Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#47901 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Forumašica iznad i mene inspirirala.
- DeNiro
- Posts: 10618
- Joined: 12/03/2007 10:31
#47902 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
pa ni jedan trouglast fina Saro
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- DeNiro
- Posts: 10618
- Joined: 12/03/2007 10:31
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
- DeNiro
- Posts: 10618
- Joined: 12/03/2007 10:31
- SaraFina
- Posts: 20421
- Joined: 28/04/2014 20:32
- Location: Antananarivu
#47909 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hvala puno trudim se pojesti nesto dobro.
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
- ljubicasti limun
- Posts: 1202
- Joined: 27/10/2021 22:23
#47911 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
kako lazete da ovo vi sve kuhate, a vamo slike s interneta postavljate
zezam se. svaka cast.
zezam se. svaka cast.
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47912 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi
Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela
Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne
Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite
@immuno
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#47914 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
E sto ga zakomplikova, nista ja tebe nisam skontalaSanabija wrote: ↑18/11/2021 11:52Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi
Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela
Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne
Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite
@immuno
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47915 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ma smiješaš sve i muti dok se boje ne rastope ukusno budehadzinicasa wrote: ↑18/11/2021 12:42E sto ga zakomplikova, nista ja tebe nisam skontalaSanabija wrote: ↑18/11/2021 11:52
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi
Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela
Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne
Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite
@immuno
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
-
- Posts: 2027
- Joined: 07/04/2010 11:05
#47917 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Recept ko I skontah al slaganje neumijem... Sany sta nam uradi
-
- Posts: 25826
- Joined: 11/10/2008 21:45
#47918 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Svaka ti čast pa imaš živaca za ovoSanabija wrote: ↑18/11/2021 11:52Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi
Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela
Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne
Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite
@immuno
Meni ovo previše komplikovano
Sklepala sam maloprije neku svoju verziju tiramisua, mislim ni nalik po sastojcima ali na oko ima sličnosti
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47919 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
E, kad hocu da objasnim... da ne bude zapitkivanja za detaljesuspect_zero wrote: ↑18/11/2021 18:44Svaka ti čast pa imaš živaca za ovoSanabija wrote: ↑18/11/2021 11:52
Kolač "ponjava"
Potrebna su 2 kalupa "srneća ledja" /kraća/
Tijesto: 4 zumanca, 25o gr secera, 2 kesice vanilin secera umutiti, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl vode/ostaviti po 1 supenu kasiku/
Dodati 25o gr brasna sa 1 praskom za pecivo a zatim lagano umijesati snijeg od 4 bjelanca
Malo manje od 1/2 izliti u 1 kalup /najbolje kalup namazati maslacem i prekriti masnim papirom
U ostatak tijesta staviti cca 5o gr kakaa usuti preostalo ulje i vodu, po potrebi dodati jos malo ulja,tako da i ovo tamno tijesto bude iste gustoce kao i zuto
Izliti u drugi kalup
Ugrijati rernu na 180 c sa vent.na 170
Staviti kalupe na dno rerne na prevrnuti pleh i peci cca 50 minuta
Pecene izvaditi, okrenuti na zicu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi
Ohladjeno izezati po "rebrima£"
/14 do 15 kriski,krajeve odstraniti/
Krema:
5 dcl mlijeka staviti u serpu da se ugrije do vrenja, zajedno sa 200 gr secera i 2 kesice vanilije
U 1 dcl hladnog mlijeka staviti 3 supene kasike gustina, izmijesati da nema grudvica, uliti u vrelo mlijeko i stalno mijesati
Kad se stegne, skinuti sa vatre i opet mijesati dok se ne ohladi
Umutiti 1 maslac /250 gr/, sjediniti sa mlijecnim kremom, dobro izjednaciti/ne miksetom/samo kuhacom
Pripremiti podmetac za rolate/moze i dvostruka aluminijska folija
Kremu podijeliti na 3 dijela
Uzimati 1 komad zutog rolata ppremazati kremom, staviti crni rolat, premazati kremom i tako stalno dok se ne utrosi pola rolata
S drugom polovicom isto uraditi samo na drugi podmetac
Sa preostalom 1/3 kreme premazati oba rolata, popuniti "supljine" izravnati i staviti u frizider da se malo stegne
Glazura:
Narezati 15o gr cokolade za kuhanje i cca 1oo gr maslaca, rastopiti na pari, ujednaciti, malo prohladiti i premazati cetkicom oba rolata
Kad se stegne rezati u koso,da se vide "rebra"
Kolac se moze posuti kokosom/originalno tako se i radi/ a prema ukusu moze i mljevenim orasima i mljevenim bademima ili cim zelite
@immuno
Meni ovo previše komplikovano
Sklepala sam maloprije neku svoju verziju tiramisua, mislim ni nalik po sastojcima ali na oko ima sličnosti
Ispece se jedan crni, jedan zuti rolat od iste smjese
Jedna krema - mlijecna, plus maslac
Rolati se izrezu
Mazu se kremom s jedne strane, lijepe se jedan na drugi
Premazu se okolo,
Preliju ili cokoladnom glazurom ili samo pospu kokosom ili cime vec
-
- Posts: 23153
- Joined: 09/06/2008 14:54
#47920 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Još jedan recept kolača kojeg ću pročitati i nikada napraviti
U zadnje vrijeme napravim jedan onaj čokoladni sufle u remekiniju i bude dovoljno.
U zadnje vrijeme napravim jedan onaj čokoladni sufle u remekiniju i bude dovoljno.
-
- Posts: 23153
- Joined: 09/06/2008 14:54
- DeNiro
- Posts: 10618
- Joined: 12/03/2007 10:31
- Sarah24
- Posts: 10014
- Joined: 08/06/2010 11:12
- Location: Somewhere over the rainbow
#47925 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Restoranski prelijepo