Page 1415 of 2044
#35351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 31/10/2019 01:33
by GandalfSivi
Ne bih rekao da je slatko, pogotovo sto ga drzim 15 min u slanoj vodi kad izrezem na komadice, prije przenja...
#35352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 31/10/2019 04:47
by moonca
Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
#35353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 31/10/2019 06:17
by GandalfSivi
moonca wrote:Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
Cips nikada nisam volio...
#35354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 31/10/2019 20:18
by epik
Danas naletih na fin komad teleceg rozvrata... Malo soli, vruc rostilj, cesto okretanje da ne zagori, kad se malo zapece ide na foliju, preko odgovarajuci poklopac I za 10-tak minuta njam njam
https://youtu.be/osNo_91_FM4
#35355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 09:18
by Nisrin
#35356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 10:14
by mO k3
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
ja ga mariniram i ostavim da stoji vise dana i onda ga kuham ..
#35357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 11:47
by moonca
#35358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 13:31
by Nisrin
Kopar
Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog
#35359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 14:16
by moonca
Nisrin wrote:
Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog
.. mozes dijeliti i moj rucak...
#35360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 14:36
by mO k3
#35361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 14:41
by moonca
-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
#35362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 14:47
by mO k3
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
#35363 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 14:59
by moonca
mO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku
... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...
vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
#35364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 15:06
by wewa
mi koristimo morsku - kamena so, ova nasa tuzlanska mi ima 'zestok' okus
#35365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 15:13
by mO k3
moonca wrote:mO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku
... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...
vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
izivini , ako ti pase
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
#35366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 15:21
by moonca
mO k3 wrote:
izivini , ako ti pase
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-
.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam..
meni je samo problem ukus ..
#35367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 15:24
by mO k3
moonca wrote:mO k3 wrote:
izivini , ako ti pase
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-
.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam..
meni je samo problem ukus ..
#35368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 16:11
by arzuhal
Tamam dok himalajska so počne pokazivati svoje dobre strane po organizam, za razliku od tuzlanske, tu negdje i umreš...
#35369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 01/11/2019 18:52
by moonca
Ko te ne zna..
#35370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 08:52
by Nisrin
ja inace ne volim nista soliti,minimalno solim..
u salate dodajem himalajsku i to je kupim u mlinu... a kada kuham tuzlansku...napr omletr sebi ne solim
#35371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 11:41
by moonca
~•
sinoc• ~°°
``
#35372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 18:01
by zlo zlo
te ukrasne soli: himalajsku, crnu havajsku itd. koristim ovako kad nešto gotovo solim u tanjuru, kokice itd. a kuham sa morskom soli sve ostalo, tako da ne fali joda
#35373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 20:11
by statixx
moonca wrote:~•
sinoc• ~°°
``
A kako grah serviras, bude li dekoracija.
#35374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 20:18
by Snake Eyes
Nisrin wrote:ja inace ne volim nista soliti,minimalno solim..
u salate dodajem himalajsku i to je kupim u mlinu... a kada kuham tuzlansku...napr omletr sebi ne solim
Izvini a zbog čega ne voliš so ili ti minimalno soliš?
#35375 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 02/11/2019 22:13
by moonca
statixx wrote:
A kako grah serviras, bude li dekoracija.
..NE jedem grah....Ali...kad Sam...bila je dekoracija...sir...poput fete..