Instrukcije za gitaru mozes lako kupiti u knjizarama, ako ne onim koje prodaju nove knjige, onda u knjizarama-antikvarnicama. Barem u Sarajevu nije problem kupiti tu literaturu.inSighT wrote:Kad smo već kod gitara, zna li iko nekog studenta, profesora, sta vec koji daje instrukcije iz gitare? Isao sam prije na instrukcije kod jednog profesora, ali je odselio bem ga celava. Steta jer je zivio 100m od mene pa nisam morao vucati gitaru kroz cijeli grad.
![]()
Ako ima neko da zna gdje mogu naci instrukcije iz gitare(klasicna/akusticna gitara) neka javi! Hvala unaprijed!
U principu za sviranje iz zabave ti je lako, malo teorije koja pise u tim knjigama i sve ostalo ti je vjezba i pronalazenje licnog stila, a to te ni jedna knjiga ne moze nauciti.
Ako trazis tablature, note za odredjene kompozicije, to ne znam gdje da pogledas, na internetu sigurno, pa nasao ili besplatne ili narucivao.
Ako ces da sviras "onako" ne treba ti profesor, mozes sam nauciti ali da vjezbas par sati dnevno. Pa vecina poznatih gitarista "lakih nota" je samouka. Tako da ako planiras svirati u nekom pop/rok/jazz sastavu, skola ti nije neophodna. Mozda moze pomoci da ne lutas i lakse savladas teoriju i slicno, ali nije neophodna. Ne znam da li neki od nasih poznatih gitarista "lakih nota" daje casove.
Imas i na youtube primjera kako svirati gitaru, kako svirati sa odredjenim stilom, pa mozes i tu vidjeti.
Ako ces ozbiljno da sviras, onda bolje da upises muzicku skolu/akademiju nego da ides na privatne casove. Pitanje je da li u BiH mozes naci profesora koji bi te pripremio tako da napravis karijeru kao, recimo, Ana Vidovic. Ako postoji, super, ja do sada nisam cuo za takve privatne casove i za gitariste koji su napravili takve karijere kao vec spomenuta Ana pohadjajuci privatne casove.
Kada kazem ozbiljno sviranje mislim na sviranje Bacha, Tarrege, Albeniza itd... Ne mislim da jazz ili rock nije ili ne moze biti ozbiljno sviranje, znate na klasifikaciju o kojoj govorim.
Anu sam spomenuo kao mozda danas najpoznatijeg gitaristu (najpoznatiju gitaristicu) ozbiljne muzike iz naseg regiona (Hrvatska). Nisam htio da poredim sa ljudima koji dolaze iz zemalja gdje su poznate i jake skole/konzarvzatoriji u kojima se uci gitara, htio sam da poredim sa zemljama sto slicnijim i blizim nasoj. Pa i ta Ana je na kraju morala otici u SAD da bi napredovala.