Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
- Posts: 1492
- Joined: 10/05/2011 14:15
#49301 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jes da su gotove jufke... Sareni burek
-
- Posts: 37175
- Joined: 25/05/2010 18:30
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49303 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
tema je ''sta si kuho'' a ne sta si sliko
elem:
-marinada??
-sta si turio?
-kako si kuho?
[/quote]
Divljac nikad ne stavljam u marinadu, za srnetinu svakako ne treba. Samo zamrzivac bar 7 dana za neke druge vrste.
1 kg luka, 2 paprike srednje velicine, 2-3 mrkve, 1 veca tikvica ili 2 manje.sve izrezes, stavis u posudu u kojoj ce se kuhati, posolis i dinstas na ulju dok se povrce skoro ne rastopi.
Meso na kockice, dodas ga u povrce, stavis supenu kasiku senfa, 4 lovorova lista, grancicu ruzmarina i 2-3 struka majcine dusice i malo nagnjecis kasiku bibera u zrnu(sarenog).
Lagano dinstas sve skupa, kad sok koji ce pustiti meso i povrce uvrije, dodas 2 konzerve paradajz pelata i 2 decilitra govedjeg temeljca.(ako je srnetina sa kostima-plecka ili but, skuhaj kosti ranije i imas temeljac).
Na laganoj vatri krckati 2 sata, povremenno mijesati, dosoliti po ukusu(takodje zaljuti ako volis), dodati vrganje ili neke druge gljive izrezane na vece komade, casu bijelog vina(banatski rizling najbolji za kuhanje) ostaviti da krcka jos 20 minuta i to je to
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49304 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ako je srnetina iz uzgoje i ne treba marinada ..
ako od divljci pravim neko varivo /cevap, corbu, gulas, paprekas/ onda ne mariniram/
ali ako pravim neko pecenja mariniram u marinadi od crvenog luka i bibera..
sameljem toliko luka da lukova voda i luk mogu prekriti meso
ako od divljci pravim neko varivo /cevap, corbu, gulas, paprekas/ onda ne mariniram/
ali ako pravim neko pecenja mariniram u marinadi od crvenog luka i bibera..
sameljem toliko luka da lukova voda i luk mogu prekriti meso
-
- Posts: 25765
- Joined: 11/10/2008 21:45
#49305 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49306 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Lijepo.Toto wrote: ↑31/07/2022 21:05 ako je srnetina iz uzgoje i ne treba marinada ..
ako od divljci pravim neko varivo /cevap, corbu, gulas, paprekas/ onda ne mariniram/
ali ako pravim neko pecenja mariniram u marinadi od crvenog luka i bibera..
sameljem toliko luka da lukova voda i luk mogu prekriti meso
Za srnetinu iz uzgoja prvi put cujem. Jeleni u redu, ali srne u ogradama bas i ne idu
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49307 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Poznajem.suspect_zero wrote: ↑31/07/2022 21:26Nije crna nego baš bistra ....ti izgleda dobro poznaješ te krajeve iza Treskavice prema Magliću, Zelengori, Leliji, Tjentištu
Bila sam jednom u Crnoj Rijeci kad sam bila mala, okupile se one žene oko mene i rekle mi da ću se tu udat'
A nista, organizuj vjencanje tu Stanovnika, tj mladozenja nesto nema bas, kao i u svim ruralnim krajevima. Ali da je lijepo jeste
-
- Posts: 25765
- Joined: 11/10/2008 21:45
#49308 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
To bilo prije više od 40 god, bila mala curica a to bila njihova zezancija kada neko novi u selo dođe....meni se baš nije dopaloSanabija wrote: ↑31/07/2022 21:29Poznajem.suspect_zero wrote: ↑31/07/2022 21:26
Nije crna nego baš bistra ....ti izgleda dobro poznaješ te krajeve iza Treskavice prema Magliću, Zelengori, Leliji, Tjentištu
Bila sam jednom u Crnoj Rijeci kad sam bila mala, okupile se one žene oko mene i rekle mi da ću se tu udat'
A nista, organizuj vjencanje tu Stanovnika, tj mladozenja nesto nema bas, kao i u svim ruralnim krajevima. Ali da je lijepo jeste
Na temu, jučer krompiruša i supa....danas prvo lokumi za doručak a ručak paprike i paradajz dinstano i škampe.
Ovih dana nabavljam sastojke za hašure pa će i to biti u nedjelju.
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49309 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Slike molimsuspect_zero wrote: ↑31/07/2022 21:37To bilo prije više od 40 god, bila mala curica a to bila njihova zezancija kada neko novi u selo dođe....meni se baš nije dopalo
Na temu, jučer krompiruša i supa....danas prvo lokumi za doručak a ručak paprike i paradajz dinstano i škampe.
Ovih dana nabavljam sastojke za hašure pa će i to biti u nedjelju.
-
- Posts: 25765
- Joined: 11/10/2008 21:45
#49310 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Zaboravila sad se ne pika da sam išta kuhala
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49317 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jel' uzvodno uz Lasvu ili nizvodno?
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
-
- Posts: 25765
- Joined: 11/10/2008 21:45
#49319 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Sanabija fini izgledaju ovi suhi kolačići ovo nešto na fazon gurabije?
- GandalfSivi
- Posts: 18249
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#49320 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Napokon otvorih YT channel pod ovim nickom, od sada samo video Mislim da puno bolje pokaze od aranziranih slika…
Anyhow, rastika sa krompirom i paradajzom, te skampi
Anyhow, rastika sa krompirom i paradajzom, te skampi
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49321 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
losos/ roshtilj & peceni krompir & kuvane prokule..
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49322 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Nisu, napisacu recept poslije vikendasuspect_zero wrote: ↑05/08/2022 00:57 Sanabija fini izgledaju ovi suhi kolačići ovo nešto na fazon gurabije?
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#49324 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pa to su plasticiii.
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#49325 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
rastika je zakon a ni skampi nisu za zanemarit'GandalfSivi wrote: ↑05/08/2022 01:37 Napokon otvorih YT channel pod ovim nickom, od sada samo video Mislim da puno bolje pokaze od aranziranih slika…
Anyhow, rastika sa krompirom i paradajzom, te skampi