Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Moderator: O'zone
#1 Sarajevo - Sta treba vidjeti?
pozdrav,
dolazim prvi put sa ekipom u sarajevo za novu godinu (na 3 dana). pa me zanima sta bi trebali sve obici i vidjeti? sta sve nudi grad? znaci kultura, zabava, lifestyle... i koje restorane/kafice bi trebali posjetiti?
sto vise informacija, bilo bi super.
dolazim prvi put sa ekipom u sarajevo za novu godinu (na 3 dana). pa me zanima sta bi trebali sve obici i vidjeti? sta sve nudi grad? znaci kultura, zabava, lifestyle... i koje restorane/kafice bi trebali posjetiti?
-
#2 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
zazmuri i uzivaj....
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Ako ste maloljetni, pazite da ne zaglavite u muriji iza 23.
#4 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
nemas sta vidjeti osim bijede i sirotinje...helem sam pogledaj vidio u prilogu..i dodaj gas kad budes prolazio kroz sa...kavahr wrote:pozdrav,
#5 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
imas web sonar.ba, ne znam kakva je politika postiranja linkova, pa... tu mozete naci nesto po svom ukusu, a ako imate konkretnih pitanja, bujrum 
i naravno pusti ove crnjake, sarajevo je super, u sto cete se sigurno i sami uvjeriti... dobro dosli i uzivajte.

i naravno pusti ove crnjake, sarajevo je super, u sto cete se sigurno i sami uvjeriti... dobro dosli i uzivajte.
#6 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Umjetnost i kultura: http://www.city.ba/kategorije/2/1/0/
Cafei i barevi: http://www.city.ba/kategorije/30/0/0/cafei-i-barovi
Klubovi: http://www.city.ba/kategorije/27/0/0/klubovi
Restorani: http://www.city.ba/kategorije/35/0/0/restorani
Vjerski objekti:
Begova dzamija:

Katedrala Srce Isusova:

Saborna Crkva:

Docek Nove Godine ispred Vjecne Vatre:

Cafei i barevi: http://www.city.ba/kategorije/30/0/0/cafei-i-barovi
Klubovi: http://www.city.ba/kategorije/27/0/0/klubovi
Restorani: http://www.city.ba/kategorije/35/0/0/restorani
Vjerski objekti:
Begova dzamija:

Katedrala Srce Isusova:

Saborna Crkva:

Docek Nove Godine ispred Vjecne Vatre:

#7 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Ako planiras docekati Novu godinu na otvorenom, savjetujem ti punu ratnu opremu, sljem, pancir itd.
Sto se tice mjesta koje bi trebao posjetiti, otidji na bozu u Tip Top
Sto se tice mjesta koje bi trebao posjetiti, otidji na bozu u Tip Top

- [email protected]
#8 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
ne zaboravite ćevape!

- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#9 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Napite se vode na Carsiji 

#10 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
samo ti dodji, vidjeces neces se pokajati. pusti ove sto novu godinu prosljavljaju uz racunar.
-
#11 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Povedi jaranice da kod mene slave, a ti u međuvremenu malo lutaj po Blazuju i Otesu
Obavezno posjeti i dva potoka u Sarajevu Buća i Buljakov

Obavezno posjeti i dva potoka u Sarajevu Buća i Buljakov

#12 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
A smjestaj imate... mozda kod vijecnice? 

#13 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Oces da kupis vjecnicu ? Fasada je malo ostecena u ratu al evo interijer je sredjen... cijena ko tebi.. prava sitnicaJery wrote:A smjestaj imate... mozda kod vijecnice?

- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Kao registrovani, legalni turistički vodič, ja ti predlažem da od (h)istorijsko-kulturne baštine, obavezno pogledaš Svrzinu kuću iz 18. stoljeća. Pravo je momački ''napucana'' kuća. Svaka soba ima ''jacuzzi kupatilo iz 18. vijeka''.kavahr wrote:pozdrav,
Molim te, nemoj da obilaziš Sarajevo, nego DOĐI sa ekipom (Obići=zaobići).
-
#16 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Zvanje/zanimanje: đuturum/penzionerPipiDugaDevetka wrote:Kao registrovani, legalni turistički vodič, ja ti predlažem da od (h)istorijsko-kulturne baštine, obavezno pogledaš Svrzinu kuću iz 18. stoljeća. Pravo je momački ''napucana'' kuća. Svaka soba ima ''jacuzzi kupatilo iz 18. vijeka''.kavahr wrote:pozdrav,
Ja da sam astronaut ne bih to spominjao koliko i ti to da si registrovani,legalni turistički vodič.
- viva_castro
#17 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Prvo zaobiđi sarajevski samokriticizam koji ide do pretjerivanja ali nikad ne zadire u autora.
To nam je jedna od najvecih negativnosti, od mene pa nadalje.
http://www.city.ba/kategorije/1/1/0/
Na ovom linku imaš fino izlistano, samo kako će to biti praznični dani ne računaj da ideš obići muzeje itd, sumnjam ce raditi.
Onako od kafica vam preporučujem da posjetite neku finu lokaciju sa nargilama ono orijent fazon, Bagdad, Male daire, Dibek,... Pored toga veoma je fino otići u Institut sevdaha, to ti je kao neka mala mješavina muzeja i kafane koja služi većinu poznatih starih bosanskih pića. Ako ti se posreći pa bude i čiko sa sazom da vam uživo svira, e onda je merak 100%.
Obavezno otiđite na Zmajevac ili Bijelu tabiju navečer. To su mislim dva najljepša vidikovca odakle se pogled pruža na veliki dio Sarajeva. Naručito je lijepo noću. Možete doći dotle gradskim kombijem sa Čaršije.
Po kafićima i na stanicama autobuskim i željezničkim imate besplatne primjerke Sonar vodića, prilično dobro i detaljno urađenog. http://www.sonar.ba/
Ostatak ćete vjerovatno biti pijani ili se trijezniti pa ne bih da u tom učestvujem.
Uživajte, lijep boravak i još lijepše uspomene.
To nam je jedna od najvecih negativnosti, od mene pa nadalje.
http://www.city.ba/kategorije/1/1/0/
Na ovom linku imaš fino izlistano, samo kako će to biti praznični dani ne računaj da ideš obići muzeje itd, sumnjam ce raditi.
Onako od kafica vam preporučujem da posjetite neku finu lokaciju sa nargilama ono orijent fazon, Bagdad, Male daire, Dibek,... Pored toga veoma je fino otići u Institut sevdaha, to ti je kao neka mala mješavina muzeja i kafane koja služi većinu poznatih starih bosanskih pića. Ako ti se posreći pa bude i čiko sa sazom da vam uživo svira, e onda je merak 100%.
Obavezno otiđite na Zmajevac ili Bijelu tabiju navečer. To su mislim dva najljepša vidikovca odakle se pogled pruža na veliki dio Sarajeva. Naručito je lijepo noću. Možete doći dotle gradskim kombijem sa Čaršije.
Po kafićima i na stanicama autobuskim i željezničkim imate besplatne primjerke Sonar vodića, prilično dobro i detaljno urađenog. http://www.sonar.ba/
Ostatak ćete vjerovatno biti pijani ili se trijezniti pa ne bih da u tom učestvujem.
Uživajte, lijep boravak i još lijepše uspomene.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Zašto da ne, registrovani, legalni, dopunsko zanimanje, izdajem račune, plaćam paušalni porez i godišnju komunalnu taksu za firmu za razliku od ilegalnih, ''divljih'' turističkih vodiča koji rade ''na crno'', pa ''pljahom'' ruše državu BiH, mic po mic (Dva mica). Ne uklapam se, pa to ti je,...Vidi temu na ekonomiji ''Kako otvoriti firmu i pošteno raditi''.MojaMalenkost wrote:Zvanje/zanimanje: đuturum/penzionerPipiDugaDevetka wrote:Kao registrovani, legalni turistički vodič, ja ti predlažem da od (h)istorijsko-kulturne baštine, obavezno pogledaš Svrzinu kuću iz 18. stoljeća. Pravo je momački ''napucana'' kuća. Svaka soba ima ''jacuzzi kupatilo iz 18. vijeka''.kavahr wrote:pozdrav,
Ja da sam astronaut ne bih to spominjao koliko i ti to da si registrovani,legalni turistički vodič.
Izvinjavam se na off-topicu, neću više odgovarati na ovo.
@kavahr,
''Zaobiđi'' i Despića kuću. Pročitaj testament Hadži-Makse Despića...Svi naši političari (Zapadno-balkanski) bi morali pročitati ovaj testament!
#19 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Obavezno se sa Bascarsije popnite na Kovace, pogledajte Sarajevo sa Zute (na Kovacima) ili Bijele (podaleko, na Vratniku) tabije (dijela srednjevijekovnih zidina)kavahr wrote:pozdrav,
Prosetajte sa Kovaca kroz ulicu Dzininu, spustite se u Safvet bega Basagica ulicu, a onda iz nje, kraj "Bakija", ponovo popnite Sagrdzijama duzim putem do Svrzine kuce.
Tura u kojoj se vidi smisao zivota u Sarajevu i njegovim mahalama...

#20 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Pogotovo ako imaš ligure...ins wrote: Obavezno se sa Bascarsije popnite na Kovace, pogledajte Sarajevo sa Zute (na Kovacima) ili Bijele (podaleko, na Vratniku) tabije (dijela srednjevijekovnih zidina)
Prosetajte sa Kovaca kroz ulicu Dzininu, spustite se u Safvet bega Basagica ulicu, a onda iz nje, kraj "Bakija", ponovo popnite Sagrdzijama duzim putem do Svrzine kuce.
Tura u kojoj se vidi smisao zivota u Sarajevu i njegovim mahalama...
#21 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Uze mi rijec iz usta moj komsija sa druge tribineMojaMalenkost wrote:Zvanje/zanimanje: đuturum/penzionerPipiDugaDevetka wrote:Kao registrovani, legalni turistički vodič, ja ti predlažem da od (h)istorijsko-kulturne baštine, obavezno pogledaš Svrzinu kuću iz 18. stoljeća. Pravo je momački ''napucana'' kuća. Svaka soba ima ''jacuzzi kupatilo iz 18. vijeka''.kavahr wrote:pozdrav,

#22 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Ja ti savjetujem sto se atrakcija tice, http://www.visitsarajevo.ba/sightseeing ... tractions/... a ostatak se provrti po stranici naci ces jos toga korisnoga.. Jedino sto je stranica samo na engleskom..
-
#23 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
-
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 08:54, edited 1 time in total.
#24 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
Poređenje ne stoji jer nema astronauta koji rade nezakonitoMojaMalenkost wrote:Zvanje/zanimanje: đuturum/penzionerPipiDugaDevetka wrote:Kao registrovani, legalni turistički vodič, ja ti predlažem da od (h)istorijsko-kulturne baštine, obavezno pogledaš Svrzinu kuću iz 18. stoljeća. Pravo je momački ''napucana'' kuća. Svaka soba ima ''jacuzzi kupatilo iz 18. vijeka''.kavahr wrote:pozdrav,

Dobronamjerni forumaši ovdje upozoravaju goste da osim taksista, vodiča i drugih koji pošteno pružaju usluge

Na temama o taksistima ima i dobrih i loših primjera...čak se navodi i registarski broj jednog od njih, da narod zna, da ga zaobiđe...Ništa drukčije ne bi bilo i da se navedu imena i slike divljih vodiča koji čak, za razliku od taksista, nisu ni registrovani.
(Vidi @ministarke jes joj godra.

#25 Re: Sarajevo - Sta treba vidjeti?
ja bih ti preporucila restoran,lounge bar,vinoteku itd..... "4 sobe gospodje Safije" super ugodjaj ,interijer.....nesto nesvakidasnje
Bagdad cafe
termalnu rivijeru na Ilidzi,posebno interesantno sada u zimskim danima..........
cevape u "Petica"na Bascarsiji
i eto Stari dio grada i dosta za 3 dana,pa opet do godine
Bagdad cafe
termalnu rivijeru na Ilidzi,posebno interesantno sada u zimskim danima..........
cevape u "Petica"na Bascarsiji
i eto Stari dio grada i dosta za 3 dana,pa opet do godine