijet ravan. Ali, ako svi oni koji misle da mi mogu pomoći, počnu uklanjati globuse iz moje blizine, onda to postaje opći problem. EU je pogriješio kad je odlučio da je priznanje Kosova odabir zemalja članica. To je bio ozbiljan udarac zajedničkoj vanjskoj politici, koja ionako nije pretjerano jedinstvena. Sad Srbija misli da može umnožiti broj zemalja, možda čak i u EU, koje će tvrditi da je Kosovo dio Srbije ili barem da nije i ne smije biti neovisno. Tako se množe problemi. Sad smo u vremenskoj zoni barunice Ashton, koja je Tadiću šapnula da Srbija mora surađivati s Kosovom bez obzira što ne priznaje neovisnost ove svoje bivše kolonije. Bilo bi joj lakše natjerati ga da prizna Kosovo. Dok se toga sjeti, bit ćemo u nekoj još nepredviđenoj krizi.

• Tadić je odbio doći u Zagreb na inauguraciju predsjednika RH Ive Josipovića. Po Vašem mišljenju, otkuda optimizam da će se nakon takve geste pojaviti na Brdu kod Kranja? Po Vašem mišljenju, hoće li ova konferencija donijeti neka značajna rješenja?

- Uzroci Tadićeva lošeg ponašanja nisu uvijek isti. Glavni je uzrok popustljivost Zapada. Uvijek sam vjerovao, a to vjerujem i danas, da bi Nikolić i ekipa bili bolji materijal za pregovore od Tadića, koji je današnja verzija Koštunice. No, Zapad voli "umjerene nacionaliste". Eto, zato se Tadić ponaša kako se ponaša.Opširnije u Oslobođenju...
Ima li ko da postavi ostatak ovog intervjua? Unaprijed hvala.


tabloid
Posts: 372
Joined: 16/03/2010 13:21

#252 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by tabloid » 29/03/2010 18:18

Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"

ritam
Posts: 49
Joined: 17/03/2010 15:41

#253 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by ritam » 29/03/2010 18:35

VjecitiStudent wrote:Oslobodjenje, meni nekada najdraza novina, po koju se u ratu i pod granatama svakodnevno islo, se sada srozala na nivo najobicnijeg reklamno - lobistickog pamfleta, i koje se, i po sadrzaju i kvalitetu novinarstva, sada jedva razlikuje od glavnog konkurenta - Dnevnog Avaza.
Evo tek jedan primjer: Kuknjava o tome, izmedju ostalog, kako ce domaci pekari (domaci pekari = "Klas" i "Sprind", obadvije kompanije u vlasnistvu M. Selimovica) biti natjerani da kupe i nesto domace psenice, pa ce im to umanjiti profite, jer uvozna je jeftnija.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=45

Žrvanj melje pekarsku industriju

Zahvaljujući brojnim dogovorima s početka ovog mjeseca, cijene osnovnih vrsta hljeba biće snižene. Uz to, nabavkom potrebnih količina pšenice, odnosno brašna, stvorene su pretpostavke za uredno snabdijevanje tržišta do kraja godine, odnosno tokom ove zime. Za aktuelnu politiku to je veoma značajno.

No, predstavnici mlinsko-pekarske industrije su i dalje nezadovoljni, posebno činjenicom da palijativnim mjerama vlade pokušavaju sačuvati socijalni mir. Naime, kad je ova industrija u pitanju, nadležni državni organi ne pokazuju dovoljno spremnosti da se uhvate ukoštac sa silnim problemima koji su ovu industriju gotovo bacili na koljena.

Porez i cijene

Prema raspoloživim analizama, u ukupnom prometu mlinsko-pekarskih proizvoda siva ekonomija učestvuje sa više od 60 posto. Istovremeno, domaća proizvodnja žitarica zadovoljava tek 25 procenata od potrebnih količina, a ima takve mlinske kapacitete da njima može zadovoljiti 80 posto tržišnih potreba za brašnom.

Ko je ovih dana putovao Bosnom i Hercegovinom, mogao se uvjeriti da je ozimom pšenicom zasijano mnogo manje površina nego prošle i nekih ranijih godina. To je nagovještaj da ćemo u 2009. godini potrebe za brašnom zadovoljavati još većim stepenom uvoza, što je dobra vijest za sivo tržište, ali nije za velike mlinove i one koji predstavljaju okosnicu u proizvodnji domaće hrane.

I to je novi alarm za hitno reagovanje onih koji brinu kako narod prehraniti u idućoj i sljedećim godinama koje će zbog najnovije pojave recesije ekonomski i socijalno biti mnogo teže.

Svake godine veliki mlinovi su pod pritiskom vlasti i domaćih ratara da kupe domaću pšenicu. Ona je, prema sačinjenim analizama, skuplja od uvozne jer država primarnim proizvođačima ne daje blagovremene i adekvatne premije. Kad ih daje, čini to na način koji podsjeća na uzimanje soli među prste da bi se u domaćoj kuhinji zamijesila vekna hljeba.

Pojedini veliki mlinovi su, primjera radi, u ovoj godini domaću pšenicu plaćali 500 konvertibilnih maraka po toni, a uvozna se mogla dobiti po 400 maraka/t ponekad i niže od toga. Kada je u Bosni i Hercegovini uvođen porez na dodatu vrijednost, mnogi su upozoravali na potrebu da se hljeb oslobodi te porezne obaveze. Uvjerljivi argumenti tome u prilog nisu uvaženi. Danas je to pitanje još aktuelno.

Vađenje kukolja

U ovom momentu gotovo svi mlinovi i industrijske pekare su na granici rentabiliteta i u ambijentu kakav je trenutno, teško da će moći raditi još godinu - dvije. U pitanje dolazi i osnovni ekonomski postulat tržišne konkurentnosti. Kompanije koje u ovoj industrijskoj grani rade na legalan način ne mogu biti dovoljno konkurentne onim drugim što brašno kupuju mimo sistema prodaje i kontrole, zapošljavaju neprijavljene radnike i služe se čitavim spektrom mahinacija.

Oni imaju nižu cijenu pšenice jer ne plaćaju PDV od 17 posto bilo kod otkupa ili pri uvozu. Često ga ne plaćaju ni za ostale sirovine, potom ni doprinose na plate na crno uposlenih radnika itd.

Da bi narod nahranili i onim hljebom čija bi cijena sada trebalo da je niža od one prije nekoliko sedmica, Vijeće ministara, ali i entitetske vlade, morali bi se konačno pozabaviti i pšenicom i mlinom i pekarom. Spisak poteza koje bi trebalo da je povuče nije velik ni kompliciran, ali je prije svega usmjeren na smanjenje sive ekonomije i crnog tržišta.

Sa velikom brigom o tome kako se prehraniti javnost očekuje ko će prvi početi da trijebi kukolj.
:thumbup:

User avatar
Banksy
Posts: 28618
Joined: 18/07/2008 09:33

#254 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Banksy » 29/03/2010 20:07

tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
E, ako akademik kaže ...

User avatar
ultima_palabra
Posts: 49012
Joined: 15/12/2008 16:53

#255 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by ultima_palabra » 30/03/2010 08:31

Banksy wrote:
tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
E, ako akademik kaže ...
Između dva mijenjanja pelena svašta se pametno može izreći :D
Eno danas intervju na dvije strane sa Hilmom :-) Mada ima par pametnih, pored očigledne propagande

fara_mo
Posts: 25
Joined: 09/10/2009 08:45

#256 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by fara_mo » 30/03/2010 14:56

Banksy wrote:
tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
E, ako akademik kaže ...

Akademik je svaki dan sve senilni, a nazalost sve ce nas sahranit :evil:

tabloid
Posts: 372
Joined: 16/03/2010 13:21

#257 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by tabloid » 11/05/2010 10:53

Image

Sjediste dopisnistva(u Tuzlanskoj pivari) niskotiraznog Oslobodjenja ,jad i bjeda Oslobodjenja.Ova vrata neko nebi na podrum postavio. :lol: :lol: :lol:

Treba pokrenuti humanitarnu akciju(citaoci Oslobodjenja),da se skupi za protivprovalna vrata,koja kostaju oko 200KM

User avatar
ultima_palabra
Posts: 49012
Joined: 15/12/2008 16:53

#258 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by ultima_palabra » 11/05/2010 11:16

E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...

User avatar
Better Man
Posts: 14509
Joined: 01/10/2006 20:10

#259 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Better Man » 11/05/2010 14:05

tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
Muhamed Filipović je jedna obična gnjida koja se bez imalo srama i stida javno zalaže za puštanje Momčila Krajišnika na slobodu. Sutra će se isto tako zalagati i za Eadovana Karadžića i Ratka Mladića.

Blobi
Posts: 1085
Joined: 16/02/2010 09:21

#260 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Blobi » 11/05/2010 14:23

ultima_palabra wrote:E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#261 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by seln » 11/05/2010 14:33

Blobi wrote:
ultima_palabra wrote:E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).
Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?

Alfa_Ze
Posts: 1282
Joined: 04/05/2006 15:09

#262 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Alfa_Ze » 11/05/2010 14:41

Better Man wrote:
tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
Muhamed Filipović je jedna obična gnjida koja se bez imalo srama i stida javno zalaže za puštanje Momčila Krajišnika na slobodu. Sutra će se isto tako zalagati i za Eadovana Karadžića i Ratka Mladića.
Ona je istakla (Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić ) da su se i Krstić i bivši predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, koji se takođe nalazi na odsluženju kazne u ovoj državi, izjasnili da žele da imaju konzularnu zaštitu Srbije, a ne Bosne i Hercegovine.

Toliko o tom senilnom Akademiku Filipovicu !!

User avatar
ultima_palabra
Posts: 49012
Joined: 15/12/2008 16:53

#263 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by ultima_palabra » 11/05/2010 14:53

Blobi wrote:
ultima_palabra wrote:E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).
Evo ispred mene elektronsko izdanje na 64 stranice, nema nijedne reklame Hilminih firmi, osim oglasa Pivare na 1/4 stranice da prima 3 ekonomista na probni rad :D
Za prepucavanje sa Radončićem mu služi San, tako da je Oslobođenje prilično čisto od toga... npr., danas se pojam "Radončić" ne pojavljuje ni na jednom mjestu u Oslobođenju ;-)

tabloid
Posts: 372
Joined: 16/03/2010 13:21

#264 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by tabloid » 11/05/2010 15:09

Habitus
Piše: Muharem Bazdulj
04/05/10 01:27
Dobro je da je Silajdžić izrazio žaljenje "zbog toga što je dolazilo do zločina", ali treba istaknuti da se cijela njegova tirada savršeno uklapa u trend "patologizacije i depolitizacije" zločina sopstvene strane. Šta to znači? Nakon što negacija zločina koje su počinili "naši" postane nemoguća, slijedi povlačenje na rezervni položaj

Jedan moj njujorški znanac, Joshua Ellison mu je ime, uređuje zgodan i vrlo zanimljiv književni časopis. Svaki broj posvećen je nekom, uvijek različitom, gradu. Dosad su izišla izdanja u Budimpešti, Buenos Airesu, New Orleansu, Moskvi te - Sarajevu. Rado bih ovdje pisao o Ellisonovom projektu, mislim da je jako dobar, a da naša javnost o njemu ne zna (skoro) ništa, no sada ga pominjem tek zbog riječi iz naslova ovog teksta. Ellisonov časopis zove se, naime, Habitus, što je, složit ćete se, dobro ime za književni časopis, ali ne baš i dobra ograda od ratnih zločina.
Krajem prošle sedmice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić dao je intervju u kojem je najprije na direktno novinarsko pitanje o eventualnoj vlastitoj spremnosti "za jednu državničku gestu odnosa prema zločinima počinjenim od strane Bošnjaka u proteklom ratu" kazao ovako: "Uvijek sam bio protiv svih zločina i osuđivao ih, bez obzira na to ko su počinioci, a ko njihove žrtve. Ali, ni počinjeni zločini, ni žaljenje nad njima, ne smiju biti iskorišteni za prekrajanje historije i optužbe da su Sarajevo ili Bošnjaci započeli rat. Sjećam se da sam izišao iz zgrade Parlamenta u 11 sati navečer, dočekale su me barikade i iz mraka je pucano na mene, kao i na mnoge druge građane Sarajeva. Tako je počeo rat ovdje, na Bosnu i Hercegovinu jest izvršena agresija, to jest činjenica i historija se ne može prekrajati. Stalno treba imati na umu da je Armija RBiH vodila odbrambeni rat, braneći gole živote građana i državu." Novinar, međutim, ne odustaje, pa slijedi potpitanje: "Dobro, ali me zanima da li ste spremni uputiti izvinjenje ili izraziti žaljenje nad zločinima koje su pojedini Bošnjaci počinili nad srpskim i hrvatskim civilima." Silajdžić odgovara: "Naravno da ni te zločine ne izdvajam od mog generalnog odnosa prema zločinima. Ali, morate znati: tvrdim da, onoliko koliko ja znam, niti iza jednog zločina nije stajala bošnjačka ili zvanična državna politika napadnute Bosne i Hercegovine. U tom periodu Alija Izetbegović je bio na čelu i tvrdim da taj čovjek nije nikada odobravao nikakav zločin. To jednostavno nije bilo u njegovom habitusu. Naravno, ja žalim zbog toga što je dolazilo do zločina. Ali, politika nikada nije stajala iza toga, to tvrdim: barem u mom prisustvu taj čovjek je bio apsolutno protiv ne samo ubijanja, nego bilo kakvog nasilja nad civilima."
Cijeli je navedeni isječak iz intervjua višestruko inspirativan, ali meni je, moram priznati, najinteresantniji ovaj "habitus". Šta je uopšte, da prostite, taj "habitus"? Po Rečniku srpskohrvatskoga književnog jezika (Novi Sad, Zagreb, 1967) habitus je "spoljašnji vanjski izgled čoveka, životinje, biljke". Šta hoće reći Silajdžić? Da se Izetbegoviću po čehri vidjelo da je dobar čovjek? Da su Bošnjaci po defaultu merhametli narod? I šta bi rekao da bliski saradnik nekog drugog lidera iz vremena rata kaže da njegova zvanična politika nije stajala iza bilo kojeg zločina, jer to "jednostavno nije bilo u njegovom habitusu"? Dobro je da je Silajdžić barem izrazio žaljenje "zbog toga što je dolazilo do zločina", ali treba istaknuti da se cijela njegova tirada o "habitusu" savršeno uklapa u trend "patologizacije i depolitizacije" zločina sopstvene strane. Šta to znači? Nakon što negacija zločina koje su počinili "naši" postane nemoguća, slijedi povlačenje na rezervni položaj, odnosno ono što Teofil Pančić ovako opisuje: "To znači da će svako pojedinačno 'mi' bez ustezanja slatkorečivo osuditi zločine-počinjene-u-naše-ime, ali da će ti zločini morati da ostanu nekako izolovani od svake suvisle i shvatljive društveno-političko-istorijske uslovljenosti, savršeno dekontekstualizovani i isprani od političkog značenja, brže-bolje izvađeni iz rama unutar kojeg prirodno pripadaju. Tako 'zločini nad civilnim stanovništvom', ili zarobljenicima, ili bilo kime drugim, postaju neka vrsta patoloških poduhvata odmetnutih pojedinaca i grupica kojima nije dobro, i sa kojima 'mi' i Naše Pravedne Istorijske Težnje nemamo ništa; naprotiv, one prljaju i kompromituju Naš Inače Pravedni Cilj. Razume se, istina je sasvim, ali sasvim drugačija. Uza sve patološke nuspojave i individualne kreacije, nema tog zločina u ratovima devedesetih koji nije savršeno uklopljen u političku mat(r)icu 'svoje' nacije/države/strane."

Presude Tribunala u Haagu po komandnoj odgovornosti ne odnose se samo na direktno naređivanje zločina, nego i na nepoduzimanje potrebnih mjera da se zločin ne bi dogodio, odnosno nekažnjavanje počinilaca zločina. Kad su u Fojnici 1993. pripadnici Armije RBiH ubili dvojicu fratara, fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, počinioci ovog ratnog zločina su uhapšeni i procesuirani. Na stranu 'habitus', ali kad bi se za svaki (ili skoro svaki) ratni zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH moglo kazati da su njegovi počinioci uhapšeni i procesuirani, Silajdžićeva bi priča imala smisla. Ovako preostaje pozivanje na "habitus". Nakon smrti fra Petra Anđelovića, Senad Avdić je napisao nekrolog u kojem tvrdi da je nakon ubistva dvojice fojničkih fratara upravo Anđelović od Izetbegovića tražio da se utvrdi ko je odgovoran za taj jezivi zločin, a da je Izetbegović dokučivši "da je nemoguća Bosna u kojoj ubijaju fratre" naredio istragu koja je rezultirala hapšenjem i procesuiranjem počinilaca. Ne znam je li tačna ova priča, ne znam koliku je ulogu u brzoj istrazi zločina i procesu protiv počinilaca imala činjenica da su ubijeni ljudi bili u (franjevačkim) habitima, ali mi se čini da su kaznu zavrijedili i oni čije žrtve nisu nosile habite, kao i da se bilo koja politika ne može osloboditi odgovornosti za zločine počinjene u njeno ime pozivanjem na habitus lidera.

Znaci,bazduljas nam skrece paznju,da su pocinjeni zlocini nekih pripadnika Armije BiH,odgovorna politika Alije Izetbegovica.Da je Predsjednistvo BiH na celu sa Izetbegovicem vodilo takvu politiku,bilo bi procesuiranja i podizanja optuznica od strane Haskog tribunala,kao sto je slucaj sa srpskim i hrvatskim rukovodstvom u BiH.
Bazduljas to zna,ali on je placen da pljuje po bosanskim patriotama,koji se casna obraza izasli iz rata.
I pitamo se,zasto Oslobodjenje ima mali tiraz?

edinbug
Posts: 737
Joined: 04/02/2006 21:49
Location: Bugojno

#265 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by edinbug » 11/05/2010 15:18

tabloid wrote:Evo sta akademik Muhamed Filipović kaze o Oslobodjenju:

''Leglo novinara iz "Dana" se preselilo u Oslobođenje i sad ga je mučno čitati. Metode koje taj list koristi pripadaju policijskom miljeu, a takve koristi i FTV. To je list jedne politike, koji propagira politiku SDP-a, dok je Dnevni avaz list vijesti, iako ni on, kao medij jednog vlasnika, ne može biti nezavisan"
Jadna smo mi drzava kad su nam ovakvi akademici, koji prijepodne seru, a poslije podne lizu to isto sto su posrali, pogotovo ovaj senilni Filipovic.

Blobi
Posts: 1085
Joined: 16/02/2010 09:21

#266 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Blobi » 11/05/2010 15:22

seln wrote:
Blobi wrote:
ultima_palabra wrote:E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).
Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Vrijedjas citaoce Avaza. Mozda si pismen, ali pokazujes da je tvoj nivo samokontrole i postovanja prema durgima na jako niskom i nezavidnom nivou. Zamisli kada bi svi udarali po drugima cisto zbog razlicitih licnih uvjerenja. Tebi tvoje, meni moje, nema potrebe za uvredama, itd. itd.

Alfa_Ze
Posts: 1282
Joined: 04/05/2006 15:09

#267 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Alfa_Ze » 11/05/2010 15:31

ultima_palabra wrote:
Blobi wrote:
ultima_palabra wrote:E moj tabloid, svo plavo staklo sa tornja ne može ti kupiti pismenost ;-) Kao ni 90% redakcije ABA3A...
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).
Evo ispred mene elektronsko izdanje na 64 stranice, nema nijedne reklame Hilminih firmi, osim oglasa Pivare na 1/4 stranice da prima 3 ekonomista na probni rad :D
Za prepucavanje sa Radončićem mu služi San, tako da je Oslobođenje prilično čisto od toga... npr., danas se pojam "Radončić" ne pojavljuje ni na jednom mjestu u Oslobođenju ;-)
U pravu si !!

Nebih se uplito oko tog naguravanja Radonjcic vs Selimovic, ali ''Oslobodjenje'' polako vraca onaj svoj brend koji je imao do ( cini mi se ) 1995.
Neko je tamo lijepo osmislio pokretanje biltena, poznat kao ''SAN'' za medjusobno pljuvanje i naguravanje sa ''Dnevnim avazom'', dok sami list ''Oslobodjenje'' se ( uglavnom ) ne bavi tim krkanlukom !!

''Dnevni avaz'', opet uskracen sa informacijama koje je uglavnom dobijao preko svojih izvora ( politicara iz SDA, SBiH i SDP ), je postao jedno otuzno dnevno/politicko/ pljuvacko glasilo.

Alfa_Ze
Posts: 1282
Joined: 04/05/2006 15:09

#268 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Alfa_Ze » 11/05/2010 15:46

tabloid wrote: Znaci,bazduljas nam skrece paznju,da su pocinjeni zlocini nekih pripadnika Armije BiH,odgovorna politika Alije Izetbegovica.Da je Predsjednistvo BiH na celu sa Izetbegovicem vodilo takvu politiku,bilo bi procesuiranja i podizanja optuznica od strane Haskog tribunala,kao sto je slucaj sa srpskim i hrvatskim rukovodstvom u BiH.
Bazduljas to zna,ali on je placen da pljuje po bosanskim patriotama,koji se casna obraza izasli iz rata.
I pitamo se,zasto Oslobodjenje ima mali tiraz?
ABiH se uglavnom branila od napada JNA,VRS,HVO. Ali nemozes tvrditi da i u takvoj borbi nije bilo zlocina od strane AbiH nad Srbima i Hrvatima !! Prisjeti se sudjenja recimo generalu Enveru Hadzihasanovicu i pukovniku Amiru Kuburi ili ovaj slucaj ''Trusina'', koji se vodi pred sudom za Ratne zlocine BiH.
A bice toga zasigurno jos !!

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#269 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by seln » 11/05/2010 15:49

Blobi wrote:
seln wrote:
Blobi wrote:
Sto se prije pomiris sa cinjenicom da Oslobodjenje danas nije ni 1% od Oslobodjenja prije rata, bolje za tebe. Od 20 stranica, 10 je na reklame Klasa, Pivare, Sprinda. Budi gradjanin, budi Hilmina marioneta :).
Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Vrijedjas citaoce Avaza. Mozda si pismen, ali pokazujes da je tvoj nivo samokontrole i postovanja prema durgima na jako niskom i nezavidnom nivou. Zamisli kada bi svi udarali po drugima cisto zbog razlicitih licnih uvjerenja. Tebi tvoje, meni moje, nema potrebe za uvredama, itd. itd.
Je li konstatacija uvreda? Njima njihova nepismenost, meni moja pismenost...svi zadovoljni.

Blobi
Posts: 1085
Joined: 16/02/2010 09:21

#270 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Blobi » 11/05/2010 16:05

seln wrote:Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Kada u 21. vijeku nekome "dijagnosticiras" nepismenost na osnovu novine koju cita, to je itekako uvreda.

Zakljucak: zbog toga sto svi nisu "pismeni" kao ti, tj. zbog razlicitih uvjerenja, vecina ljudi (ukljucujuci i mene) je od danas nepismena masa/rulja.

Hvala na prosvjetljenju. Moram u CIPS da promijenim potpis na licnoj u "XXX".

:sax: - portal prosvjetlitelja.

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#271 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by seln » 11/05/2010 16:08

Blobi wrote:
seln wrote:Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Kada u 21. vijeku nekome "dijagnosticiras" nepismenost na osnovu novine koju cita, to je itekako uvreda.

Zakljucak: zbog toga sto svi nisu "pismeni" kao ti, tj. zbog razlicitih uvjerenja, vecina ljudi (ukljucujuci i mene) je od danas nepismena masa/rulja.

Hvala na prosvjetljenju. Moram u CIPS da promijenim potpis na licnoj u "XXX".

:sax: - portal prosvjetlitelja.
Mani me demagogije, bolan. Nisam ti ja biracko tijelo SBB.
Zakljucujem da su novinari nepismeni jer smo na ovom forumu imali hiljadu primjera njihove nepismenosti.
Zakljucujem da su citaoci nepismeni jer samo nepismeni mogu citati takav kupusni list.

Alfa_Ze
Posts: 1282
Joined: 04/05/2006 15:09

#272 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Alfa_Ze » 11/05/2010 16:11

tabloid wrote:Image

Sjediste dopisnistva(u Tuzlanskoj pivari) niskotiraznog Oslobodjenja ,jad i bjeda Oslobodjenja.Ova vrata neko nebi na podrum postavio. :lol: :lol: :lol:

Treba pokrenuti humanitarnu akciju(citaoci Oslobodjenja),da se skupi za protivprovalna vrata,koja kostaju oko 200KM
Image

Jedan od prvih srusenih objekata u Sarajevu tokom 1992. godine bila je zgrada OSLOBODJENJA. Ali ni to nije sprijecilo tadasnje radnike i redakciju OSLOBODJENJA, da nastave sa radom i da budu proglaseni za '' LIST GODINE U SVIJETU 1992. "

PS. sad se nastavi smijati !!

thepatriot
Posts: 495
Joined: 31/01/2009 22:19

#273 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by thepatriot » 11/05/2010 16:12

seln wrote:
Blobi wrote:
seln wrote:Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Kada u 21. vijeku nekome "dijagnosticiras" nepismenost na osnovu novine koju cita, to je itekako uvreda.

Zakljucak: zbog toga sto svi nisu "pismeni" kao ti, tj. zbog razlicitih uvjerenja, vecina ljudi (ukljucujuci i mene) je od danas nepismena masa/rulja.

Hvala na prosvjetljenju. Moram u CIPS da promijenim potpis na licnoj u "XXX".

:sax: - portal prosvjetlitelja.
Mani me demagogije, bolan. Nisam ti ja biracko tijelo SBB.
Zakljucujem da su novinari nepismeni jer smo na ovom forumu imali hiljadu primjera njihove nepismenosti.
Zakljucujem da su citaoci nepismeni jer samo nepismeni mogu citati takav kupusni list.

Kako to ti znaš, mora da si zvao Džaziru da ti gleda u kašike... :dance:

Blobi
Posts: 1085
Joined: 16/02/2010 09:21

#274 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by Blobi » 11/05/2010 16:17

seln wrote:
Blobi wrote:
seln wrote:Mijenja li to nesto na cinjenici da su novinari i citatelji ABA3A nepismeni?
Kada u 21. vijeku nekome "dijagnosticiras" nepismenost na osnovu novine koju cita, to je itekako uvreda.

Zakljucak: zbog toga sto svi nisu "pismeni" kao ti, tj. zbog razlicitih uvjerenja, vecina ljudi (ukljucujuci i mene) je od danas nepismena masa/rulja.

Hvala na prosvjetljenju. Moram u CIPS da promijenim potpis na licnoj u "XXX".

:sax: - portal prosvjetlitelja.
Mani me demagogije, bolan. Nisam ti ja biracko tijelo SBB.
Zakljucujem da su novinari nepismeni jer smo na ovom forumu imali hiljadu primjera njihove nepismenosti.
Zakljucujem da su citaoci nepismeni jer samo nepismeni mogu citati takav kupusni list.
Sto se SBB-a tice, uopste nemam namjeru glasati za tu nacionalisticku stranku.

A ti opet vrijedjas. Ma doduse i ne cudi me kad imas vremena da napises 5000 komentara. Cudna stvar su ovi internet revolucionari. Puna vas je drzava, internet gardo. :roll:

User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#275 Re: "Oslobodjenje" Muje Selimovica

Post by seln » 11/05/2010 16:26

Blobi wrote:
seln wrote:
Blobi wrote:
Kada u 21. vijeku nekome "dijagnosticiras" nepismenost na osnovu novine koju cita, to je itekako uvreda.

Zakljucak: zbog toga sto svi nisu "pismeni" kao ti, tj. zbog razlicitih uvjerenja, vecina ljudi (ukljucujuci i mene) je od danas nepismena masa/rulja.

Hvala na prosvjetljenju. Moram u CIPS da promijenim potpis na licnoj u "XXX".

:sax: - portal prosvjetlitelja.
Mani me demagogije, bolan. Nisam ti ja biracko tijelo SBB.
Zakljucujem da su novinari nepismeni jer smo na ovom forumu imali hiljadu primjera njihove nepismenosti.
Zakljucujem da su citaoci nepismeni jer samo nepismeni mogu citati takav kupusni list.
Sto se SBB-a tice, uopste nemam namjeru glasati za tu nacionalisticku stranku.

A ti opet vrijedjas. Ma doduse i ne cudi me kad imas vremena da napises 5000 komentara. Cudna stvar su ovi internet revolucionari. Puna vas je drzava, internet gardo. :roll:
Zakljucujem da su novinari nepismeni jer smo na ovom forumu imali hiljadu primjera njihove nepismenosti.
Zakljucujem da su citaoci nepismeni jer samo nepismeni mogu citati takav kupusni list.

Nesto nejasno?

Post Reply