Page 1403 of 1798

#35051 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 00:39
by exliberal-ex
Maraschino wrote:Image

jos jednom pretjerali sa hranom :roll:

crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda :twisted:

#35052 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 00:41
by Maraschino
exliberal-ex wrote:
crko dabogda.....kako ta pita dobro izgleda :twisted:
za utjehu, nije bila cemu, neka krompirusa sa suhim mesom...bljak :run:

:mrgreen:

#35053 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 00:41
by moonca
:roll:
..moju nikada nisi pohvalio...

#35054 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:04
by exliberal-ex
moonca wrote::roll:
..moju nikada nisi pohvalio...
tvoja pita je provokativna :lol:


nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice

ovo je recept kako je je pravim, ako ima ko bolji ....bujrum

prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)

kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.

Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.

Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.

Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.

Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .

#35055 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:05
by Loo
Begova na pil.prsima!? :shock:
Ma.bjez ba :-)
Begova se pravi na cijeloj koki.domaćoj bi bilo idealno

Ostalo..ok
S tim da ja u temeljac stavim i celer..i malu glavicu luka..i pastrnjak..i lovor list.
Mlijeko.ne stavljam.
Eventualno ko voli. Prilikom serviranja kasikicu milerama
I limun pod obavezno

#35056 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:08
by exliberal-ex
Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba :-)

Ostalo..ok

pa na cemu cu....?!

#35057 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:09
by Loo
exliberal-ex wrote:
Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba :-)

Ostalo..ok

pa na cemu cu....?!
Zamalo ti ne rekoh :mrgreen:

#35058 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:10
by moonca
Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus

tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..

Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..

#35059 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:32
by zizi505
moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus

tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..

Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.

#35060 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:46
by moonca
zizi505 wrote: A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
Za cijelo pile ne treba-kad je za supu -ali, za batake i /ili/ karabatake -da

ulje - ovo Image

#35061 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 01:49
by exliberal-ex
zizi505 wrote:
moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus

tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..

Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.

Ja uvijek malo proprzim povrce prije nego sto dodam meso da ga malo proprzim samo da porumeni tek onda dodam vode al kao sto moonca rece samo da pokrije meso.
Ako je junetina ili teletina onda proprzim malo duze da meso pusti vodu, tek kad uvrije dodam mlaku vodu i onda zatvorim pola sata

#35062 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 02:00
by GandalfSivi
Moradoh improvizovati u zadnjoj sekundi, ali na kraju ispade totalno nelose, stavise...

Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije :)

Image

#35063 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 02:05
by moonca
exliberal-ex wrote:
zizi505 wrote:
moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus

tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..

Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.

Ja uvijek malo proprzim povrce prije nego sto dodam meso da ga malo proprzim samo da porumeni tek onda dodam vode al kao sto moonca rece samo da pokrije meso.
Ako je junetina ili teletina onda proprzim malo duze da meso pusti vodu, tek kad uvrije dodam mlaku vodu i onda zatvorim pola sata
Za ekspres lonac ne radim to- jer hocu kuvani ukus- i ono malo ulja koje dodam se razblazi sa tecnoscu iz luka -- ali ta tecnost je dobra baza za temeljaec ili nastvak kuvanja begove corbe..onda dodati i ----celery seeds--

#35064 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 02:07
by moonca
GandalfSivi wrote:Moradoh improvizovati u zadnjoj sekundi, ali na kraju ispade totalno nelose, stavise...

Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije :)

Image
e, taman uz -----------couscous :)
jel?

#35065 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 02:14
by GandalfSivi
moonca wrote:
e, taman uz -----------couscous :)
jel?

Francuski hljeb, dobar, frisak. Evo se i kompot hladi, i eto.

Kupio sebi danas novu igracku, pa nisam imao vremena se jos i prilozima zajebavati...

Igracka:

Image

#35066 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 02:27
by GandalfSivi
Miris dunja (i jabuka i sljiva i klincica i cimeta) :)

Image

#35067 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 03:03
by Ramzess Veliki
Patka, Pekinska patka. 8-)
Dam testeru, ovom svom cimeru kinezu da proba, kaze nista ukusnije nije jeo. Komentarise da su patke suhe i zilave kad se spremaju po tradicionalnoj kineskoj kuhinji, i pita kako sam je spremio, a ja mu kazem- Eeeeee ... :D
Dakle prvo se patka dobro nasoli i ostavi preko noci u frizideru, sutradan je pobrises suhom krpom i u posudu sa vise ulja na przenje da dobije boju. Nakon przenja premaze se medom i pod foliju u rernu na sat vremena. Nakon pecenja na 200 stepeni, ubaciti povrce i peci pod folijom pola sata (okrenuti patku na drugu stranu), a zatim skinuti foliju i peci jos pola sata na 180 stepeni. :D

Drugi put patku cu pripremiti na isti nacin ali umjesto meda bice pajcovana u senfu, ulju i persunu. 8-)
Image

#35068 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 05:48
by moonca
GandalfSivi wrote:Miris dunja (i jabuka i sljiva i klincica i cimeta) :)

Image
.. :thumbup: --super.. i malo tucenog vrhnja...Image

#35069 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 08:18
by Dori
zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Moze, bas da uporedim....

Loo, odlicna :lol: :thumbup:

GandalfSivi, standardno :thumbup: (dobra ti igracka ;-) )

Ramzess Veliki, super izgleda. Samo jednom sam je pravila, ali to se nesto peklo 10 sati, citava procedura....I skontala da ne vrijedi praviti drugi put :lol:

#35070 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 09:45
by adda_sa
exliberal-ex wrote:
nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice

prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)

kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.

Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.

Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.

Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.

Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .
ne idu ti bas pileca prsa, treba nes sa kozom..ja stavim par karabataka ili pile cijelo...
to ujednu serpu,u drugu luk,bijeli luk,celer,mrkve itd... mrkvu isjeckam, ostalo propasiram..ne volim kad se vide komadici luka u supi.. piletinu isjeckam sitno,al da se vide komadici i da ima mesa..
ostalo sve isto... ponekad dodam zumance jedno na kraju...

#35071 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 09:45
by Oticon
Loo wrote:Ljutenica :srce: :evil:

Image
ja ću ovog Otrova :kiss:
:lol: :lol:

#35072 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 18:37
by samsonsam
ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica :srce: :thumbup:

svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti :izet:

da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?

evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica :) malo je reci da su ukusni

Image

Image

#35073 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 18:42
by BarbaDue
Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:

#35074 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 18:48
by pizarro
samsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica :srce: :thumbup:

svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti :izet:

da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?

evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica :) malo je reci da su ukusni

Image

Image
dobro ti ovo :thumbup:
moze li recept :-D

#35075 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 15/10/2019 18:49
by moonca
BarbaDue wrote:Što ste škrti???? :shock: :evil:


Niko od vas neda recept za smrznute lignje :zoka:
Po meni- kao sto si i pravio- u tavi- preprzis i uz krompir sluzis... predhodno ih odmrznes - preko noci u frizideru..

Kod mene se prodaju kao mamci za ribolovce.. :lol: i jeftino je...