Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

User avatar
JavierBosnia
Posts: 2940
Joined: 22/11/2015 13:59
Location: Uradi sam

#13801 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Semafor Hifa švrakino ukinuti podhitno i isti prebaciti na raskrsnicu prije Merkatora, puno više auta tu se pokusava ubaciti, izmedjuostalog i autoskole i onda se zna bas zacepiti.
A najidealnije privremeno rjesenje bih ukinuo i semafor svrakino i onaj mali pjesacki u svrakinu i onaj kod hife i kad naprave kruzni kod ckrve na mojmilu, zabranit lijeva skretanja i nek se okrece ko hoce prema aneksu na taj kruzni.
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 4446
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: sa vraca

#13802 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

@Haris.ba
Ne baš tako rješiva. Dosta trase jesu javna preduzeca, ali objekti izgrađeni na toj trasi nisu imovina javnih preduzeća. Ganjao sam prostorije da pokrenem biznis u blizini i tražio kancelarije baš u MM i okolo.


Onda imaš drugi dio trase, od Srebreničke do Francuske škole u Paromlinskoj, također je pun objekata sa privremenim i regularnim građevinskim dozvolama. Ponavljam opet, da bi GA sa denivelisanim raskrsnicama na Otoci i Pofalićima riješio većinu problema, jer jedva da imaš gdje provući put SL.

Zato bolje nek završe što su friško započeli, jer i previše je započetih projekata koji stoje i ne pomjeraju se, ili mic po mic bez rezultata... Riješiti Otoku kod Elpi komerca, Južnu sa zgradom i barem do Aneksa uz Nultu i Prvu T su minimum minimuma za neko osjetnije poboljšanje protoka saobraćaja u gradu.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 04/10/2021 16:52, edited 3 times in total.
User avatar
mk ultra
Posts: 12254
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#13803 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

JavierBosnia wrote: 04/10/2021 16:42 Semafor Hifa švrakino ukinuti podhitno i isti prebaciti na raskrsnicu prije Merkatora, puno više auta tu se pokusava ubaciti, izmedjuostalog i autoskole i onda se zna bas zacepiti.
A najidealnije privremeno rjesenje bih ukinuo i semafor svrakino i onaj mali pjesacki u svrakinu i onaj kod hife i kad naprave kruzni kod ckrve na mojmilu, zabranit lijeva skretanja i nek se okrece ko hoce prema aneksu na taj kruzni.
hifa je problem br 1 i skretanje u hifu preko pune.

taj mali semafor nikog i ne zaustavlja
isto je problem kad ide trola i kad mora da stane u traci u Švrakinom jer je stajalište stalno zauzeto
isto tako ulijeću iz gatačke direktno i debili ih puštaju jbt, tamo nikad niko ne čeka duže od 15s, a ovamo kilometarska gužva

ugl. mnoštvo problema koje niko ne pokušava da riješi
hvala rumeni :mrgreen: :mrgreen:
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 4446
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: sa vraca

#13804 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

kinošvra je shou program kad je u pitanju saobraćaj. Čep je od 07:15 - 09:00 i 15:15-17:00. :D Na Dobrinju u to vrijeme idem isključivo via Vrace, Vojvode Putnika pa đenerala Draže i eto te za 10 min kući u Kasima Prohića. Samo treba preživjeti semafor na Vracama. :)
User avatar
vjeshalica
Posts: 7350
Joined: 31/03/2019 14:56

#13805 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by vjeshalica »

Sta ima reci Hađźìbajríćć za ono izbijanje vode na šaKtu na svjeze uradjenom putu H Kresevljakovica kod Papagajke....kloco klocavi
avijon
Posts: 965
Joined: 20/08/2012 22:10

#13806 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by avijon »

studiorum_tuzlaensis wrote: 04/10/2021 16:57 kinošvra je shou program kad je u pitanju saobraćaj. Čep je od 07:15 - 09:00 i 15:15-17:00. :D Na Dobrinju u to vrijeme idem isključivo via Vrace, Vojvode Putnika pa đenerala Draže i eto te za 10 min kući u Kasima Prohića. Samo treba preživjeti semafor na Vracama. :)
Na sljedecem semaforu lijevo kroz parking i prodjes odma :P
User avatar
bitanga_sa_otesa
Posts: 30690
Joined: 27/03/2014 09:56
Location: štavanj
Contact:

#13807 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

i jos da naucite da su vracA a ne vrace...
kakaljin
Posts: 8863
Joined: 14/03/2008 12:30
Location: Sarajevo
Contact:

#13808 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

bitanga_sa_otesa wrote: 04/10/2021 19:09 i jos da naucite da su vracA a ne vrace...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
NediM17
Posts: 13111
Joined: 05/11/2009 11:49

#13809 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

Mala vrata, pa odatle VracA.
User avatar
Haris033
Posts: 2358
Joined: 02/02/2005 07:07
Location: Sarajevo
Contact:

#13810 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 04/10/2021 16:48 @Haris.ba
Riješiti Otoku kod Elpi komerca, Južnu sa zgradom i barem do Aneksa uz Nultu i Prvu T su minimum minimuma za neko osjetnije poboljšanje protoka saobraćaja u gradu.
Gdje se nalazi gore boldirano? 🤔 :roll:

Btw, RAD se nikada neće iseliti iz ul. Paromlinska, jer su, po katastru, 1/1 vlasnici svoje parcele, tako da od širenja saobraćajnice 2x2 u toj ulici, nema ništa.

Shvatite da u Sa rekonstrukcija javnog gradskog saobraćaja treba biti prioritet, a ne ozgradnja novih ulica. Kada se, nekada, uspostavi normalno odvijanje gradskog saobraćaja (tramvaji, autobusi i troljebusi), treba natjerati građane da koriste isti!
User avatar
Haris.ba
Posts: 13096
Joined: 08/09/2005 20:08

#13811 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

studiorum_tuzlaensis wrote: 04/10/2021 16:48 Riješiti Otoku kod Elpi komerca,
Kako ces rijesiti Otoku kod Elpi komerca? :D
Vjerovatno mislis Alipasin Most. :run:

Jer plan jeste od Elpija praviti 4 trake do 6 transferzale novom trasom.
Ne mislis valjda 4 trake gurati pravo Dzemalom Bijedica?
Haris033 wrote: 04/10/2021 19:58 Btw, RAD se nikada neće iseliti iz ul. Paromlinska, jer su, po katastru, 1/1 vlasnici svoje parcele, tako da od širenja saobraćajnice 2x2 u toj ulici, nema ništa.
Bukvalno jednostavnija situacija od bivseg Grasovog depoa minibusa na prvoj transferzali. Jednom odlukom srusen minibuski prostor.
I ne seli se citav Rad. Vec samo dio prostora koji se koristi za parking, a koji je sada zemlja.

Ako Radu odgovara taj prostor, moze im se dati jos zemlje okolo. Samo bi parking bio uzi, a duzi. :D
Cesta se siri sjeverno od postojece na tom dijelu.
User avatar
Haris033
Posts: 2358
Joined: 02/02/2005 07:07
Location: Sarajevo
Contact:

#13812 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Haris.ba wrote: 04/10/2021 20:05 I ne seli se citav Rad. Vec samo dio prostora koji se koristi za parking, a koji je sada zemlja.
A koji je to dio?
Onaj zemljani parking na krivini u ul. Paromlinska je u vlasništvu Feroelektra (veći dio) i Centrotransa.
Ili si mislio na onaj zemljani dio u ul. Nedima Filipovića, uz prugu koja vodi prema KLAS-u?
Tu voz nije prosao sigurno 3 godine, i mislim da bi se ta pruga trebala bolje iskoristiti, osim što se (ne)vozi pšenica već godinama.
mistek
Posts: 2492
Joined: 23/05/2010 15:16

#13813 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Pa ne može se adekvatno riješiti gradski dok ne naprave neke od ovih saobraćajnica. Evo južna, ništavan je javni saobraćaj dok nije ona završena, jer trola zapne i možeš se slikati. Busevi su isto dio JGS i kako ćeš uspostaviti normalan saobraćaj na Drvenija-Velešići, kad je na nultoj haos. Lupam primjer, naravno :D Sve je to dio velikog problema i ne može se riješiti samo nešto.

Što se Dž.B. tiče, fazon je što mogu napraviti barem neke stvari koje će olakšati dosta. Poddionica 1: kružni tok Kvadrant-Remiza, ovo su u regulacionom vratili malo 2+2, malo 1+1 i tu je već sranje. Da je to urađeno 2+2, spojeno s ovim što rade godinama, već bi imali solidan komad. Poddionica 2: spoj sa 9. transverzalom-Bitumenka, ovdje je trasa potpuno čista, ulica užasna, da ne pišem o kružnim tokovima na oba kraja i boljem pristupu centru Safet Zajko. Poddionica 3: Bitumenka-Stup, nema nijednog objekta na trasi, ali eto treba eksproprijacija, koja se mogla raditi. Ovaj dio Merkator-Kvadrant na sjevernoj nikad neće biti urađen svakako. Čak i nekako u kontra smjeru, do francuske škole. Ali, ono između, šanse nema :D
User avatar
P308
Posts: 5035
Joined: 21/09/2012 23:15

#13814 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

Ima dosta dobrih ideja i prijedloga ovdje a dosta ih se da rijesiti u vrlo kratkom roku medjutim cinjenica je da u ovom trenutku nema apsolutno nikakvih radova ni na jednoj od ovih dionica. Sve stoji kako stoji. Od Juzne preko Sjeverne do Prve, XII, itd. Tuga.
El_comadante
Posts: 6067
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo

#13815 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

problem je što su poečli raditi i kopati na par mjesta a nemaju para ni mehanizacije da se to završi. nije bitno koji češ uzeti projekat ali ga završi. evo kad su več poečli raditi jućnu trebali su je završiti do suda a ne počinjati prvu ili Dž.B. i onda ništa nisu završili i sve stoji u mjestu.
User avatar
Qler
Posts: 21348
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#13816 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ovo ELPI i Otoka :D niste svjesni koliko ljudi u ovom gradu ne zna da postoji dio grada Alipasin most...
User avatar
Haris.ba
Posts: 13096
Joined: 08/09/2005 20:08

#13817 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Haris033 wrote: 04/10/2021 20:15 ...
To sto je sve ono u katastru na feroelektru je posebna prica.
Helem, pogledaj katastar, vec je ucrtana trasa na posebnoj parceli.
Qler wrote: 05/10/2021 07:05 Ovo ELPI i Otoka :D niste svjesni koliko ljudi u ovom gradu ne zna da postoji dio grada Alipasin most...
Hajmo na sisu u naselje Nova Otoka na Alipasinom Mostu?
User avatar
Qler
Posts: 21348
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#13818 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Pa dali naselju debilo ime, jebi ga...
User avatar
_Reds_
Posts: 7364
Joined: 14/01/2012 20:01
Location: Aqua S....

#13819 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajde malo ne pretjerujete sa mostom.

Gdje je tačno Alipašin most, most kao objekat, o čemu je okolina dobila naselje? dosta zapadnije od Elpija. Drugo je KO.

Recimo tramvajska stanica nosi to ime, ali isto tako i željeznička stanica kao je daleko od tramvajske, i odprilike to je područje Alipašin Most, odnosno područje između.

I C faza nosi ime Alipašino Polje, a polje kao polje sigurno nije.
User avatar
VladaFBiH
Posts: 2323
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#13820 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 04/10/2021 15:58
VladaFBiH wrote: 04/10/2021 13:55
Zašto mrzite Sjevernu longitudinalu? U sklopu sjeverne proširenje Džemala Bijedića itekako dobija smisao ako se spoje kako je planirano (mada mi nije jasno zašto je Sjeverna planirana od OŠ Malta kao 1+1 a ne kao 2+2) .
Nije planirana kao 1+1, već kao 2+2. Bila je planirana 1+1 upravo pored Binga pored naselja Miljacka gdje je sada 2+2. :D
To što se ništa ne radi na sjevernoj od Merkatora Ložionička pa do Grasa je posebna priča.

Čudne se stvari dešavaju. Gledam na obali Miljacke upravo gdje je planirana sjeverna u profilu 1+1 na spoju sa 12 trasferzalom (kod Vize) niknula čelična konstrukcija za halu. Neka se posao pravi, ali što baš konstrukcija direktno na obalu gdje će cesta proći?

A ta trasa bi bila rješenje mnogih gužvi jer se ne bi moralo ići na ggm.
pogledaj kako je ucrtana - do OŠ Malta je 2+2 a od OŠ Malta 1+1 i potpuno gubi svoju svrhu kao 1+1. Nadam se da će neko pametan ovo promijeniti prije nego što se nekada krene u realizaciju
Last edited by VladaFBiH on 05/10/2021 09:03, edited 1 time in total.
User avatar
VladaFBiH
Posts: 2323
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#13821 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 04/10/2021 16:06
studiorum_tuzlaensis wrote: 04/10/2021 16:03 Za Sjevernu ste malo previše optimistični kad uopće očekujete nešto, tu je situacija sa objektima definitivno najgora i ne treba očekivati ništa u narednih 50tak godina. Prije će se izmjeniti RP i dugoročna strategija grada nego što će neko i pokušavati produžavati cestu u profilu 2+2 od Mercatora do Podvožnjaka na Otoci. GA bi riješio dosta tih problema
Stvar je sto vecina te trase je rjesiva. Najvise objekata je u Marka Marulica.8

Dosta trase su javna preduzeca.
istina, ima 15tak kuća koje treba otkupiti i vjerovatno tu leži problem jer je to na onoj lokaciji 10-15 miliona za otkup a ostalo je relativno lako rješivo
User avatar
VladaFBiH
Posts: 2323
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#13822 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris033 wrote: 04/10/2021 20:15
Haris.ba wrote: 04/10/2021 20:05 I ne seli se citav Rad. Vec samo dio prostora koji se koristi za parking, a koji je sada zemlja.
A koji je to dio?
Onaj zemljani parking na krivini u ul. Paromlinska je u vlasništvu Feroelektra (veći dio) i Centrotransa.
Ili si mislio na onaj zemljani dio u ul. Nedima Filipovića, uz prugu koja vodi prema KLAS-u?
Tu voz nije prosao sigurno 3 godine, i mislim da bi se ta pruga trebala bolje iskoristiti, osim što se (ne)vozi pšenica već godinama.
voz prolazi svake godine barem jednom kada dovozi pšenicu za Klas i to je njihova pruga
User avatar
VladaFBiH
Posts: 2323
Joined: 01/02/2012 12:32
Location: rajvoSa

#13823 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote: 05/10/2021 08:12 Hajde malo ne pretjerujete sa mostom.

Gdje je tačno Alipašin most, most kao objekat, o čemu je okolina dobila naselje? dosta zapadnije od Elpija. Drugo je KO.

Recimo tramvajska stanica nosi to ime, ali isto tako i željeznička stanica kao je daleko od tramvajske, i odprilike to je područje Alipašin Most, odnosno područje između.

I C faza nosi ime Alipašino Polje, a polje kao polje sigurno nije.
istina, onda je tačnije da se taj dio zove Buća potok jer je bliži od Otoke ;)
User avatar
mk ultra
Posts: 12254
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

#13824 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

_Reds_ wrote: 05/10/2021 08:12 Hajde malo ne pretjerujete sa mostom.

Gdje je tačno Alipašin most, most kao objekat, o čemu je okolina dobila naselje? dosta zapadnije od Elpija. Drugo je KO.

Recimo tramvajska stanica nosi to ime, ali isto tako i željeznička stanica kao je daleko od tramvajske, i odprilike to je područje Alipašin Most, odnosno područje između.

I C faza nosi ime Alipašino Polje, a polje kao polje sigurno nije.
gdje je boljakov potok? mislim na potok, ne na naselje? :mrgreen: a postojao je.

MZ Alipašin most 1 obuhvata dio oko stanice i pojas uz cestu i to je tako bilo oduvijek
alipašin most 2 isto tako, a gore brdo Buća potok i mislim da ima još jedna MZ novokomponovana za Žuč

u te dvije MZ kuće su postojale od kako je i sarajevo tu, konkretno u AM1, tu je bila begovska zemlja gdje su vikendice imali, da li je bio neki most preko miljacke ili potoka, ne znam ali vjerovatno po tome. potok je zatrpan i cijevima odveden dalje. poslije 2svj rata je to prodano i imaš i dalje lokalaca koji su tu od pamtivijeka. ovo što se naselilo naknadno pa smišlja razne novotarije, jbg

nova otoka :D
User avatar
video
Posts: 4363
Joined: 26/06/2006 12:13
Location: Teheran

#13825 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

mk ultra wrote: 05/10/2021 09:26
_Reds_ wrote: 05/10/2021 08:12 Hajde malo ne pretjerujete sa mostom.

Gdje je tačno Alipašin most, most kao objekat, o čemu je okolina dobila naselje? dosta zapadnije od Elpija. Drugo je KO.

Recimo tramvajska stanica nosi to ime, ali isto tako i željeznička stanica kao je daleko od tramvajske, i odprilike to je područje Alipašin Most, odnosno područje između.

I C faza nosi ime Alipašino Polje, a polje kao polje sigurno nije.
gdje je boljakov potok? mislim na potok, ne na naselje? :mrgreen: a postojao je.

MZ Alipašin most 1 obuhvata dio oko stanice i pojas uz cestu i to je tako bilo oduvijek
alipašin most 2 isto tako, a gore brdo Buća potok i mislim da ima još jedna MZ novokomponovana za Žuč

u te dvije MZ kuće su postojale od kako je i sarajevo tu, konkretno u AM1, tu je bila begovska zemlja gdje su vikendice imali, da li je bio neki most preko miljacke ili potoka, ne znam ali vjerovatno po tome. potok je zatrpan i cijevima odveden dalje. poslije 2svj rata je to prodano i imaš i dalje lokalaca koji su tu od pamtivijeka. ovo što se naselilo naknadno pa smišlja razne novotarije, jbg

nova otoka :D
Ma gdje ces ovo napisati, zar "tamo gore" nisu sve "ruralna bagra zatucanog zuba" koja je sve iole bespravno sagradila, dao im "rumenige" dozvole ili kako ona mahalusa sa Dobrinje natipka nesto svoje, te sve favela do favele itd, itd.

E cuj jos da im se i mjesna zajednica zove Alipasin most 1 :run:
Post Reply