standardna izvrsna izvedba ...samo steta sto rijedje sta postavljas ovdjeGandalfSivi wrote: ↑18/07/2022 19:32 Odem na posao jutros, ne radi nam restoran.
Vratim se kuci iz protesta
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#49276 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
-
- Posts: 697
- Joined: 23/12/2018 19:16
#49278 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Da, jednostavna i brza za napraviti, a divnog ukusa, posebno legne kad je vruce. Pa ima li boljeg deserta
- GandalfSivi
- Posts: 18247
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#49279 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Danas bas onako hrabro eksperimentisem sa marinadom za telecu plecku, vidjet cemo, javim
- GandalfSivi
- Posts: 18247
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#49280 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Dakle.
Karfiol sa paradajzom, kapulom, bihelim lukom, kimom, turmerikom, komadicima ljute paprike, sol i biber.
Teletina sa ruzmarinom, timjanom, mentom, taragonom, bijelim lukom, korom od limuna, maslinovo ulje, sol i biber.
Jako ukusno, a lijepo je i promijeniti…
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49281 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jeste se raspucali (raskuhali)
Bravo Majstori!
Bravo Majstori!
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
-
- Posts: 2024
- Joined: 07/04/2010 11:05
- GandalfSivi
- Posts: 18247
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49285 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
"sticky" gljive sa prokulom i povrcem ... ukusno a bRez mesa
. vrlo ukusno
I s quinoa ...ljeti
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#49286 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
GandalfSivi wrote: ↑27/07/2022 00:20
Dakle.
Karfiol sa paradajzom, kapulom, bihelim lukom, kimom, turmerikom, komadicima ljute paprike, sol i biber.
Teletina sa ruzmarinom, timjanom, mentom, taragonom, bijelim lukom, korom od limuna, maslinovo ulje, sol i biber.
Jako ukusno, a lijepo je i promijeniti…
super ali
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49289 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
sve su to varijacije na temu halucinacijesamsonsam wrote: ↑26/07/2022 20:57jel to dodje kao turski ? https://en.wikipedia.org/wiki/Menemen_(food)Toto wrote: ↑23/07/2022 23:09 u hercegovini se to zvalo ''kavadzik''
nena mi prvo pripremi stap da izmetem mlado maslo; na taze mladom maslu se stavi domaci pire od kavada /paradajza/ i kad pire ''ucvrlja'' ubiju se jaja, zacini se s biberom, solju i majdonosom; utrpas to u Dugalicev somun i onda trk u Morugu na Neretvu. Koji su to mirisi bili - to je za pricu!
Prica o domacem pire koji se nije ukuhavao na vatri vec na hercegovackom suncu, je nesto obaska.
kavadzik je sarinski recept nastao kad nije bilo frizidera, pa se pravio u tri variante: od svjezih kavada/paradajza; od susenih kavada, te od domaceg /suncanog/ kecapa.
Ostalo voce i povrce kad bude izlozeno suncu samo dehidrira. Kod kavada se desavaa i posebna hemijska reakcija sto rezultira specificnim okusom, mirisom i bojom. Zbog tog specificnog ukusa, i poren svih cuda savremene prehrambene tehnologije kavade suse na suncu i u Kaliforniji.
''Suncani kecap'' se pravio na sledeci nacin:
-Kavade se operu i posuse;
-isjeku, pospu solje i ostave da odpuste sto vise vode;
-propasiraju na djevdjir da sa odvoji kora kavade;
-procijede na gazu/sinu sitku;
-tanko razliju u tepsije i na sunce da smjesa dodatno dehidrira i da je sto duze izlozana suncu. Povremeno pomjesati. Gotovo je kad kavada dobije boju trule visnje.
kavadzik se pravio od ''suncanog krcapa'' i jaja. kecap se zagrije u na najmanju ''vatru'', tek toliko da bjelance jajeta koagulira, i ubije dvoje jaja u kecap. U somun/lepinu se razmaze malo mladog masla i 'trehne'' jaja i kecap.
Kad upece ''zvizdan'' tavu i kecap bi stavio na sunce i kad se ugrijem ubijem jaja. i to je to.
- samsonsam
- Posts: 1783
- Joined: 18/09/2008 01:19
#49290 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
hvala na dobrom objasnjenju ...za kavadzik nisam nikad prije cuo niti sam znao da postoji iako sam 50% hercegovac ...opet sam nesto naucioToto wrote: ↑28/07/2022 22:49
sve su to varijacije na temu halucinacije
kavadzik je sarinski recept nastao kad nije bilo frizidera, pa se pravio u tri variante: od svjezih kavada/paradajza; od susenih kavada, te od domaceg /suncanog/ kecapa.
Ostalo voce i povrce kad bude izlozeno suncu samo dehidrira. Kod kavada se desavaa i posebna hemijska reakcija sto rezultira specificnim okusom, mirisom i bojom. Zbog tog specificnog ukusa, i poren svih cuda savremene prehrambene tehnologije kavade suse na suncu i u Kaliforniji.
''Suncani kecap'' se pravio na sledeci nacin:
-Kavade se operu i posuse;
-isjeku, pospu solje i ostave da odpuste sto vise vode;
-propasiraju na djevdjir da sa odvoji kora kavade;
-procijede na gazu/sinu sitku;
-tanko razliju u tepsije i na sunce da smjesa dodatno dehidrira i da je sto duze izlozana suncu. Povremeno pomjesati. Gotovo je kad kavada dobije boju trule visnje.
kavadzik se pravio od ''suncanog krcapa'' i jaja. kecap se zagrije u na najmanju ''vatru'', tek toliko da bjelance jajeta koagulira, i ubije dvoje jaja u kecap. U somun/lepinu se razmaze malo mladog masla i 'trehne'' jaja i kecap.
Kad upece ''zvizdan'' tavu i kecap bi stavio na sunce i kad se ugrijem ubijem jaja. i to je to.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49291 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ne zna ni google..
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
- Posts: 25765
- Joined: 11/10/2008 21:45
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49296 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Crna Rijeka, Trnovo
- Sanabija
- Posts: 1554
- Joined: 13/03/2019 21:53
#49297 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Srneci paprikas sa vrganjima
-
- Posts: 37175
- Joined: 25/05/2010 18:30
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#49300 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
. starinski recept..