Page 1411 of 1804

#35251 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 10:11
by wewa
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.

#35252 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 12:46
by stakasa
wewa wrote:
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Hvala legendo!
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?

#35253 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:00
by wewa
stakasa wrote:
wewa wrote:
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
kao i za sve druge dolme punjenje pravim od mljevene junetine (plecka, vrat), luka, mrkve, krompira umjesto rize (jer bude mekse i socnije), bijelog luka i zacina (so, biber, majcina dusica, kopar, crvena paprika)

punim luk obaren u slanoj vodi s malo sirceta, redam u slojeve, podlijem vodom, dodam mesnu kocu i kuham na laganoj vatri.
Hvala legendo!
Mesna koca je mesni temeljac, buljon, je li tako?
Meso imam, to je ono meso sto ide u pljeskavicu i hambureger po originalu, je li tako?
Finta sa krompirom (pretpostavljam izrendanog, pretpostavljam na najsitniju rendu?) mi se svida ali cu je kombinovat - u dvi ce serpe. Jedna kombinejsn rize i krompire a u drugoj riza. Volim rizu u fasiranom mesu. Kad pravis obicnu dolmu, punjene paprike i punjene tikvice, patlidzane itd, stavljas li tada luka u smjesu?
Znaci paradajz nikako? Mislio sam na dnu malo zapec narendane mrkve na maslacu i onda po tome paradajz i pustit da savrije pa tek onda slagat po tome, sta mislis, da ne preceram?
da, temeljac je odlican ako ga imas. ako ne, onda bujon u kocki/prahu.

krompir rendam, ali nebitno na koju krupnocu jer se otopi kuhanjem. luk uvijek stavljam u smjesu, volim aromaticno punjenje. paradajz ne koristim sa sogandolmom jer pojaca kiselinu, njega stavljam samo s punjenim paprikama, ali ti svakako mozes.
mozes s mrkvom zaprziti i malo brasna, zbog gustine, zavisi kakav saft volis, meni je bistri drag sa sogan dolmom i japrakom.

#35254 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:07
by stakasa
Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:

#35255 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:07
by stakasa
Temeljca imam vazda u zamrzivacu. I od koke i od koljenica

#35256 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:10
by wewa
stakasa wrote:Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:
ja paprike pravim tako, na vec gotovom saftu koji se onda kuhanjem zgusne - i nemam problema sa zagorijevanjem, solidne su mi serpe.

vidi samo da ti saft ne bude prekiseo, zbog onog sirceta u kojem se obaruje luk. obicno dodam kasicicu secera (ili meda u talijanske i turske recepte) da izbalansiram kiselost paradajza.

i uslikaj nam obavezno :thumbup:

#35257 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:12
by stakasa
wewa wrote:
stakasa wrote:Hvala! Vidi se da imas u malom prstu. Jedna ce serpa sa crvenim, druga sa bistrim saftom. A ovaj crveni ce biti u fullu sa zaprzenim mrkvom, paradajzom (nesto se mislim da mi ne bude gorko ako odma zaprzim!?) i malo brasna odma na pocetku (mislio sam pred kraj ali nije ni tvoja mahnita - dodam i mjesam na ne bas jakoj vatri, je li tako?). Tu cu i u smjesu malo pasiranih kavada. A ona druga gdje ce sogancici dominirat ide bez luka u smjesu. Haj eksperimentisacu pa cu znat za drugi put :thumbup:
ja paprike pravim tako, na vec gotovom saftu koji se onda kuhanjem zgusne - i nemam problema sa zagorijevanjem, solidne su mi serpe.

vidi samo da ti saft ne bude prekiseo, zbog onog sirceta u kojem se obaruje luk. obicno dodam kasicicu secera (ili meda u talijanske i turske recepte) da izbalansiram kiselost paradajza.

i uslikaj nam obavezno :thumbup:
Hocu, uslikacu i postirat sve. Ja inace slikam iz nekih drugih razloga, ne bi sad da se otkrivan :D (nije instagram ni fejsbuk, ovo je jedino mjesto gdje javno pokazujem)

#35258 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:30
by moonca
hladan.preminger wrote:nisam dugo postao, ali sam kuhao :D


Prikazano spremno za ... :gladna: -- dobre kombincije... :thumbup:

#35259 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:36
by zijancer
Iz kašahane je
Image

#35260 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:41
by stakasa
zijancer wrote:Iz kašahane je
Image
Kakva ti je ovo kasha, zobena?

#35261 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:45
by moonca
I meni lici- dobra je :thumbup: --- ali bez --nara... :-)

#35262 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:48
by zijancer
zobena nego šta :-D

#35263 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 13:49
by stakasa
zijancer wrote:zobena nego šta :-D
Evo proguglah
https://www.facebook.com/Kasahana.Official/
Wow
Jednom sedmicno bi se ova kasa morala jesti za dorucak

#35264 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 14:03
by moonca
I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image

#35265 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 14:17
by stakasa
GI Index: 700 :D
Kakav bona tost i sladilo, kasa je zakon. Vlaknasto, vari do podne :D

#35266 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 15:15
by moonca
stakasa wrote:GI Index: 700 :D
Kakav bona tost i sladilo, kasa je zakon. Vlaknasto, vari do podne :D
Ne citash ti mene - jedem kasu svako drugo jutro ali -ne bas zobice -vec - steel cut- ima drugaciju strukturu- pucketa kad zvaces.. :lol:
Image

#35267 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 17:58
by GandalfSivi
stakasa wrote:Kako pravite sogan dolmu? Kombinujete li sa suhim paprikama?
Gluho bilo. Bilo kakav dodatak ubije slatkocu luka...

#35268 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 23/10/2019 18:29
by arzuhal
moonca wrote:I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image
super je, samo bez tosta i sladila :thumbup:

#35269 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 02:59
by exliberal-ex
moonca wrote:I ja, svako drugo jutro zob a prvo..tost da kefirom I malo sladila :-D

Image
Ja bi se u*** ko grlica od ovog.... ja nemogu da jedem ujutro...samo kafa i mozda biscotti sto sinjora napravi :D :D

ko stari ker....jedem dvaput dnevno...malo za rucak dok sam na poslu i vecera kad dodjem kuci ...al ne previse kasno..onda nemogu da spavam....jebem ti sunce ostario sam. :twisted:

#35270 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 03:06
by samsonsam
hladan.preminger wrote:nisam dugo postao, ali sam kuhao :D

1. zlatna pečenica ili skriveni biftek ili hanger steak

2. velika unska pastrmka i male potočne iz lokalnog uzgoja

3. teleća rebra sa domaćim kruhom

4. fritata sa povrćem i sunkom sa salatom od domaćeg cherry paradajza i bosiljka

5. integralna pizza (nekih 7 žitarica u brašnu) sa svježe ubranim lisičarkamam, mozzarellom i šunkom te tjestenina sa pecorinom i pestom od Taggiasca maslina i sušenog paradajza.
dobro se potrudio :thumbup:

jel' ovo sve dorucak za dvoje ;-) :lol:

#35271 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 03:19
by samsonsam
zijancer wrote:Iz kašahane je
Image
dobro izgleda :thumbup: i dobra inicijativa (zdrava hrana)..kakve su cijene?

licno, najvise volim takvu hranu da spremam sam jer onda koristim sta volim,tako da nema fulanja i iznenadjenja

#35272 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 05:16
by moonca
exliberal-ex wrote: Ja bi se u*** ko grlica od ovog.... ja nemogu da jedem ujutro...samo kafa i mozda biscotti sto sinjora napravi :D :D

ko stari ker....jedem dvaput dnevno...malo za rucak dok sam na poslu i vecera kad dodjem kuci ...al ne previse kasno..onda nemogu da spavam....jebem ti sunce ostario sam. :twisted:
To ti i treba ujutru da se.. ***** :lol: ako si sretan...
.Meni kolacici ne gode - ali, nakon kafe mi treba nesto hrane. I ja dva puta jedem - :-) da, bude i izmedju 'grickanja' -al- ne radim nista- i ovo koliko uzimam mi se cini pevishe.. :lol:
.. mozes li na poslu -nap- 10 minuta.. to pomaze..

#35273 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 07:09
by Dori
GandalfSivi wrote:
Maraschino wrote:
@Gandalfe, pravis li riblju corbu?
Ovako:
Image

Ili ovako:
Image
Odlicna!

Ja isto imam jednu verziju sa lososom, rakovima, porilukom i šafranom. Nije losa, ali ova tvoja mi je bolja....


Image

#35274 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 07:35
by zijancer
samsonsam wrote:dobro izgleda :thumbup: i dobra inicijativa (zdrava hrana)..kakve su cijene?

licno, najvise volim takvu hranu da spremam sam jer onda koristim sta volim,tako da nema fulanja i iznenadjenja
samsonsam, ne znam, bila je nenaručena iznenadna dostava

i ja kući kuham zobene kaše, ali obično dodam rozine, suhe šljive i sitne sjemenke
ovdje mi se svidjela ideja da može sezonsko voće, pogotovo nar :thumbup:

#35275 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 24/10/2019 07:39
by stakasa
Sogan

Image