Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Nisrin
Posts: 5489
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#11726 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Nisrin »

Kako kuhati zaledjene klepe?? :)

Znam da ih treba kuhati u hladnoj posoljenoj i nauljenoj vodi, da se ne bi raspal u vreloj i kuhaju se 5 min nakon sto voda prokljuca, ali meni su te zaledjene previse zalijepljene, nece da se odvoje pri kuhanju, iako kad ih stavljam u kesu da se zalede pobrasnjenje su i tad se ne lijepe...
lajk
Posts: 2700
Joined: 01/06/2011 13:40
Location: Ilijaš

#11727 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by lajk »

Image
User avatar
lavorpunvode
Posts: 3109
Joined: 19/07/2012 19:16

#11728 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by lavorpunvode »

Šizika wrote:Bamija

Image
napisi mi recept pls, ako si ovo ti pravila :)
ali recept po kome si ti pravila, ne neki link s coolinarke, jer ovo savrseno izgleda!
NeenaSa
Posts: 1700
Joined: 25/04/2012 12:20

#11729 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by NeenaSa »

Nisrin wrote:Kako kuhati zaledjene klepe?? :)

Znam da ih treba kuhati u hladnoj posoljenoj i nauljenoj vodi, da se ne bi raspal u vreloj i kuhaju se 5 min nakon sto voda prokljuca, ali meni su te zaledjene previse zalijepljene, nece da se odvoje pri kuhanju, iako kad ih stavljam u kesu da se zalede pobrasnjenje su i tad se ne lijepe...
Osobno, kad se nakanim, :D zamrzavam pojedinacno u tepsiji koja dodje uz pecnicu. Ako imam viska poredjam u tacnu.
Kad se zamrznu, stavljam ih u vrecice.
Pri pripremanju:
Kad voda provri sa solju (bez ulja, zakon fizike :D ulje pliva po povrsini, tako da nema efekta kad se na dnu zalijepe) dodavati klepe.
E, kad plivaju po povrsini, vaditi ........ i pripremiti po volji. :)
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#11730 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by vazi »

ja opet pravila musaku od patlidzana, zene moje kako je to dobro da samo znate :D


vec sam pisala garant recepAt al 'evo opet pa javite ako probate :D :

prevrnem sekundu patlidzane na tavi s kapcom maslonovog ulja (patlidzani su isjeceni na tanke kolutice od jedno milimetar- dva) malo po vrhu prespem s krupnom soli

u tavi izdinstam 4-5 glavica luka, dodam mesa nako od oga oko 300 gr, so , biber, provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas) ako nemate te trave moze i samo persun , kad se meso malke prodinsta dodati dosta ili isjeckanog svjezeg paradjza ili paradjz sosa, sta vec imate

sloziti u tepsiju red patlidzana red nadjeva pa opet patlidzane, sve zaliti bijelim sosom kao neka vrsta besamela - na tavi otopiti maslac, dodati vrlo malo brasna zaliti mijekom (jedno solja i po mlijeka) i uz mijesanje da prokljuca i da se malo zgusne - znaci zaliti tim sosom slozenu musaku , po tome ribanog sira i sve u pekaru jedno pola sata na nekih 200°C

prste polizati :thumbup:
User avatar
yellow cat
Posts: 1290
Joined: 18/07/2010 00:37

#11731 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by yellow cat »

Cimetni kruh

Image

Uploaded with ImageShack.us
NeenaSa
Posts: 1700
Joined: 25/04/2012 12:20

#11733 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by NeenaSa »

vazi wrote:ja opet pravila musaku od patlidzana, zene moje kako je to dobro da samo znate :D


vec sam pisala garant recepAt al 'evo opet pa javite ako probate :D :

prevrnem sekundu patlidzane na tavi s kapcom maslonovog ulja (patlidzani su isjeceni na tanke kolutice od jedno milimetar- dva) malo po vrhu prespem s krupnom soli

u tavi izdinstam 4-5 glavica luka, dodam mesa nako od oga oko 300 gr, so , biber, provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas) ako nemate te trave moze i samo persun , kad se meso malke prodinsta dodati dosta ili isjeckanog svjezeg paradjza ili paradjz sosa, sta vec imate

sloziti u tepsiju red patlidzana red nadjeva pa opet patlidzane, sve zaliti bijelim sosom kao neka vrsta besamela - na tavi otopiti maslac, dodati vrlo malo brasna zaliti mijekom (jedno solja i po mlijeka) i uz mijesanje da prokljuca i da se malo zgusne - znaci zaliti tim sosom slozenu musaku , po tome ribanog sira i sve u pekaru jedno pola sata na nekih 200°C

prste polizati :thumbup:
Moja papazjanija. :D
Dodam i krompir, kao i tikvice .
"Prekrijem" negdje pred kraj, na "listove" isjecene crvene roge (paprike), 10-15 min.
I tako iskoristim sezonske plodove , doduse bez paradajza i besamela.
Neces zamjerit' :D
Zamjena za besamel.
Umutiti jaja sa pavlakom, dodati malo mlijeka, kopera i izrendati malo muskatnog orascica.
User avatar
graue_maus
Posts: 3576
Joined: 13/11/2011 15:01

#11734 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by graue_maus »

yellow cat wrote:Cimetni kruh

Image

Uploaded with ImageShack.us
moze receptic za ovo remek djelo ........
User avatar
Irm@
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

#11735 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Irm@ »

graue_maus wrote:
yellow cat wrote:Cimetni kruh

Image

Uploaded with ImageShack.us
moze receptic za ovo remek djelo ........
+1 :thumbup: izgleda odlicno! :)
User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#11736 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Nekatamo »

Taj kruh od cimeta sam pravila milion puta i fantastican je.Evo recept

http://tortatorta.blogspot.com/2011/06/ ... rom-i.html
User avatar
lavorpunvode
Posts: 3109
Joined: 19/07/2012 19:16

#11737 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by lavorpunvode »

toliko ste nahvalile ovaj recept, vi ovdje a narocito na tom blogu s linka, da sam se ja koja nikako ne volim cimet odlucila prihvatiti posla da vidim kakvo je to cudo od poslastice :D
tijesto se dize pa sam na cekanju trenutno, valjda ce ispasti bar upola dobro kao sto ocekujem da bude :D
eeee, i da, recite mi vi koje pravite ovo jel se pece okrenuto ovako Image

ili ovako

Image :oops:
User avatar
lavorpunvode
Posts: 3109
Joined: 19/07/2012 19:16

#11738 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by lavorpunvode »

malo mi bi cudno, kontam sve bi se razbucalo dok tako poredam al bit ce da je stvarno ipak ta varijanta :D
User avatar
yellow cat
Posts: 1290
Joined: 18/07/2010 00:37

#11739 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by yellow cat »

Nekatamo wrote:Taj kruh od cimeta sam pravila milion puta i fantastican je.Evo recept

http://tortatorta.blogspot.com/2011/06/ ... rom-i.html
Recept je taj, ništa mijenjala nisam.

Kvadratići se slažu baš ovako kao što je u receptu objašnjeno, nemojte se brinuti za izgled, šećer se lijepo karamelizuje pa u toku pečenja poveže listiće kruha. Zapravo, nemate se šta brinuti oko estetike, nikad nisam dočekala da se ohladi, uvijek plane u sekundi ;-)
User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#11740 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Nekatamo »

vazi wrote: provansalske trave (herbes de provence, ima ih kupiti i kod nas)
Gdje acno ima kupiti i kako se to tacno zove
User avatar
elma89_
Posts: 830
Joined: 03/07/2013 17:10

#11741 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by elma89_ »

Ide nam bajram.bas bih voljela napraviti,probati ovu starinsku baklavu,izgleda savrseno :

http://doznajemo.com/2013/10/10/da-li-j ... 00-godina/

Jel ko probao/pravio?
User avatar
popi
Posts: 358
Joined: 09/04/2007 16:52

#11742 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by popi »

Pratim ovo za baklavu :)

Evo, prije nego se kod nas predje na pravljenje baklave, nesto malo i slatko:

Image

Ghoribas, marokanski keksici, recept s Coolinarike,
s tim sto sam ja jos dodala i malo cokolade u dio smjese.
User avatar
Šizika
Posts: 694
Joined: 10/03/2010 18:39
Contact:

#11743 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Šizika »

lavorpunvode wrote:
Šizika wrote:Bamija

Image
napisi mi recept pls, ako si ovo ti pravila :)
ali recept po kome si ti pravila, ne neki link s coolinarke, jer ovo savrseno izgleda!
Može li link s coolinarike ako je s mog profila :D

Moja slika, moj recept.

Nisam napisala koliko bamije i mesa jer ja to dodajem odoka. Možda pola kg mesa i jedan vijenac bamije. Ne znam. Mi imamo našu pa je pravim odmah onako svježu, ne nižem je na vjence.

http://www.coolinarika.com/preview/recept/944125/

PS slobodno možeš dodati i više sirćeta. Bitno je da je na kraju dooobro opereš kako ne bi bila sluzava kad se skuha.
User avatar
madtv
Posts: 4562
Joined: 11/04/2009 00:31
Location: cvajta

#11746 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by madtv »

Nekatamo wrote:Image
ovo ti se malo pokvarilo ;)
User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#11747 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Nekatamo »

Nije vec je takva boja
User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#11749 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by melrose »

mmmmmm baklavica, a sta je ono za siroku upotrebu?
User avatar
Partizzanka
Posts: 2732
Joined: 14/01/2011 09:01

#11750 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Partizzanka »

salvete

teta violeta

idemo u Brazil :)
Post Reply