Recepti
Moderator: anex
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1726 Re: Recepti
Recept za domaći sos od paradajza,da može stajati bar pola godine....?
- dobar osjecaj
- Posts: 3957
- Joined: 01/08/2014 11:31
#1727 Re: Recepti za sos-sok od paradajza
Trazila sam ovu temu da postavim slicno pitanje. Imam puno domaceg paradajza i neke stare recepte za paradajz pire i sok, a rado bih probala i neke druge recepte po preporuci za sok, pire i umake od paradajza.CherryLips wrote:Recept za domaći sos od paradajza,da može stajati bar pola godine....?
- vazi
- Posts: 8814
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1728 Re: Recepti za sos-sok od paradajza
dobar osjecaj wrote:Trazila sam ovu temu da postavim slicno pitanje. Imam puno domaceg paradajza i neke stare recepte za paradajz pire i sok, a rado bih probala i neke druge recepte po preporuci za sok, pire i umake od paradajza.CherryLips wrote:Recept za domaći sos od paradajza,da može stajati bar pola godine....?
eeee, sta sam vam ja toga pravila do rata...ne sjecam se recepata ali znam da je uvijek moglo docekati sljedecu sezonu a da s ene pokvari , ne mrdne ni sekundicu...
na coolinarki ima finih recepata , pasterizacija
http://www.coolinarika.com/recept/771679/
ovaj sigurno moze dugo stajati
http://www.coolinarika.com/recept/domac ... d-rajcica/
ovo je s konzervansom a ja sam pravila bez...
http://zena.blic.rs/recepti/recepti-red ... i-paprikom
- dobar osjecaj
- Posts: 3957
- Joined: 01/08/2014 11:31
#1729 Re: Recepti
Hvalavazi wrote: eeee, sta sam vam ja toga pravila do rata...ne sjecam se recepata ali znam da je uvijek moglo docekati sljedecu sezonu a da s ene pokvari , ne mrdne ni sekundicu...
na coolinarki ima finih recepata , pasterizacija
http://www.coolinarika.com/recept/771679/
ovaj sigurno moze dugo stajati
http://www.coolinarika.com/recept/domac ... d-rajcica/
ovo je s konzervansom a ja sam pravila bez...
http://zena.blic.rs/recepti/recepti-red ... i-paprikom
Pravila sam sok po nekom receptu s coolinarke.
Pire sam pravila po nahodjenju. Od 30 kg socnog paradajza dobila sam 7 malih teglica pirea. Dodala sam samo soli i secera i nakon cjelodnevnog krckanja ima predivnu teksturu i boju. Vec sam ga koristila u nekom poludjuvecu buckurisu i okus je predobar.
- CherryLips
- Posts: 1754
- Joined: 07/10/2008 19:55
#1730 Re: Recepti
I mi pravili po nekom vlastitom receptu,paradajz,malo soli,peršuna,celera. Samo meni zao svježeg paradajza,toliko nam je dobar ove godine i bas mi ima onaj neki prijeratni smek i miris,samo se sopam:)
A crvene paprike ne mogu da iscekam..
A crvene paprike ne mogu da iscekam..
- vazi
- Posts: 8814
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1731 Re: Recepti
mogu misliti kako je dobar kad si tako ukuhaladobar osjecaj wrote:Hvalavazi wrote: eeee, sta sam vam ja toga pravila do rata...ne sjecam se recepata ali znam da je uvijek moglo docekati sljedecu sezonu a da s ene pokvari , ne mrdne ni sekundicu...
na coolinarki ima finih recepata , pasterizacija
http://www.coolinarika.com/recept/771679/
ovaj sigurno moze dugo stajati
http://www.coolinarika.com/recept/domac ... d-rajcica/
ovo je s konzervansom a ja sam pravila bez...
http://zena.blic.rs/recepti/recepti-red ... i-paprikom
Pravila sam sok po nekom receptu s coolinarke.
Pire sam pravila po nahodjenju. Od 30 kg socnog paradajza dobila sam 7 malih teglica pirea. Dodala sam samo soli i secera i nakon cjelodnevnog krckanja ima predivnu teksturu i boju. Vec sam ga koristila u nekom poludjuvecu buckurisu i okus je predobar.
nedostaje mi to spremanje zimnice i mirisi voca i povrca ...
- dobar osjecaj
- Posts: 3957
- Joined: 01/08/2014 11:31
#1732 Re: Recepti
Ja i tata smo ove godine eksperimentisali s nekoliko sorti paradajza i imamo stvarno puno sadnica. Potrefilo se da je ova godina zdrava i rodna za paradajz pa ga ima u ogromnim kolicinama. Ja nekoliko puta dnevno idem u berbu. Uberem nekoliko velikih punih kanti a sadnice izgledaju kao da im nisam ni prisla - crvene se prepune plodova. Puno ljudi nam je prilazilo s upitima da prodamo paradajz jer ga uzgajamo skoro potpuno organski ali meni je draze praviti nesto od paradajza i jesti ga svjezeg. Nasa basca je daleko od ljudi, prasine i prljavstine i ja taj paradajz jedem slobodno bez pranja dok ga berem. Paradajz treba puno sunca i zato ove godine tako dobro mirise i ima prijeratni smekCherryLips wrote:I mi pravili po nekom vlastitom receptu,paradajz,malo soli,peršuna,celera. Samo meni zao svježeg paradajza,toliko nam je dobar ove godine i bas mi ima onaj neki prijeratni smek i miris,samo se sopam:)
A crvene paprike ne mogu da iscekam..
- dobar osjecaj
- Posts: 3957
- Joined: 01/08/2014 11:31
#1733 Re: Recepti
super je stvarno. mada se ovo isplati samo kad imas ogromnu kolicinu svog paradajza i ljetnu kuhinju pa da mozes na vatri krckati po cijeli dan.vazi wrote: mogu misliti kako je dobar kad si tako ukuhala
nedostaje mi to spremanje zimnice i mirisi voca i povrca ...
vjerujem ti. mene jako opusta i uzivam u svim tim bojama, mirisima, sjeckanju, pakovanju.
- Evelinda
- Posts: 952
- Joined: 21/01/2015 11:38
- Location: Sarajevo
#1734 Re: Recepti
Trazim zene koje pune svoje frizidere za zimu.Zanima me kako zamrzavate tikvice-oguljene,isjeckane,cijele......
- popi
- Posts: 354
- Joined: 09/04/2007 16:52
#1735 Re: Recepti
Eh, ja ti ovako s tikvicama: kad imam domace, onda ne gulim, prerezem na odgovarajuce komade i obarim u vreloj vodi do 2 min, nakon hladjena pakujem u kesice. Ako ih zamrzavam da pravim punjene tikvice, onda izdubim sredinu prije barenja, ili ih rezem na kolutice, pa za varivo ili supu. budu ok, ali malo mekse.
- ja nisam ja
- Posts: 1023
- Joined: 03/06/2014 09:30
- Location: Genije iz Kenije
#1736 Re: Recepti
Kako pravite begovu corbu?
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#1737 Re: Recepti
Orah medenjaci, recept: Tea Mamut
240 g oraha
240 g brašna
240 g maslaca
prstohvat soli
40 g šećera u prahu
korica jednog limuna po želji
dodatni šećer u prahu za uvaljati kuglice
100 g oraha isjeckati (Tea ima lakši način, stavi ih u krpu i onda ih drobi dnom keramičke zdjele vrteći njome ukrug. Probala sam, brže i lakše nego sjeckanje.)
140 g oraha samljeti.
Izmiješati pjenasto maslac i šećer. Dodati orahe, brašno, sol i koricu limuna po želji. Praviti kuglice veličine oraha ili malo veće i peći 15-20 minuta na 150 stupnjeva.
Mjera je dosta mala, mislim da ispadne ovoliko kolačića koliko ih je na tanjuru.
240 g oraha
240 g brašna
240 g maslaca
prstohvat soli
40 g šećera u prahu
korica jednog limuna po želji
dodatni šećer u prahu za uvaljati kuglice
100 g oraha isjeckati (Tea ima lakši način, stavi ih u krpu i onda ih drobi dnom keramičke zdjele vrteći njome ukrug. Probala sam, brže i lakše nego sjeckanje.)
140 g oraha samljeti.
Izmiješati pjenasto maslac i šećer. Dodati orahe, brašno, sol i koricu limuna po želji. Praviti kuglice veličine oraha ili malo veće i peći 15-20 minuta na 150 stupnjeva.
Mjera je dosta mala, mislim da ispadne ovoliko kolačića koliko ih je na tanjuru.
-
- Posts: 218
- Joined: 11/03/2015 13:14
#1738 Re: Recepti
Hvala ...pukepuke wrote:Orah medenjaci, recept: Tea Mamut
240 g oraha
240 g brašna
240 g maslaca
prstohvat soli
40 g šećera u prahu
korica jednog limuna po želji
dodatni šećer u prahu za uvaljati kuglice
100 g oraha isjeckati (Tea ima lakši način, stavi ih u krpu i onda ih drobi dnom keramičke zdjele vrteći njome ukrug. Probala sam, brže i lakše nego sjeckanje.)
140 g oraha samljeti.
Izmiješati pjenasto maslac i šećer. Dodati orahe, brašno, sol i koricu limuna po želji. Praviti kuglice veličine oraha ili malo veće i peći 15-20 minuta na 150 stupnjeva.
Mjera je dosta mala, mislim da ispadne ovoliko kolačića koliko ih je na tanjuru.
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#1739 Re: Recepti
Venecijanski kolač s mrkvom
recept Nigelle Lawson
Sastojci:
2 mrkve srednje veličine
75 g grožđica
60 ml konjaka ili ruma
150 g šećera
125 ml maslinovog ulja
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
3 jaja
250 g mljevenih badema
½ čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića
½ limuna, sok i ostrugana korica
šaka grubo nasjeckanih badema
Priprema:
Uključite rernu na 180 0C. Na dno kalupa promjera 23 cm stavite papir za pečenje, a stranice kalupa namažite maslinovim uljem.
Naribajte mrkve na krupniji ribež, pa umotajte u presavijenu kuhinjsku krpu koja će upiti višak tečnosti.
Stavite rum i grožđice da prokuhaju i neka kuhaju na laganoj vatri 3 minute.
Mutite šećer i maslinovo ulje dok ne dobijete svijetlu smjesu. Potom dodajte ekstrakt vanilije i jaja i ponovno mutite. Nakon što ste smjesu dobro umutili, ručno umiješajte mljevene bademe, muškatni oraščić, mrkve, grožđice (i rum u kojem su se kuhale), te sok i koricu limuna.
Smjesu izlijte u pripremljeni lim. Pospite grubo nasjeckanim bademima. Pecite 30-40 minuta. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice.
Neka se kolač hladi 10 minuta u kalupu, potom pomoću tankog noža odvojite kolač od stranica kalupa i pustite ga da se ohladi do kraja. Kolač možete poslužiti sa šlagom, kremom od sira ili jogurtom.
Meni je najbolji solo
recept Nigelle Lawson
Sastojci:
2 mrkve srednje veličine
75 g grožđica
60 ml konjaka ili ruma
150 g šećera
125 ml maslinovog ulja
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
3 jaja
250 g mljevenih badema
½ čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića
½ limuna, sok i ostrugana korica
šaka grubo nasjeckanih badema
Priprema:
Uključite rernu na 180 0C. Na dno kalupa promjera 23 cm stavite papir za pečenje, a stranice kalupa namažite maslinovim uljem.
Naribajte mrkve na krupniji ribež, pa umotajte u presavijenu kuhinjsku krpu koja će upiti višak tečnosti.
Stavite rum i grožđice da prokuhaju i neka kuhaju na laganoj vatri 3 minute.
Mutite šećer i maslinovo ulje dok ne dobijete svijetlu smjesu. Potom dodajte ekstrakt vanilije i jaja i ponovno mutite. Nakon što ste smjesu dobro umutili, ručno umiješajte mljevene bademe, muškatni oraščić, mrkve, grožđice (i rum u kojem su se kuhale), te sok i koricu limuna.
Smjesu izlijte u pripremljeni lim. Pospite grubo nasjeckanim bademima. Pecite 30-40 minuta. Provjerite je li kolač pečen pomoću čačkalice.
Neka se kolač hladi 10 minuta u kalupu, potom pomoću tankog noža odvojite kolač od stranica kalupa i pustite ga da se ohladi do kraja. Kolač možete poslužiti sa šlagom, kremom od sira ili jogurtom.
Meni je najbolji solo
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#1743 Re: Recepti
Za @hamos-a
Sutlija:
U 1l hladnog mlijeka stavish shechera (e sad nastaju muke netko voli preslatko, neko manje slatko, ..) osobno, chajnu shalicu i jednu vaniliju. Potom, dok je mlijeko josh hladno dodajem okruglu rizhu bez predhonjog pranja, jer je vech proprana. Sutliji treba skrob da dobije gustochu.
Kuhati dok ne dobijesh, shto zhelish.
I dodavati shto zhelish.
Sutlija:
U 1l hladnog mlijeka stavish shechera (e sad nastaju muke netko voli preslatko, neko manje slatko, ..) osobno, chajnu shalicu i jednu vaniliju. Potom, dok je mlijeko josh hladno dodajem okruglu rizhu bez predhonjog pranja, jer je vech proprana. Sutliji treba skrob da dobije gustochu.
Kuhati dok ne dobijesh, shto zhelish.
I dodavati shto zhelish.
-
- Posts: 53
- Joined: 07/10/2015 15:08
- pukepuke
- Posts: 2258
- Joined: 18/08/2008 16:16
- Location: Sjever-jug
#1746 Re: Recepti
Louise cake (po naški Lujzin kolač )
Recept je američki, dakle, šalice su američke.
Tijesto:
1 3/4 šalica šećera
225 g maslaca
4 jaja, razdvojiti bjelanjke od žumanjaka
3 šalice brašna
2 čajne žlice praška za pecivo (1 vrećica)
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Krema:
1 šalica džema od malina
1 šalica šećera
1 šalica kokosovog brašna
Tijesto: Umutiti šećer s maslacem dok smjesa ne postane kremasta. Dodati žumanjke i umutiti, pa dodati brašno, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Tepsiju obložiti pek papirom (tepsija veličine 36 - piše s donje strane, tu svatko ima u kuhinji,mrvicu je mala za ovaj kolač, ako imate malo veću, koristite nju) i u nju utisnuti tijesto.
Krema: Po tijestu raporediti džem. Umutiti bjelanjke u snijeg, potom dodati šećer i mutiti dok snijeg ne postane sjajan. Potom ručno u njega umutiti kokosovo brašno. Rasporediti po džemu. Peći na 160 C oko sat vremena, dok kolač po vrhu ne dobije zlatnu boju. Rezati dok je topao.
Nisam imala dovoljno džema od malina, pa probam s pekmezom od šljiva. Šljive i kokosovo brašno slažu se fenomenalno.
Recept je američki, dakle, šalice su američke.
Tijesto:
1 3/4 šalica šećera
225 g maslaca
4 jaja, razdvojiti bjelanjke od žumanjaka
3 šalice brašna
2 čajne žlice praška za pecivo (1 vrećica)
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
Krema:
1 šalica džema od malina
1 šalica šećera
1 šalica kokosovog brašna
Tijesto: Umutiti šećer s maslacem dok smjesa ne postane kremasta. Dodati žumanjke i umutiti, pa dodati brašno, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Tepsiju obložiti pek papirom (tepsija veličine 36 - piše s donje strane, tu svatko ima u kuhinji,mrvicu je mala za ovaj kolač, ako imate malo veću, koristite nju) i u nju utisnuti tijesto.
Krema: Po tijestu raporediti džem. Umutiti bjelanjke u snijeg, potom dodati šećer i mutiti dok snijeg ne postane sjajan. Potom ručno u njega umutiti kokosovo brašno. Rasporediti po džemu. Peći na 160 C oko sat vremena, dok kolač po vrhu ne dobije zlatnu boju. Rezati dok je topao.
Nisam imala dovoljno džema od malina, pa probam s pekmezom od šljiva. Šljive i kokosovo brašno slažu se fenomenalno.
-
- Posts: 2216
- Joined: 21/06/2014 00:17
#1747 Re: Recepti
Ima li kakav recept za neki ekstra čokoladni kolač sa ili bez kokosa, nešto što pravite kad baš želite da se počastite ?
- vazi
- Posts: 8814
- Joined: 07/04/2010 15:31
#1748 Re: Recepti
Ja se s ovim nikad nisam postidila , tartuf po mostarskiDr Baltazar wrote:Ima li kakav recept za neki ekstra čokoladni kolač sa ili bez kokosa, nešto što pravite kad baš želite da se počastite ?
http://www.coolinarika.com/recept/731646/
-
- Posts: 2216
- Joined: 21/06/2014 00:17
#1749 Re: Recepti
Hvala ti. Samo još bolje da si dan ranije poslala jer me slatko neće dugo vidjeti. Bajram je svoje odradiovazi wrote:Ja se s ovim nikad nisam postidila , tartuf po mostarskiDr Baltazar wrote:Ima li kakav recept za neki ekstra čokoladni kolač sa ili bez kokosa, nešto što pravite kad baš želite da se počastite ?
http://www.coolinarika.com/recept/731646/
-
- Posts: 4481
- Joined: 15/07/2014 20:59
- Location: Šeher Oslo
#1750 Re: Recepti
U neszgodnoj sam situaciji - obecao sam zeni da cu naredne sedmice ja huhati. Ne pitaj zasto i kako, ispalo tako i gotovo...
Ima li ko kakve jednostavne recepte (najradje za pretis-lonac, radi vremena...) za amatere ?
Da napomenem, za muske amatere koji ne znaju kuhati ali imaju pretis lonac. I djete od 4 god. i trudno/hormnonalnu zenu ?
Nesto tipa rizoti, gulasi, lonci...ono tipa isjeckas, ubacis u lonac, ulijes neodredjenu kolicinu vode kuhas na neodredjenoj jacini i nadas se najboljem..?
Inace cu morati da se vadim na skupe nacine ili jos gore, da posjecujemo njene cesce...
Ima li ko kakve jednostavne recepte (najradje za pretis-lonac, radi vremena...) za amatere ?
Da napomenem, za muske amatere koji ne znaju kuhati ali imaju pretis lonac. I djete od 4 god. i trudno/hormnonalnu zenu ?
Nesto tipa rizoti, gulasi, lonci...ono tipa isjeckas, ubacis u lonac, ulijes neodredjenu kolicinu vode kuhas na neodredjenoj jacini i nadas se najboljem..?
Inace cu morati da se vadim na skupe nacine ili jos gore, da posjecujemo njene cesce...