Page 1357 of 2044

#33901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 09:24
by Loo
Dobre vam ove koljenice :mrgreen:
Ja bih pure mogla svaki dan .na sve nacine.. :srce:

Zemicke
.jecmeno.razevo.zobeno.heljdino.speltino brasno+mljeveni lan

Image
#furka#hranimosezdravo# :skoljka:

Image

#33902 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 11:55
by Nisrin
samsonsam wrote:
i jos domaci somun pa opleti :) :thumbup:

Kakav somun, ovo se jede bez icega :D ....royal mix povrca, baby mrkve, mahune, teletina, junetina, ajvar, zacini, paradajz sos i bez somuna je milion kcal :D

@LOO, kako ti ispadnu ove zemicke ovako cvrste, ne raspadaju se? Jesu li mekane unutra? KOd mene nejestivo kad po hrono bilo sta pravim :D
Imam sva brasna, ali nikako da potrefim recept

#33903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 12:03
by Loo
Nisrin .. Psilijum :mrgreen: u njemu je tajna
( zaboravila ga napisati :lol: )

#33904 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 14:57
by pustopoljina
stakasa wrote:
samsonsam wrote:
stakasa wrote:Image

dobar karfiol :thumbup:
Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]
Ko i krompir...
Variras sosove:
Ja volim curry ..znaci sve to mljekasto (slatko i kiselo vrhnje, sir rendani, tj. Parmezan,) plus brdo curry-ja
Onda -sve isto plus brdo bijelog luka, aleva paprika..
Ili sve isto plus neka mjesavina zacina...talijanska, provansalska, grill...ma sta ti mirise
Sve je to nekakav fol besamela.
Mozes 0,1%masnoce kupovati...but...why :skoljka:

Najlajt verzija, a peceno, je prokuhati, pa u ulje, parmezan, biber pomijesati i ispeci u rerni na papiru za pecenje.
I volim pohovani karfiol i pakoras da je karfiol unutra. I musaku od karfiola.
I ima jedno vegansko jelo, skuhas karfiol, a napravis sam sos sa djumbirom, bijelim lukom, sos-paradajzom,rizinim sirupom...uh...mislim da je neka kopija chicken teriyaki...

#33905 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 16:11
by stakasa
Nisam jos spreman za ove najlajt verzije, mozda i do toga nekad dodem. Ma ovako cu ko sto si napisala, hvala legendo :thumbup:

#33906 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 19:27
by samsonsam
stakasa wrote: Hvala
Kako ga ti/vi ostali pravis? Ovaj je ispo fin i ukusan ali ovo je dobro masno. Turski neki recept, evo ovaj dole ispod, i ostali turski sto sam pogledo identican je nacin, oni ovako jedu.Jelo se zove Fırında Karnabahar. Znaci skuha se karfiol u slanoj vodi, 6-7 minuta, ne vise. Dok korjen ne omeci. Ocjedi se i onda polije ovom smjesom. A smjesa je neki dobro gust turski jogurt, brasno, mlijeko, biber, cili, jaja, majdonos. To se pece 20 minuta, pospe sirom i dopece jos desetak minuta.
Alternativa je besamel sos. Ima li jos kakvih prijedloga?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FSDElYS ... ex=17&t=0s[/youtube]
kao sto pustopoljina vec navede,varijaj sa sosovima a sa kojim god sosom da napravis bice masno ako ide kajmak/sir/mlijke za kuhanje ili besamel...ali karfiolu to i treba inace bude kao da si casu vode popio :wink:

ja karfiol koristim samo kao prilog,znaci skuhan u slanoj vodi a musaku od karfiola nisam ,jedno 30-35 godina pravio :oops: ...a probaj jer nije losa

#33907 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 19:29
by samsonsam
Loo wrote:Dobre vam ove koljenice :mrgreen:
Ja bih pure mogla svaki dan .na sve nacine.. :srce:

Zemicke
svaka ti cast :thumbup:

p.s. ja uvijek za tebe navijam :wink: :lol:

#33908 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 19:30
by samsonsam
Nisrin wrote:
samsonsam wrote:
i jos domaci somun pa opleti :) :thumbup:

Kakav somun, ovo se jede bez icega :D ....royal mix povrca, baby mrkve, mahune, teletina, junetina, ajvar, zacini, paradajz sos i bez somuna je milion kcal :D
ma pusti kalorije, sta je sa mochom, valja to poumakat :mrgreen:

#33909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 19:32
by samsonsam
pravi li ko od vas "babe" ? il' kako se vec zovu u vasem kraju

Image

Image

mi ih obozavamo al' eto sve se nesto zaboravi :)

#33910 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 06/09/2019 19:55
by pizarro
a sta ti je to, krompir?

#33911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 08:31
by Zizi505
Od jutros
Čaj od sveže metvice i voćna salata sa grejpom, breskvom i nektarinom, te malo šumskog meda

Image


I pita leza ili lezi baba
Image

#33912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 08:50
by Euphoria
Zizi vrijedna na sabahu...uh kako bih ti se sad na dorucak privalila :)

#33913 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 10:20
by biggrin
Loo wrote:Nisrin .. Psilijum :mrgreen: u njemu je tajna
( zaboravila ga napisati :lol: )
tacno sam znao da je psilijum! :gugladavidistajeuopsteto:

#33914 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 10:22
by adda_sa
sta su babe? izgleda kao krompir u krusnim mrvicama, pa zapecen?
@zizi, kakva je ovo pita? nikad cula :D

#33915 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 10:33
by Euphoria
Zovu to uzljevak, struganica, baka...kako u kojem dijelu bosne.

Ja je pravim tako sto izrendam krompir, dodam vecu glavicu luka, vegetu,sol, biber, supenu kašiku pavlake, jedno jaje, prašak za pecivo i malo brašna.
Pouljim tepsiju, stavim smjesu, koja ne treba biti previse gusta, rasporedim po tepsiji, naspem ulja u ruku i premazem lagano povrsinu i pečem na 250 stepeni dok ne dobije zlatnu,rumenu boju. Kako je samo to ukusno, od kad nisam pravila :-)

#33916 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 12:12
by Zizi505
@adda_sa
Jedna vrsta uljevaka ili uzljevaka (kod nas svaga regija ima drugačiji način kako ovo zove)...ima naziv i razljevak
Uglavnom ja sve vrste uljevaka pravim odokativno. :D

Recept za ovu: troje jaja, otprilike po čaša gušćeg jogurta, mlijeka i vode, malo ulja, kukuruzno brašno, izrendana bundava (mogu i tikvice). Imala sam i mladog sira kojem je vrijeme bilo da se pojede, pa i njega ubacila.

Kada pravim uljevake, tepsiju namažem s uljem i ugrijem u rerni, te na vrelu istresem smjesu. Pečem je prvo na 250° da porumeni, pa onda smanjim na 180°.
A opet temperaturu regulišeš spram svoje rerne.

Uglavnom s uljevacima imaš slobodu da eksperimentišeš po svojim željana. Imaš opciju i bez bundave, a tada je pravim samo s jogurtom ili kiselim mlijekom.
Ima varijanta i sa žarom, blitvom ili špinatom, pa sa različitim kombinacijama brašna, sireva...

Pustiš mašti na volju...

#33917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 13:59
by moonca
Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..Image

#33918 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 16:25
by GandalfSivi
moonca wrote:Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..Image
Kako ga susis?

#33919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 16:41
by moonca
GandalfSivi wrote:
moonca wrote:Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..[img]hg]
Kako ga susis?
..Ovako. nekoliko dana - moze i dok se ne pojavi 'siva'na gubovima.. vidish boje... :-D

#33920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:24
by insomnia78
Mmmm

#33921 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:24
by insomnia78
Ja cu vala nekakv gulas veceras

#33922 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:44
by GandalfSivi
moonca wrote:
..Ovako. nekoliko dana - moze i dok se ne pojavi 'siva'na gubovima.. vidish boje... :-D
Samo ga ostavis u frizideru, ili ga vakumiras?

Anyhow, evo malo drugaciji dorucak...

Image

#33923 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:53
by samsonsam
pizarro wrote:a sta ti je to, krompir?
babe= krompir suh uvaljan u kukuruzno brasno,so i biber i zapecen u rerni

#33924 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:54
by samsonsam
zizi505 wrote:Od jutros
Čaj od sveže metvice i voćna salata sa grejpom, breskvom i nektarinom, te malo šumskog meda

Image


I pita leza ili lezi baba
Image
yes :thumbup:

#33925 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Posted: 07/09/2019 17:55
by samsonsam
moonca wrote:Veceras nakon par dana -susenja- steak au poivree --

:gladna:


..Image
love is in the air :wink: :lol:

dobro pravo :thumbup: