Page 1 of 73
#1 Recepti
Posted: 25/09/2007 20:43
by FFK as Lucy01
#2
Posted: 25/09/2007 21:24
by maccarona
a ta ljuta kobasica i sunka, su krmece ili se smije improvizirati?

:D
nije istina da zelim ubiti duh djambolaje

samo pitam

:D
#3
Posted: 26/09/2007 19:45
by FFK as Lucy01
#4
Posted: 03/10/2007 22:01
by FFK as Lucy01
#5
Posted: 03/10/2007 22:19
by FFK as Lucy01
#6
Posted: 03/10/2007 23:37
by Leonid Breznjev
Lucy01, smijem li i ja jedan postavit... evo upravo ga pripremam!

#7
Posted: 04/10/2007 03:25
by Aorta
Uh, ovo cu probat napravit. LUHV slatki krompir. Samo, morat cu bez marshmallow -- tj. ako ne nadjem kosher/halal verziju.
Lucy01 wrote:Slatki krompir na Juznjacki nacin
U rerni ispeci sa ljuskom dva-tri veca slatka krompira, koje ste prije toga dobro oprali. Kada su peceni (kad' su mekani), izgnjeciti kao za pire i dodati kasiku braon secera, 4-5 kasika narandzinog soka, malo narendane kore narandze, pola kafene kasicice cimeta, kasiku-dvije putera, kasiku-dvije mlijeka i kasiku meda. Sve dobro izmjesati i sasuti i tepsiju srednje velicine. Posuti sa marshmallows i zapeci dok se na smjesi ne uhvati korica i marshmallows ne postanu smedji.
(Ovo je otprilike tradicionalni sweet potato recept za Thanksgiving. Istu smjesu mozete koristiti i za pitu od slatkog krompira).
#8
Posted: 04/10/2007 17:27
by FFK as Lucy01
#9
Posted: 04/10/2007 17:36
by dacina_curica
Aorta wrote:Uh, ovo cu probat napravit. LUHV slatki krompir. Samo, morat cu bez marshmallow -- tj. ako ne nadjem kosher/halal verziju.
@Aorta: kosher marshmallows mozes nabaviti u malo bolje snabdjevenijim samoposlugama (pogledaj u Whole Foods i sl.)....kosher verzija koristi riblji zelatin za razliku od (najcesce) svinjskog u regularnim.
#10
Posted: 04/10/2007 17:37
by FFK as Lucy01
#11
Posted: 04/10/2007 17:38
by mamica papucarka
jel mi moze neko objasnit kako napravit agdu, a da se ne zgusne, zagori i sl

#12
Posted: 04/10/2007 18:19
by dacina_curica
mamice ja sam pravila nekoliko puta i ispala je dobro (samo sto ja pravim da bude pozitka)

....inace ide 1L vode na 1 kg secera + 1 limun (dobro opran i isjecen na kolutove)....stavi neka sve prokljuca i pusti da kljuca (na laganijoj temperaturi) 7-8 minuta....valjda ce uspjeti

(ostavi parce cega god pravis)

#13
Posted: 05/10/2007 17:07
by FFK as Lucy01
#14
Posted: 05/10/2007 17:12
by dacina_curica
#15
Posted: 05/10/2007 17:23
by FFK as Lucy01
#16
Posted: 05/10/2007 19:30
by dacina_curica
#17
Posted: 08/10/2007 20:54
by FFK as Lucy01
#18
Posted: 08/10/2007 21:07
by FFK as Lucy01
#19
Posted: 09/10/2007 14:04
by callmethebreeeze
ovu cu supicu od bundeve praviti danas za iftar:
1,5 kg bundeve
2 dva crna luka
2 supene kasike maslinovog ulja ili ghee (indijsko "ulje od istopljenog putera, googlajte za tacnu definiciju)
1 bijeli luk
1 mala kasika soli
1 bijeli biber
1 kasicica karija
1 kasicica garama masala (indijski zacin)
5 dl voda
1 gusti jogurt ili pavlaka
bundevu isjeci na komade i odstraniti koru i sjemenke. lok i bijeli luk isjeci i lagano preprziti, na to dodati ostale sastojke i to lagano peci. poslije nasuti vodu i kuhati 40 min ili dok bundeva ne omeksa. sve to lagano izmiksati u blenderu i dodati pavlaku ili gusti jogurt.

#20
Posted: 09/10/2007 14:08
by mamica papucarka
ja bi recept za hurmasice sa sto manje secera u agdi. Nekakvu light Hurmasicu ako je to ikako moguce

#21
Posted: 09/10/2007 16:18
by dacina_curica
mamica 31 wrote:ja bi recept za hurmasice sa sto manje secera u agdi. Nekakvu light Hurmasicu ako je to ikako moguce

mamice samo napravi malo rijedju agdu
ja u cetvrtak pravim baklavu

(prvi put, za Dadin prvi Bajram)......vidjecemo hoce l' valjati icemu

#22
Posted: 11/10/2007 13:01
by cica maca
Imam jedno pitanje, zna li neko gdje se moze nabaviti kokosovo mlijeko?
Znam da se to prodaje i u konzervama, pa ako neko zna, unaprijed hvala!
#23
Posted: 11/10/2007 13:09
by karanana
Lucy,
obih internet trazeci a ne mogu nista konkretno da nadjem, daj mi kakav dobar recept za buffalo hot sauce, znaci treba mi sos a ne kako napraviti wingse, to znam. Svaki recept koji sam pogledao podrazumjeva da imam spreman sos.
#24
Posted: 11/10/2007 13:25
by dacina_curica
karanana wrote:Lucy,
obih internet trazeci a ne mogu nista konkretno da nadjem, daj mi kakav dobar recept za buffalo hot sauce, znaci treba mi sos a ne kako napraviti wingse, to znam. Svaki recept koji sam pogledao podrazumjeva da imam spreman sos.
pomjesaj tabasco sos sa puterom (mozes dodati i kasicicu ljutog senfa) i sve nek se fino "prokrcka" u serpici......super jednostavno

#25
Posted: 11/10/2007 13:33
by Aorta
callmethebreeeze wrote:ovu cu supicu od bundeve praviti danas za iftar:
1,5 kg bundeve
2 dva crna luka
2 supene kasike maslinovog ulja ili ghee (indijsko "ulje od istopljenog putera, googlajte za tacnu definiciju)
1 bijeli luk
1 mala kasika soli
1 bijeli biber
1 kasicica karija
1 kasicica garama masala (indijski zacin)
5 dl voda
1 gusti jogurt ili pavlaka
bundevu isjeci na komade i odstraniti koru i sjemenke. lok i bijeli luk isjeci i lagano preprziti, na to dodati ostale sastojke i to lagano peci. poslije nasuti vodu i kuhati 40 min ili dok bundeva ne omeksa. sve to lagano izmiksati u blenderu i dodati pavlaku ili gusti jogurt.

Uh, Garam Masala je boli glava. Ovo moram probati. Hvala za recept! Super marinada za piletinu -- trunka G/M, maslinovo ulje, sirup od nara, malo bijelog luka, morska so, biber. : )