madner wrote:Bosna je malo vise od Sarajeva. Tamo negdje ljudi pjesace ako nemaju auto duze i po puno gorim putevima i djeca se skoluju. Ako mogu oni, a mogu sto ne bi mogli ljudi ovdje? Valjda je lakse pjesaciti po trotoaru nego po blatu. Dakle samim tim znamo da nije neophodno.
Ne znam ni jedan primjer da je neka drzava stavila javni prevoz na listu za socijalu, a to je ono sto ti hoces. Samo umjesto da ti odes i kazes dajte mi socijalu (kartu) jos bi da budes mangup pa da kazes kako je to tvoje pravo.
Tacno da je Bosna malo sira od Sarajeva, ali isto tako nije svaki grad,gradic i selo u Bosni glavni grad te drzave.
Nije svako to mjesto univerzitetski centar i tako dalje i tako sire.
Sad za sve ostale koji podrzavaju akciju "nijedan putnik bez karte"
Vec sam jednom rekao uredu da je karta skuplja nego prije (cuh da je bila 0.5 ili 1 KM) jer su naravno poskupili i nafta i struja.
Ali isto tako nije uredu da je karta toliko skupa. Sa samo malo matematike- Ako jedan tramvaj koji vozi sa ilidze na carsiju ima cijenu karte od 1.80KM i uzmes u obzir da u njega stane (a ko god se vozio vidio je) 200ljudi. Ispade da ti ljudi plate 360KM. (ovo je primjer gdje 200ljudi ude na prvoj i ide do zadnje stanice,uzmi u obzir da ima i smijene putnika ali bi bilo jako zajebano skontati koliko je to tacno, u svrhu pve "racunice" uzmimo da ce izmedu prve i zadnje jos 100 putnika da ude pa je konacni iznos 540KM, naravno sve se racuna u sklopu ove akcije nijedan putnik bez karte)
Da vidimo znaci imamo 540KM prihoda za jedan tramvaj koji je vozio u jednom smijeru

Sad uzmes u obzir da jedna smijena traje 8 sati i ako tom jednom tramvaju treba 2h u jesnom smjeru dodes do cifre 4,odnosno 4 takva kruga
=2160
Sad kad se oduzmu :-utrosena struja (nisam siguran je li to uopste GRAS placa)
-plata za vozaca cca 66KM
-u naletu guzve razvaljeno sjediste cca 30
-cistacica i sredstva za ciscenje cca 30
-plate za one koji se furaju da rade cca 100
-revizori (3 komada) cca 100
_________
226KM
Razlika je nevjerovatnih 1834KM i ne znam koliko struje se moze na to utrositi ali sam siguran da nije preko 500KM opet su dobri za 1300KM
Dodaj na to one reklame i nesto "malo" od drzave
Sad ti meni reci da to nije dovoljno da se ova vozila koja imaju dovedu do perfekcije(cistoca,ugodaj,...) da se ubace jos neka vozila itd itd
Ne kazem da se nova kupe,nisu ni u Zg sve novi tramvaji,ali se ipak osjecas ko covjek kad se vozis u njemu,a ne ko stoka koja je na sajam krenula
I da se nakon nekog vremena uvedu neke nove jeftinije karte i novi,bolji nacini placanja
A sta od toga je GRAS uradio u zadnjih 5/6/7/8.. godina?
Nista
Onda ima i onog da jedan glavni grad treba da svojim "gostima" pruzi neka zadovoljstva da bi se oni nekad i vratili tu,a ne da natjera ljude da pobjegnu i nikad se ne vrate. A sve to nekako krene od onoga kad covjek dode na aerodrom/autobusku/zeljeznicku pa treba do smjestaja doc. Dzaba ti da imas Ajfelov toranj ako ce turistu biti muka od svega dok dode do njega.
I naravno mi "obicni" smrtnici koji zivimo,radimo ili studiramo ovdje.
Neki dan cekam ja trolu na trgu austrije,debeli minus udario nema trole 5minuta nema 10 nema 15.. nakon 20minuta ide jedna. (koliko se ja sjecam tamo pise da radnim danom 103ca dode svakim 5minuta) I lik ispusti ljude zatvori vrata i ode u garazu. I konacno 10 minuta poslije ide druga trola (znaci ukupno cekanje pola sata) i onda te ima obraza pitati za kartu. Koju su svi ,znaci SVI kupili.
Sta se desava,slijedeca stanica ulazi gospoda :"Eto ja sam sad s posla,pa nemam para bla bla bla" i puste je isla je do moje stanice,znaci od Drvenije do Stadiona i sad kontam ona ili nije bila tu ili je to pravilo za kartu samo za one koji izgledaju kao da nece soferu jebat mater.
Pozz
To je jedna smijena za jedan dan,dodaj na to 30 dana te reklame te ovo te ono