ahuseino wrote:HAVANA wrote:Iz mojih dosadasnjih postova si mogao vidjeti da se jezim na sav biznis povezan sa politikom , to me apsolutno ne zanima i pored mogucnosti ogromnog profita.Samo sam reagovao na dio o pasosu druge zemlje...to je vec druga prica.Ako mogu-zasto ne? Olaksava mi posao,putovanja...

Tebi da... a politicaru?????
Mislim, to... drugi pasos... drugo drzavljanstvo???
Moram se sloziti s tobom, bar kad je u pitanju drzavna politika. Ne bih mogla zamisliti da neko ko je recimo predsjednik stranke u BiH ima i neko drugo drzavljanstvo. Cak stavise mislim da je to i nezakonito, osim kad su u pitanju stranka za dijasporu i slicno.. ALI, zaboravljas da je rekao da ce se baviti politikom na regionalnom nivou. Te odluke ne uticu toliko na cjelokupnu politiku i ekonomiju zemlje, i mislim da je to ok. Cak stavise, u RS-u postoje gradovi koi su skoro potpuno etnicki cisti, ai postoje bosjaci ili Hrvati koji zele da ucestvuju u donosenju odluka, a protjerani su i dobili jos jedan pasos. RS im nije primarno mjesto boravka, ali iz principa zele da jos ucestvuju kako ne bi bili potpuno izbrisani iz istorije teregije. Mislim da ima i jevreja koji imaju drzavljanstvo Izraela, ali jos zive u BiH i ukljuceni su u politiku na opstinskom nivou.
Sto se tice toga da se ne mozes baviti politikom ako si vlasnik firme, tu se ne slazem, jer svaki politicar na svijetu ima svoj privatni biznis. Ako nema biznis, ima dionice. Pa nije valjda da mislis da politicari, predsjednici sjede, vrte palcevima i ne ulazu svoje pare ni u sta? Voljela bih i ja da su potpuno nezavisni, ali je naivno uopste misliti da je to moguce- ljudi na celima drzava odredjuju sta cemo jesti, voziti, od cega cemo bolovati pa nadalje, a da ne ganja svoj politicki interes.. Svako od njih ima finansijskog interesa u svojoj politici. Ovako je svugdje na svijetu- SAD, Svedska, Njemacka.. Smatrati da se kod nas politicari moraju udaljiti od privatnog trzista prije nego sto to ostatak svijeta uradi je suludo, mora se politicki moral prvo popraviti na daleko vaznijim poljima, mogu ti obecati da po ovom pitanju sigurno necemo biti pioniri. To jeste tuzno, ali je tako..Nas mili Carl Bildt je recimo unatoc "neutralnoj" ulozi bio savjetnik East Capital-u koji je ulagao u brojne firme koje su imale veze sa ratnim zlocincima. Kao savjetnik je uticao na ove odluke. Takodjer je imao i dionice vrijedne 300 000KM vrijednost u Telecomu srpske. Kada je zapoceo mandat ministra vanjskih polova Svedske, sishao je sa te funkcije, ali se ispostavilo da ima skoro 400 000 KM ulozenih u ruski finansijski sektor. Da li je potrebno reci da nije smijenjen? Da, to je uzasno, i da i svedska politika je korumpirana. Da, nije moralno. Ali, nazalost ilegalno nije. Jos se radi o drzavnom nivou.
Kazes " Meni jeste licemjerstvo da privatnik biznismen ide u politiku. I te kako. U tom bajnom zapadu, koji je i sam prepun korupcije, preCjednik MORA prodati sve individualne akcije u stok marketu zbog sukoba interesa." Poenta je da se radio samo o predsjednik.Drugo- i on zna u sta ce ulagati nakon sto sidje sa funkcije. Trece ima predsjednik i brata i sina i cacu. Zavaravas se ako mislis da je iko ikad bio potpuno objektivan.
Kod ovog beckog "tajkuna" se radi o regionalnoj ili opstinskoj politici. Ako si recimo u SDP-u u opstini Fojnica, ti ne mozes zivjeti od politike. Svaki od tih "politicara" ima i normalan posao ili ti ga day-job..Bilo bi cudno da ne radi nista, vec da je samo politicar u Fojnici

I gdje god da radi, osim ako je u pitanju drzavna firma (a i tu ima interesa..), on ce naginjati na jednu stranu. Cak i ako je prosjak, uticat ce da prosjaci dobiju vise prava.. Mozda da ukinemo regionalnu politiku?
Pa ebem mu, lik dodje sa finom, unosnom idejom, koja bi u tim siromasnijim krajevima mogla donijeti zaradu, ljudima pruziti posao, a ostatku drzave zdravu hranu, i sad je

i licemjer sto zeli braniti te svoje interese na regionalnom nivou, a da dvojno drzavljanstvo i ne spominjemo. Pa dobro, ti ne zelis biti tu, ok, ali pusti druge koji zele da ulazu u nasu lijepu zemlju da to i cine. Obeshrabljivanje ljudi i jeste dovelo do ove nezdrave finansijske klime. Ne mora se na svaku odgovoriti kontre radi