Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zikamu
Posts: 2954
Joined: 10/09/2005 09:40

#49626 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zikamu »

https://www.coolinarika.com/recept/prav ... 42ac120027

Ja ih vec duze vremena pravim ovako i meni su OK. Da su pravi sarajevski - nisu, ali imaju prolaz...
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49627 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

zikamu wrote: 05/11/2022 13:22 https://www.coolinarika.com/recept/prav ... 42ac120027

Ja ih vec duze vremena pravim ovako i meni su OK. Da su pravi sarajevski - nisu, ali imaju prolaz...
de nam navedi bar dvije karakteristike sarajevskog c. po kojima ti razlikujes sarajevjevski c od ostalih cevapa po bih ..
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#49628 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

~````Image


Kobasica..... :lol: nije ćevap
zikamu
Posts: 2954
Joined: 10/09/2005 09:40

#49629 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zikamu »

Toto wrote: 05/11/2022 18:11
zikamu wrote: 05/11/2022 13:22 https://www.coolinarika.com/recept/prav ... 42ac120027

Ja ih vec duze vremena pravim ovako i meni su OK. Da su pravi sarajevski - nisu, ali imaju prolaz...
de nam navedi bar dvije karakteristike sarajevskog c. po kojima ti razlikujes sarajevjevski c od ostalih cevapa po bih ..
Kogod da je pisao recept stavio je u naslovu " pravi sarajevski cevapi", a ja samo dajem misljenje o receptu, zato kazem da nisu bas sarajevski misleci na carsijske, ali mogu proci...
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49630 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

pa to te i pitam..
reci mi gatronomske kritrijume na osnovu kojih sudis jel' il' nije cevap i recept sarajevski, travnicki, tesanjski, splitski, ljubljanski, leskovacki itd ..
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#49631 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

...priprema i pravljene chevapa na ovoj stranici .. dobro opisano.. i mislim da je dobar recept...
https://vitkigurman.com/cevapi-recept-o ... -najbolji/
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49632 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

moonca wrote: 05/11/2022 23:18 ...priprema i pravljene chevapa na ovoj stranici .. dobro opisano.. i mislim da je dobar recept...
https://vitkigurman.com/cevapi-recept-o ... -najbolji/
sta bona... sega od recepta... ima-nema, ima-nema.. jos samo da je rekla da nema mesa pada bude u njenom stilu recept
slika cevapa sve kaze: suhoparno, prepeceno ..
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#49633 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by moonca »

Toto wrote: 06/11/2022 01:09
moonca wrote: 05/11/2022 23:18 ...priprema i pravljene chevapa na ovoj stranici .. dobro opisano.. i mislim da je dobar recept...
https://vitkigurman.com/cevapi-recept-o ... -najbolji/
sta bona... sega od recepta... ima-nema, ima-nema.. jos samo da je rekla da nema mesa pada bude u njenom stilu recept
slika cevapa sve kaze: suhoparno, prepeceno ..
.ako se bavish kuvanjem . chitajuci recept. mozesh svatiti shta objasnjava i gdje je ..point.

.. inache... mljeveno meso na slici ne izgleda dobro.

. ona ga je na tavi zavrshila.. :-D
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49634 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

1.cevape termicki obradujem samo na drvenom cumuru;
2.ovdje koristim samo Grass Fed Angus Ground Beef 75% Lean 25% Fat;
3.ne koristim sodu bikarbonu, prezle, hljeb:
4.solim meso neposredno prije pecenja;
5 ne koristim mljeveni biber;

nekad cevape pravim od bizonovog mesa

na tavi pravim vareni sis cevap i ascijske djulbatsije.
immuno
Posts: 2024
Joined: 07/04/2010 11:05

#49636 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

Toto wrote: 06/11/2022 04:02 1.cevape termicki obradujem samo na drvenom cumuru;
2.ovdje koristim samo Grass Fed Angus Ground Beef 75% Lean 25% Fat;
3.ne koristim sodu bikarbonu, prezle, hljeb:
4.solim meso neposredno prije pecenja;
5 ne koristim mljeveni biber;

nekad cevape pravim od bizonovog mesa

na tavi pravim vareni sis cevap i ascijske djulbatsije.
Nema boljeg kuhara od tebe na ovom il bilo kojem forumu. Ne da samo kuhas dobro vec sto posjedujes bogato znanje o istom, od istorije, geografije, kulinarstva... Jednostavno kompletan paket 👍 uvijek kad pravim tvoj pirjan od prase sjetim te se 👍😘
User avatar
BarbaDue
Posts: 63353
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#49637 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

immuno wrote: 06/11/2022 13:12
Toto wrote: 06/11/2022 04:02 1.cevape termicki obradujem samo na drvenom cumuru;
2.ovdje koristim samo Grass Fed Angus Ground Beef 75% Lean 25% Fat;
3.ne koristim sodu bikarbonu, prezle, hljeb:
4.solim meso neposredno prije pecenja;
5 ne koristim mljeveni biber;

nekad cevape pravim od bizonovog mesa

na tavi pravim vareni sis cevap i ascijske djulbatsije.
Nema boljeg kuhara od tebe na ovom il bilo kojem forumu. Ne da samo kuhas dobro vec sto posjedujes bogato znanje o istom, od istorije, geografije, kulinarstva... Jednostavno kompletan paket 👍 uvijek kad pravim tvoj pirjan od prase sjetim te se 👍😘
može li rcept za taj pirjan od prase :)

da ne mučim druga Tota :mrgreen:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49638 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

Recept

Mljeveno, ili sitno isjeckano meso, se napola izdinsta na laganoj vatri. Ja ne dodajem nikakvu masnocu jer meso pusti masnocu i to je dosta. Meso se zacini sa alevom paprikom soli i biberom. Prasa se opere isjecka i kratko obari.

Na meso se doda ocjedjena prasa, prelije vodom- da meso i prasa poplivaju i kuha se na laganoj vatri. Kada je prasa napola kuhna doda se rize, dolije jos tople vode - ako treba- i kuha jos 10-15 minuta, na laganoj vatri. Ako usfali: prasu i meso podliti sa topom vodom - da ne zagori.

Image
User avatar
BarbaDue
Posts: 63353
Joined: 03/02/2008 22:28
Location: pogledaj iza sebe

#49639 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by BarbaDue »

Hvala druže @Toto :srce:
immuno
Posts: 2024
Joined: 07/04/2010 11:05

#49640 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

BarbaDue wrote: 07/11/2022 00:27 Hvala druže @Toto :srce:
Izvini tek sad vidjeh tvoj post, eto nas dragi Toto je to obavio, dodala bih samo jos kad stavis prasu nema mjesanja samo malo protresi posudu u kojoj kuhas.
Prasa treba biti ona " bijela" tanka, ne ona debela sa tamanim listovima ona je bas zestoka.
immuno
Posts: 2024
Joined: 07/04/2010 11:05

#49642 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by immuno »

komsinica_s_drugog wrote: 10/11/2022 18:30 Image
A jesi je isjekla ko pravi majstor 👏👏👏 stavi nam recept 😘
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49643 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by Toto »

laserski noz garant
komsinica_s_drugog
Posts: 697
Joined: 23/12/2018 19:16

#49644 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by komsinica_s_drugog »

immuno wrote: 11/11/2022 11:33
komsinica_s_drugog wrote: 10/11/2022 18:30 Image
A jesi je isjekla ko pravi majstor 👏👏👏 stavi nam recept 😘
Ma u bocu, bravo ja 😎
Recept je ovdje https://www.kolaci.biz/madarica-recept-sa-slikama.html

:kiss:
User avatar
zlo zlo
Posts: 4485
Joined: 28/10/2012 16:01

#49645 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by zlo zlo »

immuno wrote: 11/11/2022 11:33
komsinica_s_drugog wrote: 10/11/2022 18:30 Image
A jesi je isjekla ko pravi majstor 👏👏👏 stavi nam recept 😘
:thumbup:
to je moj kolac :D
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18226
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#49646 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by GandalfSivi »

Nije se kuhalo, ali ce se meziti :)

Image
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#49647 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

komsinica_s_drugog wrote: 10/11/2022 18:30 Image
:thumbup: sve pod konac :thumbup: svaka cast

a za ukus ne znam, moram da probam ;-) :D
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#49648 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

bice,bice, samo strpljenja... :mrgreen:

Image

Image

Image
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#49649 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

nije bila dugo :D

Image
User avatar
samsonsam
Posts: 1783
Joined: 18/09/2008 01:19

#49650 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Post by samsonsam »

zivio airfryer :lol: :lol: skoro svako vece perfektno peceni kestenovi :gladna: 10-11 minuta na 190 stepeni i to je to :izet:

Image

Image
Post Reply