Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#47901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »




Forumašica iznad i mene inspirirala.🥰
User avatar
DeNiro
Posts: 10618
Joined: 12/03/2007 10:31

#47902 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by DeNiro »

pa ni jedan trouglast fina Saro :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#47903 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

DeNiro wrote: 17/11/2021 16:15 pa ni jedan trouglast fina Saro :D
Kako nije? 🤨 Meni su svi trouglasti. To je do tebe dragi Deniro.

Nego, kakve su ti ono gljive? Zaledjene?
User avatar
DeNiro
Posts: 10618
Joined: 12/03/2007 10:31

#47904 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by DeNiro »

SaraFina wrote: 17/11/2021 16:56
DeNiro wrote: 17/11/2021 16:15 pa ni jedan trouglast fina Saro :D
Kako nije? 🤨 Meni su svi trouglasti. To je do tebe dragi Deniro.

Nego, kakve su ti ono gljive? Zaledjene?
mislio sam na jednakostranicne, nejse, do mene je :lol:
bile, odledio ih :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#47905 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

DeNiro wrote: 17/11/2021 17:04
SaraFina wrote: 17/11/2021 16:56

Kako nije? 🤨 Meni su svi trouglasti. To je do tebe dragi Deniro.

Nego, kakve su ti ono gljive? Zaledjene?
mislio sam na jednakostranicne, nejse, do mene je :lol:
bile, odledio ih :D

Vrganji? Po boji i obliku. Ali opet ne znam.
User avatar
DeNiro
Posts: 10618
Joined: 12/03/2007 10:31

#47906 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by DeNiro »

SaraFina wrote: 17/11/2021 17:09
DeNiro wrote: 17/11/2021 17:04

mislio sam na jednakostranicne, nejse, do mene je :lol:
bile, odledio ih :D

Vrganji? Po boji i obliku. Ali opet ne znam.
tOcno :D
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#47907 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

DeNiro wrote: 17/11/2021 17:10
SaraFina wrote: 17/11/2021 17:09


Vrganji? Po boji i obliku. Ali opet ne znam.
tOcno :D
Odlično izgledaju. Je li bilo mesa nekog kao „dodatak“ :koluta:
User avatar
DeNiro
Posts: 10618
Joined: 12/03/2007 10:31

#47908 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by DeNiro »

SaraFina wrote: 17/11/2021 17:16
DeNiro wrote: 17/11/2021 17:10

tOcno :D
Odlično izgledaju. Je li bilo mesa nekog kao „dodatak“ :koluta:
hvala .. nije, ovo je islo na toast, sa malo kajmaka :D .. moram i tebe pohvaliti, ne samo da si britka umim i jezikom .. snalazis se odlicno i u kuhinji :)
User avatar
SaraFina
Posts: 20421
Joined: 28/04/2014 20:32
Location: Antananarivu

#47909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by SaraFina »

DeNiro wrote: 17/11/2021 17:18
SaraFina wrote: 17/11/2021 17:16

Odlično izgledaju. Je li bilo mesa nekog kao „dodatak“ :koluta:
hvala .. nije, ovo je islo na toast, sa malo kajmaka :D .. moram i tebe pohvaliti, ne samo da si britka umim i jezikom .. snalazis se odlicno i u kuhinji :)
Hvala puno 🥰 trudim se pojesti nesto dobro.

:kiss:
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#47910 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

SaraFina wrote: 17/11/2021 16:04


Forumašica iznad i mene inspirirala.🥰
svaka cast 😍
User avatar
ljubicasti limun
Posts: 1202
Joined: 27/10/2021 22:23

#47911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by ljubicasti limun »

kako lazete da ovo vi sve kuhate, a vamo slike s interneta postavljate :D

zezam se. :-D svaka cast.
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#47912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

suspect_zero wrote: 17/11/2021 00:50
Sanabija wrote: 16/11/2021 20:54 Image
Uh, plaho :thumbup: ...kako, šta, koliko čega?...jel zahmetli?
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi

Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela

Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne

Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite

@immuno
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#47913 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

SaraFina wrote: 17/11/2021 16:04


Forumašica iznad i mene inspirirala.🥰
Prave domaće Saro, super!
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#47914 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

Sanabija wrote: 18/11/2021 11:52
suspect_zero wrote: 17/11/2021 00:50

Uh, plaho :thumbup: ...kako, šta, koliko čega?...jel zahmetli?
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi

Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela

Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne

Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite

@immuno
E sto ga zakomplikova, nista ja tebe nisam skontala :cry:
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#47915 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

hadzinicasa wrote: 18/11/2021 12:42
Sanabija wrote: 18/11/2021 11:52

Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi

Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela

Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne

Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite

@immuno
E sto ga zakomplikova, nista ja tebe nisam skontala :cry:
Ma smiješaš sve i muti dok se boje ne rastope :) ukusno bude :mrgreen:
User avatar
hadzinicasa
Posts: 13620
Joined: 08/11/2005 16:08
Location: u tranziciji

#47916 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by hadzinicasa »

Sanabija wrote: 18/11/2021 13:24

Ma smiješaš sve i muti dok se boje ne rastope :) ukusno bude :mrgreen:
ma ja ja... pa kad ispadne kalamuta onda qq majko.
bas fino :cry:
immuno
Posts: 2027
Joined: 07/04/2010 11:05

#47917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

hadzinicasa wrote: 18/11/2021 13:49
Sanabija wrote: 18/11/2021 13:24

Ma smiješaš sve i muti dok se boje ne rastope :) ukusno bude :mrgreen:
ma ja ja... pa kad ispadne kalamuta onda qq majko.
bas fino :cry:
Recept ko I skontah al slaganje 😲neumijem... Sany sta nam uradi 😂😂😂
suspect_zero
Posts: 25826
Joined: 11/10/2008 21:45

#47918 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by suspect_zero »

Sanabija wrote: 18/11/2021 11:52
suspect_zero wrote: 17/11/2021 00:50

Uh, plaho :thumbup: ...kako, šta, koliko čega?...jel zahmetli?
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi

Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela

Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne

Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite

@immuno
Svaka ti čast pa imaš živaca za ovo :thumbup:
Meni ovo previše komplikovano :oops:

Sklepala sam maloprije neku svoju verziju tiramisua, mislim ni nalik po sastojcima ali na oko ima sličnosti :D
User avatar
Sanabija
Posts: 1554
Joined: 13/03/2019 21:53

#47919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sanabija »

suspect_zero wrote: 18/11/2021 18:44
Sanabija wrote: 18/11/2021 11:52

Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi

Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela

Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne

Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite

@immuno
Svaka ti čast pa imaš živaca za ovo :thumbup:
Meni ovo previše komplikovano :oops:

Sklepala sam maloprije neku svoju verziju tiramisua, mislim ni nalik po sastojcima ali na oko ima sličnosti :D
E, kad hocu da objasnim... da ne bude zapitkivanja za detalje

Ispece se jedan crni, jedan zuti rolat od iste smjese
Jedna krema - mlijecna, plus maslac
Rolati se izrezu
Mazu se kremom s jedne strane, lijepe se jedan na drugi

Premazu se okolo,
Preliju ili cokoladnom glazurom ili samo pospu kokosom ili cime vec
Zoya
Posts: 23153
Joined: 09/06/2008 14:54

#47920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zoya »

Još jedan recept kolača kojeg ću pročitati i nikada napraviti :skoljka:
U zadnje vrijeme napravim jedan onaj čokoladni sufle u remekiniju i bude dovoljno.
Zoya
Posts: 23153
Joined: 09/06/2008 14:54

#47921 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zoya »

Tea lana wrote: 16/11/2021 19:11 Image
Jesu ovo mantije ili nesto drugo?
Tea lana
Posts: 500
Joined: 28/10/2008 08:19

#47922 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Tea lana »

Zoya wrote: 18/11/2021 21:13
Tea lana wrote: 16/11/2021 19:11 Image
Jesu ovo mantije ili nesto drugo?
klepe
Zoya
Posts: 23153
Joined: 09/06/2008 14:54

#47923 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Zoya »

Tea lana wrote: 18/11/2021 21:54
Zoya wrote: 18/11/2021 21:13

Jesu ovo mantije ili nesto drugo?
klepe
Dobro si ti ovo, mlada 👌
User avatar
Sarah24
Posts: 10014
Joined: 08/06/2010 11:12
Location: Somewhere over the rainbow

#47925 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Sarah24 »

Restoranski :thumbup: prelijepo 8-)
Post Reply