Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- rinna0304
- Posts: 865
- Joined: 23/07/2011 13:23
- Location: Sarajevo
#10776 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
Last edited by rinna0304 on 07/05/2012 14:08, edited 1 time in total.
- Bihnela
- Posts: 123
- Joined: 10/07/2009 13:03
- thea
- Posts: 1166
- Joined: 04/10/2011 23:05
#10778 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
pomfrit zahtijeva jako vruce ulje, dakle ako ga przis na niskoj temperaturi cijelu vrijeme ce upijeti ulje.rinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S
Krompir mora biti suh, ja ga cesto drzim u krpi ili u papiru za kuhinju prije przenja, dakle mora biti 100% suh.
Ulje da cvrci kad stavis krompir, i nakon 4-5 min mozda i krace vec kad pocnu porumeniti ja ih vadim u posudu sa papirom za kuhinju, prije serviranja izvadim papir ma budu odlicni svi se oduseve. uopce ne budu masni
ako nisi sigurna za temperaturu ulja umocis jedan krompir pa vidis reakciju ako cvrci blago nikako ne stavljaj.
krskavost a maku sredinu upravo dobija visokom temperaturom.
sistem pravljenej pizze, ako je stavis na srednju temperaturu bude zvakasta, pizza se takoder pece na visokoj skroz temperaturi 10-15 min i gotovo. kao i onim pecima na drvo.
istim postupkom dobijas domar pomfrit
- limunada25
- Posts: 1928
- Joined: 23/06/2010 14:20
#10779 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ja licno danas nisam nista napravila
- malenna
- Posts: 202
- Joined: 23/11/2006 17:42
#10780 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Najbolji nacin da ocjedis bilo sta od ulja je da uzmes stare novine i preko njih stavis kuhinjski papir. I onda pustis da se ocjedi. Ja tako radimrinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
-
- Posts: 231
- Joined: 22/05/2007 14:01
- Location: SA
#10781 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Peci ga u rerni. Ja stavim na papir za pecenje i u rernu. Nema prskanja, nema nikakvog ulja a bude pravo dobar i hrskav. Iz zamrzivaca ga obrisem u kuhinjskoj krpi, rasporedim po plehu na koji sam stavila papir za pecenje i u rernu. Odlican!rinna0304 wrote:kako se rijesite ulja s pomfrita ? svaki put kad pravim pomfrit bude mi nekako previse uljast i na par nacina sam pokusala da iscjedim al opet bude premasno nekako :S i ne bude ni sekunde hrskav :S
- anelie
- Posts: 160
- Joined: 19/03/2011 11:37
#10782 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
koristis li onaj kupovni,gotovi pomfrit,vec izrezan?koji je najbolji,nikad ja to nisam ni gledala,ali kad kazes da moze i u rerni...da probam.LeeLooSA wrote:Peci ga u rerni. Ja stavim na papir za pecenje i u rernu. Nema prskanja, nema nikakvog ulja a bude pravo dobar i hrskav. Iz zamrzivaca ga obrisem u kuhinjskoj krpi, rasporedim po plehu na koji sam stavila papir za pecenje i u rernu. Odlican!
-
- Posts: 231
- Joined: 22/05/2007 14:01
- Location: SA
#10783 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ja kupujem Ledo, do sada mi se on pokazao kao najbolji...
-
- Posts: 321
- Joined: 18/12/2011 04:31
#10784 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
moze li recept za ovo?suncokret_1984 wrote:kuglof od cokolade i kokosa
-
- Posts: 321
- Joined: 18/12/2011 04:31
#10785 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
suncokret_1984 wrote:Hvala naravno da moze recept, ja sam pravila u kalupu za torte promjera 23 cm (dosao mi je dodatak za kuglof).male_okice wrote:
jel moze recept za ovo izgleda extra
Prvo napravi biijeli fil:
1,5 casa mlijeka
1 casa secera
100 gr kokosa
3,5 kasike griza
Sve sjedinit i prokuhat, uz stalno mijesanje, cim prokuha to je to. Ostavi da se malo ohladi, kad ga budes stavljala preko kore treba biti topao, ni hladan ni vreo
Kora:
2 jaja
1 casa secera
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 kasika kakaa
1,5 casa brasna
pola praska za pecivo.
Jaja i secer dobro umutit, zatim dodat mlijeko, ulje i mutit mikserom.
Na kraju dodat brasno, kakao i prasak i umutit rukom.
Pola smjese istrest u kalup, i zapec da se moze stavit fil. Preko fila ide druga polovica smjese i pece se. Nisam sigurna koliko dugo i na kojoj temperaturi, ja to nikad ne gledam, nego cackalicom provjerim jel kora pecena
Kad se ispece, istrest iz kalupa i preliti cokoladom za kuhanje, ja je topim sa dvije kasike u lja, i posut kokosom.
Ako nesto nije jasno, tu sam, slobodno pitaj
sorry tek vidim da vec ima recept
dakle 2 puta se pece,prvi fil,i onda sve zajedno? i koliki kalup koristis?
- suncokret_1984
- Posts: 536
- Joined: 02/04/2010 09:21
#10786 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da, dva puta se pece ali tu prvu koricu samo zapeci za mozes fil stavit.samina_swe wrote:suncokret_1984 wrote:Hvala naravno da moze recept, ja sam pravila u kalupu za torte promjera 23 cm (dosao mi je dodatak za kuglof).male_okice wrote:
jel moze recept za ovo izgleda extra
Prvo napravi biijeli fil:
1,5 casa mlijeka
1 casa secera
100 gr kokosa
3,5 kasike griza
Sve sjedinit i prokuhat, uz stalno mijesanje, cim prokuha to je to. Ostavi da se malo ohladi, kad ga budes stavljala preko kore treba biti topao, ni hladan ni vreo
Kora:
2 jaja
1 casa secera
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 kasika kakaa
1,5 casa brasna
pola praska za pecivo.
Jaja i secer dobro umutit, zatim dodat mlijeko, ulje i mutit mikserom.
Na kraju dodat brasno, kakao i prasak i umutit rukom.
Pola smjese istrest u kalup, i zapec da se moze stavit fil. Preko fila ide druga polovica smjese i pece se. Nisam sigurna koliko dugo i na kojoj temperaturi, ja to nikad ne gledam, nego cackalicom provjerim jel kora pecena
Kad se ispece, istrest iz kalupa i preliti cokoladom za kuhanje, ja je topim sa dvije kasike u lja, i posut kokosom.
Ako nesto nije jasno, tu sam, slobodno pitaj
sorry tek vidim da vec ima recept
dakle 2 puta se pece,prvi fil,i onda sve zajedno? i koliki kalup koristis?
A evo gore sam boldirala u kojem kalupu sam pravila
-
- Posts: 321
- Joined: 18/12/2011 04:31
#10787 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
hvala puno,ovo moram probati
-
- Posts: 1262
- Joined: 13/07/2011 22:43
#10788 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ko ce mi predloziti kakav dobar lagan kolac koji nema mnogo margarina
- butterfly_01
- Posts: 548
- Joined: 13/02/2011 23:18
#10789 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
brownie tortica bez imalo margarina, ali ide maslac...radenska wrote:ko ce mi predloziti kakav dobar lagan kolac koji nema mnogo margarina
- rinna0304
- Posts: 865
- Joined: 23/07/2011 13:23
- Location: Sarajevo
#10790 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
riba i krompir al nije bilo baterije za jos 1 sliku xD
nisam stigla gotovo uslikati XD
- Bambi_na_kofeinu
- Posts: 1187
- Joined: 04/11/2005 00:21
#10791 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@sigmabh, kakav je to divan kremast kolač?
- malenna
- Posts: 202
- Joined: 23/11/2006 17:42
-
- Posts: 321
- Joined: 18/12/2011 04:31
#10793 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nemam slika nazalost ali danas sam pravila kolac od clanice suncokret
pravila sam i bolognese s pastom,te lasagne
pravo kalorican dan,,nema veze sutra opet nazad na healthy diet
pravila sam i bolognese s pastom,te lasagne
pravo kalorican dan,,nema veze sutra opet nazad na healthy diet
- art vandeley
- Posts: 2352
- Joined: 12/06/2010 11:14
- Location: Monk˙s Restaurant
#10794 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Evo jedna improvizacija i od mene za danas Da sada hvalim nema smisla jer meni sve valja pa nisam bas objektivno mjerilo ali sam ipak pozitivno iznenadjen krajnjim rezultatom improvizacije.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#10795 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
sparoge? izgleda izrazito jestivo - samo ja nisam objektivna, krce mi crijevaart vandeley wrote:Evo jedna improvizacija i od mene za danas Da sada hvalim nema smisla jer meni sve valja pa nisam bas objektivno mjerilo ali sam ipak pozitivno iznenadjen krajnjim rezultatom improvizacije.
kod mene ovih dana monoton repertoar: punjene paprike, bolonjez, gulas. mora se covjek nekako ugrijati
- plain vanilla
- Posts: 66782
- Joined: 05/10/2008 12:10
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#10796 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
meni ovo vise lici na mladi luk s jajima
- otherside
- Posts: 4917
- Joined: 30/10/2004 00:32
- Location: sarajevo
#10797 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
i meniplain vanilla wrote:meni ovo vise lici na mladi luk s jajima
- rinna0304
- Posts: 865
- Joined: 23/07/2011 13:23
- Location: Sarajevo
- art vandeley
- Posts: 2352
- Joined: 12/06/2010 11:14
- Location: Monk˙s Restaurant
#10799 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
prasa ili poriluk...da , s jajima i edamer sirom i kombinacijom zacina koja je presudna bila ( muskatni orascic, biber, kardamom i kurkuma)plain vanilla wrote:meni ovo vise lici na mladi luk s jajima
- plain vanilla
- Posts: 66782
- Joined: 05/10/2008 12:10
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#10800 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
uh sto ove pogacice dobro izgledaju