Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mumy
Posts: 756
Joined: 25/05/2011 21:21

#11276 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mumy » 31/01/2013 16:22

popi wrote:Prije neki dan pravljena Mak Baklava :)
Image

@sour cherry izgleda odlicno, neka "schwarzwald" kombinacija :) ?
uh sto dobro izgleda,recept pliz:)


sour cherry
Posts: 4016
Joined: 21/12/2012 20:57

#11277 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sour cherry » 31/01/2013 19:19

@sour cherry izgleda odlicno, neka "schwarzwald" kombinacija :) ?
Pa i nije baš.Kolač je skroz crn,samo što se višnje crvene. :-D
Za biskvit (case su od 2 dl):
3 case brasna
3 case jogurta
2 case secera
1 casa ulja
3 pune kasike kakaa
2 kasicice sode bikarbone
Ovo malo umutiti mikserom prije nego se naspe u pleh.Peče se na 180 stepeni nekih 20-25 minuta.
Za fil:
4 dl mlijeka
4 kasike secera
1 kesica pudinga od cokolade
250 gr. visanja
Premažeš biskvit pudingom,naredaš višnje po želji,ja što više :-D
Za cokoladnu glazuru: 150 gr.cokolade, 100 gr margarina(ja stavljam puter,bolji mi je), 3 kasike secera u prahu, 1 dl mlijeka.Ovo ukuhaš i prespeš preko višanja.Čekati da se ohladi prije rezanja.Planiram napraviti isti ovakav samo sa bijelom čokoladom preko višanja :)

I popi,čekam i ja recept za ovaj tvoj :)
Last edited by sour cherry on 31/01/2013 21:00, edited 2 times in total.

User avatar
popi
Posts: 310
Joined: 09/04/2007 16:52

#11278 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by popi » 31/01/2013 20:56

Volim ove kombinacija visnja-cokolada, tako da mi je ovaj kolac naredni poduhvat, hvala na receptu :)

Evo za vas mumy i sourcherry recept za mak baklavu koji je s Coolke, sa malim izmjenama.
Po receptu ide 300gr mlj.maka, ja imala pakovanje od 200gr, pa sam dodala mlj.oraha, nije puno uticalo na okus,
i dalje dominira mak. Slagala sam 2 jufke, pa fil, pa tako do kraja.
Sto se tice agde/serbeta, pravila sam je po omjeru 3 solje secera - 3 solje vode, i bez van.secera, te nakon zalijevanja nisam vracala u rernu, nema potrebe.
Nisam pronasla u receptima koji je potreban omjer tepsije, kod mene je bila 28cm okrugla. I vrijeme pecenja
mi je poprilicno duze nego u drugim receptima, 35-40min, rerna ko' rerna, svaka je drugacija.
http://www.coolinarika.com/recept/724555/

sour cherry
Posts: 4016
Joined: 21/12/2012 20:57

#11279 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by sour cherry » 31/01/2013 21:11

Hvala,popi.Mislim da bi čak kombinacija maka i badema dobro išla :-D Evo već zamišljam.

Bountiful
Posts: 123
Joined: 05/11/2010 10:52

#11280 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Bountiful » 10/02/2013 10:35

Da li se moze negdje u Sarajevu kupiti grcki jogurt?

mumy
Posts: 756
Joined: 25/05/2011 21:21

#11281 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by mumy » 10/02/2013 11:05

mislim da dukat proizvodi grcki jogurt...vjerovatno u merkatoru ima

Bountiful
Posts: 123
Joined: 05/11/2010 10:52

#11282 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Bountiful » 10/02/2013 11:29

mumy wrote:mislim da dukat proizvodi grcki jogurt...vjerovatno u merkatoru ima
Hvala, potrazim :) pravila sam neka jela koja zahtjevaju grcki jogurt pa sam umjesto njega koristila cvrsti jogurt, ali nije to to :-?

User avatar
ladyblue18
Posts: 22384
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#11283 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by ladyblue18 » 10/02/2013 11:35

Ako nadjes, javi molim te. :)

Bountiful
Posts: 123
Joined: 05/11/2010 10:52

#11284 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Bountiful » 10/02/2013 11:41

ladyblue18 wrote:Ako nadjes, javi molim te. :)
hocu :) mada razmisljam da pokusam od cvrstog jogurta napraviti grcki :lol: :lol: :lol: nasla sam neke recepte kako od obicnog cvrstog jogurta napraviti grcki :D treba ga umotati u neku gazu i pustiti da iskapa sva tecnost iz njega. Teoretski zvuci vrlo jednostavno :D

User avatar
graue_maus
Posts: 3503
Joined: 13/11/2011 15:01

#11285 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by graue_maus » 10/02/2013 12:13

Bountiful wrote:
ladyblue18 wrote:Ako nadjes, javi molim te. :)
hocu :) mada razmisljam da pokusam od cvrstog jogurta napraviti grcki :lol: :lol: :lol: nasla sam neke recepte kako od obicnog cvrstog jogurta napraviti grcki :D treba ga umotati u neku gazu i pustiti da iskapa sva tecnost iz njega. Teoretski zvuci vrlo jednostavno :D
jednostano jeste, pravim kad mi je jogurt pri isteku roka trajanja ....uzmi jogurt i otvori casu , omotaj cistom krpom zavezi sa gumom ,kao teglu od marmelade ......okreni na opako i stavi na neko sito, a sito stavi u neku posudu , i ostavi preko noci u frizideru .. vazno je da bude na hladnom jer da ne bude kiselo ili gorko .........meni bude najbolji kad stoji 24 sata moze se mazati ko sir ... :thumbup: ili umjesam mladi luk , bijeli luk i so bude super ko namaz .......

Bountiful
Posts: 123
Joined: 05/11/2010 10:52

#11286 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Bountiful » 10/02/2013 12:27

graue_maus wrote:jednostano jeste, pravim kad mi je jogurt pri isteku roka trajanja ....uzmi jogurt i otvori casu , omotaj cistom krpom zavezi sa gumom ,kao teglu od marmelade ......okreni na opako i stavi na neko sito, a sito stavi u neku posudu , i ostavi preko noci u frizideru .. vazno je da bude na hladnom jer da ne bude kiselo ili gorko .........meni bude najbolji kad stoji 24 sata moze se mazati ko sir ... :thumbup: ili umjesam mladi luk , bijeli luk i so bude super ko namaz .......
drugi put cu pokusati na tvoj nacin (sa casom), maloprije sam ga zamotala u gazu i stavila iznad posude da kapa :D a super mi zvuci to sa mladim lukom i bijelim, i to moram probati :D

User avatar
melrose
Posts: 468
Joined: 03/06/2009 02:27
Contact:

#11287 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by melrose » 10/02/2013 12:50

Taj stadij koji lici na sir je labneh, obozavam ga, jedini problem je sto ga 'ispadne' malo kada se voda ocijedi. Politi malo maslinovim uljem, posuti ljutim papricicama i kuminom ili korijanderom, posoliti i sa pita bread-om (ili bread pitom :D ).......san snova!

User avatar
Not My Idea
Posts: 14663
Joined: 15/03/2011 23:12

#11288 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Not My Idea » 10/02/2013 17:07

Otkud promjena naslova?

User avatar
rinna0304
Posts: 865
Joined: 23/07/2011 13:23
Location: Sarajevo

#11289 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by rinna0304 » 10/02/2013 18:33

lazanje :D
Image
malo pretjerala sa punjenjem al ajd nije bitan izgled vec ukus :D

User avatar
minjonja
Posts: 3597
Joined: 27/11/2009 09:17
Location: Došljakistan

#11290 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by minjonja » 11/02/2013 15:04

eki fluid se vratio nakon tri godine :thumbup: mogao je prvi post usput editovati da se pizza opet vidi, steta :(



sour cherry
Posts: 4016
Joined: 21/12/2012 20:57

#11293 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by sour cherry » 19/02/2013 22:22

21 žumanjak :shock: Ali vjerujem da je odlična.Super izgleda.

Kljblj
Posts: 300
Joined: 14/02/2011 18:08

#11294 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Kljblj » 21/02/2013 01:42

Vjerujem da je ukusna, ali je meni pomisao na toliko jaja u jednoj torti prestrašna. Ja čim vidim da recept ima 10 jaja preskačem.

LaCici
Posts: 1571
Joined: 12/03/2010 15:33

#11295 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by LaCici » 21/02/2013 10:37

I ja kada sam vidjela toliko jaja dvoumila sam se da li da je napravim, ali ima toliko pozitivnih komentara da sam ipak odlucila da je napravim i nisam se pokajala, uopste se ne osjeca tolika kolicina jaja.

User avatar
Nekatamo
Posts: 567
Joined: 18/01/2013 22:33

#11296 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Nekatamo » 21/02/2013 15:34

Sinocnji sendvici za ekipu
Image

User avatar
kanocale
Posts: 360
Joined: 10/12/2008 21:38

#11297 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by kanocale » 26/02/2013 09:37

Bountiful wrote:
ladyblue18 wrote:Ako nadjes, javi molim te. :)
hocu :) mada razmisljam da pokusam od cvrstog jogurta napraviti grcki :lol: :lol: :lol: nasla sam neke recepte kako od obicnog cvrstog jogurta napraviti grcki :D treba ga umotati u neku gazu i pustiti da iskapa sva tecnost iz njega. Teoretski zvuci vrlo jednostavno :D
koliko su nasi jogurti gusti ima sve da prodje kroz kazu :D

User avatar
[email protected]
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

#11298 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by [email protected] » 26/02/2013 15:25

nije bas neko kuhanje i mnogi mi kazu kakva ti je ovo ljetna hrana ali evo da osvjezimo temu :-D :D

Image

Image

Bountiful
Posts: 123
Joined: 05/11/2010 10:52

#11299 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by Bountiful » 26/02/2013 19:38

kanocale wrote:
Bountiful wrote:
ladyblue18 wrote:Ako nadjes, javi molim te. :)
hocu :) mada razmisljam da pokusam od cvrstog jogurta napraviti grcki :lol: :lol: :lol: nasla sam neke recepte kako od obicnog cvrstog jogurta napraviti grcki :D treba ga umotati u neku gazu i pustiti da iskapa sva tecnost iz njega. Teoretski zvuci vrlo jednostavno :D
koliko su nasi jogurti gusti ima sve da prodje kroz kazu :D
Uspjela sam sa cvrstim jogurtom :D :D :D koristila sam onaj z bregov cvrsti jogurt ili kako se vec zove :D stavila 4 sloja gaze na cjediljku i ispod zdjelu, ostavila preko noci da sva tecnost iskapa i to je to :D njam njam :D :D

bizet
Posts: 1541
Joined: 24/06/2012 07:41

#11300 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20

Post by bizet » 26/02/2013 20:17

pece se prva kora....nasmigala si mi...mada godinama nisam radila nista zahtjevnije....nadamse da ce na kraju liciti na tortu :)

@[email protected], ogladnih :D

Post Reply