stakasa wrote:samsonsam wrote:stakasa wrote:
dobar karfiol
Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?
[youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]
Ko i krompir...
Variras sosove:
Ja volim curry ..znaci sve to mljekasto (slatko i kiselo vrhnje, sir rendani, tj. Parmezan,) plus brdo curry-ja
Onda -sve isto plus brdo bijelog luka, aleva paprika..
Ili sve isto plus neka mjesavina zacina...talijanska, provansalska, grill...ma sta ti mirise
Sve je to nekakav fol besamela.
Mozes 0,1%masnoce kupovati...but...why
Najlajt verzija, a peceno, je prokuhati, pa u ulje, parmezan, biber pomijesati i ispeci u rerni na papiru za pecenje.
I volim pohovani karfiol i pakoras da je karfiol unutra. I musaku od karfiola.
I ima jedno vegansko jelo, skuhas karfiol, a napravis sam sos sa djumbirom, bijelim lukom, sos-paradajzom,rizinim sirupom...uh...mislim da je neka kopija chicken teriyaki...