UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

User avatar
Sofija89
Posts: 353
Joined: 22/06/2010 14:15

#26 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Sofija89 » 25/06/2010 16:39

Vozac

ako sam te ista razumijel onda..... :?


Nama su rekli ako platimo 35% od ukupne cijene do kraja sedmog mijeseca imacemo 7% popusta,i da odmah potpisemo ugovor i sve ostalo....

A sto se tice radova navodno je unutra sve gotovo ,trebam jos otici pogledati.


User avatar
ludo_jaje
Posts: 65
Joined: 14/01/2009 18:17

#27 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by ludo_jaje » 25/06/2010 16:46

ako si spremna da ti voz prolazi ispod prozora onda kupi :run:

User avatar
Sofija89
Posts: 353
Joined: 22/06/2010 14:15

#28 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Sofija89 » 25/06/2010 18:23

Moj prozor je sa druge strane :lol:

User avatar
CiCiban
Posts: 2046
Joined: 17/02/2002 00:00

#29 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by CiCiban » 25/06/2010 22:16

ne brini, i ne žuri
ne padaj na šibicarske folove
a kada završe zgradu, sami će ti dosađivati da kupis, i to pod puno boljim uslovima

u zadnje vrijeme je izgrađeno daleko više stanova nego što ima budala s kešom ili žirantima ili pozitivnom nulom na računu :P

tih 7% te može kostati strahovito skupo :)

User avatar
vozač
Posts: 1731
Joined: 19/02/2010 11:46

#30 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by vozač » 28/06/2010 09:14

Sofija89 wrote:Vozac

ako sam te ista razumijel onda..... :?


Nama su rekli ako platimo 35% od ukupne cijene do kraja sedmog mijeseca imacemo 7% popusta,i da odmah potpisemo ugovor i sve ostalo....

A sto se tice radova navodno je unutra sve gotovo ,trebam jos otici pogledati.
evo ti komentar cicibana, to ti je otprilike suština,

ne znam detalje tvog ugovora, ali oni ti rade po sistemu daj im keša koji im je zafalio i on će onda da zatvara rupe na još 10 gradilišta na kojima je uzeo posao.
najbitnije ti je da dobro provjeriš ugovor, sa nekim od pravnika, ako imaš koga od raje ili ima iskustva sa stanogradnjom.
jako su bitni rokovi i penali koje oni trebaju plaćati, to je u moje vrijeme bilo 0,05% po danu, maksimalno do 5 %, od ugovorene cijene, znači ako im daš naprimjer 50 000, a oni ti zakasne sa radovima više od 100 dana, možeš, ako je tako ugovoreno tražiti povrat od 5 % na cifru koju daš.
e sad ima i finta da penali ne idu preko 5 %, kao to je maksimum, znači ako ti zakasni i 6 mjeseci, neće ti vratiti 0,05 * 180 dana, nego 0,05 * 100 dana

to da te uzimaju lopatom u svakom slučaju jasno ti je jer oni klape posao, a onda unajmljuju kooperante da rade za njih, pa se na toj građevini izvrti jedno desetak firmi, jedni za lim, drugi za fasadu, treći za stolariju, četvrti za unutrašnje radove itd.

kažeš da me ne razumiješ, ne bih volio da me shvatiš kad te izlevate, sve se raspitaj to je suština, a pokušaj i da izbjegneš što je moguće više radova da ti oni rade

kod mene je bilo malo drugačije, mi smo pratili gradnju od samog početka pa smo ih hvatali u lopovlucima, od okretanja blokova, pa ti umjesto zida od 20 cm napravi zid od 25 cm, ali ti zato umjesto 5 cm fasade stavi samo 1 cm jer je to jeftinija varijanata za izvođača, pa preko finti sa veluksima gdje su nam stavili najjeftinije moguće velukse, a mi platili skupe, srećom i to smo skontali,

traži im specifikaciju radova, ne znam kako se to tačno zove, ali u tome mora stajati sve što su uradili i ugradili u stanu, da tačno vidiš cijene na osnovu kojih prave ponudu za tebe

znam da te ponese, euforija, kupuješ stan, sve je super, novo, ali ipak dobro pripazi i provjeri sve što ti nude, vidi može li se birati tipa sunčana strana, ne znam kako je orijentisan stan, ja sam na grbavici, stan je jedni prozori na jug, drugi na sjever, milina, zimi sunce nisko i grije do po stana, ljeti ide iznad zgrade, streha široka, ma ne osjetim vrućine sekunde, najbitnije ti je da imaš pare, a ja mislim da ipak nije tolika otimačina za stanovima kako oni to predstavljaju, tako da dobro izvagaš šta i kako

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by PipiDugaDevetka » 28/06/2010 09:28

Uputstvo za kupovinu stana by @Mx:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1300
Mx wrote: Nekad se nesto i daje đabe da bi se ljudi rjesili velikih kostanja. Objekat im stoji na lageru, cijena i kvalitet takvog objekta pada a troskovi se povecavaju pa taj objekat a vlasnik sa njim ide u minus. Jer kada se procjeni da su vec veca kostanja ili ce biti veca od kapitalnog dijela objekta onda se taj objekat poklanja besplatno da bi se covjek rjesio daljnjeg investiranja, problema i kostanja :lol:

Konkretno cijene stanova (kao i zgrada, kuca, vila) zavise od mnogo razlicitih faktora kao sto su kao primjer:

1. U kojem se gradu i drzavi stan (zgrada, kuca) nalazi? Naime nije ista cijena m2 u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Londonu itd. Znaci kao primjer ne moze se uporedjivati i biti ista cijena m2 recimo u Sarajevu i Londonu.

2. U kojoj se zoni nekog grada stan (zgrada, kuca) nalazi?
- Zona A
- Zona B
- Zona C
- Zona itd

3. U kakvom je stanju zgrada i kompletna infrastruktura u kojoj se aktuelni stan nalazi?
- Zgrada potpuno nova (Normalno da je cijena stana veca jer ne treba investirati u druge dijelove zgrade, znaci manja kostanja odrzavanja i slicno)
- Stan potpuno nov (Normalno da je cijena stana veca jer ne treba investirati u renoviranje, znaci manja kostanja odrzavanja i slicno)
- Zgrada stara (Zahtjeva veliko ulaganje u renoviranje zgrade i infrastrukturu)
- Stan star (Zahtjeva veliko ulaganje u renoviranje stana i infrastrukturu)

4. Kakav je standard same zgrade u kojoj se stan nalazi kao i standard samog stana?
- Ekskluzivan standard i zgrade i stana
- Obicni standard i zgrade i stana
- Los standard i zgrade i stana

5. Na kojem spratu je stan?

6. Da li ima balkon?

7. Kakav je raspored stana?

8. Kakav je pogled iz stana i gdje?

9. Ima li zgrada lift ili ne?

10. Ima li zgrada zeleni okolis ili je sve oko nje beton i asfalt?

11. Da li postoje dobre komunikacije (tramvaj, metro, autobus) putevi i slicno?

12. Da li u blizini zgrade i stana postoje: Bolnice, djeciji vrtici, skole, centri za kupovinu prehrambenih proizvoda i drugi sadrzaji za zabavu, sport i rekreaciju ili od ovoga svega nesto postoji djelimicno ili nikako?

13. Kakva je ekonomija u akteuelnoj drzavi, kantonu, opstini. Koliki je BNP te drzave. Koliko je drzava kreditno zaduzena da nebi bila situacija kao u Grckoj a onda ogromni pad vrijednosti nekretnina. Da li drzava ima dosta nezaposlenih. Da li je u drzavi visoka ili niska konjuktura, recesija i slicno. Kakvi su uslovi kreditiranja nekretnina. Kakve su kamate banaka; visoke, normalne niske. Ovaj segment zna da bude medju vaznijim pri procjeni vrijednosti objekata/nekretnina i investiranje kupaca u nekretnine.

Eto ovo je samo jedan dio faktora koji trebaju da uticu na cijene nekih objekata. Znaci sve cijene prodajno/kupovnih objekta se moraju tretirati individualno prema samom stanju u kojem se objekti nalaze i kakve zadate kriterije ispunjavaju.

Prodavci objekata/nekretnina: Izgleda da vecinu koji prodaju stanove ne interesuju ovi kriteriji nego slazu neke svoje amaterske proizvoljne cijene cesto puta bez ikakvog osnova i vjerujuci da ce im neki naivni kupac koji se ne razumije u stvari naletiti i platititi tu neku proizvoljnu cijenu. Zato im je cesto i tesko prodati takve stanove jer im cijene nisu precizno prilagodjene kvalitetu i stanju, zgrade, stana, standarda, i drugih kriterija koji za visoku cijenu moraju da ispunjavaju prema gore navedenim uslovima.

Kupci objekata/nekretnina:
Kupci sa svoje strane isto moraju da znaju da tacno procjene vrijednost jednog objekta/nekretnine ili da angazuju neku expertnu agenciju koja ce im na osnovu raznih kriterija tacno procjeniti prodajno/kupovnu cijenu objekta. Nije dobro da kupci isto tako amaterski bez ikakvih osnovnih znanja procjenjuju odredjene objekte i nekretnine.

User avatar
Sofija89
Posts: 353
Joined: 22/06/2010 14:15

#32 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Sofija89 » 29/06/2010 23:24

Joj dvoumim se sada izmedju dvije garsonjere,prva je manja ima bolji pogled ali zato je lift odmah uz nju i suncana je strana,druga je veca,nema lifta ali je zato okrenuta ka zapadu :( sto mi je ciniti, svi kazu da mi je bolja ova veca a ja ni sama vise ne znam skroz sam :-)

i jos sam se razocarala kad sam otisla vidjeti kako radovi napreduju,ocekivala sam da su unutrasnji radovi zavrseni,sanitarije i ostalo....a ono...imas sta vidjeti :x nema plocica,zidovi nisu gotovi,stubiste isto tako nenabaceno ,nema teorije da se sve to zavrsi do kraja ove godine-kako je najavljeno.
Bas sams e razocarala,zatim covjek koji nas je primio-tako je ne poslovan,doslovce moras izvlaciti rijeci iz njega,djeluje nezainteresiran,zatim djevojka koja isto tu radi -katastrofa ,opsti dojam sve je tako mahalski :run:

sta da ja sad radim

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#33 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 06:57

Sofija89 wrote:Joj dvoumim se sada izmedju dvije garsonjere,prva je manja ima bolji pogled ali zato je lift odmah uz nju i suncana je strana,druga je veca,nema lifta ali je zato okrenuta ka zapadu :( sto mi je ciniti, svi kazu da mi je bolja ova veca a ja ni sama vise ne znam skroz sam :-)

i jos sam se razocarala kad sam otisla vidjeti kako radovi napreduju,ocekivala sam da su unutrasnji radovi zavrseni,sanitarije i ostalo....a ono...imas sta vidjeti :x nema plocica,zidovi nisu gotovi,stubiste isto tako nenabaceno ,nema teorije da se sve to zavrsi do kraja ove godine-kako je najavljeno.
Bas sams e razocarala,zatim covjek koji nas je primio-tako je ne poslovan,doslovce moras izvlaciti rijeci iz njega,djeluje nezainteresiran,zatim djevojka koja isto tu radi -katastrofa ,opsti dojam sve je tako mahalski :run:

sta da ja sad radim
Sofija--prvo i osnovno--ovo ti mahalski nije trebalo--dijete sam mahale al zadnjih 26.godina sam "haustorce"---što sam se nagledo krkanluka za ovih 26.godina :-) to nisam u mahali za predhodnih 30.g.ni 1%

Drugo :D odeš fino preko puta "Heco" pijace---potražiš Deju--decko mlad,uljudan,sposoban-ama,nemam rijeci kojim bih opisao covjeka--u pozitivnom smislu :-D Dejo ti pokaže stan koji te interesuje--dogovoriš cijenu--ima sve potrebne i uredne papire i vozdra :-D ako imaš još nekih želja(pregrade il neki detaljic u stanu kojeg želiš) dogovoriš i sve se ispoštuje--samo dogovor i korektan odnos.

Svaka im cast---poslovnost za 10. :-D a i ljudskost :thumbup:

User avatar
Sofija89
Posts: 353
Joined: 22/06/2010 14:15

#34 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Sofija89 » 30/06/2010 10:33

Ja se izvinjavam,stvarno nisam imala namjeru nikoga uvrijediti s tim :kiss:

Kako sam skontala on radi za unipromet jel' tak? Ja ne znam gdje je ta pijaca,nisam iz sarajeva,pa jel postoji drugi nacin kako doci do njega? :D

U svakom slucaju hvala na informacijama. :)

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#35 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 13:02

nema veze :-D primljeno k znanju :-D :kiss: :kiss:

ovako--ono o cemu i kome sam ja piso nema veze s Uniprometom :D
Naveo sam jedno naselje--nove zgrade--dobra(po meni) lokacija--poslovni,korektni veoma ljubazni ljudi to vode :-D
Dejo--on je vlasnik--on prodaje te stanove--da se razumijemo--covjeka-pardon,momka sam tek neki dan upozno kad sam po cijelom SA.tražio stan za mog sina.Da ne ispadne reklama--ni na kraj mi pameti nije--samo želim da kažem istinu :-D Tu sam našao ono što meni(mom sinu i buducoj snahi) odgovara.Uredni papiri--korektan i nadasve poslovan odnos--ljudski odnos--osmijeh--ljubaznost-može i dogovor oko cijene--striktno se držat dogovorenog i nic se ne plaši :-D
Eto--to je to.----Sofija-do tebe je gdje ceš kupit----želim ti srecu i da dobiješ ono što želiš :-D

User avatar
HAVANA
Posts: 32718
Joined: 19/08/2008 23:04

#36 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by HAVANA » 30/06/2010 13:07

Za Deju 10 :thumbup:

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#37 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 13:09

HAVANA wrote:Za Deju 10 :thumbup:
Naravno :-D i za tebe prijatelju 10x10 :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Da me ti ne nagovori--da mi ne dade snagu još bih ja luto :D

User avatar
Sofija89
Posts: 353
Joined: 22/06/2010 14:15

#38 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Sofija89 » 30/06/2010 14:28

Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#39 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 14:30

Sofija89 wrote:Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?
Naselje Stup-Nukleus------u blizini "Avaza"--iliti Hotela Radon Plaza. :)
ps.-----ovo ti je moja preporuka ako se još nisi odlucila gdje ceš stan kupit :-D

User avatar
HAVANA
Posts: 32718
Joined: 19/08/2008 23:04

#40 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by HAVANA » 30/06/2010 16:32

muha_sa wrote:
Sofija89 wrote:Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?
Naselje Stup-Nukleus------u blizini "Avaza"--iliti Hotela Radon Plaza. :)
ps.-----ovo ti je moja preporuka ako se još nisi odlucila gdje ceš stan kupit :-DUuuuu , bolje da nisi rekao :cry: ...sad će ti se javiti neko ko će ti objasniti da to ništa ne valja i da si mogao za 1600-1700km po m2 kupiti novogradnju u titovoj :D

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#41 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by amrica » 30/06/2010 16:38

Citam jutros veliki plakat na "najvecem kondominijumu na Balkanu" :lol: :lol: :lol: prodaje se m2 za 3000 KM.

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#42 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 16:39

HAVANA wrote:
muha_sa wrote:
Sofija89 wrote:Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?
Naselje Stup-Nukleus------u blizini "Avaza"--iliti Hotela Radon Plaza. :)
ps.-----ovo ti je moja preporuka ako se još nisi odlucila gdje ceš stan kupit :-DUuuuu , bolje da nisi rekao :cry: ...sad će ti se javiti neko ko će ti objasniti da to ništa ne valja i da si mogao za 1600-1700km po m2 kupiti novogradnju u titovoj :D
:lol: :lol: :lol: :lol:

vec su mi te bajke pricali :-) samo kad Hin upitam gdje i kad :-) :-) ama znaš--tuc muc-tuc muc :lol: :lol:

User avatar
muha_sa
Posts: 112821
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#43 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by muha_sa » 30/06/2010 16:41

amrica wrote:Citam jutros veliki plakat na "najvecem kondominijumu na Balkanu" :lol: :lol: :lol: prodaje se m2 za 3000 KM.
ne širi dezinformacije :lol: piše ovako--evo gledam s prozora.
PRODAJA STANOVA OD
2990 KM/m2 :D

User avatar
kurty
Posts: 44934
Joined: 17/08/2008 23:29
Location: Made in Breza

#44 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by kurty » 30/06/2010 16:42

muha_sa wrote:
Sofija89 wrote:Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?
Naselje Stup-Nukleus------u blizini "Avaza"--iliti Hotela Radon Plaza. :)
ps.-----ovo ti je moja preporuka ako se još nisi odlucila gdje ceš stan kupit :-D

A jerane moj, za te pare s mogao u Titovo kupiti stan....Ja sam gledao kvadrat da je izmedju 1200 i 1400 km

User avatar
amrica
Posts: 7118
Joined: 26/01/2007 17:58

#45 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by amrica » 30/06/2010 17:00

muha_sa wrote:
amrica wrote:Citam jutros veliki plakat na "najvecem kondominijumu na Balkanu" :lol: :lol: :lol: prodaje se m2 za 3000 KM.
ne širi dezinformacije :lol: piše ovako--evo gledam s prozora.
PRODAJA STANOVA OD
2990 KM/m2 :D

:D
ma nisam bila sigurna je li 2995, 2990 .... iz auta vidjela preko Miljacke

BACAČ1
Posts: 54
Joined: 08/07/2010 10:42

#46 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by BACAČ1 » 08/07/2010 11:40

muha_sa wrote:
Sofija89 wrote:Ali ja i dalje ne razumijem o kom naselju ti govoris :?
Naselje Stup-Nukleus------u blizini "Avaza"--iliti Hotela Radon Plaza. :)
ps.-----ovo ti je moja preporuka ako se još nisi odlucila gdje ceš stan kupit :-D
To radi Tibra-Kiseljak.
Isti su i na Buća-Otoka sistemu.
Stvarno završni radovi su kvalitetni,ali ima previše "nekorisnih kvadrata).
Npr 54 kvadrata imaju dnevni boravak i spavaću sobu (uska,a duga),balkon ovisi gdje gledaš,ali kompletna zona je nezanimljiva i poodobro bučna.
Ovo navodim iz razloga što cijene već padaju uveliko i treba čekati,bar tri mjeseca,kad će i ovi shvatiti da im ne vrijedi držati one prazna stanove.
Realna cijena je 1500 KM+-5%

StupskaBitanga
Posts: 15590
Joined: 20/12/2006 16:59

#47 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by StupskaBitanga » 08/10/2010 11:22

ja stvarno ne znam koji ludak će ovdje kupiti stan
Naime kako su mi notari pričali na zgradu Uniprometa dignut je hipotekarni kredit od 26miliona € i kupac koji kupi stan faktički kupuje stan pod hipotekom. Ljudi ni ne znaju šta postpisuju jer im sređuje njihov notar a kada se taj ugovor odnese drugom notaru tek tada se utvrdi pravo stanje
Druga stvar što se u RP ovaj objekat još uvijek tretira kao poslovni i još nije završena prenemjera

ugl oko ovog objekta je toliko nedorečenosti i mislim da u slučaju propasti firme Unipromet imat ćemo novu aferu Pelak

mahalas505
Posts: 2593
Joined: 08/10/2005 09:13

#48 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by mahalas505 » 08/10/2010 13:38

StupskaBitanga wrote:ja stvarno ne znam koji ludak će ovdje kupiti stan
Naime kako su mi notari pričali na zgradu Uniprometa dignut je hipotekarni kredit od 26miliona € i kupac koji kupi stan faktički kupuje stan pod hipotekom. Ljudi ni ne znaju šta postpisuju jer im sređuje njihov notar a kada se taj ugovor odnese drugom notaru tek tada se utvrdi pravo stanje
Druga stvar što se u RP ovaj objekat još uvijek tretira kao poslovni i još nije završena prenemjera

ugl oko ovog objekta je toliko nedorečenosti i mislim da u slučaju propasti firme Unipromet imat ćemo novu aferu Pelak
Kako je moguce prodavati nekretninu koja je pod teretom, tj. hipetekom? Moze li ime tog notara kao sto ti kazes da im to sredjuje.

gurabija78
Posts: 1242
Joined: 03/06/2008 15:24

#49 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by gurabija78 » 08/10/2010 13:53

mahalas505 wrote:
StupskaBitanga wrote:ja stvarno ne znam koji ludak će ovdje kupiti stan
Naime kako su mi notari pričali na zgradu Uniprometa dignut je hipotekarni kredit od 26miliona € i kupac koji kupi stan faktički kupuje stan pod hipotekom. Ljudi ni ne znaju šta postpisuju jer im sređuje njihov notar a kada se taj ugovor odnese drugom notaru tek tada se utvrdi pravo stanje
Druga stvar što se u RP ovaj objekat još uvijek tretira kao poslovni i još nije završena prenemjera

ugl oko ovog objekta je toliko nedorečenosti i mislim da u slučaju propasti firme Unipromet imat ćemo novu aferu Pelak
Kako je moguce prodavati nekretninu koja je pod teretom, tj. hipetekom? Moze li ime tog notara kao sto ti kazes da im to sredjuje.
nemojte lupati bezze, zemljiste svake zgrade ciju izgradnju finansira banka je pod hipotekom te iste banke.... obzirom da ljudi kupuju stanove u zgradi koja je u izgradnji, u predugovoru, a kasnije i u ugovoru se definira obaveza i prodavca i banke da skine hipoteku sa pojedinacnog kupljenog stana kako bi on mogao biti uknjizen na vlasnika...... a prije toga mora biti uknjizen na prodavca... u ovoj fazi nije nista ni na koga uknjizeno, jer zgrada nije zavrsena, nema upotrebnu dozvolu itd. znaju notari najbolje, ako ne vjerujete jednom, otidjite kod drugog i isto ce vam reci... a svaki ce vas savjetovati da ne kupujete stan koji nije ni zavrsen a kamoli uknjizen, a opet nijedan od njih nece odbiti da vam sacini predugovor i ugovor na toj bazi....

User avatar
Miki123
Posts: 1787
Joined: 23/09/2007 12:44

#50 Re: UNIPROMET-novogradnja-nedoumice

Post by Miki123 » 08/10/2010 18:26

Rizično je kupovati stanove i poslovne prostore u nedovršenoj zgradi gdje ni etažiranje nije izvršeno. To ne znači da nije moguće kupovati stanove i poslovne prostore ako je neko dovoljno hrabar i vjeruje investitoru. Ako i sve propadne, to će biti sam pao, sam se ubio, i ne mogu se nikako povući paralele sa "slučajem Pekak".

Ja mislim da je trenutno opterećeno zemljište na kojem je izgrađena zgrada i upisana zabrana otuđenja i opterećenja. Isto tako, mislim da banka neće dati saglasnost za etažiranje dok ne bude izmiren kredit i data brisovnica, ili će dati saglasnost da se izvrši etažiranje, ali sa prenosom tereta u nove zk. uloške - izvatke iz kpu u koje će biti upisani stanovi i poslovni prostori.

Ispada da je to kvaka 22. Investitor ima završenu zgradu, ali nema para da isplati kredit banci i skine hipoteku za zgrade.
Para nema, jer niko neće da kupuje stanove u zgradi koja je opterećena teretom. :mrgreen:

Post Reply