ćiribiribela wrote: ↑27/05/2020 20:49
Zaposlena sam ovdje od 1. novembra 2015, bez prekida.
Jeli ovo nesto mimo Zakona o Zap. Balkanu, jer si tu od novembra 2015 ? Koja je bila "caka" ako ti nije problem podijeliti na forumu ?
irac300 wrote: ↑18/06/2020 12:30
Fakat ne znam sta da mislim, jer dok sam bio tamo i sam sam trazio slicno rjesenje, ali u uredu za strance su mi uvijek odgovorili da prvo moram u ambasadu. Sad cujem sto iz prve ruke, sto od ovog lika sa youtubea koji je sredio stotinama ljudi poslove da ima i ova caka, samo je pitanje jacina firme i njihova zelja da ti to odrade.
Ako ti sta znaci, ja sam takoder cuo za takve slucajeve, dakle sve gore se sredilo bez ambasade i nije u pitanju medicina ni bilo sta povezano sa njom.
madridista15 wrote: ↑28/06/2020 12:45
Jako bitne vijesti za Zapadne Balkance:
https://www.welt.de/politik/deutschland ... sseln.html
Najvažnije informacije iz članka:
- CDU/CSU predlaže da se Zapadnobalkanska odredba produži za dodatne dvije godine (umjesto do sada planiranih pet);
- predlažu uvođenje maksimalne kvote od 15 000 radnika iz 5 zemalja Zapadnog Balkana (umjesto do sada neograničene imigracije);
- žele se više osloniti na izbjeglice.
Ovo nije ništa konačno, ali otprilike govori u kojem će smjeru stvari ići.
A najgori prijedlog dolazi od sindikata, a to je da se ukinu dozvole za nekvalifikovane radnike

i tako ogranici broj radnika sa Balkana, samo bi probrali kvalifikovane i to sta im treba. Ministar rada iz SPD-a im je odgovorio da i sada mogu ogranicavati zbog onih provjera za domace i EU radnike, vidjet cemo na jesen/zimu sta ce konacna odluka biti.
Ako izbace nekvalifikovane radnike to je smrt tog zakona, onda je svakako 90% isti kao i novi zakon...