Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#851 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 16:46

ChukaDon - plodovi mora i povrce & riza


zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#852 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 16:50

Yakitori - (raznjici valjda :-) )

:P :P

zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#853 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 16:55

i opet Okonomiyaki
palacinke od kupusa, nodli, piletine i tako to, i zacina

ovo sam probala napraviti na onoj spravi za palacinke...stvarno je fenomenalno, pogotovo ako je kupus zacinjen paprikom, biberom, soja sosom, i bijelim lukom, sve fisnuti na vrelu tavu ili platu i vrtiti 2 min max :-) :P
p.s moze i bez nodli, jajeta i brasna.. samo kupus, ali serviran preko parene rize

zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#854 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 17:04

Famozna parena riza za koju su svi govorili '' ma samo ubacis u serpu i na tihoj vatri bla bla i nece biti pudingasto''
nece al MALO SUTjja :o
Ovo je pravi nacin da ta riza ispadne fantasticno, niko nije ni spomenuo da se nakon sto riza prokljuca, vatra treba smanjiti na minimum, i da se poklopac narednih 20ak minuta ne smije podici. Upalilo je, riza je bila perfektna.
Jednom za sva vremena :mrgreen: evo recepta

User avatar
minjonja
Posts: 3597
Joined: 27/11/2009 09:17
Location: Došljakistan

#855 Re: Recepti

Post by minjonja » 19/03/2011 17:18

zijancer wrote:Famozna parena riza za koju su svi govorili '' ma samo ubacis u serpu i na tihoj vatri bla bla i nece biti pudingasto''
nece al MALO SUTjja :o
Ovo je pravi nacin da ta riza ispadne fantasticno, niko nije ni spomenuo da se nakon sto riza prokljuca, vatra treba smanjiti na minimum, i da se poklopac narednih 20ak minuta ne smije podici. Upalilo je, riza je bila perfektna.
Jednom za sva vremena :mrgreen: evo recepta

ja ne znam kako je on ovo uspio da mu se ne zaljepi a nije je nijednom pomijesao :shock:

zijancer, kakva ti je serpa pa se nije ni tebi zaljepila?

zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#856 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 17:31

najobicnija
ne lijepi se jer ju je dobro oprao i uradio slijedece
:mrgreen: 1 casa rize + 1.5 casa vode
kuhati u otvorenoj serpi dok ne prokljuca
kada prokljuca poklopiti serpu i smanjiti vatru na minimum minimuma, i tako nastaviti kuhanje 15-20 minuta
skinuti s vatre
simple as that :mrgreen:
BITNO: zdepasta riza je ljepljivija, za pocetak pokusajte sa rizom dugog zrna, najjeftinijom koju nadete, ovo stvarno pali.Rizu mozete posoliti prije nego upalite pec.
AHA ni slucajno mijesati. riza se kuha u vlastitoj pari tih 15-20 min ( ja poklopac umotam u krpu i tad poklopim, a moze i bez toga..ovaj fol sam vidjela kod nekog cika indijca..i oni znaju s rizom izgleda) :mrgreen:
uff moram ubaciti jos jedan nacin pravljenja okonomiyaki s jajetom
interesantno, ovo jaje je dobro u kombinaciji sa kupusom, ocekivala sam da ce mi se zgaditi...kad ono ludnica dobar ukus, a najljepse je sto povrce nije do smrti termicki obradeno, samo par minutica i gotovo

zijancer
Posts: 3613
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#857 Re: Recepti

Post by zijancer » 19/03/2011 17:38

AH pardon..najvaznije.. kada prokljuca i stavite poklopac..narednih 15-20 min.. ne smijete podizati bloody poklopac :-D

User avatar
vjesticanametli
Posts: 15776
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#858 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by vjesticanametli » 22/03/2011 19:19

vjesticanametli wrote:jucer pravila :thumbup: smazali smo odmah............moze cokoladna glazura ili samo slag...........sliku nemam ali se zove kolac od visanja...........extra je :thumbup:


1. U brašno koje smo pomiješali s praškom za pecivo utrljati margarin. Ostale sastojke dobro promiješati i dodati u brašno. Zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga i staviti ga na dno tepsije. Višnje procijediti a sok ostaviti. Soku dodati još toliko vode da ukupna količina bude 1/2 litre. Puding skuhati na uobičajeni način na soku od višanja. Kad je puding gotov u njega umiješati ocijeđene višnje. Tom masom preliti pripremljenu koru. Smiksati margarin, brašno i šećer da se dobiju sitne mrvice i time prekriti puding. Staviti peći na 180 C 30 min.
sastojci
• Tijesto 1
• 15 dkgbrašna
• 1prašak
• 1vanilija
• 8 dkgmargarina
• 8 dkgšećera u prahu
• 1jaje

• Krema
• 1tegla višanja
• 1puding od vanilije
• 3žlice šećera

• Tijesto 2.
• 10 dkgmargarina
• 10 dkgbrašna
• 10 dkgšećera

User avatar
Šizika
Posts: 694
Joined: 10/03/2010 18:39
Contact:

#859 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Šizika » 27/03/2011 16:22

ma jock ba....
objašnjeno je na temi recepti

ovako

staviš čašu riže u šerpu (ja koristim vispakovu al može koja bilo) dodaš vodu i rukom promiješaš pa procijediš. to sve ponoviš. onda dodaš čašu i po vode pa na šparet. kod mene je kolo bilo već ugrijano. temperatura mi ide od 6 (najjača) do 1 a ja sam upalila na 3 i ostavila POKLOPLJENO tačno 15minuta. onda skloniš sa kola i ostaviš još 15 min al ne smiješ dizati poklopac cijelo vrijeme.znači kuhaš je 30min i ne miješaš nikako. tek onda digneš poklopac i vidjećeš da se nijedno jedino zrno neće zalijepiti za šerpu bez obzira kojeg je kvaliteta šerpa. samo ja imam tu bolest da moram oprati rižu jer mi se gadi onako... mislim inače uvijek sam je prala. ne bude kašasta nego baš fina

User avatar
shipak
Posts: 303
Joined: 23/06/2008 11:07
Location: tu sam ja, samo me ne vidiš

#860 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by shipak » 28/03/2011 09:44

shipak wrote:Image
unutra
Image
za jednu koru (okruglu 28 cm):
4 bjelanca
4 kašike šećera
1,5 kašika prezle (može i oštro brašno ali je bolje prezla)
1,5 kašika kokosa
150 gr pečenih mljevenih lješnjaka

još treba 400 gr evrokrema za premazivanje

umutiti bjelanca i šećer
dodati prezlu kokos i lješnjake i lagano promiješati

istresti na ALU-folijom obloženu tepsiju i peći oko 20-25 minuta na 150 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni.

pravila sam tri kore, a vi po izboru.

Fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
1,5 puter (375 gr) (iako je komotno mogao i jedan puter)
6 kašika šećera u prahu (4 ako stavljate 1 puter)
100 gr čokolade za kuhanje

plus šlag

žumanca i šećer umutiti 10-12 minuta na pari i staviti da se hladi.
puter i šećer u prahu pjenasto umutiti.
pomiješati puter i ohlađena žumanca.


Sve tri kore premazati evrokremom.
Redati: koru namazanu evrokremom, pa trećinu fila, pa drugu koru okrenuti na to namazanom stranom dolje. Odozgo je premazati evrokremom pa staviti tećinu fila. Treću koru staviti namazanom stranom dolje.
Istopiti čokoladu za kuhanje na pari ili na tihoj vatri. Kad se malo ohladi umiješati je u preostalu trećinu fila. Tim premazati tortu okolo i odozgo i staviti da se hladi.

Ja sam je još premazala uućenim šlagom da ljepše izgledaju ukrasi od čokolade.


Možda bi bilo lakše praviti tortu kao dugi rolat, peći jednu koru od 8-10 jaja u plehu od rerne pa je na trećine uzduž izrezati i mazati kao gore. Pravo je jaka pa mogu mali kusovi ići.

User avatar
malenna
Posts: 202
Joined: 23/11/2006 17:42

#861 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by malenna » 28/03/2011 16:47

pocoyo wrote:@malenna, kakav ti je ovo sos sto pospes po lososu?
Sos pravim ovako:
400 ml kokosovog mlijeka
1 kasiku crvene curry paste
2 kasike ribljeg fonda
sok od jedne limete ( lime na eng)
1 kasika meda
i malo soli. Sve zajedno izmjesam i pospem po ribi i povrcu.
Pecem na 225 stepeni oko 20 minuta :) Serviram s rizom :)

Bajko
Posts: 147
Joined: 11/03/2002 00:00

#862 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Bajko » 29/03/2011 11:31

malenna wrote:
pocoyo wrote:@malenna, kakav ti je ovo sos sto pospes po lososu?
Sos pravim ovako:
400 ml kokosovog mlijeka
1 kasiku crvene curry paste
2 kasike ribljeg fonda
sok od jedne limete ( lime na eng)
1 kasika meda
i malo soli. Sve zajedno izmjesam i pospem po ribi i povrcu.
Pecem na 225 stepeni oko 20 minuta :) Serviram s rizom :)
super izgleda, koje sve povrce stavis, ima li jos nekih dodataka? vidim brokoli, kukuruzcici, paprika, karfiol,...

merik
Posts: 202
Joined: 15/06/2010 12:12
Location: Između jave i sna

#863 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by merik » 29/03/2011 11:51

Naatasha wrote:ma jock ba....
objašnjeno je na temi recepti

ovako

staviš čašu riže u šerpu (ja koristim vispakovu al može koja bilo) dodaš vodu i rukom promiješaš pa procijediš. to sve ponoviš. onda dodaš čašu i po vode pa na šparet. kod mene je kolo bilo već ugrijano. temperatura mi ide od 6 (najjača) do 1 a ja sam upalila na 3 i ostavila POKLOPLJENO tačno 15minuta. onda skloniš sa kola i ostaviš još 15 min al ne smiješ dizati poklopac cijelo vrijeme.znači kuhaš je 30min i ne miješaš nikako. tek onda digneš poklopac i vidjećeš da se nijedno jedino zrno neće zalijepiti za šerpu bez obzira kojeg je kvaliteta šerpa. samo ja imam tu bolest da moram oprati rižu jer mi se gadi onako... mislim inače uvijek sam je prala. ne bude kašasta nego baš fina
Zar se pranje namirnica biljnog ili životinjskog porijekla prije upotrebe smatra bolešću?
Pa zamisli kad bi grah stavila samo onako u šerpu da se kuha bez prethodnog pranja, a on je sav od prašine. I sa rižom je isti slučaj. Fuuujjj.

saga
Posts: 1149
Joined: 14/05/2007 22:23

#864 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by saga » 30/03/2011 20:05

Vjestice, mozel recept za pogacice?

User avatar
vjesticanametli
Posts: 15776
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#865 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by vjesticanametli » 30/03/2011 20:09

430 ml vode
5,5 kasikica ulja (velike)
2,5 kasikice soli (male)
720 gr brasna
4,5 kasikica germe (male)

e sad ja koristim onu lulicu ili kasikicu sto je dosla sa pekacem i zato je u zagradi malo i veliko
prijatno :)

User avatar
Šizika
Posts: 694
Joined: 10/03/2010 18:39
Contact:

#866 Re: Recepti

Post by Šizika » 30/03/2011 22:33

ma ne mislim na pranje prije kuhanja već poslije :D
moram je oprati hladnom vodom kad se skuha

od čitave rasprave na temi slike vaše hrane samo moj post prebačen 8-)

User avatar
CiCiban
Posts: 2039
Joined: 17/02/2002 00:00

#867 Re: Recepti

Post by CiCiban » 02/04/2011 00:10

Gyoza- nešto kao klepe..Japanske :P

:mrgreen: :-) :P

User avatar
CiCiban
Posts: 2039
Joined: 17/02/2002 00:00

#868 Re: Recepti

Post by CiCiban » 02/04/2011 00:13

Bento

the jaPPanski meterizi
:P
Last edited by CiCiban on 02/04/2011 14:20, edited 1 time in total.

User avatar
CiCiban
Posts: 2039
Joined: 17/02/2002 00:00

#869 Re: Recepti

Post by CiCiban » 02/04/2011 00:16

i nešto slatko..imaju skroz cudne slatkise, uglavnom sa smedim secerom, i bez jakih slatkih krema
djeluje fantasticno :-)
pitam se cime bi se ove crvene bobice mogle zamijeniti :sad:

njammmmmnjamnjam :razz:

Bossana
Posts: 67
Joined: 05/11/2010 19:04

#870 Re: Recepti

Post by Bossana » 03/04/2011 20:42

Domaći Corny/ domaća Bonžita
(slatka i zdrava poslastica,
a može se uraditi i varijanta za dijabetičare, koristeći saharin i ostale zamjenske šećere)

Image

Uploaded with ImageShack.us

ekspandirana riža, kornfleks, sjemenke suncokreta, sjeckani orasi, sjeckani lješnjaci, bademi, lan, susam, suho grožđe, sjeckane marelice, smokve, brusnica, hurme, sve suho voće koje volite...brazilski orah, leblebi, ekspandirani ječam i ostalo ako imate gdje nabaviti, ili iz pahuljica. Sve sjediniti

Povezati s istopljenom čokoladom, s malo vode i 2-3 pune kašike meda

na pleh postaviti najlonsku foliju, pa rasporediti masu i zatim prekriti folijom i raspljeskati i nazbijati do željene debljine

varijanta bez čokolade: (nemam sliku, nažalost), sirup za povezivanje mase: med ili šećer i cijeđena narandža pa prokuhati do sirupaste gustine, a to izgleda ovako, sad vidjeh da ima i na internetu recept u tančine :)

http://vegan.editboard.com/t1396-domaaa-bonzita

Bossana
Posts: 67
Joined: 05/11/2010 19:04

#871 Re: Recepti

Post by Bossana » 03/04/2011 21:20

Žute štanglice

Kora: 7 bjelanaca, 7 kašika šećera, 1 prašak za pecivo, 3 kašike brašna, 2 šoljice (fildžana) ulja, 2 reda rendane čokolade. Ispeći
Fil I : 1 dl vode i 300 g šećera, zabojiti s malo kakaa ili čokolade, provreti i nakon prvog ključa, dodati 150 g mljevene plazme, ili bilo kod mljev keksa i 150 g mljevenih oraha, i ¼ maslaca ili margarina.
Fil II: 7 žumanaca i 7 kašika šećera skuhati na pari, dodati malo limunovog soka i vanilin šećer, a kad se ohladi umutiti ¼ margarina. Filovati kolač

Kokos kuglice

Vrlo izdašan kolač :)

(ovakav kolač bude po slastičarnama, jednom prilikom naručila "bombu" kad ono mamin kolač :) )
1 jaje umutiti s 1 šoljom (od bijele kafe) šećera, dodati 5 kašika ulja, ½ šolje mlijeka, 1 šolju brašna, 1 šolju griza, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa.
Kad se ispeče, napraviti saft od 2 šolje šećera i 1 šolje vode, kad se prohladi zaliti ovim saftom koru koja je prethodno viljuškom umrvljena. U to dodati, suho grožđe, žele bombone, sjeckane orahe, po želji ...praviti kuglice i uvaljati u kokos

Image

Uploaded with ImageShack.us

User avatar
CiCiban
Posts: 2039
Joined: 17/02/2002 00:00

#872 Re: Recepti

Post by CiCiban » 03/04/2011 23:35

bossana
Domaći Corny/ domaća Bonžita
this iSS :thumbup: :thumbup: :razz:

User avatar
malenna
Posts: 202
Joined: 23/11/2006 17:42

#873 Re: Recepti

Post by malenna » 04/04/2011 15:20

:thumbup: :)
Bossana wrote:Žute štanglice

Kora: 7 bjelanaca, 7 kašika šećera, 1 prašak za pecivo, 3 kašike brašna, 2 šoljice (fildžana) ulja, 2 reda rendane čokolade. Ispeći
Fil I : 1 dl vode i 300 g šećera, zabojiti s malo kakaa ili čokolade, provreti i nakon prvog ključa, dodati 150 g mljevene plazme, ili bilo kod mljev keksa i 150 g mljevenih oraha, i ¼ maslaca ili margarina.
Fil II: 7 žumanaca i 7 kašika šećera skuhati na pari, dodati malo limunovog soka i vanilin šećer, a kad se ohladi umutiti ¼ margarina. Filovati kolač

Kokos kuglice

Vrlo izdašan kolač :)

(ovakav kolač bude po slastičarnama, jednom prilikom naručila "bombu" kad ono mamin kolač :) )
1 jaje umutiti s 1 šoljom (od bijele kafe) šećera, dodati 5 kašika ulja, ½ šolje mlijeka, 1 šolju brašna, 1 šolju griza, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa.
Kad se ispeče, napraviti saft od 2 šolje šećera i 1 šolje vode, kad se prohladi zaliti ovim saftom koru koja je prethodno viljuškom umrvljena. U to dodati, suho grožđe, žele bombone, sjeckane orahe, po želji ...praviti kuglice i uvaljati u kokos

Image

Uploaded with ImageShack.us

LaCici
Posts: 1571
Joined: 12/03/2010 15:33

#874 Re: Recepti

Post by LaCici » 05/04/2011 18:24

Treba mi recept kako napraviti tortu u obliku laptopa :D
Naime, hocu muzu za rodjendan da pravim ili da kupim ako postoji neko u Sa ko radi te tematske torte. Trazila sam na youtube-u ali nema nista na tu temu :(
Hajde pliz pomozite mi gdje bih mogla naci recept ili da narucim negdje.

User avatar
ladyblue18
Posts: 22384
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#875 Re: Recepti

Post by ladyblue18 » 05/04/2011 18:30

LaCici wrote:Treba mi recept kako napraviti tortu u obliku laptopa :D
Naime, hocu muzu za rodjendan da pravim ili da kupim ako postoji neko u Sa ko radi te tematske torte. Trazila sam na youtube-u ali nema nista na tu temu :(
Hajde pliz pomozite mi gdje bih mogla naci recept ili da narucim negdje.
Pa nemas tu recepta, koristis recept za biskvit koji hoces i kremu koju hoces, to je najlakse. tesko je sve ono ostalo, vjerovatno bi morala koristiti fondan itd itd...a ako nisi slasticar ili bar da se dobro snalazis u polju deserta tesko ces to moci izvesti.
Bolje ti je da narucis, ali opet ne znam da li kod nas ima ko da se bavi takvim stvarima ali probaj naci.

Post Reply