Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
vedderedi
Posts: 1002
Joined: 20/09/2004 12:50

#1 Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by vedderedi » 31/05/2008 11:55

Ima li iko da brani multikulturalnog covjeka i zelenilo u ovom parku? Izgleda da ima jos jedna prilika.

Image

Tekst sa teme "Unistenje jos jednog gradskog parka".

Nakon što je Općinsko vijeće Centar na sjednici održanoj 6. marta 2008. godine donijelo Nacrt urbanističkog projekta ''Trg oslobođenja-Alija Izetbegović'' i Nacrt odluke o njegovom provođenju, upućeni su na javni uvid.
Zainteresirani građani ove planske dokumente mogu pogledati od 21. marta do 22. aprila 2008. godine u prostorijama MZ ''Trg oslobođenja – Centar'', Mis Irbina 18, svakog radnog dana od 9 do 15 sati. Javna rasprava će biti održana 22. aprila 2008. godine u 15 sati u sali za vjenčanja Općine Stari Grad, Zelenih beretki 4.

Trg oslobođenja-Alija Izetbegović prostorno zahvata dio teritorije Općine Centar i Općine Stari Grad, tako da provedbene planove donose zajednički u istovjetnom tekstu Općinsko vijeće Stari Grad i Općinsko vijeće Centar. Plan se odnosi na površinu veličine 1,12 ha, i obuhvata prostor čiju sjevernu granicu čini Ulica Ferhadija (od poslovnog objekta ''Svjetlosti'' do zgrade Ekonomskog fakulteta), sa istoka proteže se do zgrade Ekonomskog fakulteta, dvorišta Saborne crkve i objekta Umjetničke galerije BiH, sa juga do zgrade Doma Armije BiH , a sa zapada do objekata Srednje umjetničke škole, stambeno- poslovnog i objekta ''Svjetlosti'' .
Cilj izrade Plana je formiranje jedinstvene prostorno-funkcionalne cjeline trga i spomen obilježja, integriranih u strukturu centralnog gradskog jezgra. Sredstva za pripremu i izradu Plana – iznos od 36.000 KM izdvojio je Grad Sarajevo, iz Budžeta za 2006. godine.

Položaj i oblikovanje spomen-obilježja, kao i samo uređenje trga popločavanjem i postavljanjem urbanog mobilijara, bit će izvedeni prema autorskom radu - rezultatu javnog anonimnog konkursa koji je u 2000. godini raspisao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u saradnji sa Asocijacijom arhitekata Sarajevo. Konkurs je raspisan kako bi se dobilo idejno rješenje spomenika i prostorne organizacije Trga koji bi izražavali sjećanje na 44 mjeseca opsade Sarajeva, spomen na poginule branioce i građane i bili integrirani u osnovne funkcije gradskog života.

Plan predviđa popločavanje trga koje će raznovrsnom strukturom ukazivati na ''sedimentiranje'' historije Sarajeva. Predviđena je izgradnja fontane ispred Doma Armije BiH i centralnog vodenog kruga, sadnja zelenila koje simbolizira tradicionalne sarajevske bašte, ukrasnog drveća prema zgradi ''Svjetlosti'', te postavka 44 rasvjetna stuba koja simboliziraju 44 mjeseca opsade. Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva. Na Trgu će biti postavljene klupe sa dodatnim mobilijarom
Prema Separatu zaštite kulturno-historijskog naslijeđa za UP ''Trg oslobođenja-Alija Izetbegović'' predviđeno je da biste bosansko-hercegovačkih književnika (koje su kroz valorizaciju ocijenjene kao jedini evidentirani spomenik kulturno-historijskog naslijeđa na tom potezu) budu locirane u pojas ''bašti'' prema Ekonomskom fakultetu. Ne zadržava se spomenik iz 1977. godine, a ''Multikulturalni čovjek'' će biti izmješten na adekvatnu lokaciju.
Potrebno je izraditi spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigadi. Postojeći koncept i režim odvijanja saobraćaja će biti zadržani na obnovljenim saobraćajnim površinama.
Last edited by vedderedi on 03/06/2008 14:38, edited 1 time in total.


User avatar
slavkoimamodilera
Posts: 2823
Joined: 19/03/2008 15:39

#2 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by slavkoimamodilera » 03/06/2008 14:15

Nisam vidio do sad... ima li gdje da se pogleda urbanisticki plan prije dolaska na raspravu? Bilo bi neozbiljno doci nepripremljen...

User avatar
cleo
Posts: 164
Joined: 11/02/2008 16:08
Location: SA

#3 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by cleo » 03/06/2008 14:23

slavkoimamodilera wrote:Nisam vidio do sad... ima li gdje da se pogleda urbanisticki plan prije dolaska na raspravu? Bilo bi neozbiljno doci nepripremljen...
@Prenj postao na drugoj temi o istom problemu:

Slika "nagradjenog rjesenja" je postavljena na ulazu u Veliku salu opstine Stari grad.

User avatar
shuriken
Posts: 1725
Joined: 07/12/2005 19:42

#4 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by shuriken » 04/06/2008 12:44

moze li neko otic na to
pa kako usred radnog vremena
znaci rasprava za nezaposlene i penzionere

to je kao ono iz "Vodica za autostopere" kad uniste Zemlju jer se niko nije zalio na urbanisticki u svemiru

User avatar
homo_sapiens
Posts: 1519
Joined: 22/07/2007 14:45

#5 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by homo_sapiens » 04/06/2008 13:41

Evo detalja s konkursa iz 2000. god. http://www.zavodzpr-sa.ba/konkursi/spomenik.htm
----------------------------------------------------------------------------------------

U osnovi, od danas se , nakon odrzane javne rasprave, moze smatrati da je usvojen koncept Urbanistickog plana "Trg oslobodjenja Alija Izetbegovic", iako: niti je javna rasprava bila javna rasprava, vec prije strucni kolegij nekolicine arhitekata Sarajeva, niti taj UP nosi ispravan naziv. Podsjecam, konkursom je zahtijevano idejno rjesenje spomenika poginulim braniocima Sarajeva i prostorne organizacije Trg oslobodjenja, i nije mi jasno kako se na mala vrata sada uvlaci ime Alije Izetbegovica !!!
Prije mog skromnog obrazlozenja UP, moram uputiti kritike nadleznim institucijama, i Opcinama St.Grad i Centar, a i Zavodu za planiranje razvoja K.Sarajevo, jer je predlozeno rjesenje UP bilo izlozeno veoma kratko vrijeme u prostorijama Opcine St.Grad, na veoma uskom prostoru, i izvan prometnom, tako da ga nije vidjelo onoliko stanovnista koliko ga je, ipak, moralo vidjeti. Stice se utisak kao da je namjerno tamo "sakriveno" od ociju javnosti. A nema ni makete trga, koja je nestrucnjacima najbolji nacin razumijevanja.

Sta je karakteristicno za planirani trg?

To sto ce biti podijeljen u dva dijela (ja bih ipak rekao u tri):
Prvi dio ce biti zelena povrsina, na kojoj je planiran zasad autohtonih BiH sorti voca ? i prostirace se u istocnom dijelu, od objekata pravoslavne crkve i zgrade ek.fakulteta, do sredisnjeg dijela prema zapadu, otprilike do sredine sadasnjeg parka, na kojem se i sada nalazi staza koja povezuje ulice Ferhadija i Branilaca garda, i sa sjeverne i juzne strane u postojecim granicama. Dvije pomenute ulice, na dijelu blize crkvi i fakultetu, a kroz travnati dio, povezivati ce jos i uska pjesacka staza, krivudavog oblika.
Drugi dio se nalazi u zapadnom dijelu i u granicama je dosadasnjeg parka, s tim da ce biti sav poplocan, i to na nekoliko nacina, pocev od raznih betonskih ili kamenih oblika ploca, boja, i td, do kamenih oblutaka-kaldrme. Taj dio trga je predvidjen i za odrzavanje raznih i trgovackih i drugih marketinskih ili kulturalnih manifestacija (izuzev politickih skupova, sto jos nije usvojeno, ali ce biti zahtijevano od strane nacelnika Resica !), kao npr. dani pcelarstva, izlozbeno-prodajni sajam knjige, i sl. Takodje moze biti popunjen nekim djecijim radionicama, ali je u razmatranju i povrat sahovske table za penzionere (nije mi samo jasno zasto ce se razmatrati, zasto u idejnom dijelu projekta vec nije ponudjena tabla), no, vjerovatno ce je obuhvatiti glavni projekt.
Eh sad, taj drugi dio se nastavlja u onaj treci . . . i pruza se juzno sve do prostora ispred objekta Doma armije, na kojem je planirana izgradnja fontane, sa oblikom koji podsjeca na obruc agresora oko grada u periodu '92-'95, i koja ce simbolizirati vrijeme i podsjecati na period agresije. Sva ta povrsina se nalazi u istom nivou, s tim da ce dio povrsine, na kojoj se sada nalazi saobracajnica, biti poplocana drukcijim povrsinskim elementima, zbog prelaska motornih vozila preko njih.
Dakle, ispred Doma armije se gradi fontana, a ukida parking prostor, bez ponude alternativnog rjesenja.
Na sredisnjem dijelu Trga planirana je izgradnja spomen zida, i to u onom travnatom, zelenom dijelu, na nacin da zid bude polukruznog oblika, okrenut unutra prema sredisnjici Trga, izdignut na postolju na nekih pola m.visine, a ukupne visine do 2 - 2,5 m, i izgradjen od inox zeljeznih tabli ! Na zidu ce biti ugravirano nekoliko hiljada ??? - koga ( ni meni nije jasno: da li branilaca Sarajeva, da li poginulih branilaca, da li svih poginulih, ili nesto jos drukcije. O ovom glavnu brigu vodi Gs. Rifet Skrijelj ?).
Duz sredisnje staze, u pravcu sjever-jug, planirano je obiljezavanje spomena svim policajcima, na celu s I.Dahicem, koji su imali prvu smotru '92. god.
I takodjer, planirana je izgradnja onih karakteristicnih stubova, za koje nisam cuo nikakav smislen komentar.
Jedino sto je pozitivno u rjesenju je cinjenica da ce sve uklonjene biste knjizevnika biti vracene (pretpostavljam i multikulturalni covjek), a ono sto je, u prvom utisku, negativno, je da nije planirano postavljanje dovoljnog broja klupa za odmor, i da ce mnoga stabla ipak biti uklonjena, jer ce zasaditi druge - autohtone, ili, kako neko rece, one biljke koje postaju endemicne na nasim prostorima.

edit: uto. 19.15 sati
Last edited by homo_sapiens on 05/06/2008 02:21, edited 1 time in total.

User avatar
pike
Posts: 923
Joined: 02/12/2004 05:21
Location: Canada

#6 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by pike » 05/06/2008 02:11

Zasto sklanjaju Multikulturalnog čovjeka na "adekvatnu" lokaciju. Zasto ga ne ostave tu gdje jeste? Koji je kreten to odlicio?

User avatar
slavkoimamodilera
Posts: 2823
Joined: 19/03/2008 15:39

#7 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by slavkoimamodilera » 05/06/2008 09:40

Iako sam vec malo prije 3 sata namjerio krenuti s posla na ovu raspravu, zvoni telefon (Murphy jelte?) frka-trka-panika-seks-droga-pakao na gradilistu i na kraju ne stignem... :x
Ali na osnovu ovoga sto je napisao homo.sapiens, mogu iznijeti nekoliko sustinskih zamjerki...

Prva i osnovna je ukidanje parking prostora bez ponude alternativnog rjesenja... u prijevodu - napravit ce se jos veci haos sa parkiranjem u centru nego sto je to do sada bio slucaj... osim parkinga kod pozorista, sada vise nigdje u gradu nema veceg organiziranog prostora za parkiranje... katastrofa!

Druga zamjerka se odnosi na biste BH pisaca i skulpturu Multikulturalnog covjeka za koje koliko vidim nigdje nije eksplicitno navedeno gdje i kako ce biti vraceni, sto najvjerovatnije znaci da ce to sutke biti preskoceno, a iste ce zavrsiti ili negdje u nekom budzaku ili u podrumu...

Dalje, ideja o onom polukruznom spomeniku sa inox (!?) tablama je vjerovatno potekla od nekoga ko voli mesingane stolice po kaficima... uzas! Cuj inox ploce s imenima... :-?

Osim toga, ukidanje postojecih stabala da bi neko zasadio sljivu ili krusku, meni je predebilno... mozda to nesto jeste autohtona vrsta, ali kakve to veze ima sa parkovskim zelenilom...? Jesu to autori konzultirali profesionalce inzinjere hortikulture ili je to samo necija "zanimljiva" ideja...?

2 homo.sapiens - kako se tacno obiljezava "lik i djelo" Izetbegovica na novom rjesenju trga?

User avatar
cleo
Posts: 164
Joined: 11/02/2008 16:08
Location: SA

#8 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by cleo » 05/06/2008 12:52

homo_sapiens wrote:
...niti je javna rasprava bila javna rasprava, vec prije strucni kolegij nekolicine arhitekata Sarajeva...

...predlozeno rjesenje UP bilo izlozeno veoma kratko vrijeme u prostorijama Opcine St.Grad, na veoma uskom prostoru, i izvan prometnom, tako da ga nije vidjelo onoliko stanovnista koliko ga je, ipak, moralo vidjeti. Stice se utisak kao da je namjerno tamo "sakriveno" od ociju javnosti. A nema ni makete trga, koja je nestrucnjacima najbolji nacin razumijevanja...
edit: uto. 19.15 sati
baš lijepo proračunato... pored ovoga i termin same rasprave...

kad ćemo se mi zaista početi baviti sobom i uzeti učešće u pitanjima koja nas se tiču?

User avatar
homo_sapiens
Posts: 1519
Joined: 22/07/2007 14:45

#9 Re: Javni poziv na raspravu o nacrtu UP Trg Oslobodjenja - A. I.

Post by homo_sapiens » 05/06/2008 17:39

slavkoimamodilera wrote:Iako sam vec malo prije 3 sata namjerio krenuti s posla na ovu raspravu, zvoni telefon (Murphy jelte?) frka-trka-panika-seks-droga-pakao na gradilistu i na kraju ne stignem... :x
Ali na osnovu ovoga sto je napisao homo.sapiens, mogu iznijeti nekoliko sustinskih zamjerki...

Prva i osnovna je ukidanje parking prostora bez ponude alternativnog rjesenja... u prijevodu - napravit ce se jos veci haos sa parkiranjem u centru nego sto je to do sada bio slucaj... osim parkinga kod pozorista, sada vise nigdje u gradu nema veceg organiziranog prostora za parkiranje... katastrofa!

Druga zamjerka se odnosi na biste BH pisaca i skulpturu Multikulturalnog covjeka za koje koliko vidim nigdje nije eksplicitno navedeno gdje i kako ce biti vraceni, sto najvjerovatnije znaci da ce to sutke biti preskoceno, a iste ce zavrsiti ili negdje u nekom budzaku ili u podrumu...

Dalje, ideja o onom polukruznom spomeniku sa inox (!?) tablama je vjerovatno potekla od nekoga ko voli mesingane stolice po kaficima... uzas! Cuj inox ploce s imenima... :-?

Osim toga, ukidanje postojecih stabala da bi neko zasadio sljivu ili krusku, meni je predebilno... mozda to nesto jeste autohtona vrsta, ali kakve to veze ima sa parkovskim zelenilom...? Jesu to autori konzultirali profesionalce inzinjere hortikulture ili je to samo necija "zanimljiva" ideja...?

2 homo.sapiens - kako se tacno obiljezava "lik i djelo" Izetbegovica na novom rjesenju trga?
Poenta je u tome sto ja nigdje ne vidim razlog da se ovim ponudjenim rjesenjem UP obiljezava "lik i djelo" Alije Izetbegovica ! Pa zasto bi ? I zasto bi upravo na ovom Trgu ?
Zar nije dovoljno prostora na Kovacima ?
Pisao sam da je konkursom trazeno idejno rjesenje spomenika poginulim braniocima Sarajeva i prostorne organizacije Trg oslobodjenja (A.Izetbegovic nije poginuli branilac), medjutim, na mala vrata se uvlaci ideja i sprovodi namjera da se ovaj centralni gradski prostor oznaci kao prostor vjecitog sjecanja na lik i djelo A.Izetbegovica.
Sjecam se da je 2005. godine Skupština Kantona Sarajevo donijela rješenje da se tadašnji naziv "Trg oslobođenja" preimenuje u "Trg oslobođenja-Alija Izetbegović". U isto vrijeme kad je pokrenuta inicijativa da se i sarajevski aerodrom nazove po Izetbegovicu, sjecamo se tog incidenta.

Post Reply