Ja sam iz Sa ali u zadnjih par godina odem u Ze par puta godisnje ili makar na ZEPS tj na onaj vasar oko ZEPS-a

i to idem s vozom onako turisticki s ruksakom na ledjima. Voz iz Sa mi krece ujutru u 7 a dodjem u Ze oko pola 10 a navece se vratim kuci oko 21h... i odusevljen sam Zenicom i zenicanima, gostoprimljivi su, susretljivi... makar zenske, jer izbjegavam zaustaviti nekog krupnog zenicanina, sta znam mozda je vatreni celika ili je neki na dopustu iz KPZ

pa rekoh da me ne prepozna da sam rodjeni Sa po naglasku pa da me ne nalema

jos sam plavi manijak
cim izadjem iz voza, setam po Kamberovica polju i po Djananovic TC jel se tako zove

nakupujem se svega po malo jer ste dosta jeftiniji od Sa i najedem se i napijem, iz kafica u restoran pa u cevabdjinicu pa malo setam uz Bosnu da potrosim te kalorije pa opet u kafic pa u restoran pa u voz i kuci. Bude mi fino, fizicki se umorim ali se psihicki odmorim a uzivam jer znam da sam u svojoj zemlji i da pare ostavljam svom narodu (patriota sam

)
Bio sam tacno prije mjesec i to isao jaranu u posjetu u bolnicu i to mi je bio prvi put da se odmaknem od centra grada... vidi se na meni da sam bio "stranac" jer stalno zapitkivam, cak sam u vozu pitao neku zenu da li mi je blize da izadjem iz voza stanicu prije Zenice jer trebam u Kantonalnu bolnicu u naselju Crkvice? Zena se nasmijala, vidim da sam se provalio

ali sta cu kad ne znam! Objasni mi ona da izadjem u Ze i odmah preko puta željeznicke stoji bus za bolnicu. i tako sam i uradio, presao cestu, vidim stanicu, narod ceka i pitam njih jel ovdje stoji bus za bolnicu, jeste. ali vidim da taxisti stalno stanu i pitaju hocel ko do bolnice za 1,5KM i tako primi par musterija (Sa taxisti to nikad ne bi uradili) ali ja nisam htjeo jer hocu da se vozim busom i stvarno brzo dodje moderan dobar bus i vidim da putnici prislanjaju valjda iskaznice nekoj spravici pored vozaca, valjda elektronski detektor kako se vec zove i zapisti kao na kasi

dosta ste moderniji od naseg GRAS-a! Ja kupio kartu, dao 5km a voac mi vrati 4km i vidim na karti da je cijena samo marka

a u Sa je 1,60KM a usluga mnogo losija i busevi su u Sa dosta losiji 15ak god stari, donirani iz Turske
Helem, dodjem i u bolnicu i tu sam pozitivno iznenadjen ljubaznoscu doktora i sestara. kad sam se vracao opet busom, pitam vozaca je li bus ide do zeljeznicke stanice, kaze da ali kruzi i sva sreca sto je kruzio jer sam vidio jos Zenice, dosta nekih uredjenih kruznih tokova, prosao sam iza stadiona, vidio stare zgrade, crkvu, kladionice kao u Sa

... uglavnom sve cisto, lijepo... zenicani sve vam je za pohvalu
Imam zelju da dodjem i da turisticki obidjem univerzitet, zeljezaru i KPZ