Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
vazi
Posts: 8814
Joined: 07/04/2010 15:31

#46776 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

BarbaDue wrote: 22/05/2021 21:00
vazi wrote: 22/05/2021 12:09
Jack Be Nimble wrote: 19/05/2021 03:41 Image
Super hobotnica al izgleda da je bila bas velika :thumbup:

Dobro si mi napomenuo, nismo ni mi odavno :thumbup:
Kako je pripremite?
Pecem sat u tepsiji s poklopcem, ne dodajem vode već maslinovo ulje , na ulje hobotnica 1h prvo na 250 pa na 220C*C, onda dodam krompir , luk, ev paprike, bijeli luk , maslinovo ulje, začine, poklopim i još jedno 30-40 min .
Neko ( prije smo i mi tako) prvo skuha hobotnicu 20 ak min u pretisu i onda prebaci u tepsiju s povrćem i sve u pekaru. Pravilo je da se peče sat vremena po kilogramu hobotnice .
Evo jedan fin recept , ako treba prevod samo reci


User avatar
vazi
Posts: 8814
Joined: 07/04/2010 15:31

#46777 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by vazi »

Večeras mi je bas sjeo ovaj cosak sto je osto :-D

Image
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#46778 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

Fokaca <3
(Jucerasnja)

Ovaj komadic sto je ostao uslikan danas.

Image

Image
immuno
Posts: 2018
Joined: 07/04/2010 11:05

#46779 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

Hadzince moja draga jucer sam vazdan mislila na tebe🥰 pravila sam chees cake al sa Lotus-Bischof keksima I kremom ( to je onaj mali Keks sto se cesto dobije uz kafu ima intenzivan okus karamela) supeeer je ispo jedino sam morala imprivizovati zamotavanje u foliju nisam imala toliko veliku da citav krug od jednom zamotam 🙈 helem umjesto jednog lista folije bilo je 5-6 :lol: al okus je bomba, naravno ko voli karamel 😊
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#46780 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

immuno wrote: 23/05/2021 15:37 Hadzince moja draga jucer sam vazdan mislila na tebe🥰 pravila sam chees cake al sa Lotus-Bischof keksima I kremom ( to je onaj mali Keks sto se cesto dobije uz kafu ima intenzivan okus karamela) supeeer je ispo jedino sam morala imprivizovati zamotavanje u foliju nisam imala toliko veliku da citav krug od jednom zamotam 🙈 helem umjesto jednog lista folije bilo je 5-6 :lol: al okus je bomba, naravno ko voli karamel 😊
Sad moras turit‘ recapAt. Ja gledala neki lagani kontam ovaj cu slijedeci ali s jagodama i odozgo zalit‘ cokoladom. Cini mi se pravi ljetni i za dummies :D

immuno
Posts: 2018
Joined: 07/04/2010 11:05

#46781 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

hadzinicasa wrote: 23/05/2021 16:48
immuno wrote: 23/05/2021 15:37 Hadzince moja draga jucer sam vazdan mislila na tebe🥰 pravila sam chees cake al sa Lotus-Bischof keksima I kremom ( to je onaj mali Keks sto se cesto dobije uz kafu ima intenzivan okus karamela) supeeer je ispo jedino sam morala imprivizovati zamotavanje u foliju nisam imala toliko veliku da citav krug od jednom zamotam 🙈 helem umjesto jednog lista folije bilo je 5-6 :lol: al okus je bomba, naravno ko voli karamel 😊
Sad moras turit‘ recapAt. Ja gledala neki lagani kontam ovaj cu slijedeci ali s jagodama i odozgo zalit‘ cokoladom. Cini mi se pravi ljetni i za dummies :D

Objene🥰
300g keksa Lotus-Bischof samljeti I dodati 100g istopljenog putera I sve dobro izmjesati, smjesom pokriti dno posude u kojoj ce se kolac peci, povrsinu poravnati I dnom case pritiskati da bude kompaktna mada.
500g sira ( svjezi neslani sir Philadelphia il neki slican)
200ml vrhnja/ schlagobers
2 supene kasike secera.... Sve mikserom izjednaciti
Vanilija Extrakt, 1supena kasika limunovog soka
3 jaja, jaja jedno po jedno dodavati, miksati...
Na kraju dodati 2s.kasike brasna I pola jedne s. kasike skroba / maizena, opet izmjesati sve I izliti preko keksa.
Posudu umotati u foliju I staviti u tepsiju u koju naspete vode ca.. 1/3 visine od posude u kojoj je kolac da je u vodi. Peci 30 min na 180°c I slijedeci 30min na 150°C.
Kolac hladiti 4-5h. Krem ( Lotus-Bischof, ne samo keksi ima I krem kao nuttela) 4 supene kasike otopiti na pari I preliti preko kolaca, izmrvljenim keksom posuti ili dekorisati prema vlastitoj zelji.... Ja volim karamel I meni je super, u orginalnom receptu u sir se stavlja 1 cup secera medjutim ja uvijek umanjim secer I nisam pigrijesila her Keks he sladak I krem isto, tako da je sladje bilo bi jako❤️
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#46782 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

@immuno
E fala! :)
immuno
Posts: 2018
Joined: 07/04/2010 11:05

#46783 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

hadzinicasa wrote: 23/05/2021 17:08 @immuno
E fala! :)
:kiss:
suspect_zero
Posts: 25655
Joined: 11/10/2008 21:45

#46784 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

Jutros lokume za doručak, ručak krompir i riba u alu foliji, supa (nije iz kesice) :D i hljeb integralni koji se još peče.
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#46785 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

pire od pastrnjaka...samo laganini :)

Image
User avatar
samsonsam
Posts: 1781
Joined: 18/09/2008 01:19

#46786 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

i opet ovo cudo doslo na red :D

Image

Image

Image
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#46787 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

Sutra aBda za ručak lazanje :mrgreen:
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#46788 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

vazi wrote: 22/05/2021 23:44
BarbaDue wrote: 22/05/2021 21:00
vazi wrote: 22/05/2021 12:09

Super hobotnica al izgleda da je bila bas velika :thumbup:

Dobro si mi napomenuo, nismo ni mi odavno :thumbup:
Kako je pripremite?
Pecem sat u tepsiji s poklopcem, ne dodajem vode već maslinovo ulje , na ulje hobotnica 1h prvo na 250 pa na 220C*C, onda dodam krompir , luk, ev paprike, bijeli luk , maslinovo ulje, začine, poklopim i još jedno 30-40 min .
Neko ( prije smo i mi tako) prvo skuha hobotnicu 20 ak min u pretisu i onda prebaci u tepsiju s povrćem i sve u pekaru. Pravilo je da se peče sat vremena po kilogramu hobotnice .
Evo jedan fin recept , ako treba prevod samo reci


Hvala
Ne špreham francuski ali ću se valjda snaći :mrgreen:
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#46789 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

BarbaDue wrote: 23/05/2021 22:16
vazi wrote: 22/05/2021 23:44
BarbaDue wrote: 22/05/2021 21:00

Kako je pripremite?
Pecem sat u tepsiji s poklopcem, ne dodajem vode već maslinovo ulje , na ulje hobotnica 1h prvo na 250 pa na 220C*C, onda dodam krompir , luk, ev paprike, bijeli luk , maslinovo ulje, začine, poklopim i još jedno 30-40 min .
Neko ( prije smo i mi tako) prvo skuha hobotnicu 20 ak min u pretisu i onda prebaci u tepsiju s povrćem i sve u pekaru. Pravilo je da se peče sat vremena po kilogramu hobotnice .
Evo jedan fin recept , ako treba prevod samo reci

Hvala
Ne špreham francuski ali ću se valjda snaći :mrgreen:
Kazu: hobotnica=škebići :roll:
Zoya
Posts: 23149
Joined: 09/06/2008 14:54

#46790 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zoya »

komsinica_s_drugog wrote: 17/05/2021 11:04 Ostala sam duzna presjek :-D

Image
Odlična :thumbup:


Meni te hobotnice strasno izgledaju :-)
User avatar
BarbaDue
Posts: 63329
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#46791 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

Toto wrote: 24/05/2021 15:39
BarbaDue wrote: 23/05/2021 22:16
vazi wrote: 22/05/2021 23:44

Pecem sat u tepsiji s poklopcem, ne dodajem vode već maslinovo ulje , na ulje hobotnica 1h prvo na 250 pa na 220C*C, onda dodam krompir , luk, ev paprike, bijeli luk , maslinovo ulje, začine, poklopim i još jedno 30-40 min .
Neko ( prije smo i mi tako) prvo skuha hobotnicu 20 ak min u pretisu i onda prebaci u tepsiju s povrćem i sve u pekaru. Pravilo je da se peče sat vremena po kilogramu hobotnice .
Evo jedan fin recept , ako treba prevod samo reci

Hvala
Ne špreham francuski ali ću se valjda snaći :mrgreen:
Kazu: hobotnica=škebići :roll:
Vjerujem...znači hobotnica = 0 bodova :mrgreen: idemo na lasagne :-D
Image
Zezn'o sam, na zadnjem spratu mi ostade vrlo malo mesa i bešamela :zoka:
epik
Posts: 1488
Joined: 10/05/2011 14:15

#46793 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by epik »

1 kg junece kremenadle na rostilju :mrgreen:

User avatar
Sanabija
Posts: 1553
Joined: 13/03/2019 21:53

#46794 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

Image
Image

Što bi rekao @BarbaDue salata u nastajanju i nestajanju :-D
Pecene paprike, konzervirane u maslinovom ulju, Mozzarella, Luke Skywalker i Aceto Balsamico
suspect_zero
Posts: 25655
Joined: 11/10/2008 21:45

#46795 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

@Sanabija dade mi baš ideju, volim mocarelu a roga imam zaleđenih i mogla bih neku varijantu.....mocarelu obično sa paradajizom i maslinovim volim, ovo sa paprikama bi isto moglo :) :thumbup:
Zizi505
Posts: 9251
Joined: 25/04/2011 14:06

#46796 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zizi505 »

samsonsam wrote: 23/05/2021 20:10 i opet ovo cudo doslo na red :D

Image

Image

Image
Čudo je čudesno, može meni ovaj odsječeni komad. :gladna:
epik
Posts: 1488
Joined: 10/05/2011 14:15

#46797 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by epik »

Paprike sa prilogom :mrgreen: Image
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#46798 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

Image

Image

Nema recepta, cista improvizacija :kulerka:
immuno
Posts: 2018
Joined: 07/04/2010 11:05

#46799 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

hadzinicasa wrote: 29/05/2021 16:35 Image

Image

Nema recepta, cista improvizacija :kulerka:
Masalah super izgleda👍👏👏👏, slicno danas pravila sa jagodama nadjoh lijepe jagode
User avatar
Sanabija
Posts: 1553
Joined: 13/03/2019 21:53

#46800 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

hadzinicasa wrote: 29/05/2021 16:35 Image

Image

Nema recepta, cista improvizacija :kulerka:
Slovenka... Bogovu ti... ajjjjjjjjjjjj
Post Reply