Page 1415 of 1837

#35351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 30/10/2019 20:43
by samsonsam
Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.

#35352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 00:03
by GandalfSivi
Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima :)

Image

#35353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 00:08
by moonca
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
:thumbup: to je to- zacini -kako ko voli..

#35354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 00:46
by moonca
GandalfSivi wrote:Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima :)

Image
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?

#35355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 00:58
by GandalfSivi
moonca wrote:
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...

Image
Image
Image

#35356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 01:11
by moonca
GandalfSivi wrote:
moonca wrote:
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...

Image
Image
Image
..oh da. jednom sam to probala kod portorikanaca- bash.. i pokusala napraviti- i zelen mi bio plantains-- tada nisam znala kako se koristi.. :-D
jel slatko?

jedno vrijeme sam jela chips plantains..

#35357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 01:33
by GandalfSivi
Ne bih rekao da je slatko, pogotovo sto ga drzim 15 min u slanoj vodi kad izrezem na komadice, prije przenja...

#35358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 04:47
by moonca
Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..

#35359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 06:17
by GandalfSivi
moonca wrote:Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
Cips nikada nisam volio...

#35360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 31/10/2019 20:18
by epik
Danas naletih na fin komad teleceg rozvrata... Malo soli, vruc rostilj, cesto okretanje da ne zagori, kad se malo zapece ide na foliju, preko odgovarajuci poklopac I za 10-tak minuta njam njam

https://youtu.be/osNo_91_FM4

#35361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 09:18
by Nisrin
Image
Image

#35362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 10:14
by mO k3
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
:thumbup:

ja ga mariniram i ostavim da stoji vise dana i onda ga kuham ..

#35363 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 11:47
by moonca
Nisrin wrote:Image
Image
:thumbup:
.. imal sta zeleno ... :oops: :lol:

#35364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 13:31
by Nisrin
moonca wrote:
Nisrin wrote:Image
Image
:thumbup:
.. imal sta zeleno ... :oops: :lol:

Kopar :D :D

Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog :D

#35365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 14:16
by moonca
Nisrin wrote: Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog :D
:thumbup:
.. mozes dijeliti i moj rucak...

#35366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 14:36
by mO k3
kada procitam ovo himalaja so digne mi se kosa na glavi ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

#35367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 14:41
by moonca
-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...

#35368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 14:47
by mO k3
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)

#35369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 14:59
by moonca
mO k3 wrote:
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku

... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...

vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..

#35370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 15:06
by wewa
mi koristimo morsku - kamena so, ova nasa tuzlanska mi ima 'zestok' okus

#35371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 15:13
by mO k3
moonca wrote:
mO k3 wrote:
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku

... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...

vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je

#35372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 15:21
by moonca
mO k3 wrote: izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-

.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam.. :oops: :-D
meni je samo problem ukus ..

#35373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 15:24
by mO k3
moonca wrote:
mO k3 wrote: izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-

.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam.. :oops: :-D
meni je samo problem ukus ..
:thumbup:

#35374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 16:11
by arzuhal
Tamam dok himalajska so počne pokazivati svoje dobre strane po organizam, za razliku od tuzlanske, tu negdje i umreš...

#35375 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 01/11/2019 18:52
by moonca
Ko te ne zna.. :oops: :wink: