Bosnohercegovci-.........

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
casobuke
Posts: 356
Joined: 10/03/2011 23:45

#1 Bosnohercegovci-.........

Post by casobuke » 30/05/2011 20:07

U posljednje vrijeme sve je snažniji trend pozivanja na deklarisanja kao Bosanac i Hercegovac u nacionalnom smislu prije svega pod izlikom da je to nadetnički državni identitet koji ne pristaje na rovovsko grupisanje i identifikovanje s religijom. Pri tom je sam izraz Bošnjak za njih neprikladan jer u svom značenju podrazumijeva isključivo bosanske muslimane (netačno) i kao takav ne može naći uporište kod nemuslimanskog stanovništva u BiH. Prije svega zar neko stvarno misli da čak i kad bi se uvela mogućnost izjašnjavanja kao Bosanac, Bosanac i Hercegovac ili Bosnohercegovac da bi se znatniji procenat stanovništva BiH koji bar s jedne porodične strane ne potiče iz islamskog civilizacijskog kruga izjasnio tako? Dalje, zbog čega pojedinci uporno misle da im etnički identitet umanjuje onaj državni i da "torovskim grupisanjem" mora ispaštati njihova građanska nadetnička pripadnost. Forsiranje izjašnjavanja kao Bosanac i Hercegovac samo vodi daljem raslovanju ionako sluđenog i dezorijentisanog bošnjačkog stanovništva u BiH. Komična bi bila situacija kada bismo na eventualnom budućem popisu saznali da u BiH živi 40% Bošnjaka, 5% Bosanaca, 3% Bosanaca i Hercegovaca, možda 2% muslimana...

A Bošnjaci su zaista mrkotrpan put prošli do vraćanja svog historijskog imena. Podsjećanja radi naziv Bošnjak se intenzivno počinje koristi padom Bosne pod Osmanlije, kada u potpunosti zamjenjuje dotadašnje ime Bošnjanin. Treba naglasiti da se kroz sva ta stoljeća koristi kao termin koji označava sve stanovnike BiH, bez obzira na religijsku pripadnost. Tek s kraljevinom Jugoslavijom to ime polako počinje iščezavati, a mjesto mu ustupa ime Bosanac koje se često koristilo i u negativnom prizvuku. Razlog zatiranja bošnjačkog naziva bio je ozbiljan pokušaj stvaranja bošnjačke nacije predvođen Benjaminom Kalajem, ali je prije svega zbog indolentnosti i vezivanja prije svega uz vjerski identitet muslimanskog stanovništva propao. Na prelazu iz 19. u 20. stoljeću našavši se pod upravom kršćanske zemlje, muslimani u BiH ne pokazuju gotovo nikakvu želju za nacionalnim grupisanjem vezujući se prvenstveno uz svoj vjerski identitet i ostatke bivšeg Osmanskog društva čime su bili gotovo jedina veća skupina u Evropi koju su tadašnji trendovi nacionalnog grupisanja mimoišli. Ostatak je poznat- od nepriznavanja statusa naroda u obje Jugoslavija, do proglašavanja Bošnjaka 6. konsitutivnim narodom u Jugoslaviji 1971. godine, ali pod nakaradnim imenom vjerske pripadnosti "Muslimani", što je nonsens u svijetu. 1993. Bošnjački sabor čini jedini logičan potez i narodu vraća njegovo historijsko ime Bošnjaci. Iako su napravljeni određeni propusti u definisanju samog termina Bošnjaci, preimenovanje jednog od konstitutivnih naroda bilo je jedino logično rješenje. Jer, htjeli mi priznati ili ne, Srbi i Hrvati u BiH imaju uveliko izgrađene nacionalne identitete i odricanje iluzorno je očekivati odricanje od njih zarad nekakvog nadetničkog državnog identiteta. Tako dakle podjela na Bosance i "torove" prvenstveno je prisutna u dijelu pučanstva koji potiče iz islamskog kulturnog naslijeđa i kao takva jedino šteti toj etniji.
Last edited by Anonymous on 30/05/2011 21:06, edited 1 time in total.
Reason: ...................


juventino77
Posts: 91
Joined: 14/09/2010 22:01

#2 Re: Bosnohercegovci- grobari bošnjačkog naroda

Post by juventino77 » 30/05/2011 21:02

ja sam licno Bosnjak musliman, znam ljude koji su Bosnjaci a ateisti, ima ih i koji su Bosanci muslimani, a ima i onih koji su Bosanci ateisti, sve sam to upoznao, i pogledaj koje raslojavanje i razlicitost, ko ce to skontat :D po meni to je glupo , al uvijek smo se volili djelit, jedni za Juve drugi za Milan itd :)

User avatar
Skijash
Posts: 491
Joined: 12/12/2009 17:51
Location: na slavi kod Mitra

#3 Re: Bosnohercegovci-.........

Post by Skijash » 30/05/2011 21:10

Neka se izjašnjava kako ko želi.

Locked