Page 1 of 124

#1 Momci sa sarajevskog asfalta prije rata

Posted: 22/03/2006 08:20
by jOFLA
.

#2

Posted: 22/03/2006 08:28
by Nesferatu
Jel to onaj cetnik komandant (ili zamjenik komandanta) specijalaca sa Ilidze?

Ako jest, nesto se slabo sjecam njegove ljubaznosti, sto prije sto poslje ratne.Odnosi izmedju Vojvoda Brneta i Aleksica su bili - izvrsni. Vojvoda Brne je cesto dolazio na Grbavicu da se vidi sa Aleksicem. Doduse, mi nikada nismo imali zajednickih akcija, na zalost, jer je Grbavica potpuno drugacija od Ilidze, sto se tice konfiguracije tla. Zato je Ilidza bila pogodnija za osvojanje teritorija, odnosno, za oslobodjenje naselja od balijskog prisustva, dok su se na Grbavici, uglavnom, vodile odbrambene bitke.
Ono sto je zajednicko obojici, jeste borba protiv komunista - oficira VRS. Nije bilo oruzanih sukoba niti je bilo razmjene vatre, ali je sukob postojao skoro svo vrijeme rata.

Danas, Vojvoda Aleksic zivi kao progodnje zvijer, negdje u Hercegovini. Svi su mu okrenuli ledja - i RS i SCP i SRS...Znam iz provjerenih izvora da mu je licno Seselj poderao jaknu na kojoj je nosio cetnicku kokardu sa krunom.. zbog krune ! Poslije toga, medju vise nije bilo nikakvih prica. Vojvoda Aleksic se povukao u duboku ilegalu...

Vojvoda Brne je dugo godina radio kao obezbedjenje Voji Seselju i Nikolicu. Ima tamo jos nasih momaka, kao Vojvoda Vaske iz Ilijasa. Ono sto mogu reci o Vojvodi Brnetu jeste da je tesko bolestan i da gotovo nepokretan : diskus hernija. Zadnji put kada sam bio kod njega, sjedili smo i zezali se sa Kavajom...kasnije je dosao Vojvoda Vaske. Medjutim, Brne nije bio "dobar". Bolovi zestoki i tesko se kretao.

Vojvodu Mandu sam zadnji put vidio jako davno...Zadnje od Vojvoda kojeg sam vidio, bio je Cica Drazilovic, i to smo se sreli slucajno - na groblju. Ja dosao da obidjem grob majke a on bio na susjednoj parceli - gdje su sahranjeni neki nasi borci iz SCP-a. Mislim da su sve Vojvode bile u izuzetno dobrim odnosima, da nije bilo nikakvih problema.

Mislim da SCP vise ne postoji i ako postoji, ja nista vise o tome ne znam. Kako se rat zavrsio, nisam trazio da se nesto posebno oko toga raspitujem niti sam bio u drustvu bilo koga koji bi mogao da mi nesto o tome kaze nesto vise.

Planovi za buducnost ?

Objavljivanje, knjige uspomena i bitaka Brnetovih cetnika !
U samom pocetku, bili smo SOPO ( Srpski Omladinski Poktet Obnove) , pa kada smo uvdjeli izdaju "brata Vuka", okrenulo smo se ka SCP. Sve to, desilo u nepune dvije godine. Otkako smo postali SCP, tasda su poceli i nasi problemi : od tadasnja vlasti u BIH, raznih OZNI i ostalih magaraaca, bili smo praceni i hapseni periodicno. Medjutim, doslo je do borbi u Hrvatskoj, tako je da veci dio nase organizacije, odmah otisao na ratiste. E, sad...nasa "organizacija " se sastojala od navijaca Zvezde, Sarajevskih "Delija".

Tokom 1991-e i 1992-e, ratovali smo na podrucju Kosova i Hrvatske...nas Komandant - Vojvoda Branislav Brne Gavrilovic. One je medju prvima napustio Sarajevo i otisao da brani nase Manastire od terorista siptara. Kada je poceo srpski otptor u Krajini, Branislav Gavrilovic, po okriljem SCP-a, otisao je u Slavoniju da vodi doborovoljacke jedinice, ciji sam i ja bio clan.
Ratovali smo u Vukovaru, Trpinji, Trpinjskoj cesti, Ernesticnovu, Erdutu, Dalju....

Cim je puklo u Bosni, odnosno, poslije muckog ubistva Srpskog svata na Bascarsiji, Vojvoda Brne se pojavio sa svojim dobrovoljcima na teritoriji grada Sarajeva...i tada pocinju borbe.
Na zalost, ne samo protiv nasih vijekovnih neprijatelja, nego i protiv komunista, koji su samo na kapama promijenili oznake !
Moja jedinica jer osvojila vecinu onoga sto se osvojilo oko Sarajeva...ako nekoga zanima, pokusacu da objasnim kako i gdje.

#3

Posted: 22/03/2006 08:37
by jOFLA
.

#4

Posted: 22/03/2006 08:39
by mr2
ama cetnicki vojvoda...svaka daljna rijec je suvisna

#5

Posted: 22/03/2006 08:42
by Nesferatu
Ovaj Brne nije bio ljubazan s muskarcima, vazio je za jalijasa
Onda moze biti da govorimo o istom liku...

Tipa, neko ga pogleda a on mu prileti i odvali par vaspitno odgojnih kao sta me gledas mp3.

#6

Posted: 25/03/2006 11:20
by Santos
Brne.Stanovo na Alipasinom u C fazi.Soba mu bila sva u crnom.Imo sanduk u njoj.Rezo se ziletima na koncertu Saxona i Alvin Lee.Mrcina imo je 120 kila a nije bio debo.Cuganer i laki drogeras tabletice i to.Furo dugo sa trebom iz Pofalica.Budala klasicna.Bio u Hrvatskoj u Vukovaru.Sjedio licno sa njim u Mojmilu u kaficu.Govorio raji docu vam sa tenkom u Mojmilo.Kasnije Vojvoda na Ilidzi kazu da je pusto ako je koga znao iz Sarajva iz zatvora kula.Mislim na muslimane.Mislim da i previse napisa o njemu jer nije zasluzio al eto.

#7

Posted: 25/03/2006 13:42
by Edin H.
Interesentna transformacija od zakletog heavy-metalca u guslara.

Rahmetli Mahir je nastradao na koncertu Divljih Jagoda (cini mi se) jer se druzio sa Brnetom.

E sada pazi apsurda, Mahir nastrada jer se druzio sa Brnetom, a Brne ode u cetnike :shock:

#8

Posted: 25/03/2006 14:24
by FX1
nastradao?
pogino ili pretucen?
znas li tu pricu? bas me interesuje...

#9

Posted: 25/03/2006 23:28
by Santos
Kazu da je bio i sa cuvenim Beom sa Alipasina belaj kad je ovaj otiso na Ilidzu krajem rata.Navodvo Bea nije vise ziv.

#10

Posted: 26/03/2006 01:08
by H
Bea ili Beli? Čuo sam za Brneta. To bio roker, duga kosa, izlazio u Stelex. A kasnije otišao u četnike navodno bio na Grbavici u ratu. Navodno je bio Pitar veliki, ako nije i vođa navijača?! :-?

#11

Posted: 02/04/2006 22:04
by bpsang
H wrote:Bea ili Beli? Čuo sam za Brneta. To bio roker, duga kosa, izlazio u Stelex. A kasnije otišao u četnike navodno bio na Grbavici u ratu. Navodno je bio Pitar veliki, ako nije i vođa navijača?! :-?
BEA je jedan BELI je drugi
ali BELI je susta suprotnost i od BEE i od BRNETA

BELI je vozio motore i bio raja, steta sto je poginuo... :(

#12

Posted: 03/04/2006 00:46
by whow
jOFLA wrote:
Nesferatu wrote:Jel to onaj cetnik komandant (ili zamjenik komandanta) specijalaca sa Ilidze?

Pojma nemam. Niko od nas tadasnjih skolaraca nije mu znao pravo ime. Znali smo ga kao Brne, pretpostavljam samo nadimak, a mozda i nije.

Onaj Brne kojeg se sjecam ispred skole, mnogo je pio, i nije mi se cinio sav svoj. Tesko da bi ga neko stavio za komandanta. Doduse, takav je bio sredinom osamdesetih, mozda je kasnije bacio flasu. Ne znam. Ako je to taj. Ovaj Brne nije bio ljubazan s muskarcima, vazio je za jalijasa, ali sa djevojkama bio je vrlo ljubazan, barem ono sto smo tada vidjeli.
Brne kao i Bea su tipicni uzorci pacijenata ciji IQ nikada nije presao broj njihovih cipela. Likovi poput Brneta i Bee sa Alipasinog u razvijenim zemljama zapada bih boravili u tkz. Mental health ustanovama ili u zatvorima. Bea ne samo da je bio "idiot" u medicinskom smislu rijeci
( mali IQ) nego takoder i pedofil koji se u svojim kasnim 20 -tim godinama " druzio" sa ucenicima sestih i sedmih razreda osnovne skole. Osmake nije dirao jer su ga nadmasivali intelektualno. Slicno je i sa Brnetom. Mislim da ova dva primjera ukazuju na problem nedovoljnog focusa na mentalno zdravlje na podrucuju Balkana uopce gdje nije neuobicajeno da opasni mentalni bolesnici sa patogenim tendencijama provede i citav zivot bez ikakvoga tretmana.Uz adekvatan te neprekidan medicinski tretman ovakvi pacijenti se mogu stabilizirati .Bez odgovarajuceg medicinskog tretmana ovakvi pacijenti postaju prijetnja okruzenju. Vojvode Brne i Bee kao i njhove kolege na ostalim stranama ; Juke , Kruske , Stanici i ostali su dokaz kolektivne shizofrenije koja je harala izmedu 90-96 na prostorima Balkana.

#13

Posted: 04/04/2006 00:39
by H
100_KA wrote:
H wrote:Bea ili Beli? Čuo sam za Brneta. To bio roker, duga kosa, izlazio u Stelex. A kasnije otišao u četnike navodno bio na Grbavici u ratu. Navodno je bio Pitar veliki, ako nije i vođa navijača?! :-?
BEA je jedan BELI je drugi
ali BELI je susta suprotnost i od BEE i od BRNETA

BELI je vozio motore i bio raja, steta sto je poginuo... :(

OK. Beli je bio i ostao legenda. Tužno je kako je zijanio, nakon što je čitav rat preživio. :(

#14

Posted: 04/04/2006 00:58
by rulja_20
eh da, taj Bea. živio je iznad mene. malo ću se raspitati o njemu, jer ja ga se gotovo i ne sjećam, ipak sam imao samo 6 godina, ali sigurno se moj brat sjeća njega. ono što znam sigurno je da Bein otac nije htio otići iz Sarajeva. na kraju je i umro u jeku najvećih granatiranja...

#15

Posted: 04/04/2006 01:18
by H
rulja_20 wrote:eh da, taj Bea. živio je iznad mene. malo ću se raspitati o njemu, jer ja ga se gotovo i ne sjećam, ipak sam imao samo 6 godina, ali sigurno se moj brat sjeća njega. ono što znam sigurno je da Bein otac nije htio otići iz Sarajeva. na kraju je i umro u jeku najvećih granatiranja...
Gdje je tačno živiotaj Bea, u kojoj Fazi? Kako se pravo zvao?

#16

Posted: 04/04/2006 01:33
by rulja_20
Bea je živio u B fazi na Trgu Zavnobih-a kod škole Fatima Gunić (bivša 1. maj). pošteno da ti kažem ne znam kako se tačno zvao. upitat ću nekoga kasnije, da sad ne lupam...kako rekoh bio sam jako mlad i skoro se i ne sjećam tog idiota.

#17

Posted: 04/04/2006 01:57
by rajvosa4ever
Ama hoce li neko skratiti temu o cetnickom kretenu, jos cete poceti pisati biografiju...
Bolje bi bilo da otvorite temu o Vinku Samarlicu, Safetu Zajki ili Enveru Sehovicu nego sto ovom smradu posvetiste cijelu stranicu...

#18

Posted: 04/04/2006 02:05
by rulja_20
šta fali ako pričamo o njima? bolje mi je da znam gdje je taj isti Bea i hoće li se vraćati nazad, on ili neko njegov. da znam. da ga mršnem ako se pozdravi sa mnom.

#19

Posted: 04/04/2006 02:29
by rajvosa4ever
Jarane kazes da ga "mrsnes" ha..
Pazi da ga ne uvrijedis...

#20

Posted: 04/04/2006 02:50
by rulja_20
a šta mi ti predlažeš kao alternativu?

#21

Posted: 04/04/2006 04:30
by rajvosa4ever
Cetnici se slobodno secu svuda naokolo, pa ti marskanje nece pomoci,
a ako si sta uradio od '92 do '96 to se puno vise broji...

#22

Posted: 04/04/2006 06:33
by Upish
Nesferatu, odakle su ti ovi citati?

#23

Posted: 04/04/2006 06:37
by Nesferatu
http://www.pogledi.co.yu/diskusije/view ... 7154b4e5d8

Samo ti ne preporucujem da se zadajes u citanje tih sracki, osim ako nisi morbidni levat ko i ja, da se s tim opeterecavas.

#24

Posted: 04/04/2006 07:01
by whow
rulja_20 wrote:Bea je živio u B fazi na Trgu Zavnobih-a kod škole Fatima Gunić (bivša 1. maj). pošteno da ti kažem ne znam kako se tačno zvao. upitat ću nekoga kasnije, da sad ne lupam...kako rekoh bio sam jako mlad i skoro se i ne sjećam tog idiota.
Bea se zvao Nenad . Slazem se sa kolegom koji je predlozio da ukinemo ovu temu. Bea je mogao glumiti mangupa samo ucenicima sestog razreda onovne skole sa kojima se obicno " druzio". Covjek je bio pedofil i ludak za kojim je Jagomir plakao .

#25

Posted: 04/04/2006 08:16
by Santos
Sta brbljate o Bei.Bea je tek 95 otiso na Ilidzu.Cuj Bea vojvoda.Nemojte da pricate ako neznate.Bea je pred dejton otiso iz jednog razloga da se prebaci dalje imo je 3 curice nije imo vise ni para ni kojeg kurca.Ti koji si zivio vise njega ako nije zagonetka koti je buraz jer ja sam vam komsija.