Dudlaja, u sta si ti gledao tih 8 mjeseci provedenih u Holandiji? Doduse, ovo pitanje postavljam i onima koji su po 30 godina ovdje, pa pocnu da lupaju, ubijedjeni kako su izrekli istinu, samo njima dostupnu, a ostalima sljepilo.
Misljenje je tvoje i imas pravo na njega, samo mi se cini iz tvoga posta, da si iz predrasude upravo trazio potvrdu, a nikako bio otvoren za ono sto vidis u toj zemlji. Zasto ovo kazem, tj mislim?
Naveo si par stvari, koja nisu pitanja vidjenja jedne zemlje, tj otvorene observacije, vec nekog ustolicenog poimanja:
Kazes holandjani nisu pravi vjernici? Znaci valjda polazes nesto o vjeri i imas sliku kako bi pravi vijernik trebao da se ponasa?
Velis, holandjani su skrti i uopste se ne rasipaju? To je kao losa osobina? Nerasipanje vezujes za skrtost?
Ocigledno ne znas nista o holandskoj istoriji ...a mozda si se trebao malo potruditi, kada si vec proveo 8 mjeseci u toj zemlji.
Po meni, holandjani su jedni od najskromnijih ljudi u Evropi. A ako to nije vrlina, onda ne znam sta jeste. Po njihovom kalvinistickom duhu ( jedan od razloga) isti se puno odgovornije odnose prema novcu, koristenju/kolicini ishrane, oblacenju, itd itd. ( duga tematika, mozemo je posebno ponoviti).
Da, jedne godine su holandjani proglaseni za naj neukusnije obucen narod u Evropi. Pa sta? Je li odijelo cini covjeka?
Da, Holandija ima puno kontradiktornosti u svojim sistemima i ja nerijetko kritikujem te kontradiktornosti, ali ne iz razloga iz kojeg ti to cinis.
Da, holandske kuce i stanovi tj njihova cijena je jedna od najvisocijih u Evropi. Ali ako bi poznavao razloge, kao sto je jedan od onih da se na samo malom procentu holandske povrine smije graditi ( puno kabineta je zbog toga i palo) mozda bi ti bilo i logicnije. Mozda i ne opravdano, ali eto.
Da, holandjani nemaju posebnih nacionalnih jela. Misli narod. Koji ne poznaje Holandiju.
Da, Holandija ima odredjen sistem aparthajda u skolskom sistemu recimo i ima najvise specijalnih skola u svijetu- ali ne zato sto ti mislis mozda da su im djeca debilna.
Da, Rotterdam je mrtav grad u 18 h. Ali Rotterdam je i industrijski, radnicki grad, sa jednom od najmladjih populacija u Evropi. I sa 168 razlicitih nacija u njemu. Da poznajes istoriju ovog grada i danasnji zivot u njemu, manje bi zazirao. Jer njegovo drugo ime je "nedovrseni grad". Razloge potrazi, ako meni ne vjerujes. ( jer mozemo jos jednom i o ovome).
Ne znam sta si ono sve jos napricao o Holandiji i njenim ziteljima, ali da ne zaboravis: ova zemlja je dala neke najvece humaniste ovoga svijeta ( kao sto je Erazmo) i neke najvece slikare............i davala i daje jos uvijek puno toga.
Holandjani su prepoznatljivi po svojoj poduzetnosti svuda u svijetu i ponajvise po svojoj trezvenosti. Nesto sto ti mozda vidis kao pogresno, a sto ja od srca pozdravljam.
Da, ja cu prva reci, da sam danas jako nesretna zbog holandske politike spram muslimanskog zivlja u ovoj zemlji, ali cu isto tako reci, da ima dovoljno demokratskih snaga koje se bore protiv Wildersa i slicnih njemu.
Kada pricas o toleranciji, ne zaboravi, da je u ovoj zemlji svakoj susi dozvoljeno da osniva svoju nacionalnu, religioznu jedinicu i da su aktivnosti istih do kraja 90tih cak bile i subvencionirane.
Da, nisu svi zitelji ove zemlje po automatizmu liberalni, tolerantni i kosmpoliti. Svako ko to misli, taj nema pojma o zivotu i zemaljskoj kugli. Da, tolerancija u zadnjim godinama prema stranicma opada. Nasla se zemlja u cudu, kao na koncu i sve evropske zemlje, tek skontali da su imigracioni kontinent. Pa se pokrenula simbol politika. Ali to su neke druge stvari, koje ne samo da kao turista neces skontati, pa ni kao onaj koji ovdje zivi vec godinama a ne interesuje se, a zasigurno niti onaj koji gugla. Vec onaj koji uci, proucava, studira, interesuje se i radi na istome.
Velis poznajes dobro sistem i spominjes par stvari kao pozitivne. A upravo te stvari koje su u najlosijem stanju u ovoj zemlji. Zdravstvo koje si spomenuo kao dobro organizovano je sve u gorem i gorem stanju ( za nase, odlicno uredjeno) pa se stoga gradjani dovijaju i masovno odlaze u obliznje zemlje na tretmane.
Velis bio si, zgadilo ti se, kako razumijh. Moguce. Razlog vise da vise ne posjedujes ovu zemlju, rekla bih. Ali da si sto vidjeo sumnjam.
Jeste, mene strasno muci holandsko vrijeme, nikako se navici da su godisnja doba skoro pa ista. Ne mogu ni da se naviknem na ravnicu, fali mi brdo - stara alifakovacka boljka iz memle i magle.
I nerviram se puno na prljavstinu, koju ne srecem tako cesto u nekim drugim drzavama, kao sto je Njemacka.
I ubi me segragacija i diskriminacija mojih sugradjanja koji ne mogu sakriti ono sto jesu - pa su predmet populistickih poklica, koji su opet svakodnevnica Evrope.
Ubi me i rasulo socijal-demokratskog puta. I nerviraju me mnoge stvari koje mi se cine da idu na gore umjesto naprijed.
Ali bezobrazno je, krajnje je bezobrazno, tuzno, neposteno, pricati o jednoj zemlji na ovakav nacin. Opet, imas pravo na svoje misljenje i neka ti bude. Ali da je Holandija dobila nesto tvojim dolaskom ili ti sam, izvjesno je sumnjati.