Page 1 of 4
#1 STA PRIPREMITI ZA IFTAR?
Posted: 12/10/2004 14:33
by Kwaheri
Nisam bila sigurna gdje postaviti ovu temu, ovdje ili na podforumu Religija...ali, evo...postavljena je ovdje...pa neka je moderator prebaci ukoliko ne pripada ovom podforumu
Naime, svake godine pored onog duhovnog iscekivanja ramazana, uvijek sam neodlucna oko pripremanja tog prvog iftara... da cujem vase prijedloge?
#2
Posted: 12/10/2004 14:41
by Glumica
ja sam uvijek neodlucna sta da narucim od nane...
posto inace nemam bas priliku, iskoristim ovo da se najedem sveeeega od tradicionalnih bosanskih jela...
hvala nani!
i ja cekam prijedloge... pocnite
#3
Posted: 12/10/2004 16:04
by The_Fluid
Bamija?
Kadaif?
--
da nabrajam dalje?
#4
Posted: 12/10/2004 16:15
by Kwaheri
The_Fluid wrote:Bamija?
Kadaif?
--
da nabrajam dalje?
hajde...s malo vishe mashte...kompletiraj nam svoj iftarski meni...
#5
Posted: 12/10/2004 16:16
by The_Fluid
2:0 za kadaif, a i to bez povrijedjenih grozhdjica
Sirnica, nek je pri ruci.
A salata je obavezna, uz bamiju preporuchujem salatu od cvekle.
ako domatjica nije sama gazala neku svoju salatu, ili ako nije od komshije Vegafruita posudila.
#6
Posted: 12/10/2004 16:18
by The_Fluid
Zavisi, zheno,
neko pojede samo krishku nechega pa tek poslije jede, to su individualne stvari.
#7
Posted: 12/10/2004 16:29
by The_Fluid
seko,
razliciti krajevi Bosne imaju razlichite navike, pa i prehrambene. O, da, sutlija
:)
Recimo u nekim dijelovima Bosne je nezamislivo da se kadaif pravi sa orasima ili grozhdjicama, no to je ponekad i do inventivnosti kuhara.
Sve se svodi da je pilav=omoch=jerishche=rezanci, samo u razlichitim dijelovima Bosne, na stranu shto je pilav negdje i rizha.
Za one koji prave iftare i uzhivaju u istima, bitno je da bude kako treba, zar ne?
#8
Posted: 12/10/2004 16:37
by Glumica
eh... sto se mene tiiiicceeee... nabacano navrat na nos...
sarma u japraku, peksimeti, begova corba, carigradska, hadzijski cevap, buredzici, sirnica, janjetina sa bamijom, sogan dolma, sutlija, tufahije, ruzice, klepe... i narafno limunadaaaa
efo i par linkova sa receptima i sl.
http://castra.net/kuhinja/
http://www.saray.net/gastro/default.asp
http://www.cyberbulevar.com/kuhar/index.php?k=8&p=21
#9
Posted: 12/10/2004 16:46
by Kwaheri
The_Fluid wrote:
Za one koji prave iftare i uzhivaju u istima, bitno je da bude kako treba, zar ne?
..meni je stvar u posebnosti...nekako svaki ramazan ispocetka...danima mislim shta bih ja to... Ono sav taj ugođaj mi je poseban, svechan, ja se osjecam drugachije i onda prosto od silnih recepata koji bi mi i taj iftar ucinili posebnim....ne mogu da se odlucim...nije stvar u tome da to bude skup i nakinđuren iftar..nego da mi nekako upotpuni taj osjecaj...
recimo: prvo mislim klasicni iftarski jelovnik moje nane... caj, pileca juha, malo zeljanice ili sirnice, neko peceno meso, pa sutlijash ili ruzice...a onda kahva
ili pileca juha, pa janjetina (ili piletina) u crvenom luku, prilog tome riza s kikirikijem, indijskim kikirikijem, przenim slanim bademima, mrkvom i zacinima, a desert kompot...pa kahva
ili...ili...ili...i tako nekoliko dana pred ramazan...
#10
Posted: 12/10/2004 16:48
by Kwaheri
Glumica wrote:eh... sto se mene tiiiicceeee... nabacano navrat na nos...
sarma u japraku, peksimeti, begova corba, carigradska, hadzijski cevap, buredzici, sirnica, janjetina sa bamijom, sogan dolma, sutlija, tufahije, ruzice, klepe... i narafno limunadaaaa
efo i par linkova sa receptima i sl.
http://castra.net/kuhinja/
http://www.saray.net/gastro/default.asp
http://www.cyberbulevar.com/kuhar/index.php?k=8&p=21
hvala na linkovima!
#11
Posted: 12/10/2004 17:22
by CiCiban
o boY is This A gOOd place
da postavim jeDDno Vjecno Pitanje.. ciji odgovor je sve nedostizniji..
Slatki Cevap? Recept?
iko. ?
ikada.. ?
#12
Posted: 12/10/2004 22:28
by The_Fluid
Uf!!!
Gdje tjesh to postaviti? To je dobro, to je odlichno.
Josh jednom: uF!
#13
Posted: 13/10/2004 00:30
by V
Kod mene se iftar obicno sastoji od soka + vocnog jogurtha ili neke lagane supice. Tek nekad poslije veceram...
#14
Posted: 13/10/2004 00:49
by Prince
Glumica wrote:eh... sto se mene tiiiicceeee... nabacano navrat na nos...
sarma u japraku, peksimeti, begova corba, carigradska, hadzijski cevap, buredzici, sirnica, janjetina sa bamijom, sogan dolma, sutlija, tufahije, ruzice, klepe... i narafno limunadaaaa
efo i par linkova sa receptima i sl.
http://castra.net/kuhinja/
http://www.saray.net/gastro/default.asp
http://www.cyberbulevar.com/kuhar/index.php?k=8&p=21
Joj, ti baš voliš pojesti
Ko bi tebe nahranio...
#15
Posted: 13/10/2004 01:08
by Glumica
#16
Posted: 13/10/2004 13:38
by CiCiban
ali ima li recepta
? igdje na planeti..
#17
Posted: 13/10/2004 13:43
by maraDONa
ne znam za vas, ali meni je iftar nezamisliv bez tope
evriting beginas vit topa end frishki somuni
a kasnije, kad zapalis prvu cigaru....
#18
Posted: 13/10/2004 21:59
by lutkica_lutkica
CICBANU JEDAN,
slatki cevap je u biti kurbansko meso i sljive i orasi.
Od mesa se izabere malo masnije, s repa ili s rebara, komadici se iskuhaju na malo vode, zatim se dodaju suhe sljive i orasi u polovicama, i to se sve zajedno fino skuha. jede se naravno sa somunom. sretno
#19
Posted: 13/10/2004 22:02
by lutkica_lutkica
greska
#20
Posted: 13/10/2004 23:04
by CiCiban
aaaah
njamnajmaanjamm gRRRRRRRRRR
njaMM!
a treba li mesu dodati njegovo staro drustvo iz lonca.. mrkvu zacine?? ili biber
#21 Re: STA PRIPREMITI ZA PRVI IFTAR?
Posted: 13/10/2004 23:30
by Sarajevska Princeza
zena wrote: Naime, svake godine pored onog duhovnog iscekivanja ramazana, uvijek sam neodlucna oko pripremanja tog prvog iftara... da cujem vase prijedloge?
Vruc hljeb i ARGETA.
#22
Posted: 14/10/2004 07:18
by ventoli
BUREK
BUREDZIK
SIRNICA
ZELJE
TUFAHIJA
KADAIF
SURUTKA
CEVAPE
MJESANO MESO
KVRGUSA
ZELJANICA
JABUK PITA
SOGANE
HURMASICE
TAHAN HALVE
KROMPIRUSE
JAGNJETINA
SARMA
#23
Posted: 14/10/2004 07:19
by ventoli
Tulumba
#24
Posted: 14/10/2004 12:40
by V
Nakon duze konsultacije mene i mog mi zeludca u mene donijeli smo slijedechu odluku:
Supa
Cigareta
Bamija
Cigareta
Sandzacki kajmak iz paprika
Cigareta
Cigareta
Cigareta
Cigareta
Hitna pomoc
#25
Posted: 14/10/2004 12:57
by rumenko
sogandolma,japrak
baklava i halva
findzan,dzezva
cigara i kahva