Nije blitva nego mama rastika…
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- GandalfSivi
- Posts: 18219
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49827 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
.jel ovo jelo na slici.. tvojeToto wrote: ↑07/01/2023 01:37 svo hibridno i GMO voce i povrce vise nema ukusa i mirisa...
kad si pojela pipun/dinju lubenicu a da mirise??da ne govorimo o kavadi ili paprikama,
pet godina sam tragao za paprikom koja mirise i nadjoh je u mexosa na farmers marketu, mexos je sadi za salsu i to zahvaljujuci svojoj baki. ameri je zovu madjarska paprika
spageti tikvu dodamjem ko prilog uz horoz cevap
ima.. sve shto si nabrojao..+ patlidzan npr... odlichni.. kad im je sezona sazrijevanja... neki cijelu godinu... kao paprike/ crvene /narandzaste/
. organski krompir, avocado u walmartu.. najukusniji. ..
ovaj paradajz je hibridni.. odavno ukusniji nisam jela..
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49828 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
. rashtiku volim.... hm.. ne bih je mogla uz ovu kombinaciju..
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49829 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ne, slika nije moja.. ja jedem samo Heirloom tomato i to one najuvrnutijeg oblika i bojamoonca wrote: ↑07/01/2023 01:55.jel ovo jelo na slici.. tvojeToto wrote: ↑07/01/2023 01:37 svo hibridno i GMO voce i povrce vise nema ukusa i mirisa...
kad si pojela pipun/dinju lubenicu a da mirise??da ne govorimo o kavadi ili paprikama,
pet godina sam tragao za paprikom koja mirise i nadjoh je u mexosa na farmers marketu, mexos je sadi za salsu i to zahvaljujuci svojoj baki. ameri je zovu madjarska paprika
spageti tikvu dodamjem ko prilog uz horoz cevap
ima.. sve shto si nabrojao..+ patlidzan npr... odlichni.. kad im je sezona sazrijevanja... neki cijelu godinu... kao paprike/ crvene /narandzaste/
. organski krompir, avocado u walmartu.. najukusniji. ..
ovaj paradajz je hibridni.. odavno ukusniji nisam jela..
zivim u sonoma county .... hranu nisam kupovao u WM..
svi danasnji hibridi su razvijeni preme zahtjevima trgovaca i distributera. Hibridi voca/povrca koji mogu dugo ostati svjezi po pravilu gube na mirisu. Voce se, po pravilu bere nedozrelo, pa gubi na okusu i aromi, jer je prekinuta faza formiranja fruktoznih secera.
Da li ce se hibrid prozvoditi u organic ili u ne organik rezimu nema veze sa svojstvima hibrida kao sto su miris,okus, aroma. USOrganic standardi za voce/povrce definisu:
-hemijska jedinjenja za zastitu;
-primjenu vjestackih djubriva;
- i toksicnost tla gdje se kultura sadi/sije.
povrce i voce sam uglavnom kupovao na farmers/downtown marketima i na farmama, te whole foodu I safeway-u..
vecina je bilo organsko, ali nije imalo okuse, mirise i arome kakvo su moji roditelji sadili u bih.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49830 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
.. .i ja kupujem na par mjesta.. odredjene proizvode.. neshto i na farmi. lichno.. i nije im sve ukusno, uvijek.. iako su neki proizvodi organski...
.... i da , ne uvaijek ukusno..
..izgradili smo .ukus... i citam.. vechina ochekuje 'neshto' shto su jeli ..kao djeca.... pitanje je shta zbilja osjechamo, i chega hochemo da se sjetimo.
.. pokushavala sam napraviti fashirane . i postichi ukus, koji mi je kao ostao u sjechanju. i nisam uspjela.... meso /krave.. su izgleda totalno nove 'teksture'...
. donekle je dobro ' kobe' . barem nema 'zilica'
.
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
#49831 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jeste dragi moj Toto sarajevski burek, pravim. Jufke sam sama pravila I bas je zahmetli ne zbog razvijanja ( ruzice kad pravim sama razvijem jufku) vec zbog dima, alarm pisti, komsija pita alles ok.... Kupim kod turcina imaju malo deblju jufku nego za baklavu I vec je prosusena tako da ja samo malo u rerni pustim da dobije malo boje. Supu, temeljac, mesnu vodu il kako ko zove zacinim jos malo puterom . U vrelu supu spustam komade jufke, Vadim I redam u tepsiju I malo ih smezuram, meso ( fasirano, piletina, komadic I teletine) redam po jufkama I malo zalijem supom... Zadnji sloj mora biti jufka. Pomastim puterom I pecem, gornja jufka porumeni I mora biti hrskava. Ako pravim sa fasiranim mesom kad serviram obavezno malo limunovog soka poprskamToto wrote: ↑06/01/2023 01:44Ovaj burek je Evlija Celebija jeo u Sarajevu. Nekad su ga zvali sarajevki burek ili sarajevske kore. U Travniku su ga zvali tirit pita.suspect_zero wrote: ↑05/01/2023 23:38 https://m.youtube.com/watch?v=x2XBQqfXV ... e=youtu.be
Kanim se ovo ima par dana, samo mi mrsko ove jufke razvijati a i nemam ovo kao kod nje za peći....ima kupiti na Alifakovcu ovih jufki?
Digla da kreči, javim ako ima sa lila
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49832 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
immuno wrote: ↑07/01/2023 15:13Jeste dragi moj Toto sarajevski burek, pravim. Jufke sam sama pravila I bas je zahmetli ne zbog razvijanja ( ruzice kad pravim sama razvijem jufku) vec zbog dima, alarm pisti, komsija pita alles ok.... Kupim kod turcina imaju malo deblju jufku nego za baklavu I vec je prosusena tako da ja samo malo u rerni pustim da dobije malo boje. Supu, temeljac, mesnu vodu il kako ko zove zacinim jos malo puterom . U vrelu supu spustam komade jufke, Vadim I redam u tepsiju I malo ih smezuram, meso ( fasirano, piletina, komadic I teletine) redam po jufkama I malo zalijem supom... Zadnji sloj mora biti jufka. Pomastim puterom I pecem, gornja jufka porumeni I mora biti hrskava. Ako pravim sa fasiranim mesom kad serviram obavezno malo limunovog soka poprskam
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49833 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ne radi se o okusima djetinjstva i psihologiji .... pred rat sam bio tidesetogodisnjak ... putovo sam poslovno po zapadu i imao priliku probati i uporedivati..moonca wrote: ↑07/01/2023 13:17.. .i ja kupujem na par mjesta.. odredjene proizvode.. neshto i na farmi. lichno.. i nije im sve ukusno, uvijek.. iako su neki proizvodi organski...
.... i da , ne uvaijek ukusno..
..izgradili smo .ukus... i citam.. vechina ochekuje 'neshto' shto su jeli ..kao djeca.... pitanje je shta zbilja osjechamo, i chega hochemo da se sjetimo.
.. pokushavala sam napraviti fashirane . i postichi ukus, koji mi je kao ostao u sjechanju. i nisam uspjela.... meso /krave.. su izgleda totalno nove 'teksture'...
. donekle je dobro ' kobe' . barem nema 'zilica'
.
naslijedili smo oko 1 ha dedovine, koju samo porodicno obradjivali: 1000 cokota loze, vocnjak sa gotovo svim vockama i godinama smo pravili svoju zimnicu, salivali rakiju i vino, klali i susili pastrmu, povrce.... poznajem dobro procese proizvodnje i prerade hrane .. imalo smo priliku vidjeti koje pesticide koriste seljaci i industrija.. rodjaci i prijateli su mi radili u HEPOK-ovom poljoprivrednom institutu. mnoge informacije sam dobijao od njih..
o mesu cu ti nesto raci na meso-all-about-t147405s125.html#p18558344
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7409
- Joined: 16/01/2007 23:38
#49835 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
@Sanabija , svaka čast!
Božićna trpeza? Neka je sretan.
Božićna trpeza? Neka je sretan.
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
- GandalfSivi
- Posts: 18219
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#49838 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Zvala me prijateljica na bozic danas (jucer radila), kaze cijelo prase narucila (tobejarabi ). Probudio se hafifan jutros i na kraju zavrsio dan sa pilecom supom. Nije nesto za uslikati, ali sve zivo lijeci…
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
-
- Posts: 37110
- Joined: 25/05/2010 18:30
-
- Posts: 1764
- Joined: 08/02/2011 11:15
#49844 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ove kore sam pravila pa sušila. Iskidaš i onda ih na sekund ubaciš u pileći temeljac, samo mrvicu da omekšaju. Propržiš ih na ulju sa crvenim lukom, redaš po tepsiji zajedno sa piletinom i onda zaliješ s malo temeljca pa zapečeš u rerni. Žestoko i nezdravo, ali nešto najukusnije što sam ikad jela. Neko zove krpice, neko jufkice...
I pravit ću opet kad mi bude baš baš pravo dosadno u životu, jer ostaneš cijeli dan u kuhinji i 785x pečeš jedno te isto, a pojede se za 10 minuta
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49846 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
sirnica
......
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
- Boateng
- Posts: 1406
- Joined: 15/02/2011 00:10
#49848 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Mora biti ukusno, kad je nogama gazala.
- okanomalo
- Posts: 922
- Joined: 09/01/2015 16:10
#49849 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
jecam sa piletinom i povrcem. penzionerski.
-
- Posts: 81342
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops