Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1651 Re: Recepti

Post by thea » 20/05/2014 23:31

articoke u sircetu, ja inace kupim ali u maslinovom ulju? jesi sigurna da je sirce, jer se to samo koristi kao salata ili hladni prilog dok u maslinovom mozes svasta.


User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1652 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 21/05/2014 00:02

Koliko sam vidjela pise sirce .Mozda i grijesim.Javim sutra.Sta mozes sa tim u ulju

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1653 Re: Recepti

Post by thea » 21/05/2014 00:07

mozes za Pizzu, jesti sa pastom, hladna Jela, mozes umak napraviti ja sam sve probala i super je.

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1654 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 21/05/2014 00:08

Hvala puno

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1655 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 22/05/2014 10:36

Ipak su kod mene articoke u octu

User avatar
ciki4
Posts: 317
Joined: 04/09/2011 14:42

#1656 Re: Recepti

Post by ciki4 » 22/05/2014 19:34

SLADOLED TORTA

Kora: 5 jaja umutiti sa 5 kasika sećera. U to dodati 6 kasika mljevenih oraha, 3 sjeckanih i jednu kasiku ostrog brasna. Peću cca.20 min na 180stepeni.

Fil: Umutiti maslac sa 6 kasika secera, 4 vanilin secera i u to dodati 6 zumnaca, jedno po jedno. Posebno ulupati 6 bjelanaca, 6 kasika şecera i to spojiti s prethodnom smjesom. Dodati 5 kasika mljevenih oraha i s tim premazati biskvit. Ostaviti malo u frizider zatim umutiti 2 slag kreme od vanilije i premazati tortu. Staviti u zamrzivac.

User avatar
šatirana_ljubičica
Posts: 4818
Joined: 20/11/2010 12:37

#1657 Re: Recepti

Post by šatirana_ljubičica » 23/05/2014 09:56

:namigusa: extra!

a koliko dugo da držim u zamrzivaču?

User avatar
ciki4
Posts: 317
Joined: 04/09/2011 14:42

#1658 Re: Recepti

Post by ciki4 » 23/05/2014 11:38

šatirana_ljubičica wrote::namigusa: extra!

a koliko dugo da držim u zamrzivaču?
Dok se ne pojede :D Samo malo pokvasis noz da lakse izrezes, inače kao i sladoled, odmah jedes ;-)

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1659 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 24/05/2014 15:41

Imam nekih 300 grama zare.Sta mogu s njom napraviti ali da nije zeljanica :)

User avatar
terra_incognita
Posts: 1913
Joined: 08/10/2007 11:43
Location: Terra Incognita

#1660 Re: Recepti

Post by terra_incognita » 24/05/2014 15:49


User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1661 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 24/05/2014 15:54

Nemoj samo cuspajz.Juce sam ga jela ali od spinata :)

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1662 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 25/05/2014 15:04

Ostale mi 4 kore od gotove kore za pitu(mislim kupovne) Sta mogu napraviti od te 4?

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#1663 Re: Recepti

Post by melrose » 25/05/2014 17:43

Malu pitu :roll:

User avatar
terra_incognita
Posts: 1913
Joined: 08/10/2007 11:43
Location: Terra Incognita

#1664 Re: Recepti

Post by terra_incognita » 25/05/2014 20:42

Vijeko je jednom od tih kora pravio nesto, filovao pudingom od cokolade i visnjama iz tegle.
Taman jedna rolna od 4 kore.

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#1665 Re: Recepti

Post by Nekatamo » 25/05/2014 23:06

Koji je recept


Sent from my iPhone using Tapatalk

NeenaSa
Posts: 1700
Joined: 25/04/2012 12:20

#1666 Re: Recepti

Post by NeenaSa » 08/06/2014 13:31

NeenaSa wrote:DanasKE :D i ne samo danas -riba.
Dorada i kromrpir salata.
Doradu posolt', ..pobiberit' umotat' u alufoliju , dodat zacine ,tek toliko da ne prekriju osnovu.abo
Ne povezujte me sa postom.
Ukljuchite ribu u jelovnik, ali kvalitetnu.
Edit: Kad si nadjem vremena, ide detaljno.
Krompir sa ljuskom pristavit' da se kuha.
Chvrsti :izet: da se ne raspadne.
Dok se kuha isjeckati luk, onaj ljubichasti (dekorativan a , ... chini mi se da je blazhi od takozvanoh - crvenog) "sitno" u kockice.
Dodati sol da "ogrezne." :D Kad je krompir kuhan, ogult' i sjeckati shajbe u smjesu luka i ulja i octa. Dok je vruch upije sve sastojke.
Dok se hladi ide ....

U zagrijanu pechnicu , netom ulovljenu doradu ochishenu staviti u pouljenu foliju i nadjeti ju sa par cheshnjaka, pershinom, shajbom limuna i timijanom. Ne previshe da ne prekrije ukus.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Timijan
Dvatesetak minuta.

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1667 Re: Recepti

Post by thea » 09/06/2014 23:22

Nekatamo wrote:Imam nekih 300 grama zare.Sta mogu s njom napraviti ali da nije zeljanica :)

rizoto, pred kraj stavis zaru kao spinat, na kraju kad skines sa sporeta dodas parmezan

User avatar
ja nisam ja
Posts: 1068
Joined: 03/06/2014 09:30
Location: Genije iz Kenije

#1668 Re: Recepti

Post by ja nisam ja » 11/06/2014 10:53

Danas pravim pitu od kupusa i imam malo besamel sosa koji bih trebala upotrijebiti.Da li mogu nesto iskombinovati sa pitom?

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1669 Re: Recepti

Post by thea » 11/06/2014 12:11

Ja nikako ne kuzim zasto se taj besamel sos koristi vjestacki ili za upotrebiti. ''ostatak''
Kod mene ostatak uvijek bacim, ali kuham po potrebi, kolicini.

Prvo besamel sos se koristi za ublazavanje jakih sosova ili mjesavina za socnost uz dodatak, recimo piletina przena, uz tjesteninu pa pospes besamel. besamel se obavezno radi sa lazanjama.

Besamel se ne kupuje, sastoji se od putera, mlijeka, gustin-ili brasno, doda so i muskatni orah. Ponekad i parmezan zavisi od pripreme. Ali obicno se ne preporucuje sir jer je masniji sos-tj kaloricniji.

sos besamel ide dobro uz povrce, francuzi kuhaju leso povrce, karfiol-brokulu-mrkvu-krompir pa naprave besamel, sve to stave u duboku tepsiju i pospu besamel sosom to se jos pece u rerni 20 min, bude kalja.

Ne kuzim pitu sa besamelom?

User avatar
ja nisam ja
Posts: 1068
Joined: 03/06/2014 09:30
Location: Genije iz Kenije

#1670 Re: Recepti

Post by ja nisam ja » 11/06/2014 12:15

Besamel je kupovni,I nidam rekla da cu praviti pitu sa besamelom vec pitam sta bi mogla da iskombinujem u sta da stavim besamel

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1671 Re: Recepti

Post by thea » 11/06/2014 12:16

Pa sto kupujes vjestacko dina ti? ako smijem pitati.

To je sos koji je jeftin, a najbrze se dobija.
ukus kupovni i domaci ne mozes ni porediti.

Zavisi koliko mililitara imas, recimo za 4 osobe za nesto.. treba ti 4-5 dcl.
imas ovdje fotke sa pripremom.

http://www.swissmilk.ch/de/rezepte/HWL_ ... hamel.html
Last edited by thea on 11/06/2014 12:21, edited 1 time in total.

User avatar
ja nisam ja
Posts: 1068
Joined: 03/06/2014 09:30
Location: Genije iz Kenije

#1672 Re: Recepti

Post by ja nisam ja » 11/06/2014 12:21

Nisam ga imala vremena praviti i imala sam kupovni.Zato sam ga zeljela upotrijebiti neki dan ali mi je ostalo jos malo,neznam koliko imam ml nije nesto mnogo ali hranu nikada nisam voljela bacati tako da gčedam da upotrijebim sve do mililitra.Moze li u lednjak?

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

#1673 Re: Recepti

Post by thea » 11/06/2014 12:23

nikako, sad sam ti rekla da je sos besamel od mlijeka. Nije vise zdrav. Baci to, i iskreno treba ti 5 min za pripremu besamel sosa dok preipremas salatu na tihoj vatri mjesas gotov sos.

a zdrav. a pravis po potrebi kolicinski, ako hoces gustu masu stavi vise gustina ili brasna.
Uglavnom ako koristis da pospes kao dodatak besamel pravi pola recept od 2 dl mijeka.

Ili ako radis za lazanje, povrce, bar ti treba 4-5dl. mijeka

bebac123
Posts: 24
Joined: 07/06/2014 13:14

#1674 Re: Recepti

Post by bebac123 » 11/06/2014 12:32

ja nisam ja wrote:Nisam ga imala vremena praviti i imala sam kupovni.Zato sam ga zeljela upotrijebiti neki dan ali mi je ostalo jos malo,neznam koliko imam ml nije nesto mnogo ali hranu nikada nisam voljela bacati tako da gčedam da upotrijebim sve do mililitra.Moze li u lednjak?
Ma kakvo bacanje u ovo vrijeme heheh nek baca ko moze.... :P

amina_bl
Posts: 94
Joined: 14/05/2012 17:21

#1675 Re: Recepti

Post by amina_bl » 16/06/2014 01:29

Trebam pomoć iskusnih kuharica, tj. njihovo mišljenje koji promjer obruča da koristim za ovaj recept http://www.minjina-kuhinjica.com/desert ... -malinama/
Pošto se kora presiječe na dva dijela, da dobijem dvije, bojim se da ne budu pretanke, ako uzmem prevelik kalup.

Hvala unaprijed.

Post Reply