Page 1 of 1

#1 KOME SMETA CASOPIS BOSNJAK

Posted: 22/11/2005 23:50
by zabrinut
Riječ glavnog urednika: Kome smeta Bošnjak

Piše: Hasan Bačić, glavni urednik

Časopis Bošnjakr br. 21

NEVJEROVATNO, ali dešava se: zbog manjka sredstava "Bošnjak" dijelimo pred mesdžidom na Grablovičevoj 14. Dana 22.07.2005, poslije džuma namaza, neko pokupi 120 komada ovog našeg lista i baci u smeće. Da li je to islamski? U jednom pouzdanom hadisu stoji: "Nesreća za nauku je zaboravljanje, a njezino upropaštavanje je da o njoj pripovjedaš onome ko nije dorastao za nauku".
Kome smeta Bošnjak

Prije 5 godina sam zamolio tadašnjeg i sadašnjeg koordinatora IZ ef. Malanovića da stručni ljudi zajednice počnu sa pisanjem u listu "Bošnjak". Redakcija je bila spremna rezervirati jednu stranicu za islamske teme. Međutim, ef. Malanović kaže da bi to mogao ef. Suljić, a on kaže da mu je pokvaren računar i tako ostade do danas.

Zaposlenih 12 imama nije moglo ili znalo za ovu našu omladinu napisati ništa o temeljima naše vjere, kulture i islamskih običaja. Zakopali su se u mesdžide i pasivno posmatraju koliko džematlija starije dobi dolazi na džuma namaz, a za omladinu mnogo ne brinu. Šta se događa u mnogo kompaktnijim sredinama možemo pročitati.

U Bosni već postoje centri za preodgoj narkomana, uzgajališta za zbrinjavanje jetima itd. Naša omladina šeta od diskoteke do diskoteke, zaboravljeni od porodice i bezbrižne zajednice, prepušteni sami sebi. Nikom ništa. Redžep Šehović je u izvještaju saborske komisije za rad sa omladinom (komisiju je oformio prošli Sabor) veoma dobro opisao bezbrižnost imama do problema sa kojima se susreće naša omladina, naša budućnost.

Po riječima ef. Malanovića, prošli broj Bošnjaka je "dokaz da BKSS radi na rušenju IZ". Bošnjački kulturni savez Slovenije i svi njegovi članovi i saradnici nikad nisu, niti će biti opozicija Islamskoj zajednici, a kamoli je rušiti. To su blago rečeno gluposti, jer je velika većina našeg tima učlanjena u IZ. Neki su među najvećim donatorima. I sam sam donirao 1.000.000 SIT. Angažman sa ciljem napredka Islamske zajednice namjeravamo nastaviti, jer imamo u vidu njene pozitivne društvene aspekte koje bi trebala postizati na osnovu učenja islama ali i prakticiranja istog.

Ako pojedinci u IZ misle da su oni IZ, gadno se varaju. Oni su samo vjernici-zaposlenici i ništa više. Sami su krivi što su našu najznačajniju organizaciju u Sloveniji sa svojim svađama i ogovaranjima u Sarajevu doveli na najnižu tačku u 30 godina postojanja. Džematlijama Islamske zajednice su ciljevi isti, zato nemamo razloga za sukobe. Mogu se zamijeniti zaposleni u IZ ali džemat ostaje, zato je naša obaveza da njegujemo međusobne odnose. Imamo dovoljno mudrosti da ne zagrabimo svaku kost koja se baci radi zadovoljavanja ličnih potreba.

Zabrinuti smo zbog interesa zajednice! Ulema prima masne plate od zidara i inženjera, a pri tome gledaju samo sebe. U zadnjih 10 godina nisu naučili jezik, kulturu, a najmanje su naučili raditi. U javnosti se nikad nisu pojavljivali. Većina njih je mišljenja da su metode rada u Sloveniji iste kao na bosanskim selima. Slovenija je dio EU. Mnogi ne shvataju šta to znači. Sa svojom pasivnošću i napadima sa mimbera, ulema je prisilila inteligenciju na povlačenje. Od organa IZ su se na ovaj ili onaj način distancirali: Nadina Sadiković (dva fakulteta), Sanel Fejzić (informatičar, dipl. ekon.), Emina Zejnić (studentica managementa), Aida Kurbegović (apsolventica ekonomije), Edin Kumalić (informatičar, apsolvent org.), Ilyas Nesimović (aktivista, uspješan lider omladinske asocijacije), Ehmid Bratić (ing. građevinstva), Ibrahim Nuhanović (stručnjak iz organizacije), Salih Ćehić (poznavalac više znanstvenih disciplina), dr. Beatriz Tomšič Čerkez, Ahmed Pašić (dipl. komunikolog, koordinator za IKC) razmišlja o povlačenju itd.

Vrlo je lahko rastjerati obrazovane ljude. Njima nije potrebno reći dvije uvrede, dovoljna je jedna. Ko je od kvalitetnih kadrova ostao u IZ? Da li se iko pita šta radite, ljudi? Sabur. Sutra ćete reći da je sve u najboljem redu.

List "Bošnjak" nije namijenjen polemisanju sa pojedincima ili zajednicama. Ima sasvim drugu ulogu i zadatak. Isto tako, pisac ovih redova i njegovi saradnici nisu i neće biti nikakvi rušioci. Za svoj narod su mnogo učinili i to će i dalje raditi. Međutim, ne prihvatamo nikakve manipulacije i razdvajanja našeg jezgra koje je tako ranjivo poslije New Yorka, Madrida, Londona itd. Ovaj trenutak je najozbiljniji u zadnjih deset godina, poslije rata u BiH.

Sada nam je potrebna mudrosti i ozbiljnost. Moramo prevazići sve naše sitne udarce. Za nas, muslimane Slovenije, podjele bi bile teže i kobnije nego mnogi slični slučajevi u historiji. Zato nam valja raditi, okrenuti se svojim poslovima, organizacijama, a svako od nas mora se svakih toliko vremena sabrati i provjeriti šta je dobrog, a šta slabog uradio. Bolje je da sami sebi sudimo, nego da nam sude oni koji jedva čekaju našu propast.

#2

Posted: 23/11/2005 16:29
by digger
Ne znam sta se tu desava... ali mi pade u oci da je autor donirao milion. Mogao je jednostavno napisati da je donator kao i drugi. Koliko znam, po islamu je da podijelis sa drugima a ne da istices cifru... :roll:

#3

Posted: 24/11/2005 11:25
by zabrinut
digger wrote:Ne znam sta se tu desava... ali mi pade u oci da je autor donirao milion. Mogao je jednostavno napisati da je donator kao i drugi. Koliko znam, po islamu je da podijelis sa drugima a ne da istices cifru... :roll:
Ma covjek je "otvorio" dusu a i privatnik je i pokretac casopisa. Zalosni smo mi narod. :?

#4 Re: KOME SMETA CASOPIS BOSNJAK

Posted: 24/11/2005 13:03
by Drvosjeca iz Dejcica
zabrinut wrote:Riječ glavnog urednika: Kome smeta Bošnjak
Vehabijama i njihovim pristalicama.

#5 Re: KOME SMETA CASOPIS BOSNJAK

Posted: 24/11/2005 14:08
by Bosanac sa dna kace
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zabrinut wrote:Riječ glavnog urednika: Kome smeta Bošnjak
Vehabijama i njihovim pristalicama.
Smeta onima koje najvise kritikuje! a to moze biti bilo ko!!!!

#6

Posted: 24/11/2005 17:08
by zabrinut
Postoji i kod ovih profesiobalaca u IZ cenzura u pisanju i govoru. Zato je Bosnjak na udaru vlastodrzaca u islamski skupnosti Slovenije.

#7

Posted: 24/11/2005 19:29
by Bosanac sa dna kace
zabrinut wrote:Postoji i kod ovih profesiobalaca u IZ cenzura u pisanju i govoru. Zato je Bosnjak na udaru vlastodrzaca u islamski skupnosti Slovenije.
znaci ipak nisu ''braca'' u pitanju! :-)

#8

Posted: 24/11/2005 20:37
by zabrinut
Kako ce biti braca kada se bore za vlast i podbacuju klipove u tocove.

#9

Posted: 24/11/2005 21:20
by fastclicsz
bez vrijedanja!

moderator

#10

Posted: 24/11/2005 21:42
by zabrinut
Kakva mrznja izbija iz tvoje poruke????? :-?

#11

Posted: 25/11/2005 00:02
by Bosanac sa dna kace
fastclicsz wrote: bez vrijedanja!

moderator
ovakvom primitivizmu, vulgarizmu, bezobrazluku s
gruno nije mjesto na podfroumu religija! svojim postom si pokazao da ti koje nazivas primitivcima nisu tebi ni do koljena po pitanju primitivizma!
a ovdje je inace rijec o Sloveniji ne o BiH kolko se moze procittat iz gore prilozenih postova!

#12

Posted: 25/11/2005 09:25
by zabrinut
Tako je Bosanac i svaka cast, treba se drzati teme!

#13 KO PREDSTAVLJA ISLAMSKU SKUPNOST U SLOVENIJI

Posted: 25/11/2005 13:34
by zabrinut
Kdo predstavlja islamsko skupnost v Sloveniji?


Zaplete v islamski skupnosti zdaj premleva sodišče, tožba zoper Osmana Đogića zaradi motenja posesti pa je odprla zanimivo vprašanjeLjubljana Zapleti v slovenski islamski skupnosti so se na podlagi dveh vloženih tožb zaradi motenja posesti in predlogov za izdajo začasnih odredb znašli pred okrajnimi sodniki. Kakor je pokazal včerajšnji narok, bodo pri odločanju prodrli v bistvo vprašanja, kdo sploh zakonito predstavlja islamsko skupnost v Sloveniji. Rahlo brbotanje v islamski skupnosti je doseglo vrelišče zadnjega aprila, ko je sabor islamske skupnosti v BiH Osmana Đogića razrešil s funkcije muftija, 15. maja pa je takšno odločitev potrdil tudi sabor islamske skupnosti v Sloveniji. Odločeno je bilo, da bo do imenovanja novega muftija v Sloveniji vse posle opravljal mariborski imam Ibrahim Malanović. Po odstavitvi, za katero Đogić trdi, da sploh nima pravne podlage, je slednji zaradi strahu, da ga bo nasprotna struja s silo fizično odstranila, zamenjal ključavnice na sedežu islamske skupnosti. Zato je islamska skupnost, ki jo je zastopal Ibrahim Malanović, vložila tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe. Tožbo je sodišče najprej zavrnilo, nato pa izdalo začasno odredbo, po kateri je moral Đogić izročiti ključe prostorov islamske skupnosti na Proletarski 4 v Ljubljani. Đogić jih je 8. julija izročil Malanoviću in ker je ta že 11. julija zamenjal ključavnico, je tožbo vložil tudi Đogić. Včeraj je okrajno sodišče začelo obravnavati tožbo islamske skupnosti zoper Osmana Đogića zaradi motenja posesti, zapletlo pa se je že na začetku. Po mnenju sodnice je pooblastilo za zastopanje islamske skupnosti v Sloveniji, ki ga je odvetniški pisarni Mira Senice podpisal Ibrahim Malanović, namreč neveljavno. Đogić in njegov pooblaščenec Luka Zajc iz odvetniške družbe Čeferin sta prepričana, da je okrajno sodišče s tem stališčem pritrdilo njunim argumentom. Zajc namreč poudarja, da Ibrahim Malanović kot koordinator poslov ni pristojen za predstavljanje islamske skupnosti, pooblaščenec islamske skupnosti Peter Fašun iz odvetniške pisarne Mira Senice pa vztraja, da je pooblastilo zakonito. Navsezadnje je po njegovih besedah Malanović v enem od sodnih postopkov že predstavljal islamsko skupnost. Različno pravno tolmačenje, ki sta ga dve uri utemeljevala odvetnika Zajc in Fašun, se je nazadnje končalo s sklepom sodišča, po katerem ima islamska skupnosti na voljo osem dni časa, da pošlje veljavno pooblastilo, na podlagi katerega bo sodišče lahko obravnavalo tožbo, sicer jo bo zavrglo, že opravljena pravdna dejanja pa razveljavilo.

Olga Cvetek

#14

Posted: 26/11/2005 10:08
by Bosanac sa dna kace
@zabrinut jel moze ukratko na bosnjacki :D :lol: da nam kazes sta je naravoucenje ovog gore teksta, nesto mi slovenacki ne ide bas! :-)

#15

Posted: 26/11/2005 11:38
by zabrinut
Pa ovako, jedni druge su tuzili na sudu..! Prvo je Djogic tuzio Malanovica za predstavljanje islamske skupnosti Slovenije a poslije je Malanovic tuzio Djogica za uzurpaciju prostorija islamske skupnosti. Oba su najmila advokate da ih zastupaju. Na prvom rocistu je doslo do zapleta i pitanja ko stvarno predstavlja islamsku skupnost u Sloveniji. Djogicevi advokati su stavili pod znak pitanja Malanovicevo koordinatorstvo.
Sudija je dao rok Malanovicu 8 dana da donese validnu potvrdu da je on stvarni predstavnik islamske skupnosti Slovenije, drugacije ce tuzba protiv Djogica biti odbacena.
:D :-D

#16

Posted: 26/11/2005 19:48
by Bosanac sa dna kace
HVALA!!!

#17

Posted: 26/11/2005 22:17
by zabrinut
Ma sve je to zalosno sto se dogadja u islamskoj skupnosti Slovenije. To je ocita borba za vlast i stolice. :(

#18

Posted: 26/11/2005 22:44
by Bosanac sa dna kace
Ma umjesto da se fino dogovore pa islam predstave na sto najbolji nacin oni se svadjaju! Shvacam ja njih nije isto bit hodza u dijaspori i hodzica u BiH!!!

#19

Posted: 27/11/2005 00:18
by zabrinut
Bosanac sa dna kace wrote:Ma umjesto da se fino dogovore pa islam predstave na sto najbolji nacin oni se svadjaju! Shvacam ja njih nije isto bit hodza u dijaspori i hodzica u BiH!!!
:roll: :-)

#20

Posted: 29/11/2005 14:54
by zabrinut
Bosanac sa dna kace wrote:
zabrinut wrote:Postoji i kod ovih profesiobalaca u IZ cenzura u pisanju i govoru. Zato je Bosnjak na udaru vlastodrzaca u islamski skupnosti Slovenije.
znaci ipak nisu ''braca'' u pitanju! :-)
Citiram jednog forumasa, sa slovenskog foruma u vezi ove teme: "Selam Alejk!

Pa ja stvarno neznam sta je pojedincima na ovom forumu uporno traze kavgu namesto da bi se voljeli i postovali u ime Allah dž.š.a.

Jeste da je ova tema "ljudi i IZ" ali ja sam to razumijo drugacije kao nase vidjenje nas u IZ a ne opet prepucavanje izmedju pojedinaca na forumu.

Neznam sto moramo dokazivati uporno da nismo za forumsku debatu i da nismo spremni za bilo kakav dijalog.

Posto sam prije reko par rijeci o Djogicu, sad je red i na Malanovica.

On je ko sto znamo imam u Mariboru svake godine organizira odlazak na obavljanje Hadza za muslimane Slovenije preko humanitarne organizacije Nedva koja je direktno pod pokroviteljstvom saudijskog kralja.
Tako da svi oni koji idu u tom asortimanu imaju placan kompletan asortiman odlaska i bivanja i povratka sa Hadza."