bosanski kolaci

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#1 bosanski kolaci

Post by mamica papucarka » 04/11/2007 18:25

krenu mi ah na breskvice, ali da ne bih pokvarila tudju temu, pokrecem ovu :D
Listajuci fotke i recepte naidjoh na ovo.
Ljudi, jel ovo patispanja???

Image

koje kolace volite???

ovo volim :-D
Image

svaka cast onoj koja ju je izrezala :D
Image


User avatar
black
Posts: 15610
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#2

Post by black » 04/11/2007 18:42

patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D

User avatar
black
Posts: 15610
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#3

Post by black » 04/11/2007 18:43

p.s. od svih kolacha najvise volim suho meso :oops: :D

rikardoreis
Posts: 1957
Joined: 03/08/2006 00:01
Location: ulica san martin, buenos aires

#4

Post by rikardoreis » 04/11/2007 18:51

volim sve sto se kuha, bere i peče :D :D

User avatar
spreca
Posts: 64447
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#5

Post by spreca » 04/11/2007 18:54

black wrote:p.s. od svih kolacha najvise volim suho meso :oops: :D


vjervatno umjesto agde koristis sljivu ili pivu i ja sam jubitelj tih kolaca ali imam malo problema sa bubrezima pa suhovinu koristim umjereno

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#6

Post by mamica papucarka » 04/11/2007 19:43

black wrote:patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D
jelde. I ja pamtim da mi je mama patispanju pravila bas tako kao sto ti rece. :) Ali na fotki pise da je ovo patispanja :-)

btw, kako sam usla u 30-e, suhovinu rijetko jedem :oops:

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#7

Post by danas » 04/11/2007 20:14

najvolim tufahije i hurmadzike :-) :-) :-)

ako treba, kacim recept moje mamice za najbolje tufahije na svijetu :-) :-) :-)

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#8

Post by callmethebreeeze » 04/11/2007 20:19

nisam ljubitelj "bosanskih" kolaca. citav bajram u sarajevu provedoh, a da nisam pojeo jednu citavu baklavu. preslatko, bre.


a volim dobru, kvalitetnu cokoladu. i volim kolace sa puno cokolade, kad sam napusen. jednom smo drug i ja supenom kasikom jeli ledene kockice koje je prijateljica dobila od mame. nismo se smirili dok citava tepsija nije "pukla".

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#9

Post by danas » 04/11/2007 20:21

pa sta to duvas, bre :? :D :lol:

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#10

Post by callmethebreeeze » 04/11/2007 20:29

danas wrote:pa sta to duvas, bre :? :D :lol:
ma, neka veselica bila. volim ja i mogu pojesti dobro i bRez droge. :D

User avatar
lady midnight
Posts: 2624
Joined: 24/04/2007 16:06
Location: iznad oblaka

#11

Post by lady midnight » 04/11/2007 20:52

joj, ja bih mogla ubiti za dobar kolach (chini mi se) :D:D

neshto plaho ne gotivim baklavu, preslatka mi je, dvaput godishnje po komad sasvim dovoljno :D

volim chupavce :-):-)

Image

ove banana rolate :-)

Image


tuLJumbe :D

Image

punjene kiflice :-)
Image


i naravno, NADALEKO POZNATE i CHUVENE breskvice :D:D:D

User avatar
bravo ja
Posts: 51
Joined: 13/10/2007 17:21

#12

Post by bravo ja » 04/11/2007 21:01

MOLIM VAS!!!
DAJTE NEKI FINI,LAGANI RECEPT ZA BRZE A UKUSNE KOLAČE!!!!!!!!
Hvalaaaa :-D

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#13

Post by danas » 04/11/2007 21:16

bravo ja wrote:MOLIM VAS!!!
DAJTE NEKI FINI,LAGANI RECEPT ZA BRZE A UKUSNE KOLAČE!!!!!!!!
Hvalaaaa :-D
ma to ti je bosanski 'razljevusa' kolac... :-) ono, dva jaja, casa od jogurta brasna, jogurta, i secera, pola case ulja... ubutas :D razlijes u tepsiju i pobacas sta imas odozgo od voca :-) :lol:

PS ovo za preslatku baklavu -- ja nikad ne stavljam tirit u baklavu, a agdu uvijek napravim da se osjeti limun podobro... tad mi nije preslatka baklava, i ne useceri se... bude super, cak i 'osvjezavajuca' od limuna :-) :-) :-)
Last edited by danas on 04/11/2007 21:17, edited 1 time in total.

peanuth
Posts: 344
Joined: 10/07/2005 13:37
Location: Deutschland

#14

Post by peanuth » 04/11/2007 21:16

ja bas kako se prave ovi cupavci

User avatar
lady midnight
Posts: 2624
Joined: 24/04/2007 16:06
Location: iznad oblaka

#15

Post by lady midnight » 04/11/2007 21:20

danas wrote:
bravo ja wrote:MOLIM VAS!!!
DAJTE NEKI FINI,LAGANI RECEPT ZA BRZE A UKUSNE KOLAČE!!!!!!!!
Hvalaaaa :-D
ma to ti je bosanski 'razljevusa' kolac... :-) ono, dva jaja, casa od jogurta brasna, jogurta, i secera, pola case ulja... ubutas :D razlijes u tepsiju i pobacas sta imas odozgo od voca :-) :lol:

PS ovo za preslatku baklavu -- ja nikad ne stavljam tirit u baklavu, a agdu uvijek napravim da se osjeti limun podobro... tad mi nije preslatka baklava, i ne useceri se... bude super, cak i 'osvjezavajuca' od limuna :-) :-) :-)
hvala ti za ovo, proslijedicu svima kod kojih je jedem :D:D:D

User avatar
mali Ninja
Posts: 2029
Joined: 22/09/2007 21:10

#16

Post by mali Ninja » 04/11/2007 21:20

black wrote:patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D
patispanja - potielspania mislim da se tako piše (španski hljeb) :-D

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#17

Post by basta sljezove boje » 04/11/2007 22:41

mali Ninja wrote:
black wrote:patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D
patispanja - potielspania mislim da se tako piše (španski hljeb) :-D
Spanjolski kruh - Pan di spagna. To u Dalmaciji vazi za najjeftiniji kolac jer je od brasna. Na njemackom ga zovu biskvit. Bosanski kolaci, sto je i tema ovog topica, su vrlo jaki i vrlo slatki kolaci. Takvi su bosanska (sarajevska, srpska) snita i havana torta. Ta dva kolaca jos nisam pronasla van granica Bosne. Ne znam praviti ni jedan ni drugi, ali zato slasticarnica Ramis :D

Image
Last edited by basta sljezove boje on 04/11/2007 22:45, edited 1 time in total.

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#18

Post by basta sljezove boje » 04/11/2007 22:42

Image

bogastva Jadranke :D

User avatar
mrs. zurbrigen
Posts: 364
Joined: 11/01/2007 22:25

#19

Post by mrs. zurbrigen » 04/11/2007 22:50

basta sljezove boje wrote:Image

bogastva Jadranke :D
krempita i sampita - woot! :D sta bih ja sad dala za jednu finu krempitu.
ima li ko dobar recept? hvala unaprijed! :)

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#20

Post by basta sljezove boje » 04/11/2007 23:01

http://www2.serbiancafe.com/kuvar/7/415

Image

jedino mi je ovaj "Gustin" malo problematican, ja bih radije samo sa brasnom

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#21

Post by danas » 04/11/2007 23:18

Ćelava cura wrote:
black wrote:patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D
blacky, patispanja je obicno tijesto od jaja, brasna, poneko doda i mlijeko...i ne zaljeva se agdom :D
da... kad se zalije agdom, onda je to (u)nutma...
a patispanja se moze jesti sama, ili se koristiti za 'dalju' obradu... :-) :-) :-)

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#22

Post by basta sljezove boje » 04/11/2007 23:29

reci ti nama je li to Sockerkaka na svedskom? :D

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#23

Post by Salko sto je u vodu skako » 04/11/2007 23:30

Minnela wrote:sta je ovo :? kod svakog drugi naziv za isti kolac :? :D

u mojoj carsiji je patispanja to s jajima i agdom,a lutma ,a ne nutma :? :D je kolac, ali od kukuruzovog brasna :oops:
i mene sve to podosta zbunjuje 8-) u mom selu se kaze isto ko i u tvojoj carsiji :lol: :dance: :kiss:

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#24

Post by Salko sto je u vodu skako » 04/11/2007 23:42

Minnela wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote:
Minnela wrote:sta je ovo :? kod svakog drugi naziv za isti kolac :? :D

u mojoj carsiji je patispanja to s jajima i agdom,a lutma ,a ne nutma :? :D je kolac, ali od kukuruzovog brasna :oops:
i mene sve to podosta zbunjuje 8-) u mom selu se kaze isto ko i u tvojoj carsiji :lol: :dance: :kiss:
znac iz istog smo sela :shock: :? :D
a vidim i mogucnost da ostarimo u istom selu :P

ps. salji mi te hladne papire, tesko mi je bez tebe 8-) :dance:

User avatar
mali Ninja
Posts: 2029
Joined: 22/09/2007 21:10

#25

Post by mali Ninja » 05/11/2007 00:28

basta sljezove boje wrote:
mali Ninja wrote:
black wrote:patispanja je obicno tjesto od jaja i brasna i zaljeveno agdom :D a ono ti je tzv 'ruska pita' :D
patispanja - potielspania mislim da se tako piše (španski hljeb) :-D
Spanjolski kruh - Pan di spagna. To u Dalmaciji vazi za najjeftiniji kolac jer je od brasna. Na njemackom ga zovu biskvit. Bosanski kolaci, sto je i tema ovog topica, su vrlo jaki i vrlo slatki kolaci. Takvi su bosanska (sarajevska, srpska) snita i havana torta. Ta dva kolaca jos nisam pronasla van granica Bosne. Ne znam praviti ni jedan ni drugi, ali zato slasticarnica Ramis :D
ej legendo hvala ti puno, glava mi je otpala pokusavajuci da se sjetim kako se zove :lol:

Image

http://www.nuovabristot.com/it/torte.php

Post Reply