Page 4 of 77

#76

Posted: 19/11/2007 22:18
by legionarka
eh, posto ja mnogo volem rizu a ne znam je napraviti nikako, sve mi izgori...ali bas svaki put...
dajte mi koji rcept a da ne zapalim kucu.. hvala :D :D :D

#77

Posted: 19/11/2007 23:18
by cHupjahalic@
legionarka wrote:eh, posto ja mnogo volem rizu a ne znam je napraviti nikako, sve mi izgori...ali bas svaki put...
dajte mi koji rcept a da ne zapalim kucu.. hvala :D :D :D
nije da se hvalim :D , ali pripremanje rize mi ide. :D
svi se nesto vrte oko rize, tamo `amo a opet nisu zadovoljni :oops: ... ja svoju istresem u tepsiju, ubacim zacine koje hocu, vode koliko treba, u pekaru i voilaaa... svi me pitaju kakav sam aparat nabavila pa mi uvijek ista. :oops:


:D :D

#78

Posted: 20/11/2007 00:29
by pitt
i riza od straha popusti....jel? :D:D:D

#79

Posted: 20/11/2007 01:34
by walkabout
Kad Mensure nema kuci Kemica kazhe da pravi ovo:

"Evo jenog recepta iodmene, kojeg ja pravim sa ovije mojie 10 prstiju. Preporucijo biga svima a posebito zaone koji misliju da nisu debeli, zaone koji nece da bidnu debeli, za one koji te napanu kad im kazes istinu, zaone koji su porazbijali/posakrivali sva ogledala ukuci i zaone koji su bacili vagu usmetlje.

Ide vako:

DA SVE PRSTE OLIZES (zvanicno ime jela)

- 20-ak zutih dugih paprika (silja) (zovu ih sweet yellow chilli - nidze veze)
- 5-6 glavica crvenog luka, srednjih ili vecih (po izboru)
- 5-6 mrkvi, srednjih ili vecih (po izboru)
- 10-ak chehneta bijelog luka, moze manje il nikako (po izboru)
- dvije kasikice soli
- dvije kasikice vegete
- jedna kasikica mljevene paprike
- fildjan maslinovog (po mogucnosti, al moze i obicno) ulja
- veca casa vode

1. Siljama osjeci vrh pri vrhu, ocistiti iznutra i oprati
2. Crveni luk oguliti, i isjeci ni krupno ni sitno, nego nako
3. Mrkvama osjeci vrh pri vrhu i rep pri repu, oprati i isjeci na kolutice
4. Chehneta bijelog luka ocistiti i isjeckati al ne previse sitno

Uzeti veci lavor (al ne onaj sto perete noge - a ako nemate drugi bar ga malo plaknite), ubaciti unutra sve silje, polijte sa uljem svuda, posolite se jenom kasikicom soli, povegetite sa jenom kasikicom vegete i popapricite sa jenom kasikicom mljevene paprike.

Uzmite veoma veliku kasiku (sa rupicama po mogucnosti) i onda mjesajte (ne bokovima, to poslije jela) i prevrcite paprike oko 3-4 minute, sve dok sve paprike ne budu jenako pouljene/posoljenje/povegetacene/popapricene.

Take paprike poredati u tepsiju (bilo cetvrtastu, bilo okruglu bilo u obliku piramide tojes trokuta) koja neprijanja.

Nakon ovoga, ubaciti luk, mrkvu, bijeli luk, zehru ulja (da je lakse mjesati - ope vam kazem ne kukovima), jenu kasikicu soli i jenu kasikicu vegete (ovaj put bez mljevene paprike) u onaj isti lavor. Dobro izmjesati i onda to istresti svuda pojenako u tepsiju.

Na kraju, nasuti vecu casu vode u tepsiju ali pri kraju, polahko, da se neoperu paprike (voda je potrebna da neizgori te da bidne saftali).

Tepsiju prekriti aluminijskom folijom da se umozga (ne folija nego paprike) i kuhati u reni na 180-200 'C (kolko tije ovo u Fahrijantima nebi ti znao kasti), otprilike 1 sahat vremena. Zanjih 15-ak minuta skinuti foliju za malo zarumeni (pazte da ne izgubite svu vodu, ako je bas potrebno morete malicuk i dosuti vode, ne puno, samo da dopecete do kraja).

Djete poslati po vruce somune jal taze friski hljeb (onaj sa dosta mehkote) pa kad bidne gotovo - navalte.
Prstima." :D

#80

Posted: 20/11/2007 15:50
by tech10
Uzes u u Publixu ono gotovo tijesto za pizzu Bolje od pogache
anais_nin wrote:
mamica papucarka wrote:a ja imam jedan prijedlog, ili jednu molbu. :)
Recimo, da nam Arsla, Dalmatinka, Hadzinica (tj. Memo, Pipa i ostala ekipa :oops: ) do Nove godione postave kakve fine receptice poput hladne plate... Nesto sitno i originalno :) a cu se potrudit pa cu stavit recept slanih kiflica. Naravno, ako koga interesuje :oops:

Nije hica. Kad budete imali vremena. :)
svi recepti za peciva dobrodosli :D uz detaljna uputstva naravno :oops: :D



Tzatziki


Image

Ingredients

1 medium cucumber, peeled, seeded, and finely chopped
1/8 teaspoon plus ¼ teaspoon salt
1 cup plain yogurt
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon fresh lemon juice
1 teaspoon minced fresh dill or oregano leaves
1 teaspoon minced garlic

Preparation


Line a strainer with cheesecloth or coffee filter and place over bowl. Add the yogurt, and let drain for one hour. In a separate strainer, place cucumber and 1/8 teaspoon salt and let drain for one hour.

Combine the yogurt and cucumber in a single bowl. Add the remaining ingredients and mix well. Cover and refrigerate for at least 1 hour before serving.

#81

Posted: 20/11/2007 16:21
by mamica papucarka
Izvolite recept za slane kiflice. ja ih obozavam :)

POTREBNO:
1 kg brašna
2 žlice šećera
1 žlica soli
3 dl ulja
1/2 l mlijeka
1 kockica kvasca-dignuti ga sa malo šećera, brašna i mlijeka
1/2 praška za pecivo
žutanjak za premaz
kim za posipanje


NACIN PRIPREME:
Zamijesite tijesto, dugo ga tukući, podijelite ga u 5-6 hrpica. Pustiti na toplom da se diže, premijesiti ga 2-3 puta. Svaku hrpicu razvaljati u krug, koji razrežite kao pizzu na 6-8 dijelova, na svaki dio stavite komadić sira ili salame, tunjevine... , zarolajte počevši od šireg dijela, oblikujte kiflice, neka se malo dignu, pa ih premažite žutanjkom i pospite kimom, pecite ih na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumene.

to bi trebalo izgledat nekako ovako. Ja to ne znam smotat bas ko na slici, ali ucim :oops: :D

Image

#82

Posted: 20/11/2007 17:38
by anais_nin
@mamice hvala :kiss: prijavim rezultate cim napravim....

@tech, nije to ni blizu :oops: uzivanje je napraviti....pa dozvoliti da te onaj miris iz rerne mami i otvara apetit :D pa jos nakon toga podjeliti sofru s dragim ljudima :oops: eh...cejf :D


inace nisam ljubitelj przenih stvari....al ovo me jako podsjeca na posjete turskoj u djetinjstvu :D

Kabak Mücveri (Zucchini Fritters)


These easy-to-make fritters are a favorite in Turkey, where meat dishes take a back seat to recipes favoring vegetables and grains. The fritters can be served either hot or at room temperature, usually as a starter or side dish. For a quick and tasty lunch, place leftover fritters in a pita round and garnish with fresh greens, tomatoes, black olives, and a creamy garlic-lemon yogurt sauce (to make, mix fresh lemon juice and minced garlic cloves with plain yogurt, seasoning with salt and pepper to taste).


Image

Ingredients:
1 pound zucchini
½ cup green onions, chopped
1 small yellow onion, grated
½ cup fresh dill, chopped
4 tablespoons fresh flat-leaf parsley, chopped
½ cup feta cheese, crumbled
4 eggs, slightly beaten
1 cup all-purpose flour
Salt and pepper to taste
Olive oil, for frying


Preparation:

Grate the zucchini and place in a colander. Sprinkle with salt and let drain for 30 minutes; squeeze out excess moisture and pat dry with paper towels.

In a large bowl, combine zucchini, green and yellow onions, dill, parsley, cheese, eggs, flour and salt and pepper to taste; mix well.

Pour olive oil into a large sauté pan (you’ll want a depth of at least ¼ inch) and heat over medium-high flame. When oil is hot, drop heaping tablespoons of the batter into the pan (or form into small patties), allowing space between fritters.

Fry for about 2 minutes on first side, until brow, then flip and cook second side for about 3 more minutes. Using a slotted spatula, transfer fritters to paper towels to drain.

Repeat process with remaining batter; serve immediately.

#83

Posted: 21/11/2007 00:33
by Salko sto je u vodu skako
mamica papucarka wrote:Izvolite recept za slane kiflice. ja ih obozavam :)

POTREBNO:
1 kg brašna
2 žlice šećera
1 žlica soli
3 dl ulja
1/2 l mlijeka
1 kockica kvasca-dignuti ga sa malo šećera, brašna i mlijeka
1/2 praška za pecivo
žutanjak za premaz
kim za posipanje


NACIN PRIPREME:
Zamijesite tijesto, dugo ga tukući, podijelite ga u 5-6 hrpica. Pustiti na toplom da se diže, premijesiti ga 2-3 puta. Svaku hrpicu razvaljati u krug, koji razrežite kao pizzu na 6-8 dijelova, na svaki dio stavite komadić sira ili salame, tunjevine... , zarolajte počevši od šireg dijela, oblikujte kiflice, neka se malo dignu, pa ih premažite žutanjkom i pospite kimom, pecite ih na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumene.

to bi trebalo izgledat nekako ovako. Ja to ne znam smotat bas ko na slici, ali ucim :oops: :D

Image
sva filozofija motanja je slijediti slike :kravata:

Image

Image

Image

Image

moj predlog je punjenje virslama
Image

#84

Posted: 21/11/2007 15:26
by tech10
dacina_curica wrote:
mamica 31 wrote:ja bi recept za hurmasice sa sto manje secera u agdi. Nekakvu light Hurmasicu ako je to ikako moguce :)
mamice samo napravi malo rijedju agdu :D

ja u cetvrtak pravim baklavu :shock: (prvi put, za Dadin prvi Bajram)......vidjecemo hoce l' valjati icemu :-) :-) :-)
Javolimjkadase nahurmasicenarendakoraodlimuna

#85

Posted: 25/11/2007 19:27
by zlotscha
Za ljubitelje morske hrane...

Hobotnica na bosanski

Sastojci

1 malo janje (do 15 kg )
1 veca hobotnica (cca 2 kg )
krompir

Priprema
Dok se janje vrti na raznju, hobotnica se kuha sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a janje ispeceno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama . janje servirati u toplim tanjirima ....

P.S. : Varijanta 2 - umjesto malog janjeta jako dobro kao zamjenu mozete uzeti jedno manje tele, ovisno o vremenskim prilikama i godisnjem dobu, mislim da će bolje pasati u ovo ljetno vrijeme, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.

#86

Posted: 27/11/2007 00:07
by anais_nin
Imam bayaldi

Image

Potrebno:

1 zelena paprika

1 casa suncokretovog ulja

pola cese maslinovog ulja

2 glavice crvenog luka

3 paradajza

1 casa friskog persuna

6 cesnja bijelog luka

voda

7 patlidzana

1 list minta

Priprema: Ptlidzane ogluliti uzduz samo po sredini ( sa obje strane) , narezati nozem sredinu gdje ce fil ici i nakisaliti ih u slanu hladnu vodu pola sata.

Za fil: U tavu staviti maslinovo ulje , kriske crvenog luka, bijeli luk isjeckan na sitno imalo preprziti.Smanjiti temp i dodati 1 zelenu papriku, paradajz, na vrhu noza malo secera, list minta, persun, sol i biber. Nije potrebno da se przi do kraja jer ce se smjesa jos dopeci u pecnici.

U vecu serpu zagrijati ulje. Rukama svaki patlidzan dobro iscjediti , i prziti samo dok nebudu lagano rumeni ali ne posve da budu przeni.Lagano ih okrenuti svaki par sekundi tokom przenja tako da se svugdje jednako prze. Uzeti vatrostalnu posudu i poredati patlidzane po tepsiji tako da razrezana strana bude na vrhu gdje ce ici fil. Zlicom lagano puniti patlidzane a ostatak posuti po patlidzanima kao i ostatak maslinovog ulja. Ubaciti u prethodno zagrijanu pecnicnu na 350 F i peci 20-30 minuta.

#87

Posted: 27/11/2007 00:11
by anais_nin
Puding od badema

Potrebno:


2 zlice skrobnog brasna

pola case samljeveni badema

1 casa secera

4 case mlijeka

4 zumanjka

3 kasike vruce vode

saka badema na malo krupnije

Priprema: Uzeti 3 zlice klucale vode i u nju dobro umutiti skrobno brasno. Uzeti 4 zumanjka , umutiti dobro sa secerom, dodati brasno tj samljevene bademe, smjesu skrobnog brasna i 4 solje mlijeka. Uzeti vecu serpu pa je dobro zagrijati i onda na nju sruciti smjesu koju smo pripremili. Pustiti da prokljuca uz konstantno mjesanje da nam nebi smjesa zagorila. Dodati krupne bademe i sve dobro umutiti. Uzeti male staklenke i lagano ih napuniti dok je smjesa jos vruca. Pustiti ih da se hladnu jednu sat vremena na sobno temperaturi pa onda prekriti sa plasticnom folijom i staviti u frizider. Puding ukrasiti prije serviranja sa kokosom ili samljevenim bademom.

#88

Posted: 27/11/2007 00:15
by anais_nin
Kadun butici

Image

Sastojci potrebni:
800 gr mljevenog mesa (junece,telece)
250 gr rize
150 gr maslaca ili par kasika maslinovog ulja
150 gr crvenog ili crnog luka
6 komada jaja
150 gr brasna
200 ml ulja
100 gr kajmaka
100 gr milerama
zacini- so, biber, sitni persun, muskatni orah

Nacin pripreme: Pripremiti dinstanu rizu na maslacu koju cemo da dobro ohladimo i da dodamo polovinu mesa u tu smjesu. Drugu polovinu mesa cemo da prodinstamo sitno na crvenom luku uz dodatak soli, bibera i lista persuna. Kada smo prilicno preprzili izliti ostatak masnoce pa sastaviti sa ohladjenom rizom i drugom polovinom prisnog mesom.Sve skupa dobro izmjesati.Uz dodatak soli , struganog muskatnog orascica i jaja. Oblikovati u obliku butica (2 komada po osobi). Mozete ih formirati i u obliku sake ili pljeskavice ili vec kako god zelite.Stavite foliju na vecu tacnu i redajte tako pripremljene butice na foliju. Zatim staviti u frizider da se stisne. Nakon par sati smjesa ce se totalno zgusnuti i bice posve lahko za pohovanje.Pohovati na pariski nacin (brasno pa jaja) i prziti na masnoci na tihoj temperaturi par minuta sa jedne strane i par sa druge. Netreba im uopste mnogo jer vec je pola smjese pecena i skuhana prije formiranja im.Vaditi ih na tanjir oblozen sa papirom da bi pokupio ostatak masnoce ako je ima. Servira se toplo sa mileramom i kajmakom uz dodatak pire krompiru,buraniji, a moze i samo.Takodje jako je pogodno napraviti sendvic sa njima .




Brzi sos od gljiva

Image

Sastojci potrebni:

100-200 gr sampinjona

glavica crvenog luka

kasika ajvara

1 manja kasika skrobnog brasna

zacini

2 kasike pavlake

kasika maslaca ili maslinovog ulja

Nacin pripreme: Luk isjeckati na sitno i lagano staviti da se przi u tavi. Nakon par minuta staviti gljive (sampinjone) ili u komadima ili u cjelini podliti sa malo vode, staviti kasiku ajvara i poklopiti da se kuha. Temperaturu smanjiti na nisko uz redovno mjesanje. Za jednu 10 minuta bice kuhani jer im netreba mnogo. Pred sami kraj dodati jednu malu kasicicu skrobnog brasna razmuceno sa malo vode i sasuti u sos uz mjesanje . Zaciniti sa vegetom , persunom , biberom i podliti sa 2 kasike ili kisele vrhnje ili slatke rijetke vrhnje. Sluziti uz rizu, pire a cak moze se jesti i samo tako sto umacemo toplim somunom

#89

Posted: 28/11/2007 00:31
by Salko sto je u vodu skako
bosanska lepina :kravata: :dance:

Sastojci za 4 osobe
500 g mekog brašna
20 g svježeg kvasca
200 ml kiselog mlijeka
50 ml tople vode
1 žličica soli


Priprema
Kvasac namrviti u toploj vodi i ostaviti da odstoji oko 10 minuta da se zapjeni.
Prosijati brašno u dublju posudu za mješanje i napraviti udubljenje u sredini. Dodati nadošli kvasac i pokriti brašnom. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta, a zatim dodati so i kiselo mlijeko. Umješati vrlo mekano tijesto pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste oko pola sata.
Podjeliti nadošlo tijesto na osam djelova i oblikovati pogačice. Poredati na limu za pečenje koji smo obložili alu folijom Pokriti i ostaviti još 10 minuta.

Lim i sa gornje strane pokriti alu folijom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stepeni oko 20 minuta.

Posluživanje
Ove se pogačice mogu pripremiti unaprijed i gušt ih je spremati na dvorišnom roštilju.
Karakterističan izgled sarajevskog somuna je da se dijagonalno naprave zasjeci na površini tako da se


Image

#90

Posted: 11/12/2007 23:38
by tech10
Ima l ko sta dobro sa leblebijama?

#91

Posted: 11/12/2007 23:48
by legionarka
imam ja tri dobra recepta daj mi pola sata da sudje posamaram i "metnucu" ih tu za tebe :)

falafel, salata sa leblebijama, i nesto kao gulas ili corba....:) mnogo dobro... :D :D

#92

Posted: 12/12/2007 19:18
by anais_nin
Orzo Salad with Grilled Shrimp Recipe

This recipe serves: 4
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 10 minutes

Ingredients
6 ounces orzo
3/4 cup chopped, fresh tomatoes
1/3 cup pitted, halved olives
1 1/2 tablespoons red wine vinegar
1/4 cup olive oil
1 1/2 tablespoons chopped, fresh parsley
salt to taste
freshly ground black pepper
nonstick cooking spray
1 pound shrimp, peeled and deveined

Cooking Instructions
1. Bring 1/2 gallon of well-salted water to a boil. Add the orzo and cook until al dente, about 7 minutes. Drain well and let cool.
2. Place the orzo in a large bowl. Add the tomatoes, olives, red wine vinegar and olive oil. Mix well. Add the fresh herbs. Season with salt and pepper to taste.
3. Spray a grill with non-stick cooking spray and preheat the grill.
4. Grill over high heat, turning once until the shrimp are opaque and browned on the edges, about 5 minutes, total.
5. This salad can be served at room temperature or refrigerated and served cold.


Nutrition Facts

Serving size: 1 cup of salad with 4 oz. of shrimp
Calories 339
Total Fat 9 g
Saturated Fat 1 g
Protein 29 g
Total Carbohydrate 35 g
Dietary Fiber 2 g
Sodium 577 mg
Percent Calories from Fat 23%
Percent Calories from Protein 35%
Percent Calories from Carbohydrate 42%

#93

Posted: 12/12/2007 19:20
by anais_nin
Chickpea and Tuna Salad

Ingredients
19 oz chickpeas, rinsed and drained
6 oz solid or chunk tuna in water, drained
1 medium red onion, chopped
1 cup chopped celery (2 to 3 stalks)
1 cup cherry tomatoes, halves
1/2 cup fresh parsley, chopped
1/4 cup plain yogurt
1/4 cup light mayonnaise
1 tbsp Dijon mustard
1 tbsp lemon juice
1 tsp grated lemon juice
1/2 tsp salt
1/4 tsp pepper

Preparation

In a large bowl combine the chickpeas, tuna, onion, celery, cherry tomatoes and parsley. Don't smush up the tuna chunks too much -they should be clearly visible to the naked eye.

In a small bowl, stir together the yogurt, mayonnaise, mustard, lemon juice, lemon zest, salt and pepper. Combine with the tuna-chickpea mixture until mixed.Serve immediately or refrigerate, covered, for as long as overnight before serving.

#94

Posted: 12/12/2007 19:21
by anais_nin
Chickpea curry

Image

Preparation time less than 30 mins
Cooking time 10 to 30 mins



Ingredients
1 tbsp olive oil
1 banana shallot, chopped
1 garlic clove, chopped
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
110g/4oz chickpeas
85g/3oz dried apricots, chopped
1 orange, juice only

Method
1. Heat the oil in a medium saucepan. Add the shallot and garlic and sauté for 2 minutes.
2. Add the spices and stir well.
3. Add the chickpeas, apricots and orange juice and cook on a low heat for 3 minutes.
4. If the curry appears too dry add a little hot water or stock.
5. Remove the curry from the heat and ladle into a shallow bowl. Serve with couscous.

#95

Posted: 12/12/2007 19:26
by anais_nin
tech10 wrote:Ima l ko sta dobro sa leblebijama?
i ja iscekujem legionarkine recepte, cesto pravim nohut :D nek me ispravi neko ako grijesim, ali leblebije su peceni nohut, jedu se kao grickalice, ne koriste se za kuhanje :D u sirovom stanju ta namirnica se zove nohut, slanutak ili naut :D

Opis i porijeklo
Slanutak je mahunarka čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svjetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela.

"Zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa, slanutak je izvrstan za pripremu namaza i dipova."
Porijeklo slanutka nije sa sigurnošću utvrđeno. Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci, koji ga nazivaju nohut. Poznavali su ga i stari Rimljani, koji su ga kuhali, pržili i miješali s drugim mahunarkama, osobito graškom.

Iako je u svijetu rasprostranjen gotovo na svim kontinentima, najviše se uzgaja u Aziji (Indija, Pakistan, Kina, Afganistan, Iran, Sirija). U Europi je najviše cijenjen u Španjolskoj. U nekim zemljama od slanutka melju brašno, koje zatim miješaju s pšeničnim ili ga koriste kao nadomjestak za kavu.

#96

Posted: 12/12/2007 19:27
by anais_nin
Slanutak u umaku od jogurta

Image

Sastojci:

- 240ml nemasnog jogurta
- 75g crvene i zelene paprike
- 75g sitno narezanog krastavca
- 75g sitno narezanog luka
- 285g konzerviranog slanutka, ocijeđeno
- 2 ljutike, sitno nasjeckano
- pola žličice čilija u prahu
- 1 režanj češnjaka
- pola žličice sjemenki kumina, zdrobljeno
- 1 žličica umjetnog sladila
- sol i papar po ukusu
- 1 žličica osušene metvice
- 2 žlice listića korijandra, svježe metvice ili vlasca, sitno nasjeckano



Priprema:


1. U jogurt miješajući dodajte 75-90ml vode kako biste ga razrijedili.

2. Operite, osušite i narežite paprike.

3. Uspite slanutak u jogurt. Dodajte čili u prahu, češnjak, sjemenke kumina, sladilo, sol i papar i dobro smiješajte.

4. Dodajte povrće i metvicu i ponovo promiješajte. Ukrasite nasjeckanim korijandrom, metvicom ili vlascem i dobro ohladite prije serviranja.

#97

Posted: 12/12/2007 19:58
by anais_nin
Falafel

Image

Sastojci potrebni:

1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
30 gr frisko nasjeckanog persuna
2 glavice bijelog luka sitno nasjeckanog
1 jaje
2 manje kasicice mljevenog kumina (cumin)
1 manja kasicica korijandera
1 manja kasicica soli
malo bibera
cayenne (kajen) paprike manja kasicica
5 ml soka od limuna
1 manja kasicica praska za pecivo
15 ml ( 1 kasika supena) maslinovog ulja
110 gr prezle
ulje za przenje
pita bread kolicine po osobama

Umak od jogurta:

1 jogurt
pola krastavca oguljen i sitno nasjeckan
1 kasicica suhog ili friskog vlasca
sol i biber po ukusu
15 ml (1 kasika) majoneze



Priprema: U vecu posudu dobro izgnjeciti slanutak (sa gnjecilicom za pire ) dok se nedobije gusta smjesa (pasta) . U blenderu dobro izblendati luk, persun i bijeli luk dok nebude smjesa izjednacena pa dodati izgnjeceni slanutak. U manju posudu staviti jaje koje dobro izmutimo pa dodamo korijander , sol, biber, kajen papriku,sok od limuna i prask za pecivo. Umjesati u smjesu gdje je slanutak skupa sa maslinovim uljem . Lagano dodati prezlu dok nedobijemo smjesu gdje nije vise rijetka vec moze se lijepo oblikovati. Po potrebi dodati manje ili vise prezle. Oblikovati 8 loptica i spljostiti ih kao pljeskavice. Zagrijati ulje na srednjoj temp.i lagano ubacivati falafel da se przi par minuta sa jedne pa onda prevrnuti na drugu . Kada su przene vaditi ih na tanjir koji smo oblozili sa papirom da bi pokupio visak masnoce.U posudu manju uzeti jogurt dodati krastavac, vlasac, sol , biber i majonezu. Dobro izmjesati i ostaviti u frizider jednu pola sata. Uzeti pita bread ili domacu lepinu i razrezati na pola .U svaku pitu staviti falafela po zelji i raznog povrca kao salata, krastavci, paradajz, mrkva ili sta ko vec voli pa preliti sa sosom od paradajza.

#98

Posted: 12/12/2007 19:59
by anais_nin
Crvena Ljubav

Image

Sastojci za više od 10 porcija
Biskvit:
250 g putera/ margarina
250 g šećera
2 vanil šećera
4 jaja
na vrh noža soli
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g listića od badema

Fil:
500 g ribizli ili borovnica
jagoda (crveno voće)
125 šećera u prahu
750 g slatke pavlake ili šlaga

Priprema
Umutiti puter sa 200 g šećera i jednim vanil šećerom dodati žumanca i brašno pomješano sa praškom za pecivo.
Pjenasto umutiti bjelanca sa preostalim šećerom, vanil šećerom i cimetom.
Ove dvije mase NE SJEDINITI.
1/4 prvog tjesta sipati u formu za tortu (26 cm), pa premazati 1/4 umućenih bjelanaca i posuti listićima od badema. Peći u zagrijanoj rerni na 160°C 15-20 minuta.
Pečenu koru izvaditi iz forme odmah po pečenju i ispeći još 3 kore.

Fil: isceđeno voće posuti sa šećerom u prahu, pa pomješati sa predhodno umućenim šlagom.
Filovati kore.

#99

Posted: 12/12/2007 20:01
by anais_nin
Sogan Dolma

Image

Sastojci za 4 porcije

- 600 g crvenog luka
- aleva paprika
- malo sirćeta
- pavlaka

Za nadjev:
- 100 g crvenog luka
- 400 g mljevenog mesa
- 80 g riže
- 1 jaje
- 2-3 kašike ulja (ili rastopljene masnoće)
- so
- biber
- paradajz-pire

Priprema

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se može dodati malo sirćeta. Skinuti sa peći, ocjediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice, odnosno prstenove luka ("dolme"). Prvi sloj sa ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili desertnim nožićem.

Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmješati.

Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), pa stave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.

#100

Posted: 13/12/2007 23:30
by tech10
legionarka wrote:imam ja tri dobra recepta daj mi pola sata da sudje posamaram i "metnucu" ih tu za tebe :)

falafel, salata sa leblebijama, i nesto kao gulas ili corba....:) mnogo dobro... :D :D
Mogo bi dragi i mashinicu za sudje da kupi, svaka papanka u komsiluku je ima, ovako ces fasovat' ekcem po rukama
Hoceli taj receptEvo se leblebije kisele?