#35051 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Posted: 15/10/2019 01:09
Zamalo ti ne rekohexliberal-ex wrote:Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba
Ostalo..ok
pa na cemu cu....?!
Zamalo ti ne rekohexliberal-ex wrote:Loo wrote:Begova na pil.prsima!?
Ma.bjez ba
Ostalo..ok
pa na cemu cu....?!
A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Za cijelo pile ne treba-kad je za supu -ali, za batake i /ili/ karabatake -dazizi505 wrote: A što dodaješ ulje i koje?
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
zizi505 wrote:A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
Za ekspres lonac ne radim to- jer hocu kuvani ukus- i ono malo ulja koje dodam se razblazi sa tecnoscu iz luka -- ali ta tecnost je dobra baza za temeljaec ili nastvak kuvanja begove corbe..onda dodati i ----celery seeds--exliberal-ex wrote:zizi505 wrote:A što dodaješ ulje i koje?moonca wrote:Sinoc sam u ekspres lonacu pilece batake kuvala- malo soli, mrkve i crnog luka, malo ulja i malo vode, -tek toliko da dodje do vrha bataka- kuvaj oko 20 minuta..- ta baza je nevjerovatno ukusna- danas sam ostatak bataka jela sa sushi rizom- grijala u mikrovalnoj- nevjerovatan miris i ukus
tak- to je moj osvrt na pripremu corbe..
Batake kupila u --Trader Joe's-- mislim da ga i vi imate..
Meni je ono nepotrebno, jer pile ima dovoljno svoje masnoće.
Ja uvijek malo proprzim povrce prije nego sto dodam meso da ga malo proprzim samo da porumeni tek onda dodam vode al kao sto moonca rece samo da pokrije meso.
Ako je junetina ili teletina onda proprzim malo duze da meso pusti vodu, tek kad uvrije dodam mlaku vodu i onda zatvorim pola sata
e, taman uz -----------couscousGandalfSivi wrote:Moradoh improvizovati u zadnjoj sekundi, ali na kraju ispade totalno nelose, stavise...
Dakle sa lijeve strane bamija sa lukom, breskvama, paradajzom, djumbirom, alejevom paprikom, bijelim lukom, cardamomom, soli i biberom, a sa desne strane standardna bamija sa teletinim, samo bez bamije
moonca wrote:
e, taman uz -----------couscous
jel?
.. --super.. i malo tucenog vrhnja...GandalfSivi wrote:Miris dunja (i jabuka i sljiva i klincica i cimeta)
Moze, bas da uporedim....zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
ne idu ti bas pileca prsa, treba nes sa kozom..ja stavim par karabataka ili pile cijelo...exliberal-ex wrote:
nego treba da pravim begovu corbu iduce sedmice
prvo stavim pileca prsa da se kuhaju sa par komada mrkve ( nekad znam bacit prvu vodu ako pocne pjenit)
kad je meso skuhano sklonim supu da se malo ohladi, meso se izvadi i isjecka na sitno ( ono sto kazu izrendas skoro da se raspada izmedju prstiju) i samo malo mrkve se isjecka ....ono da malo zacrveni. Ako sam imao bamije nju mogu da isjecem na malo vece komade.
Kad je to gotovo onda uzmem drugu serpu i stavim da se grije, dodam oko 100 gr putera da se polako istopi i pocne da kljuca.
Tad na taj puter koji se konstantono mora mjesat polako dodam oko dvije kasike brasna (u zavisnosti koliko sam stavio putera) .
Brasno treba da pocne da mjenja boju ali nesmije da se zaljepi, previse zgusne ili zagori.
Slijedece je da se doda supa u kojoj su se pileca prsa skuhala, polako se dodaje supa na to brasno ( ako se meso raspalo onda se dodaje kroz cjediljku) i to se mora dodavat polako dok se konstanto mjesa da nedodje do zgrudvavanja.
Kad se sva supa dodala onda ubacim isjeckano meso, mrkvu i bamiju. Sacekam da pocne da kljuca pa onda smanjim temperaturu i dodam mlijeko ( izmedju 1 ili 2 solje) i onda polako dovedem do kljucanja .
Mora se pazit da nezagori bez obzira sto se kuha na slaboj temperaturi.
Zadnje je da se doda vegeta i so...ali uvijek ostavim malo neslanu jer ce promjenit ukus drugi dan,
Nikad je neserviram svjezu mora odstajat makar jedan dan , dva jos bolje i tad se doda so po potrebi .
ja ću ovog OtrovaLoo wrote:Ljutenica
dobro ti ovosamsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
Po meni- kao sto si i pravio- u tavi- preprzis i uz krompir sluzis... predhodno ih odmrznes - preko noci u frizideru..BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Dobro izgleda-samsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
Evo recept.Dori wrote:Moze, bas da uporedim....zizi505 wrote: Ako hoćeš mogu ti napisati recept po kojem je ona pravi.
Ja kupujem samo Ledove, čitave.BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje
Odličnosamsonsam wrote:ja lijepih li slika...od slane torte,slatke,rostilja i jos na kraju ljutenica
svaka cast,imase sta i vidjeti i nauciti
da ne bude o.t. ko je spominjo kikiriki puter?
evo malo energy bars od kikiriki putera,urmi,meda i zobenih pahuljica malo je reci da su ukusni
Naravno, već nekoliko puta pokušavam napraviti jestive lignje.zizi505 wrote:Imam još jedan izvrstan recept za punjene lignje, pa ako budeš htio mogu ti ga napisati.BarbaDue wrote:Što ste škrti????
Niko od vas neda recept za smrznute lignje