Odes na str Coolinarika,nema fule...broj dva wrote:U neszgodnoj sam situaciji - obecao sam zeni da cu naredne sedmice ja huhati. Ne pitaj zasto i kako, ispalo tako i gotovo...
Ima li ko kakve jednostavne recepte (najradje za pretis-lonac, radi vremena...) za amatere ?
Da napomenem, za muske amatere koji ne znaju kuhati ali imaju pretis lonac. I djete od 4 god. i trudno/hormnonalnu zenu ?
Nesto tipa rizoti, gulasi, lonci...ono tipa isjeckas, ubacis u lonac, ulijes neodredjenu kolicinu vode kuhas na neodredjenoj jacini i nadas se najboljem..?
Inace cu morati da se vadim na skupe nacine ili jos gore, da posjecujemo njene cesce...
Recepti
Moderator: anex
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1751 Re: Recepti
-
- Posts: 4549
- Joined: 15/07/2014 20:59
- Location: Šeher Oslo
#1752 Re: Recepti
---CherryLips wrote:Odes na str Coolinarika,nema fule...broj dva wrote:U neszgodnoj sam situaciji - obecao sam zeni da cu naredne sedmice ja huhati. Ne pitaj zasto i kako, ispalo tako i gotovo...
Ima li ko kakve jednostavne recepte (najradje za pretis-lonac, radi vremena...) za amatere ?
Da napomenem, za muske amatere koji ne znaju kuhati ali imaju pretis lonac. I djete od 4 god. i trudno/hormnonalnu zenu ?
Nesto tipa rizoti, gulasi, lonci...ono tipa isjeckas, ubacis u lonac, ulijes neodredjenu kolicinu vode kuhas na neodredjenoj jacini i nadas se najboljem..?
Inace cu morati da se vadim na skupe nacine ili jos gore, da posjecujemo njene cesce...
Hvala, nasao sam neke stvari koje izgledju relativno jednostavno.
-
- Posts: 2216
- Joined: 21/06/2014 00:17
#1753 Re: Recepti
Nek je hairli drug Valjda neće trebati novu kuhinju uzimatibroj dva wrote:U neszgodnoj sam situaciji - obecao sam zeni da cu naredne sedmice ja huhati. Ne pitaj zasto i kako, ispalo tako i gotovo...
Ima li ko kakve jednostavne recepte (najradje za pretis-lonac, radi vremena...) za amatere ?
Da napomenem, za muske amatere koji ne znaju kuhati ali imaju pretis lonac. I djete od 4 god. i trudno/hormnonalnu zenu ?
Nesto tipa rizoti, gulasi, lonci...ono tipa isjeckas, ubacis u lonac, ulijes neodredjenu kolicinu vode kuhas na neodredjenoj jacini i nadas se najboljem..?
Inace cu morati da se vadim na skupe nacine ili jos gore, da posjecujemo njene cesce...
Napravi joj nešto što ne voli
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1754 Re: Recepti
Imate li dobrih recepata za salate/zimnicu od cvekle?
-
- Posts: 4241
- Joined: 07/06/2015 17:23
#1755 Re: Recepti
Kolač na brzinu
300gr mljevenog keksa
3 kutijice ABC sirnog namaza(od 200 gr ) ili nekog sličnog(philadelphia)
1puter
2 milka mliječne čololade
šećera po želji
-Keks izmješati sa puterom sobne temp.dodati malo šećera ako keks nije sladak.To je znači podloga,
"istapkati"je po dnu posude,namazati polovinom sirnog namaza,drugu polovinu izmješati sa otopljenom čokoladom i to je završni sloj.Ostaviti 30-tak min. u frižideru.
300gr mljevenog keksa
3 kutijice ABC sirnog namaza(od 200 gr ) ili nekog sličnog(philadelphia)
1puter
2 milka mliječne čololade
šećera po želji
-Keks izmješati sa puterom sobne temp.dodati malo šećera ako keks nije sladak.To je znači podloga,
"istapkati"je po dnu posude,namazati polovinom sirnog namaza,drugu polovinu izmješati sa otopljenom čokoladom i to je završni sloj.Ostaviti 30-tak min. u frižideru.
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1758 Re: Recepti
predratni recept, po sjecanjuCherryLips wrote:Imate li dobrih recepata za salate/zimnicu od cvekle?
ocistiti cveklu, isjeckati na snite, kolutice, kratko obariti, ohladiti, poredati u tegle i preliti sircetom, bijelim lukom, persunom i uljem, po zelji malo bibera u zrnu.
A danas mislim da se moze spremiti kao i sve sto se danas sprema , od voca do povrca: ocistiti, poredati u teglu 2/3 zapremine, preliti gore navedenim prelivom pa staviti u serpu (krpu na dno serpe ) prokuhati 15 min, zatvoriti tegle i to je to.
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1759 Re: Recepti
Recepti za suhe keksice? Nabavila kalupice,limene kutije,dobru volju...
- sunceKOtepsija
- Posts: 6841
- Joined: 14/06/2015 14:44
#1760 Re: Recepti
a zamisli da imas recept-a nemas sve toCherryLips wrote:Recepti za suhe keksice? Nabavila kalupice,limene kutije,dobru volju...
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#1761 Re: Recepti
najjednostavniji a superCherryLips wrote:Recepti za suhe keksice? Nabavila kalupice,limene kutije,dobru volju...
• 3 margarina +
• 200 gr štaub šećera umutiti mikserom. Dodati
• 3-4 jaja (zavisi od veličine),
• 1 prašak za pecivo,
• 1-2 vanilin šećera,
• 1 kašika mlijeka u prahu,
• 1 kg brašna.
Zamjesiti tijesto, razvaljati na 1/2cm i vaditi kalupima vanilice. Peći u suhoj tepsiji 10 min na 250 stepeni.
Ovo je jako velika mjera, ja uvijek pravim pola mjere.
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1762 Re: Recepti
Tenk ju:)wewa wrote:najjednostavniji a superCherryLips wrote:Recepti za suhe keksice? Nabavila kalupice,limene kutije,dobru volju...
• 3 margarina +
• 200 gr štaub šećera umutiti mikserom. Dodati
• 3-4 jaja (zavisi od veličine),
• 1 prašak za pecivo,
• 1-2 vanilin šećera,
• 1 kašika mlijeka u prahu,
• 1 kg brašna.
Zamjesiti tijesto, razvaljati na 1/2cm i vaditi kalupima vanilice. Peći u suhoj tepsiji 10 min na 250 stepeni.
Ovo je jako velika mjera, ja uvijek pravim pola mjere.
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1763 Re: Recepti
Dajte mi neki PROVJEREN recept za čokoladne oblatne sa keksom.
Pravila sam jedne, ide litar mlijeka i 300gr šećera da samo prokljuca, ubaci se 100 grama čokolade, jedan puter i 300 grama keksa.
Sve sam ja to napravila i ohladila pa namazala po oblatnama.
Malo je reci da su zilave.
Pravila sam jedne, ide litar mlijeka i 300gr šećera da samo prokljuca, ubaci se 100 grama čokolade, jedan puter i 300 grama keksa.
Sve sam ja to napravila i ohladila pa namazala po oblatnama.
Malo je reci da su zilave.
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1764 Re: Recepti
vjerovatno ti je fil bio malo vruckast, od tog mogu ozilaviti.manekenka u penziji wrote:Dajte mi neki PROVJEREN recept za čokoladne oblatne sa keksom.
Pravila sam jedne, ide litar mlijeka i 300gr šećera da samo prokljuca, ubaci se 100 grama čokolade, jedan puter i 300 grama keksa.
Sve sam ja to napravila i ohladila pa namazala po oblatnama.
Malo je reci da su zilave.
Ja cesto pravim onaj s tahan halvom, svima se svidja:
solja secera i pola solje vode da prokljuca, dodati dvije tahan halve (one plasticne male zdjelice ), jedan margarin, jednu cokoladu, sve prokuhati, ohladiti, namazati i uzivati
cini mi se daja margarin ipak ne prokljucam nego ubacim u vrucu smjesu i sam s eonako istopi..
- manekenka u penziji
- Posts: 4000
- Joined: 03/07/2013 08:37
#1765 Re: Recepti
Hvala vazi, živa i zdrava bila
A možda mi je i bila smjesa vruća. Realno, ohladila sam je ali nije bila "frižiderski" hladna, bila je mlaka.
Otkako sam nekidan iznijela "Paša lokume" van da mi se ohlade pa našla miša u njima (ne pitaj me gdje mi je pamet bila), mrsko mi čekati optimalnu temperaturu tako da je vrlo moguće da sam tu fulila sa smjesom pa su ispale zilave.
A možda mi je i bila smjesa vruća. Realno, ohladila sam je ali nije bila "frižiderski" hladna, bila je mlaka.
Otkako sam nekidan iznijela "Paša lokume" van da mi se ohlade pa našla miša u njima (ne pitaj me gdje mi je pamet bila), mrsko mi čekati optimalnu temperaturu tako da je vrlo moguće da sam tu fulila sa smjesom pa su ispale zilave.
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1766 Re: Recepti
Cuj misonja se uvukomanekenka u penziji wrote:Hvala vazi, živa i zdrava bila
A možda mi je i bila smjesa vruća. Realno, ohladila sam je ali nije bila "frižiderski" hladna, bila je mlaka.
Otkako sam nekidan iznijela "Paša lokume" van da mi se ohlade pa našla miša u njima (ne pitaj me gdje mi je pamet bila), mrsko mi čekati optimalnu temperaturu tako da je vrlo moguće da sam tu fulila sa smjesom pa su ispale zilave.
Pa iznesi i poklopi
Javi jel ti se dapadaju s halvom
- Donnie Smith
- Posts: 1720
- Joined: 23/06/2012 11:48
#1767 Re: Recepti
Isprobala sam na stotine recepata za tijesto za pizzu, evo najjednostavnijeg i najukusnijeg - 2 šolje jogurta, 4 šolje brašna, malo soli, prašak za pecivo. Dostatno za 3 veće pizze, tijesto se koristi nakon 15 minuta. To je to. Nakon 24 sata, pizza mekana
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#1768 Re: Recepti
BUHTLE
SASTOJCI:
500 g brašna
1 vrećica kvasca
2,5 dl mlakog mlijeka
40 g maslaca ili margarina
5 žlica šećera
2 jaja
prstohvat soli
naribana korica jedngo limuna
marmelada ili Nutella
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Kvasac izmiješati s malo šećera i par žlica mlakog mlijeka. Pustiti ga da se digne.
u kvasac umiješati ostatak mlijeka, šećera, veći dio otopljenog maslaca, koricu limuna i razmućena jaja. Lagano izmiješati.
U veću posudu usuti brašno i izmiješati ga sa solju. Uliti u njega smjesu s kvascem i dobro izmiješati, dok se na tijestu ne pojave mjehurići. Staviti tijesto da se diže na toplom mjestu pola sta.
Od tijesta praviti kuglice (kao manja mandarina) u čiju sredinu se stavi žlica marmelade. Svaku kuglu uvaljati u preostali otopljeni maslac i posložiti na pleh. Peći 15-20 minuta na oko 180-200 stupnjeva. Ohlađene posuti šećerom u prahu.
PS
Kad sam počela praviti buhtle, na receptu nije bila naznačena količina šećera, pa sam ja stavila 5 jušnih žlica smeđeg (bijelog je onda dovoljno 4 žlice) i po meni je to dobra količina. U originalnom receptu peku se pola sata na 220 ali su meni za 15 minuta već dobro uhvatile, odmah sam ih morala izvaditi, pa sam drugu turu pekla na manjoj temperaturi. Doduše, ja sam ih dobro razmaknula, jer se one tradicionalno redaju bliže jedne drugima, pa se pri pečenju, kako narastu, spoje, ispadnu kao onaj kruh zvijezda ili cvijet, kako ga tko zove, pa je u tom slučaju vjerojatno potrebno dulje ih peći. U pećnici narastu dvostruko. Meni je od ove količine tijesta ispalo 27 komada.
PPS Tijesto mi je ispalo premekano, pa sam morala dodati još jedno šaku-dvije brašna.
SASTOJCI:
500 g brašna
1 vrećica kvasca
2,5 dl mlakog mlijeka
40 g maslaca ili margarina
5 žlica šećera
2 jaja
prstohvat soli
naribana korica jedngo limuna
marmelada ili Nutella
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Kvasac izmiješati s malo šećera i par žlica mlakog mlijeka. Pustiti ga da se digne.
u kvasac umiješati ostatak mlijeka, šećera, veći dio otopljenog maslaca, koricu limuna i razmućena jaja. Lagano izmiješati.
U veću posudu usuti brašno i izmiješati ga sa solju. Uliti u njega smjesu s kvascem i dobro izmiješati, dok se na tijestu ne pojave mjehurići. Staviti tijesto da se diže na toplom mjestu pola sta.
Od tijesta praviti kuglice (kao manja mandarina) u čiju sredinu se stavi žlica marmelade. Svaku kuglu uvaljati u preostali otopljeni maslac i posložiti na pleh. Peći 15-20 minuta na oko 180-200 stupnjeva. Ohlađene posuti šećerom u prahu.
PS
Kad sam počela praviti buhtle, na receptu nije bila naznačena količina šećera, pa sam ja stavila 5 jušnih žlica smeđeg (bijelog je onda dovoljno 4 žlice) i po meni je to dobra količina. U originalnom receptu peku se pola sata na 220 ali su meni za 15 minuta već dobro uhvatile, odmah sam ih morala izvaditi, pa sam drugu turu pekla na manjoj temperaturi. Doduše, ja sam ih dobro razmaknula, jer se one tradicionalno redaju bliže jedne drugima, pa se pri pečenju, kako narastu, spoje, ispadnu kao onaj kruh zvijezda ili cvijet, kako ga tko zove, pa je u tom slučaju vjerojatno potrebno dulje ih peći. U pećnici narastu dvostruko. Meni je od ove količine tijesta ispalo 27 komada.
PPS Tijesto mi je ispalo premekano, pa sam morala dodati još jedno šaku-dvije brašna.
-
- Posts: 1340
- Joined: 02/09/2009 21:53
- Contact:
#1769 Re: Recepti
Buhtle izgledaju savrseno ja mislim da se onda komotno ova kolicina svega moze prepoloviti i ja cu vjerovatno dodati malo heljdinog brasna
-
- Posts: 53
- Joined: 07/10/2015 15:08
#1770 Re: Recepti
Tjestenina i piletina u bijelom umaku
Sastojci (za 3-4 osobe):
300 g piletine
1 luk
2 režnja češnjaka
biber, sol
1 kašika gustina
300-400 ml Dukat vrhnja za kuhanje
400 g tjestenine (Tagliatelle)
Priprema:
Očistiti luk i češnjak pa ih sitno nasjeckati i staviti pržiti na malo ulja.
Za vrijeme dok se prži luk, staviti kuhati vodu za tjesteninu.
Odrezati piletinu na trakice. Na gotov luk pržiti piletinu.
Dok se kuha tjestenina, miješati piletinu da se poprži sa svih strana (5-6 minuta). Zatim u piletinu dodati malo soli i bibera. Pržiti minutu, pa dodati Dukat vrhnje za kuhanje u kojem je razmućen gustin, kuhati još minutu - taman dok procijedimo tjesteninu koja bi sad već trebala biti kuhana
Kuhanu tjesteninu promiješati sa umakom pa zatim podijeliti na tanjire.
Sastojci (za 3-4 osobe):
300 g piletine
1 luk
2 režnja češnjaka
biber, sol
1 kašika gustina
300-400 ml Dukat vrhnja za kuhanje
400 g tjestenine (Tagliatelle)
Priprema:
Očistiti luk i češnjak pa ih sitno nasjeckati i staviti pržiti na malo ulja.
Za vrijeme dok se prži luk, staviti kuhati vodu za tjesteninu.
Odrezati piletinu na trakice. Na gotov luk pržiti piletinu.
Dok se kuha tjestenina, miješati piletinu da se poprži sa svih strana (5-6 minuta). Zatim u piletinu dodati malo soli i bibera. Pržiti minutu, pa dodati Dukat vrhnje za kuhanje u kojem je razmućen gustin, kuhati još minutu - taman dok procijedimo tjesteninu koja bi sad već trebala biti kuhana
Kuhanu tjesteninu promiješati sa umakom pa zatim podijeliti na tanjire.
-
- Posts: 53
- Joined: 07/10/2015 15:08
#1771 Re: Recepti
Tjestenina i piletina u bijelom umaku Sastojci (za 3-4 osobe): 300 g piletine 1 luk 2 režnja češnjaka biber, sol 1 kašika gustina 300-400 ml Dukat vrhnja za kuhanje 400 g tjestenine (Tagliatelle) Priprema: Očistiti luk i češnjak pa ih sitno nasjeckati i staviti pržiti na malo ulja. Za vrijeme dok se prži luk, staviti kuhati vodu za tjesteninu. Odrezati piletinu na trakice. Na gotov luk pržiti piletinu. Dok se kuha tjestenina, miješati piletinu da se poprži sa svih strana (5-6 minuta). Zatim u piletinu dodati malo soli i bibera. Pržiti minutu, pa dodati Dukat vrhnje za kuhanje u kojem je razmućen gustin, kuhati još minutu - taman dok procijedimo tjesteninu koja bi sad već trebala biti kuhana Kuhanu tjesteninu promiješati sa umakom pa zatim podijeliti na tanjire
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1774 Re: Recepti
Bice je fulio/la temu.
wewo, Fala na receptu.
wewo, Fala na receptu.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#1775 Re: Recepti
nekad me bude stid kolika sam spicaNeenaSa wrote:Bice je fulio/la temu.
wewo, Fala na receptu.
ali slika nije imala veze s receptom, proguglam, kad ono!
btw, u sos od kikiriki putera moze se dodati tahin, bude odlicno