Evo nekih od konkretnih postova sa zakljucanih tema
Klif:
Čini mi se da su nacionalističke vlasti odnijele još jednu pobjedu nad građanima BiH.
Oni građani BiH koji su se usudili da misle svojom glavom su prikazani kao nasilinici, strani plaćenici i kao predvodnici i pripadnici rulje koja je, jelte, pristala da ih se zloupotreljebava u ime nekih drugih do "državanih" interesa. A država je znamo to, sveto trojstvo Bošnjaka, Hrvata i Srba koji ujedinjenim snagama nekažnjeno i neometano pljačkaju i ponižavaju građane BiH i uništavaju im budućnost već skoro dva desetljeća.
Građani koji su izašli da protestvuju protiv njihove sramne vladavine koja je kulminirala ubistvom jednog nedužnog dječaka – čijoj porodici izražavam najiskrenije saučešće – koji je, koliko sam shvatio, bio Hrvat, se ne uklapa u matricu BH političke realnosti, jer na ulice nisu izašli samo BH ili sarajevski Hrvati, nego ljudi, građani Sarajeva, ogorčeni i poniženi količinom bestida i zaprepašteni dubinom rane koju su im zaštitinici "njihovih" nacionalnih interesa nanijeli, štiteći navodno iste.
Stoga je reakcija ljudi iz vlasti, bez obzira na nivo, normalna i očekivana. Kakav je sad ovo bezobrazluk da se ljudi, bez obzira na predznak, ujedinjuju protiv nas i još nam pri tome drže lekcije iz morala, tražeći nam, pazi sad, ostavke. Mogu Srbi protiv Bošnjaka i obratno, te Hrvati protiv ovih ili onih, te na kraju svi protiv svih, ali za ime Božje, šta je sad ovo? Svi protiv nas, a i ima i "naših" među njima. E, kad je tako, od danas više niste naši, nego rulja, strani plaćenici itd. Od danas ste van zakona i ne uživate nikavu zaštitu. Nešto kao divljač za odstrel.
S druge strane, nepripremljenost, nedostatak analitičnog pristupa koju su nakon protesta u srijedu iskazali pripadnici nevladinog sektora i građanskog društva, je vlastima samo olakšala posao. Ne znam da li Dosta i Grozd ili bolje rečeno njihovi predstavnici, tvrdeći da nisu organizirali protest od srijede, govore istinu. Ako je to tačno, onda time gube opravdanje za daljnje postojanje. Ako to nije tačno, onda bi morali pokazati i preuzeti odgovornost i stati iza svih događanja koja su pratila ove proteste. Radi vjerodostojnosti. Jer mnogo je lakše oprostiti grešku nego neprincipjelnost i nedosljednost, jer nevladin sektor bez vjerodosnojsti nema nikakav značaj.
Principjelnost i dosljednost su vrijednosti same po sebi, s čim vlasti u BiH nemaju takav problem, jer oni od nedosljednosti i neprincipjelnosti žive. I to jako dobro.
Plašim se da će sljedećih dana doći do splašnjavanja snage protesta, što je današnji dan najbolje pokazao. To će za sobom vući obezbijeđivanje prostora da vlast dođe do daha i da se konsoliduje, što će se okončati laganim padanjem protesta u zaborav i medijskim predstavljanjem istih kao beznačajnu galamu nezadovoljnih i na nasilje spremnih društvenih marginalaca. Uz pomoć tranzicijskih dobitnika i saučesnika u održavanju sistema će pridobiti nezainteresiranu većinu koja će proteste unisono osuđivati. Time će se zaboraviti da je neko uopšte protestvovao, a posebno zbog čega je protestvao. Političari će zadržati svoje pozicije, jer u svjetlu predstojećih događaja na Kosovu, kontinuitet vlasti, jelte, mora postojati, te će se svaka aktivnost koja bi to na bilo koji način dovodila u pitanje, automatski proglasiti antidržavnom.
Mislim da bi BH intelektualci i umjetnički radnici svih svih narodnosti morali stati uz protestante, ukoliko ne žele dopustiti prigovor potpune apolitičnosti i nebrige za društvo – čija su elita.
Volio bih da griješim, ali mi se čini da zbog nesretenog Denisa, ni grad, a bogami ni kanton, neće doživjeti bilo kakve promjene. A morale bi.
Inače će Denisova smrt biti samo jedna u nizu uzaludnih.