Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
rinna0304
Posts: 865
Joined: 23/07/2011 13:23
Location: Sarajevo

#10776 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by rinna0304 »

kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
Last edited by rinna0304 on 07/05/2012 14:08, edited 1 time in total.
User avatar
thea
Posts: 1166
Joined: 04/10/2011 23:05

#10778 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by thea »

rinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S
pomfrit zahtijeva jako vruce ulje, dakle ako ga przis na niskoj temperaturi cijelu vrijeme ce upijeti ulje.

Krompir mora biti suh, ja ga cesto drzim u krpi ili u papiru za kuhinju prije przenja, dakle mora biti 100% suh.

Ulje da cvrci kad stavis krompir, i nakon 4-5 min mozda i krace vec kad pocnu porumeniti ja ih vadim u posudu sa papirom za kuhinju, prije serviranja izvadim papir ma budu odlicni svi se oduseve. uopce ne budu masni
ako nisi sigurna za temperaturu ulja umocis jedan krompir pa vidis reakciju ako cvrci blago nikako ne stavljaj.

krskavost a maku sredinu upravo dobija visokom temperaturom.

sistem pravljenej pizze, ako je stavis na srednju temperaturu bude zvakasta, pizza se takoder pece na visokoj skroz temperaturi 10-15 min i gotovo. kao i onim pecima na drvo.
istim postupkom dobijas domar pomfrit
User avatar
limunada25
Posts: 1928
Joined: 23/06/2010 14:20

#10779 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by limunada25 »

Ja licno danas nisam nista napravila :D :lol:
User avatar
malenna
Posts: 202
Joined: 23/11/2006 17:42

#10780 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by malenna »

rinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
Najbolji nacin da ocjedis bilo sta od ulja je da uzmes stare novine i preko njih stavis kuhinjski papir. I onda pustis da se ocjedi. Ja tako radim :)
LeeLooSA
Posts: 231
Joined: 22/05/2007 14:01
Location: SA

#10781 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by LeeLooSA »

rinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
Peci ga u rerni. Ja stavim na papir za pecenje i u rernu. Nema prskanja, nema nikakvog ulja a bude pravo dobar i hrskav. Iz zamrzivaca ga obrisem u kuhinjskoj krpi, rasporedim po plehu na koji sam stavila papir za pecenje i u rernu. Odlican!
User avatar
anelie
Posts: 160
Joined: 19/03/2011 11:37

#10782 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by anelie »

LeeLooSA wrote:Peci ga u rerni. Ja stavim na papir za pecenje i u rernu. Nema prskanja, nema nikakvog ulja a bude pravo dobar i hrskav. Iz zamrzivaca ga obrisem u kuhinjskoj krpi, rasporedim po plehu na koji sam stavila papir za pecenje i u rernu. Odlican!
koristis li onaj kupovni,gotovi pomfrit,vec izrezan?koji je najbolji,nikad ja to nisam ni gledala,ali kad kazes da moze i u rerni...da probam.
LeeLooSA
Posts: 231
Joined: 22/05/2007 14:01
Location: SA

#10783 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by LeeLooSA »

ja kupujem Ledo, do sada mi se on pokazao kao najbolji...
samina_swe
Posts: 321
Joined: 18/12/2011 04:31

#10784 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samina_swe »

suncokret_1984 wrote:kuglof od cokolade i kokosa
Image
moze li recept za ovo? :D
samina_swe
Posts: 321
Joined: 18/12/2011 04:31

#10785 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samina_swe »

suncokret_1984 wrote:
male_okice wrote:
jel moze recept za ovo izgleda extra
Hvala :) naravno da moze recept, ja sam pravila u kalupu za torte promjera 23 cm (dosao mi je dodatak za kuglof).

Prvo napravi biijeli fil:
1,5 casa mlijeka
1 casa secera
100 gr kokosa
3,5 kasike griza
Sve sjedinit i prokuhat, uz stalno mijesanje, cim prokuha to je to. Ostavi da se malo ohladi, kad ga budes stavljala preko kore treba biti topao, ni hladan ni vreo :D

Kora:
2 jaja
1 casa secera
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 kasika kakaa
1,5 casa brasna
pola praska za pecivo.
Jaja i secer dobro umutit, zatim dodat mlijeko, ulje i mutit mikserom.
Na kraju dodat brasno, kakao i prasak i umutit rukom.

Pola smjese istrest u kalup, i zapec da se moze stavit fil. Preko fila ide druga polovica smjese i pece se. Nisam sigurna koliko dugo i na kojoj temperaturi, ja to nikad ne gledam, nego cackalicom provjerim jel kora pecena :-)

Kad se ispece, istrest iz kalupa i preliti cokoladom za kuhanje, ja je topim sa dvije kasike u lja, i posut kokosom.

Ako nesto nije jasno, tu sam, slobodno pitaj :)

sorry tek vidim da vec ima recept :lol:

dakle 2 puta se pece,prvi fil,i onda sve zajedno? i koliki kalup koristis? :D
User avatar
suncokret_1984
Posts: 536
Joined: 02/04/2010 09:21

#10786 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by suncokret_1984 »

samina_swe wrote:
suncokret_1984 wrote:
male_okice wrote:
jel moze recept za ovo izgleda extra
Hvala :) naravno da moze recept, ja sam pravila u kalupu za torte promjera 23 cm (dosao mi je dodatak za kuglof).

Prvo napravi biijeli fil:
1,5 casa mlijeka
1 casa secera
100 gr kokosa
3,5 kasike griza
Sve sjedinit i prokuhat, uz stalno mijesanje, cim prokuha to je to. Ostavi da se malo ohladi, kad ga budes stavljala preko kore treba biti topao, ni hladan ni vreo :D

Kora:
2 jaja
1 casa secera
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 kasika kakaa
1,5 casa brasna
pola praska za pecivo.
Jaja i secer dobro umutit, zatim dodat mlijeko, ulje i mutit mikserom.
Na kraju dodat brasno, kakao i prasak i umutit rukom.

Pola smjese istrest u kalup, i zapec da se moze stavit fil. Preko fila ide druga polovica smjese i pece se. Nisam sigurna koliko dugo i na kojoj temperaturi, ja to nikad ne gledam, nego cackalicom provjerim jel kora pecena :-)

Kad se ispece, istrest iz kalupa i preliti cokoladom za kuhanje, ja je topim sa dvije kasike u lja, i posut kokosom.

Ako nesto nije jasno, tu sam, slobodno pitaj :)

sorry tek vidim da vec ima recept :lol:

dakle 2 puta se pece,prvi fil,i onda sve zajedno? i koliki kalup koristis? :D
Da, dva puta se pece :D ali tu prvu koricu samo zapeci za mozes fil stavit.
A evo gore sam boldirala u kojem kalupu sam pravila :)
samina_swe
Posts: 321
Joined: 18/12/2011 04:31

#10787 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samina_swe »

hvala puno,ovo moram probati :-D
radenska
Posts: 1262
Joined: 13/07/2011 22:43

#10788 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by radenska »

ko ce mi predloziti kakav dobar lagan kolac koji nema mnogo margarina
User avatar
butterfly_01
Posts: 548
Joined: 13/02/2011 23:18

#10789 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by butterfly_01 »

radenska wrote:ko ce mi predloziti kakav dobar lagan kolac koji nema mnogo margarina
brownie tortica bez imalo margarina, ali ide maslac...
User avatar
rinna0304
Posts: 865
Joined: 23/07/2011 13:23
Location: Sarajevo

#10790 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by rinna0304 »

Image
riba i krompir al nije bilo baterije za jos 1 sliku xD
nisam stigla gotovo uslikati XD
User avatar
Bambi_na_kofeinu
Posts: 1187
Joined: 04/11/2005 00:21

#10791 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Bambi_na_kofeinu »

@sigmabh, kakav je to divan kremast kolač?
User avatar
malenna
Posts: 202
Joined: 23/11/2006 17:42

#10792 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by malenna »

Biff Stroganoff :)
Image

I Red Velvet Cake :)
Image
samina_swe
Posts: 321
Joined: 18/12/2011 04:31

#10793 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by samina_swe »

nemam slika nazalost :( ali danas sam pravila kolac od clanice suncokret :)

pravila sam i bolognese s pastom,te lasagne

pravo kalorican dan,,nema veze sutra opet nazad na healthy diet :mrgreen: :lol:
User avatar
art vandeley
Posts: 2352
Joined: 12/06/2010 11:14
Location: Monk˙s Restaurant

#10794 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by art vandeley »

Evo jedna improvizacija i od mene za danas :D Da sada hvalim nema smisla jer meni sve valja pa nisam bas objektivno mjerilo :lol: ali sam ipak pozitivno iznenadjen krajnjim rezultatom improvizacije.

Image
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#10795 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by wewa »

art vandeley wrote:Evo jedna improvizacija i od mene za danas :D Da sada hvalim nema smisla jer meni sve valja pa nisam bas objektivno mjerilo :lol: ali sam ipak pozitivno iznenadjen krajnjim rezultatom improvizacije.

Image
sparoge? izgleda izrazito jestivo - samo ja nisam objektivna, krce mi crijeva :D

kod mene ovih dana monoton repertoar: punjene paprike, bolonjez, gulas. mora se covjek nekako ugrijati :dance:
User avatar
plain vanilla
Posts: 66782
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10796 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by plain vanilla »

meni ovo vise lici na mladi luk s jajima :D
User avatar
otherside
Posts: 4917
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

#10797 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by otherside »

plain vanilla wrote:meni ovo vise lici na mladi luk s jajima :D
i meni :D
User avatar
rinna0304
Posts: 865
Joined: 23/07/2011 13:23
Location: Sarajevo

#10798 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by rinna0304 »

juce :
Image
User avatar
art vandeley
Posts: 2352
Joined: 12/06/2010 11:14
Location: Monk˙s Restaurant

#10799 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by art vandeley »

plain vanilla wrote:meni ovo vise lici na mladi luk s jajima :D
prasa ili poriluk...da , s jajima i edamer sirom i kombinacijom zacina koja je presudna bila ( muskatni orascic, biber, kardamom i kurkuma)
User avatar
plain vanilla
Posts: 66782
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10800 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by plain vanilla »

uh sto ove pogacice dobro izgledaju
Post Reply