Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#11726 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Kako kuhati zaledjene klepe??
Znam da ih treba kuhati u hladnoj posoljenoj i nauljenoj vodi, da se ne bi raspal u vreloj i kuhaju se 5 min nakon sto voda prokljuca, ali meni su te zaledjene previse zalijepljene, nece da se odvoje pri kuhanju, iako kad ih stavljam u kesu da se zalede pobrasnjenje su i tad se ne lijepe...
Znam da ih treba kuhati u hladnoj posoljenoj i nauljenoj vodi, da se ne bi raspal u vreloj i kuhaju se 5 min nakon sto voda prokljuca, ali meni su te zaledjene previse zalijepljene, nece da se odvoje pri kuhanju, iako kad ih stavljam u kesu da se zalede pobrasnjenje su i tad se ne lijepe...
-
- Posts: 2700
- Joined: 01/06/2011 13:40
- Location: Ilijaš
- lavorpunvode
- Posts: 3109
- Joined: 19/07/2012 19:16
#11728 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
napisi mi recept pls, ako si ovo ti pravilaŠizika wrote:Bamija
ali recept po kome si ti pravila, ne neki link s coolinarke, jer ovo savrseno izgleda!
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#11729 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Osobno, kad se nakanim, zamrzavam pojedinacno u tepsiji koja dodje uz pecnicu. Ako imam viska poredjam u tacnu.Nisrin wrote:Kako kuhati zaledjene klepe??
Znam da ih treba kuhati u hladnoj posoljenoj i nauljenoj vodi, da se ne bi raspal u vreloj i kuhaju se 5 min nakon sto voda prokljuca, ali meni su te zaledjene previse zalijepljene, nece da se odvoje pri kuhanju, iako kad ih stavljam u kesu da se zalede pobrasnjenje su i tad se ne lijepe...
Kad se zamrznu, stavljam ih u vrecice.
Pri pripremanju:
Kad voda provri sa solju (bez ulja, zakon fizike ulje pliva po povrsini, tako da nema efekta kad se na dnu zalijepe) dodavati klepe.
E, kad plivaju po povrsini, vaditi ........ i pripremiti po volji.
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#11730 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
ja opet pravila musaku od patlidzana, zene moje kako je to dobro da samo znate
vec sam pisala garant recepAt al 'evo opet pa javite ako probate :
prevrnem sekundu patlidzane na tavi s kapcom maslonovog ulja (patlidzani su isjeceni na tanke kolutice od jedno milimetar- dva) malo po vrhu prespem s krupnom soli
u tavi izdinstam 4-5 glavica luka, dodam mesa nako od oga oko 300 gr, so , biber, provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas) ako nemate te trave moze i samo persun , kad se meso malke prodinsta dodati dosta ili isjeckanog svjezeg paradjza ili paradjz sosa, sta vec imate
sloziti u tepsiju red patlidzana red nadjeva pa opet patlidzane, sve zaliti bijelim sosom kao neka vrsta besamela - na tavi otopiti maslac, dodati vrlo malo brasna zaliti mijekom (jedno solja i po mlijeka) i uz mijesanje da prokljuca i da se malo zgusne - znaci zaliti tim sosom slozenu musaku , po tome ribanog sira i sve u pekaru jedno pola sata na nekih 200°C
prste polizati
vec sam pisala garant recepAt al 'evo opet pa javite ako probate :
prevrnem sekundu patlidzane na tavi s kapcom maslonovog ulja (patlidzani su isjeceni na tanke kolutice od jedno milimetar- dva) malo po vrhu prespem s krupnom soli
u tavi izdinstam 4-5 glavica luka, dodam mesa nako od oga oko 300 gr, so , biber, provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas) ako nemate te trave moze i samo persun , kad se meso malke prodinsta dodati dosta ili isjeckanog svjezeg paradjza ili paradjz sosa, sta vec imate
sloziti u tepsiju red patlidzana red nadjeva pa opet patlidzane, sve zaliti bijelim sosom kao neka vrsta besamela - na tavi otopiti maslac, dodati vrlo malo brasna zaliti mijekom (jedno solja i po mlijeka) i uz mijesanje da prokljuca i da se malo zgusne - znaci zaliti tim sosom slozenu musaku , po tome ribanog sira i sve u pekaru jedno pola sata na nekih 200°C
prste polizati
- yellow cat
- Posts: 1290
- Joined: 18/07/2010 00:37
-
- Posts: 3124
- Joined: 29/01/2008 20:41
-
- Posts: 1700
- Joined: 25/04/2012 12:20
#11733 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Moja papazjanija.vazi wrote:ja opet pravila musaku od patlidzana, zene moje kako je to dobro da samo znate
vec sam pisala garant recepAt al 'evo opet pa javite ako probate :
prevrnem sekundu patlidzane na tavi s kapcom maslonovog ulja (patlidzani su isjeceni na tanke kolutice od jedno milimetar- dva) malo po vrhu prespem s krupnom soli
u tavi izdinstam 4-5 glavica luka, dodam mesa nako od oga oko 300 gr, so , biber, provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas) ako nemate te trave moze i samo persun , kad se meso malke prodinsta dodati dosta ili isjeckanog svjezeg paradjza ili paradjz sosa, sta vec imate
sloziti u tepsiju red patlidzana red nadjeva pa opet patlidzane, sve zaliti bijelim sosom kao neka vrsta besamela - na tavi otopiti maslac, dodati vrlo malo brasna zaliti mijekom (jedno solja i po mlijeka) i uz mijesanje da prokljuca i da se malo zgusne - znaci zaliti tim sosom slozenu musaku , po tome ribanog sira i sve u pekaru jedno pola sata na nekih 200°C
prste polizati
Dodam i krompir, kao i tikvice .
"Prekrijem" negdje pred kraj, na "listove" isjecene crvene roge (paprike), 10-15 min.
I tako iskoristim sezonske plodove , doduse bez paradajza i besamela.
Neces zamjerit'
Zamjena za besamel.
Umutiti jaja sa pavlakom, dodati malo mlijeka, kopera i izrendati malo muskatnog orascica.
- graue_maus
- Posts: 3576
- Joined: 13/11/2011 15:01
#11734 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
moze receptic za ovo remek djelo ........
- Irm@
- Posts: 4188
- Joined: 26/11/2005 00:44
- Location: tramvaj
#11735 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
+1 izgleda odlicno!graue_maus wrote:moze receptic za ovo remek djelo ........
- Nekatamo
- Posts: 567
- Joined: 18/01/2013 22:33
#11736 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Taj kruh od cimeta sam pravila milion puta i fantastican je.Evo recept
http://tortatorta.blogspot.com/2011/06/ ... rom-i.html
http://tortatorta.blogspot.com/2011/06/ ... rom-i.html
- lavorpunvode
- Posts: 3109
- Joined: 19/07/2012 19:16
#11737 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
toliko ste nahvalile ovaj recept, vi ovdje a narocito na tom blogu s linka, da sam se ja koja nikako ne volim cimet odlucila prihvatiti posla da vidim kakvo je to cudo od poslastice
tijesto se dize pa sam na cekanju trenutno, valjda ce ispasti bar upola dobro kao sto ocekujem da bude
eeee, i da, recite mi vi koje pravite ovo jel se pece okrenuto ovako
ili ovako
tijesto se dize pa sam na cekanju trenutno, valjda ce ispasti bar upola dobro kao sto ocekujem da bude
eeee, i da, recite mi vi koje pravite ovo jel se pece okrenuto ovako
ili ovako
- lavorpunvode
- Posts: 3109
- Joined: 19/07/2012 19:16
#11738 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
malo mi bi cudno, kontam sve bi se razbucalo dok tako poredam al bit ce da je stvarno ipak ta varijanta
- yellow cat
- Posts: 1290
- Joined: 18/07/2010 00:37
#11739 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Recept je taj, ništa mijenjala nisam.Nekatamo wrote:Taj kruh od cimeta sam pravila milion puta i fantastican je.Evo recept
http://tortatorta.blogspot.com/2011/06/ ... rom-i.html
Kvadratići se slažu baš ovako kao što je u receptu objašnjeno, nemojte se brinuti za izgled, šećer se lijepo karamelizuje pa u toku pečenja poveže listiće kruha. Zapravo, nemate se šta brinuti oko estetike, nikad nisam dočekala da se ohladi, uvijek plane u sekundi
- Nekatamo
- Posts: 567
- Joined: 18/01/2013 22:33
#11740 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Gdje acno ima kupiti i kako se to tacno zovevazi wrote: provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas)
- elma89_
- Posts: 830
- Joined: 03/07/2013 17:10
#11741 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Ide nam bajram.bas bih voljela napraviti,probati ovu starinsku baklavu,izgleda savrseno :
http://doznajemo.com/2013/10/10/da-li-j ... 00-godina/
Jel ko probao/pravio?
http://doznajemo.com/2013/10/10/da-li-j ... 00-godina/
Jel ko probao/pravio?
- popi
- Posts: 358
- Joined: 09/04/2007 16:52
- Šizika
- Posts: 694
- Joined: 10/03/2010 18:39
- Contact:
#11743 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Može li link s coolinarike ako je s mog profilalavorpunvode wrote:napisi mi recept pls, ako si ovo ti pravilaŠizika wrote:Bamija
ali recept po kome si ti pravila, ne neki link s coolinarke, jer ovo savrseno izgleda!
Moja slika, moj recept.
Nisam napisala koliko bamije i mesa jer ja to dodajem odoka. Možda pola kg mesa i jedan vijenac bamije. Ne znam. Mi imamo našu pa je pravim odmah onako svježu, ne nižem je na vjence.
http://www.coolinarika.com/preview/recept/944125/
PS slobodno možeš dodati i više sirćeta. Bitno je da je na kraju dooobro opereš kako ne bi bila sluzava kad se skuha.
- lavorpunvode
- Posts: 3109
- Joined: 19/07/2012 19:16
- Nekatamo
- Posts: 567
- Joined: 18/01/2013 22:33
- madtv
- Posts: 4562
- Joined: 11/04/2009 00:31
- Location: cvajta
#11746 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
ovo ti se malo pokvariloNekatamo wrote:
- Nekatamo
- Posts: 567
- Joined: 18/01/2013 22:33
#11747 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Nije vec je takva boja
- Šizika
- Posts: 694
- Joined: 10/03/2010 18:39
- Contact:
- melrose
- Posts: 468
- Joined: 03/06/2009 02:27
- Contact:
#11749 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
mmmmmm baklavica, a sta je ono za siroku upotrebu?
- Partizzanka
- Posts: 2732
- Joined: 14/01/2011 09:01
#11750 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
salvete
teta violeta
idemo u Brazil
teta violeta
idemo u Brazil